DON KING PRESENTS: PRIZEFIGHTER

DON KING PRESENTS: PRIZEFIGHTER

6.5

Nechajte stoličky a odhoďte krígle. Poďte si rozbiť hubu v poriadnom ringu!

Recenzia na Xbox360 verziu

Vítame vás v záverečnom kole charitatívneho zápasu medzi The Kidom a Jesusom Silvom. Počas predchádzajúcich kôl sa zápas zvrtol na pouličnú bitku a to isté očakávame aj v tomto poslednom kole. Kto zostane stáť na nohách? Zaznel zvonček a obaja borci smerujú do stredu. Na oboch badať značnú únavu, no ani jeden nechce odísť ako porazený. A už padajú prvé rany z rukavíc Kida. Jesus je príliš drevený, aby ich blokoval, no vzápätí vyráža jeho pravačka na odokrytú stranu Kida, ktorý neblokuje ani ďalšie rany a rovno vracia naspäť to, čo nakúpil. Toto už nemá s boxom veľa spoločné, toto je otvorená vojna. Blíži sa posledných tridsať sekúnd a Kid zasadil zdrvujúci hák priamo do Silvovej čeľuste. Silva padá na zem. 4, 5, 6, pokúša sa zodvihnúť, 7, 8, 9, znovu padá. Je koniec. The Kid víťazí. O tomto chlapcovi z Alabamy budeme ešte určite počuť.

Don King je (pre mňa) komická postavička a určite viete, o koho sa jedná, aj keď o boxe neviete vôbec nič. V minulosti si strihol nejaké to kameo v hollywoodskych trhákoch a seriáloch ako Knight Rider, Moonlightning, Miami Vice či Kojak, v novších sa objavil napríklad vo filme Diablov advokát alebo Simpsonovcoch. Špicaté vlasy a golďáše na rukách a krku, že aj 50 Cent pri ňom vyzerá ako lacná vietnamská šľapka. Čo vlastne tento promotér urobil pre slovenský hip-hop? Nič, ale jeho štipľavý jazyk, výrečnosť a nos na talenty (Ali, Tyson) mu zaistil miesto v sieni slávy aj v poličke s označením box. 2K vsadili práve na jeho meno, no obávam sa, že to bolo trochu málo.

Dejová linka hry sa odohráva ako dokumentárny film, v ktorom hráte hlavnú úlohu práve vy ako The Kid. Znalci, tréneri, novinári a bývalé frajerky (a Don King samozrejme) rozprávajú o vás a vašich úspechoch aj prehrách, ako ste sa dostali z ulice až na vrchol a nechýba ani trocha dramatičnosti a smutných životných okamihov. Na všetko boli najatí profesionálni herci a ľudia z branže, z ktorých by si mohli napríklad takí tvorcovia Command & Conqueru s ich trápnymi rádoby filmami zobrať príklad.

Don King Presents: Prizefighter
Don King Presents: Prizefighter O chvíľu to vypukne, asi si cvrknem do treniek.
O chvíľu to vypukne, asi si cvrknem do treniek.


Don King Presents: Prizefighter Nazdravie. Alebo sa mu nechce kýchnuť?
Nazdravie. Alebo sa mu nechce kýchnuť?


Don King Presents: Prizefighter Tak koho si podám v ďalšom zápase?
Tak koho si podám v ďalšom zápase?





Poďme si ale skúsiť trocha zaboxovať, pretože hru by ste kvôli filmom nekupovali. Začíname od samotného dna v prašivej telocvični s deravou strechou a plesnivými sprchami. Na stole leží vaše PDA, s ktorým udržujete kontakt s vonkajškom, ďalší zápas si zabookujete v predpotopnom PC (vyzerá ako 386-ka), alebo sa trocha pohrabete vo svojich štatistikách.

Hlavnou položkou sa stane Book Fight v PC. V nej si v danej kategórii vyberiete jedného zo 4 - 5 ponúkaných borcov, aby ste sa dostali do hlavného zápasu. Každý zápas sa odohrá za niekoľko týždňov, ktorý môžete stráviť trénovaním alebo záujmovou činnosťou. Táto pozostáva z toho, že sa cez PDA môže ozvať jedna z vašich priateliek, ktorá sa nudí pri fotení kolekcie plaviek/natáčaní filmu/lyžovaní v Alpách a vy jej pozvanie môžete prijať. Má to však negatívny dopad na váš tréning a strávený čas ukrojí z vašej prípravy. Naopak si polepšíte v médiách. Niekedy sa zasa ozve firma, ktorá testuje novú diétu, posilňovacie prístroje alebo tajné bojové techniky, čo má za následok presne opačný efekt.

Pravému tréningu sa však nič nevyrovná a svoje vlastnosti môžete zdvihnúť v boxovaní do vreca, skákaním cez švihadlo, behom alebo boxovaním so sparing partnerom. Všetko prebieha pomocou minihier so správnym stlačením tlačidla alebo kombináciou viacerých. Po čase to začína byť dosť otravné a tak asi len zvolíte položku autotrain, ktorá prevedie tréning za vás. Nemusím dúfam hovoriť, že nie tak efektívne, ako keby ste cvičili manuálne. Po tréningu sa pozriete na zlepšenie niektorých zo štyroch atribútov a hor sa do arény.

Vášho avatara ovládate ľavým analógom, pravým sa bránite rukavicami proti zásahu. Stlačeným trigerom a páčkou ovládate úhybné manévre, shiftom sa pripravujú silné údery. Štvorica pravých tlačidiel slúži na pravý, ľavý direkt a tzv. oťukávacie údery, ich kombinácia na spodné háky. No hotový Tekken. Než si na komplikované ovládanie zvyknete a začnete používať všetky finesy, tak ste v polke hry. K tomu sa počas súboja nabíja špeciálna „Fury“ energia, ktorú môžete uvoľniť naraz a v adrenalínovom záchvate dávať jednu bombu za druhou alebo dávkovať po kvapkách špeciálnymi údermi ako heart-breaker, či jaw-cutter, ktoré asi hovoria za všetko. Ak sa vám ešte nepretáčajú oči, tak tu máte ešte merač staminy, ktorá sa údermi pomaly vybíja a nabijete ju len baletením po špičkách okolo súpera spolu s pomalým dobíjaním zdravia.

Don King Presents: Prizefighter

Čo sa veľmi autorom podarilo, je vcelku slušné spracovanie fyziky dopadov úderov a motion-capture postáv. Súboje vyzerajú celkom realisticky, aj keď sa občas objaví rukavica cez súpera ala votrelec. Graficky sa je síce tiež na čo pozerať, no od priamej konkurencie FNR3 by sa dalo hocičomu priučiť. V malých zaprášených telocvičniach si toho síce veľa nevšimnete, ale nástup v Las Vegas by som si vedel predstaviť pompéznejší. Okopírovaná animácia dvoch divákov na celom štadióne veľa na realite nepridá a aj nástup do ringu je ako ohňostroj z treska za 500 korún (Prizefighter) a niekoľkomiliónový rachot nad Dunajom (FNR3).

Najtragickejšie je to však so samotným hraním. Každý zápas prebehne podľa šablóny a súpera knokautujete nanajvýš v 8 kole z 15. Inteligencie veľa nepobrali a aj keď sa autori snažili hru spestriť zákulisnými ťahmi ako podplatení rozhodcovia (dávajú vám menej bodov, čiže sa dá vyhrať len KO štýlom), omamný prášok na súperovej rukavici (niekoľko kôl vidíte rozmazane) alebo zranením ruky (môžete boxovať len jednou) či súbojom po preflámovanej noci (stamina sa pomaly dobíja), stále je to slabota a väčšinu z 50 zápasov prefrčíte za niekoľko hodín. Stačí sa naučiť niekoľko základných komb (spodný hák + pravý direkt) a občas ich spestriť bombou typu heartbreaker. Punc kvality nepridáva ani váš promotér Don King, ktorý vás povzbudzuje pomocou PDA.

Po skončení zápasu si nepozriete ani replay, hra len ukáže zostrih asi 10 sekúnd a hotovo. Počas bitky sa tiež nedá vybrať žiadna iná kamera ako predvolená (záber zboku) a vychutnávka detailu v podobe odlietajúcej krvi a následne zubu zostáva naďalej len zbožným želaním. Po odohratí celej kampane sa môžete vrhnúť na online zápolenie alebo porovnávanie rebríčkov dosiahnutého skóre. Online zápas sa ale premení na nefalšovanú 15 kolovú strategickú nudu (v prípade, že sa niečo z ovládania na vás nalepilo, inak jedno kolo a KO) a precikávať sa vo výške skóre je pre škôlkarov. Odloženiu hry do poličky teda nič nebráni.

Don King Presents: Prizefighter
Don King Presents: Prizefighter ...a posledné som videl priletieť niečo žlté. Asi kanárik.
...a posledné som videl priletieť niečo žlté. Asi kanárik.


Don King Presents: Prizefighter Vitajte na dnešnom držko-braní.
Vitajte na dnešnom držko-braní.


Don King Presents: Prizefighter Tumáš, volá ti mama (mobil nie je v rukavici vidieť).
Tumáš, volá ti mama (mobil nie je v rukavici vidieť).





Pre priaznivcov boxu bude „a must have“ hra FNR4 a aj predchádzajúci diel knokautuje Prizefightera už v druhom kole. Odfláknutý vizuál nezachránia ani realistické pohyby boxerov a prekombinované ovládanie môže odradiť už na začiatku. Spolu s nízkou znovuhratelnosťou hra zapadne rýchlo prachom a nepomôže jej ani tak skvelý promotér ako je Don King.


napísal fendi 23.9.2008
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
6.5
Ohodnotiť
DON KING PRESENTS: PRIZEFIGHTER
+ motion capture
+ dokumentárny štýl príbehu
- prekombinované ovládanie
- AI
- graficky zaostáva za konkurenciou
- slabá pridaná hodnota
- chýba replay a zmena pohľadu v hre


RECENZIE HRÁČOV
Xbox 360
Wii
DS

Vývoj: 2K Sports / CENEGA Slovakia / Venom Games
Štýl: Šport
Dátum vydania:  2008
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19862)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk