CHRONO TRIGGER DS

CHRONO TRIGGER DS

9.0

Takmer 15 rokov stará JRPG legenda má ešte stále čo povedať aj dnes. Vynovená forma jej rozhodne neuškodila.

Recenzia na DS verziu

Písal sa rok 1995, platforma SNES dožívala, ale nastupujúcemu nováčikovi PlayStation hrdo ukázala prostredník jedným z posledných mohykánov. Bola ním nekonvenčná JRPG Chrono Trigger. Teraz, takmer o 15 rokov neskôr, je tu Chrono Trigger opäť, v edícii, akej si hra zaslúži, v akej si fanúšikovia želali, aby pôvodne vyšla a na platforme, ktorá tak rýchlo nezahynie. Nudnú históriu by sme si dovolili preskočiť, pretože pre naše potreby nie je relevantná, spomeňme aspoň mená Hironobu Sakaguchi (tvorca série FF), Yuuji Horii a Akira Toriyama (producenti-veteráni stojaci za sériou Dragon Quest), pretože títo páni stoja za Chrono Trigger.

Kto vie, čo by sa stalo, keby naďalej produkovali tituly spolu a ich cesty sa nerozišli, Square ich totiž označil za svoj dream team. V tej dobe sa hra od ostatnej, ale aj produkcie domovskej firmy, drasticky odlišovala a v ničom nepripomínala klasické JRPG. Neobsahovala náhodné súboje, tie nezačínali zbytočnými loadingami a teatrálnym predstavovaním účastníkov bitky, hra mala 13 koncov formovaných na základe dôležitých rozhodnutí, neexistoval tu prakticky level grinding potrebný pre postup, cestovalo sa v čase medzi rôznymi epochami, po veľkej mape ste sa mohli pohybovať podľa ľubovôle a bez strachu, že na vás niekto vyskočí, počas rozhovoru ste sa mohli voľne pohybovať a z dopredu prehranej bitky ste mohli zdrhnúť. Zaujímavé je, že tieto prvky sa začali kopírovať pozvoľne a nijako dramaticky neovplyvnili nasledujúci vývoj JRPG, čo je škoda.

Pamätníci utrú slzu nostalgie, v tomto momente prestávajú čítať a bežia do obchodov, ak ešte Chrono Trigger DS nemajú. Vylepšená verzia nielen že obsahuje všetky vynikajúce anime cut-scény z PSone portu, ale herný kód je absolútne stabilný, nie je prerušovaný dlhými loadingami, hra má jeden nový koniec, štrnásty! a navyše v režime Arena of the Ages si môžete osvojiť zvieratko, vycvičiť ho, zvádzať súboje aj cez Wi-Fi a vyhrávať zlatky či cenné predmety. Zvyšok by mal zbystriť zmysly, Chrono Trigger DS je ideálnou hrou, keď si poviete, nadišiel čas zahrať si nejaké hardcore JRPG.

Správna kombinácia je kľúčom

Chrono Trigger DS nie je hrou o jednom hrdinovi, ale koncentruje sa na kooperáciu celej, trojčlennej partie, pričom členov si môžete kedykoľvek medzi sebou meniť a využívať tak ich jedinečné schopnosti. Každá postava sa časom naučí mágiu zasvätenú jednému elementu, ale ak sa nevrátite do miesta nazvaného End of Time, ktoré predstavuje východiskový bod pri cestovaní v čase, tak neskrotíte blesky, nebudete chŕliť firebally, nezmrazíte nepriateľov alebo ich neutopíte vo vode.

Chrono Trigger DS

Od tohto momentu začína 30 hodinové dobrodružstvo.
Chrono Trigger DS

Hra si vedie podrobný beštiár so slabinami všetkých monštier.
Chrono Trigger DS

Každý jeden súboj s bossom môže byť fatálnym.

Okrem mágie disponujú postavy sadou špeciálnych schopností: single, double a triple tech. V podstate ide o silné, úderné a mega kombá, ktoré sa dajú kombinovať a vytvoriť tak s dvomi alebo tromi postavami extra tučné kombo. Hlavný protagonista Chrono (v SNES verzii Crono, pretože sa šetrilo kapacitou kartridgu, v DS verzii sa dajú všetky postavy premenovať) ovláda 360° útok Cyclone a môže útočiť na viacerých nepriateľov naraz, ak ho skombinujete s liečením dievčiny Marle, tak výsledkom je doplnenie zdravia celej partii. Ak ho skombinujete s plameňometom Luccy, tak nepriatelia budú zasiahnutí ohňom.

Techy a mágia spotrebúvajú vždy inú hodnotu many (tu Ether) podľa zložitosti kombinácie alebo vyspelosti kúzla. Počas súboja je kľúčové nájsť slabé miesto zmenou stratégie používania špeciálnych schopností. To dvakrát platí u bossov, u ktorých rozhoduje načasovanie útokov správnym elementom, pričom jednou z postáv liečite zvyšnú dvojicu tankov používajúc tie najsilnejšie schopnosti. Prekvapujúce je, že u Chrono Trigger nemusíte grindovať a levelovať postavy, stačí len nájsť to slabé miesto, čo niekedy stojí veľa úsilia. Ak vás boss porazí, vraciate sa na posledný sejv. Že ste si uložili hru pred štyrmi hodinami? Váš problém! Súboje sú polo-ťahové, Active Time Battle (ATB) dovoľuje útočiť ako prvej najrýchlejšej postave, pričom môže vždy vykonať iba jednu činnosť; doplniť zdravie, manu, zakúzliť, útočiť, použiť tech. A potom čaká na doplnenie Action Pointov a môže vykonať ďalšiu činnosť. Nepriateľ nikdy nečaká a v neskorších fázach, ide skutočne do tuhého.

What's the Time?

Napriek úvodnej zložitosti a komplikovanosti sa z hry vykryštalizuje prehľadná a ľahko čitateľná záležistosť. Postavám sa automaticky zvyšuje level, odpadá vám tak starostlivosť o prideľovanie skúsenostných bodov, lootovaním a prehľadáním každého zákutia máp a dungeonov nadobudnete tie najsilnejšie zbrane a zbroj, čím sa vám nahromadí množstvo zlatiek a tie potom utratíte iba na doplnenie flaštičiek so zdravím, etherom či liekov na otravu. Najviac času strávite pobehovaním z jedného miesta na druhé, pretože hra zlyháva v navigácii. Chýbajú poznámky do mapy, nemôžete si zakresliť zaujímavé miesta, kam by ste sa chceli vrátiť atď.

V hre absentuje žurnál a zoznam aktívnych questov. Vďaka tomuto si nezapamätáte, kto vám čo povedal, kam máte ísť. Hra je veľmi podobná The Legend of Zelda: A Link to the Past, kde ste takisto mali otvorenú celú mapu a bez prieskumu ste sa prakticky v príbehu nepohli ďalej. V Chrono Trigger DS celú situáciu sťažuje fakt, že obsahuje sedem časových epoch pokrývajúc dobu kamennú, stredovek, novovek až po ďalekú budúcnosť. Z každej epochy získate do partie vždy jednu unikátnu postavu, vrátane futuristického robota a divokej amazonky. A o čo v Chrono Trigger DS vlastne ide?

Chrono Trigger DS

Jedného dňa sa Chrono vydáva na jarmok, kde kamarátka Lucca a jej otec predstavujú svoj nový vynález. Ide o teleport a oni potrebujú pokusného králika. Keď sa Chrono z jedného miesta zhmotní na druhom, okamžite to chce vyskúšať aj Marle, na ktorú hrdina narazil na trhu. V tom sa však otvorí časová trhlina a mladú slečnu pošle do stredoveku. Marle nájdete po prvých hodinách, príbeh ale evolvuje do väčších rozmerov, popisuje hrozby minulosti, ktoré mohli ovplyvniť súčasnosť a proti ktorým treba bojovať. V každej epoche tak stojíte pred iným problémom – temný pán, rasizmus, mindráky rytiera v žabej podobe. Vaše akcie takisto priamo ovplyvňujú vývoj udalostí, napríklad budete súdení za únos princeznej a hra vám vo flashbackoch predhodí, čo ste spravili a čo nie.

Remake? Port?

Chrono Trigger DS nie je remakom v pravom slova zmysle, ide o dokonalý prepis originálu s pôvodnou grafikou, zvukmi, vynikajúcou muzikou a milými bonusmi naviac. Ovládanie stylusom je z praktického hľadiska nevhodné, oveľa rýchlejšie rozdáte príkazy tlačítkami a celá hra sa s nimi ovláda oveľa pohodlnejšie. Hru je možné spustiť v dvoch režimoch; s pôvodným rozložením okien, alebo v rozšírenej verzii, kedy mapa a súboje okupujú touchscreen.

Skúška časom je najhorším testom, aký môže herná klasika podstúpiť. Pod nátlakom moderných technológií a vybrúsených herných mechanizmov sa na nich objavuje zub času a v ich prospech hovorí iba sila nostalgie. Chrono Trigger DS je zlatou výnimkou, akoby jej hlavná téma - cestovanie v čase - dodávala energiu a robila ju nesmrteľnou. Kvôli takýmto hrám sa kupuje handheld DS.


napísal spacejunker 25.3.2009
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Chrono Trigger DS
| CHRONO TRIGGER DS
[7.7.2008]
9.0
Ohodnotiť
CHRONO TRIGGER DS
+ netradičné JRPG
+ množstvo postáv a časových epoch
+ vyzývavé súboje
+ hudba
+ bonusy pre pamätníkov
- ovládanie touchscreenom
- citeľne chýba žurnál a zoznam questov


RECENZIE HRÁČOV
DS

Vývoj: Square Enix / CENEGA / Square Enix
Štýl: RPG
Dátum vydania:  2008
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19879)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk