FIFA 09

FIFA 09

7.5

FIFA 09 nie je „novou“ hrou, skôr sa pokračuje v nastúpenom trende a dolaďuje detaily.

Recenzia na Xbox360 verziu

Keby sme hrali na copy and paste, recenzia na KONZOLOVÚ FIFA 09 by mohla začať identicky ako recenzia na NHL 09, preto začnime rovno piatym odstavcom. Na rozdiel od hokeja, FIFA 09 nie je „novou“ hrou, z hľadiska hrateľnosti chýba výraznejšia inovácia oproti minulému ročníku, skôr sa pokračuje v nastúpenom trende a dolaďujú sa detaily, ktoré posúvajú sériu FIFA bezpečne preč z arkádových vôd.

Znova je to viac futbal, znova sa dá vyskúšať kariéra osamelého futbalistu – drobného, ale zásadného súkolia futbalovej mašinérie v Be A Pro móde a znova je ťažiskovým, ale prehliadaným aspektom hry tzv. aréna, plne hrateľná loadingová obrazovka, v ktorej stoja tvárou v tvár futbalista v poli a brankár. Práve ona totiž môže slúžiť ako tréningové miesto na cibrenie futbalovej techniky, bez ktorej dokonalého zvládnutia vôbec nemá zmysel FIFA 09 hrať.

Konečne, a platí to už aj pre minulý ročník, vývojárom došlo, že štandardný pad má jedenásť ovládacích prvkov – dve páčky, osem dzindzíkov a smerový kríž, a že ich možno vzájomne kombinovať, takže by bolo hriechom nezapojiť ich do ovládania hry čo najviac. Paralela s hokejom pokračuje, k zvládnutiu hry na dôstojnej úrovni je bezpodmienečne nutné uvedomiť si, že futbalistu ovládame pravým i ľavým analógom, ľavým pohyb hráča po ihrisku, pravým spôsob pohybu, respektíve nohy futbalistu a zaujímavé to začne byť až vtedy, keď v zápale hry automaticky nastupuje kombinovanie analógov a tlačidiel.

FIFA 09
FIFA 09 Doľava falš, strela a fanúšik na tribúne sa teší zo suveníru.
Doľava falš, strela a fanúšik na tribúne sa teší zo suveníru.


FIFA 09 Koní ksicht v záprahu.
Koní ksicht v záprahu.


FIFA 09 S pravým padom sa dajú robiť zázraky.
S pravým padom sa dajú robiť zázraky.





Čas venovaný nácviku striel, ich intenzite, umiestneniu, nácviku prihrávok, kľučiek s loptou na zemi i vo vzduchu bude bohato zúročený v samotných zápasoch. Futbal je nádherná hra, syntéza rýchlosti, pohyblivosti, prefíkanosti, stratégie a taktiky a bolo by škoda nevychutnať si jeho krásu aj v rámci virtuálneho hrania.

FIFA 09 nie je ťažká hra, ani ľahká, vďaka nastaveniam všetkého možného si ju hráč dokáže optimalizovať presne podľa svojej chuti, musí však akceptovať jej pravidlá a tým najzásadnejším je, že FIFA 09 naozaj chce a vlastne už aj je skutočným virtuálnym futbalom, nielen bezduchým naháňaním sa za loptou z jednej strany ihriska na druhé. Kvalita hry teda skutočné závisí od hráčskeho prístupu a to je len a len dobre.

Inak FIFA 09 hráča, ktorý má skúsenosť s minulým ročníkom nemá veľmi čím prekvapiť, menu upozorňuje na každú novinku v rámci štandardných režimov hry a tým už tradične dominujú okamžité hranie, Be A Pro mód, turnaj (s licencovanými ligami, medzi ktorými samozrejme chýba tá slovenská, ale za Čechov si zakopať môžeme), tréning a manažér, pričom platí, že v závislosti od zvoleného režimu sa hra optimalizuje a modifikuje hrateľnosť. V praxi to znamená len toľko, že hrajúc manažérsky mód, to dôležité sa vlastne odohrá mimo ihriska.

Prvou skutočne next-genovou hrou série bola 08, subjektívne veľký krok vpred a zároveň hra, ktorá mohla vzbudzovať rozpaky, nie tým, ako sa nepodarila, ale ako chcela byť iná. Z môjho uhla pohľadu šlo v prvom rade o fyzickú podobu hráčov, ktorí pôsobili akosi pritenko na futbalistov, také slíže neduživé, ktorí sa možno aj do tváre podobali, ale čo tam potom, keď som sa bál, že sa polámu, respektíve pozapletajú.

FIFA 09

Vo FIFA 09 už pôsobia robustnejšie, solídnejšie, pevnejšie a možno za to môže doladená fyzika pohybu tiel i lopty, ale ich strety (s loptou, aj vzájomné), vypichnutia, odstavenia od lopty, šúchačky, ale aj pády a fauly pôsobia uveriteľnejšie, autentickejšie. Vidieť je to aj na pohybe brankárov, ktorým akoby sa viac chcelo. Žiaľ, ani FIFA 09 nie je dokonalým virtuálnym futbalom, žartujem, nie je ani vynikajúcim futbalom, len fajn futbalom, dobrým futbalom, ak sa tak hráč rozhodne.

Nevadí, že je problém streliť gól len tak z prvej, bez umiestnenia, že AI je v zápasoch nastavená tak, aby sa vo finále zápasu aj tým, ktorý už máte na lopate vzchopil a začal hrať celkom inak, len človeka zamrzia lacné góly, ktoré sa občas pritrafia na oboch stranách. Brankári totiž, hoci znova o troška menej, stále občas zareagujú, ako keby hrali celkom iný šport.

Čo ešte treba FIFA 09 vytknúť? Určite skutočnosť, že naozaj vlastne nie je novou hrou, len zúročením minulej FIFA a tohtoročného EURA a z nich si prináša nielen to dobré, ale aj ten vôbec najväčší neduh – oneskorený automatický prechod ovládania z hráča na hráča. Je to možno desatina sekundy, zdanlivo zanedbateľný čas a predsa to dokáže človeka rozhodiť, hlavne ak bol zvyknutý, že ak je raz futbalista pri lopte, všimne si to a náležite reaguje.

Nie nevyhnutne a určite nie v každom prípade. Je samozrejmé, že prihrávky by mali byť čo najpresnejšie, že hráč musí predvídať pohyb spoluhráčov po ihrisku, že musí prihrávku správne načasovať, ak prihráva do behu, tak do dostatočnej vzdialenosti, ale nie priďaleko, ani priblízko, lenže pričasto sa stáva, že hoci je prihrávka presná, jej adresát ju ignoruje a kým vás hra naňho prepne, už je neskoro a pre loptu sa treba vrátiť, pobehnúť k nej. Dá sa to síce čiastočne kompenzovať vlastným prepnutím z hráča na hráča, ale keď už je raz hra postavená na princípe automatického prepínania na hráča najbližšieho hernej situácii, bolo by fajn tento princíp naozaj precízne dodržiavať.

FIFA 09
FIFA 09 Futbal treba hrať hlavou.
Futbal treba hrať hlavou.


FIFA 09 Vystrihol elegantné nožičky.
Vystrihol elegantné nožičky.


FIFA 09 Je to Čech, nie je to Čech. A nie je to jedno?
Je to Čech, nie je to Čech. A nie je to jedno?





 

Čo ďalej? Hádam už len konštatovanie, že vmóde Be A Pro stále nemožno chytať, zato možno budovať kariéru v štyroch ročníkoch po sebe a možno hrať desať na desiatich, ale to len v tom prípade, že online naozaj stretnete deviatich ľudí, respektíve devätnástich ľudí, ochotných naozaj hrať ako tím, respektíve tímy. Čo je problém, že FIFA 09 má implementované automatické sťahovanie aktualizácii, ktoré sa volá Adiddas Live Season, a ktoré funkčne ovplyvňuje hru, ale treba si zaň priplatiť, a že hra má plnú českú lokalizáciu, vrátane dabingu, ktorý vie byť občas rozkošne nepresný a úplne ignoruje dianie na ihrisku, lebo komentátor si práve spomenul na sporo odeté dievčence v Riu.

Každopádne konzolová FIFA 09 sa oplatí hlavne v tom prípade, ak síce virtuálny futbal hráte radi, ale rozhodli ste sa minulý ročník ignorovať, možno práve preto, že v ňom tá česká lokalizácia nebola. Ak je to práve váš prípad, pokojne si k výslednému hodnoteniu bodík pridajte.


napísal pinkie 3.11.2008
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
FIFA 09
| FIFA 09
[26.9.2008]
Fifa Soccer 09
| FIFA SOCCER 09
[20.8.2008]
FIFA 09
| FIFA 09
[8.9.2008]
7.5
Ohodnotiť
FIFA 09
+ doladenia hrateľnosti
+ dôraz na čo najdokonalejšie zvládnutie ovládania
+ Adiddas Live Season
+ Be A Pro online
+ česká lokalizácia
- primálo inovácií na naozaj novú hru
- kolísavá AI
- Škrteľ automaticky na lavičke Liverpoolu, nie v základnej zostave


RECENZIE HRÁČOV
Xbox 360
PC
PS2
PS3
PSP
Wii
DS

Vývoj: EA Sports / EA Czech / EA
Štýl: Šport
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 3. október 2008
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk