GRAND THEFT AUTO: CHINATOWN WARS

GRAND THEFT AUTO: CHINATOWN WARS

9.5

Séria GTA rozširuje svoje impérium na ďalšiu platformu a to handheld Nintendo DS.

Recenzia na DS verziu

Po minuloročnej hitovke GTA 4 nám Rockstar ponúka lístok na ďalší výlet do Liberty City a to v titule GTA: Chinatown Wars. Nový prídavok do GTA série je tentoraz netradične postavený na Nintendo DS platforme, handhelde s minimom hardcore hier a takmer žiadnym brutálnym titulom. To sa s príchodom GTA výrazne zmení. Hra prichádza so všetkým, čo k tomu patrí a navyše je nabitá novinkami, ktoré ešte zvýraznia jej kontroverznosť. V novom titule totiž nebudete len prechádzať nič netušiacich občanov autami a strieľať do nich, ako sa vám zapáči, ale tentoraz im budete aj distribuovať drogy a to nie len v jednej úlohe alebo misii, v hre na tom bude založené vaše živobitie. 

DSkové GTA výzorom ani zďaleka nepripomína GTA 4 alebo PSP verzie GTA Stories, je to hra postavená špeciálne pre DS, prispôsobená jeho možnostiam a ponuke. Znamená to, že herný engine bol upravený a pohľad kamery presunutý do štýlu GTA 1 a 2, teda do pohľadu zhora, ktorý je z výpočtového hľadiska menej náročný a navyše DSku sadne ako riť na šerbeľ. K tomu autori popracovali na využití touchscreenového ovládania, ktoré obohacuje hru o rôzne minihry a aj zjednodušuje jej ovládanie a navigáciu. Prakticky v hre nasimulovali funkčné PDA s GPS navigáciou, mailovým klientom a aj aplikáciami.

Chinatown Wars vás vrhne do postavy mladého Huang Leeho, s ktorým prichádzate do čínskej štvrte Liberty City odovzdať rodinný meč. Ani neviete, ako sa udalosti zvrtnú a vy sa začínate ponárať stále hlbšie do sveta zločinu. Ďalej sa už hra sa vyvíja podľa štandardného scenára GTA titulov, plníte misie pre rôzne postavy, pomáhanie im a niekedy aj ich vraždíte pre blaho iných. Príbeh síce nie je tak rozpracovaný ako sme pri GTA zvyknutí a navyše je rozpovedaný len statickými obrázkami a textovými dialógmi, čo neprispieva k stotožneniu sa s postavou. Bude vám prakticky jedno, s kým hráte a čo sa s ním deje, no tým viac sa budete koncentrovať na samotné misie a zábavu, ktorú ponúka rozsiahle Liberty City.

Grand Theft Auto: Chinatown Wars

Pohľad zhora vyvoláva nostalgické spomienky.
Grand Theft Auto: Chinatown Wars

Územie Liberty City z GTA IV sa vracia v mierne orezanej podobe.
Grand Theft Auto: Chinatown Wars

Deň a noc sa budú striedať. Hustá premávka vás čaká aj v noci.

Samotná hrateľnosť je rovnako ako v ostatných GTA hrách na vysokej úrovni. Dynamika ovládania vozidiel založená na fyzike, zaplnené mesto a stabilný framerate sú základy hrateľnosti dopĺňané rýchlou akciou a všadeprítomnou políciou. Spolu titul ponúka okolo 10 - 15 hodín príbehovej hry a ďalšie hodiny pri plnení vedľajších úloh. Čakajú na vás ešte rozmanitejšie misie ako v GTA 4, kde napríklad nechýbajú preteky na autách, pri ktorých budete likvidovať protivníkov, vyjdete si s kolegom medzi konkurenčné gangy a vystrieľate ich, eskortujete šéfa klanu ulicami zaplnených nepriateľmi a mnoho ďalších zločineckých aktivít. Na svoj presun budete používať autá, motorky, tanky, preveziete sa loďami ale aj helikoptérou. Zbrane neabsentujú, aj keď ich rozmanitosť je trochu obmedzená pohľadom na hru zhora, čiže väčšinou vám bude jedno, čím strieľate, dôležité bude, že projektily lietajú, nepriatelia padajú a vozidlá vybuchujú.

Z vedľajších činností poteší taxikárčenie, misie za políciu, hasičov, záchranku. Ďalej sú napríklad po meste roztrúsené Rampage lebky, ktoré vás vnoria do minihry, počas ktorej na vás útočia vlny nepriateľov a vy ich musíte likvidovať. Z rôznych drobností môžete v meste kradnúť prepravné náklaďáky a získať ich obsah, môžete prehľadávať koše, v ktorých občas nájdete zbraň, alebo tovar. Samozrejmosťou GTA hry sú aj rozmanité kaskadérske skoky. Najrozsiahlejšia vedľajšia časť je obchod s drogami, kde v meste budete mať niekoľko dílerov s rôznymi cenami a častými akciami. Samotné ceny sú vždy založené na ponuke a dopyte jednotlivých subkultúr v meste a rovnako aj na sledovaní mesta kamerami, ktorých zničením môžete obchodníkom pomôcť a znížiť si tak ceny. Predávať sa bude 6 substancií od lacnej trávy až po drahý a ziskový heroín.

Obchodovanie bude miestami aj nevyhnutné, pretože organizovaný zločin si žiada svoje investície a rovnako si ich žiada aj životný štýl gangstra. V hre sa bude dať investovať do vytunených vozidiel a samozrejme aj do nehnuteľností, ktorých je v meste niekoľko. Z vedľajších možností môžete míňať peniaze na rozsiahlu ponuku zbraní, alebo aj hot-dogy a tetovania.

Tetovania sú jednou z minihier, ktoré ovládate pomocou touchscreenu. Okrem nej budete touchscreenom štartovať autá, ktoré budú mať niekoľko typov zapaľovaní a ochranných systémov, budete ním aktivovať a deaktivovať bomby, skladať sniperku, ale napríklad aj hádzať granáty, alebo hasiť požiare, pričom pohybom určujete silu a smer. Zaujímavosťou je nutnosť rozbitia čelného skla auta, keď s ním zletíte do vody. Najčastejšie však budete na touchscreene vyhľadávať v GPS cesty, pridávať waypointy k vašim kontaktom a čítať si maily. Mimo minihier je na spodnom touch displeji zobrazená mapa a vaša aktuálna výbava.

Grand Theft Auto: Chinatown Wars
Next-gen retro - GTA Chinatown wars

Okrem touchscreenu ovládate zvyšok hry štandardnou GTA schémou, pri autách akcelerujete s B, spiatočku dávate Y a na D-pad je namapovaný pohyb do strán. Zatiaľ čo pri bežnej hre to je ideálne, pri kombinácii ovládaní, kedy popri jazde potrebujete ťukať do touchscreenu, to už robí menšie problémy. Napríklad v jednej z misií potrebujete naraz šoférovať sanitku a oživovať mafiánskeho bossa, čo si vyžaduje trochu cviku. Našťastie ide len o niekoľko situácií. Zvyšok hry si užívate veľmi kvalitné, na fyzike postavené ovládanie vozidiel, na ktoré si síce vďaka malému dohľadu budete musieť trochu zvykať, ale akonáhle ho dostanete do ruky, budete intuitívne driftovať zákrutami a plávať pomedzi hustú premávku bez škrabnutia. 

Grafika titulu vyvoláva pocity nostalgie za prvými GTA hrami, no celá je spracovaná dynamickejšie a impresívnejšie ako prvá, 12 rokov stará hra. Titulu nechýba dynamická zmena dňa a noci, rôzne počasia, deštrukcia, dym, oheň. Všetko na pomery DS veľmi pôsobivo zapracované a môžeme povedať, že robia z hry jednu z najkrajších a technologicky najvyspelejších na tomto handhelde. Za detailným 3D mestom nezaostáva ani 2D grafika v minihrách, ktorá má svoj jednoduchší, ale štýlový celshadovaný štýl. Z grafického hľadiska je trochu škoda statických prestrihových scén, ktoré sú stereotypné a oproti zvyšku hry nudné, rovnako aj grafický štýl dvojfarebnej GPS mapy je trochu neprehľadný.

Celú hru dopĺňa zvuková stránka, ktorá je oproti ostatným GTA verziám ochudobnená o hlasy počas rozhovorov a spev v rádiách. Z piatich rádií si teda vypočujete len inštrumentálne skladby, do ktorých vám hra namixuje rozmanité zvuky z prostredia mesta.

Grand Theft Auto: Chinatown Wars

Rozmanité touchscreenové minihry výrazne obohacujú hru.
Grand Theft Auto: Chinatown Wars

Jedna z najslabších stránok hry je príbeh a jeho vyrozprávanie statickými obrázkami.
Grand Theft Auto: Chinatown Wars

Jedna z najrozsiahlejších vecí v hre je obchod s drogami.

Ak by vám boli desiatky hodín v single móde málo, hra obsahuje aj multiplayer, v ktorom si to môžete s priateľmi rozdať v sérii módov, ako aj vymieňať informácie o rôznych skrytých veciach v hre a samozrejme obchod s drogami bude fungovať aj v reále. Spolu je v titule 6 módov, medzi ktorými sú preteky, celá sezóna pretekov, boj dvoch hráčov o dodávku, kooperatívna obrana určitých území pred vlnami nepriateľov, nechýba deathmach a boj o kontrolné body. Trochu škoda, že multiplayer funguje len cez lokálne wi-fi a teda, ak vaši priatelia nemajú DS-ká, musíte si nájsť nových priateľov.

Keď si to zhrnieme, GTA: Chinatown Wars prinieslo aj na slabšom handhelde plnohodnotný GTA zážitok, oživilo spomienky a vďaka touchscreenu spravilo hru ešte zábavnejšou. Môžeme povedať, že titul nastolil nový štandard na DS a to ako rozsiahlosťou a prepracovanosťou, tak aj grafikou. Zároveň ukázalo, že aj brutálne hry majú na tejto platforme svoje miesto a ani hardcore hráči by sa jej nemali báť. Možno práve tento titul ich tam priláka.

Ak ste fanúšikom GTA, určite Chinatown Wars neobíďte, či už si kvôli hre handheld kúpite, alebo si ho aspoň požičiate. Nakoniec, možno vás zaujme tak, že objavíte ďalšie desiatky skvelých titulov. A nakoniec dúfame, že to nebolo posledné GTA pre DS.

Grand Theft Auto: Chinatown Wars

Každý gang alebo skupina v meste má iné požiadavky na drogy.


Grand Theft Auto: Chinatown Wars

Pouličné boje majú často viac akcie ako GTA 4.


Grand Theft Auto: Chinatown Wars

Multiplayer hre nechýba, aj keď je obmedzený len na lokálne wifi prepojenie.



napísal saver 23.3.2009
Páči sa mi!
9.5
Vo svete
9.4
Ohodnotiť
GRAND THEFT AUTO: CHINATOWN WARS
+ rýchla a kvalitná grafika
+ dynamické ovládanie vozidiel
+ zapracovanie touchscrenu
+ hra má viac možností ako GTA 4
- vykreslenie príbehu
- niekoľko bugov v scriptoch

Zaradené pod: grand theft auto


RECENZIE HRÁČOV
DS

Vývoj: Take 2 / CENEGA / Rockstar
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 20. marec 2008
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (3)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19809)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk