SPACE CHIMPS

SPACE CHIMPS

7.5

Určite viete kto bol prvý vo vesmíre, určite aj viete kto bol prvý na mesiaci, ale určite neviete, kto prvý objavil mimozemskú civilizáciu.

Recenzia na PC verziu

Určite ste neraz pozerali na oblohu plnú hviezd, rozmýšľali nad tým čo je tam hore, či je tam život, aké to musí byť cestovať medzi hviezdami, aké to musí byť objavovať nové svety a aké civilizácie stretneme na týchto dobrodružstvách. Na jednu takúto cestu sa vydali aj traja profesionálni astronauti, tri šimpanzy, ktoré vám takýto príbeh porozprávajú.
 
Príbeh sa začína zostra bez toho, aby ste v prvom momente vedeli kde ste a prečo ste tam. Našťastie to netrvá dlho a autori vás zo všetkými okolnosťami dopodrobna oboznámia v najbližšej filmovej cutscéne. Z nej okamžite zistíte, že príbeh sa síce drží filmovej predlohy, ale len do určitej miery, čo je síce jedno pre tých čo film ešte nevideli, ale je to veľká výhoda pre tých čo film už videli. Nemusia totiž prežiť celé dobrodružstvo odznova s tým, že presne vedia čo bude kedy nasledovať, ale dočkajú sa rôznych dejových zmien či dokonca jeho rozšírenia i v podobe úplne nových animácií.
                            
Dej sa začína už na samotnej planéte kde po tvrdom pristátí stroskotáte bez možnosti návratu na Zem. Domáci si vás ani trochu neobľúbia a ich diktátor vás začne okamžite prenasledovať aby si vás neskôr pridal do svojej zbierky zmrazených sôch. To sa vám samozrejme nebude páčiť a tak sa začína útek pred hlavným zloduchom. Potom ako mu utečiete sa budete postupne potulovať po planéte, časom si získate mnohých obyvateľov na svoju stranu a pokúsite sa nie len vrátiť zlému Zartogovi úder, ale aj vládu nad planétou do správnych rúk. To však nebude ľahká úloha a k jej úspešnému dovŕšeniu budete musieť prejsť mnohými nástrahami zvláštnej planéty.

Space Chimps

Toto by malo byť dosť ťažké na zaťaženie tlačítka
Space Chimps

V útrobách neznámej príšery
Space Chimps

Akrobatické kúsky počas celej hry

To, že si svoj prívlastok naplno zaslúži zistíte už v úvodnej úrovni, kedy utekáte po kolosálnej príšere pôsobiacej ako jedno veľké útočište a mesto pre niektorých domovských obyvateľov. Ešte zaujímavejšie sa začne všetko vyvíjať keď sa dostanete priamo do útrob tohto výnimočného tvora. V takomto prostredí je veľký priestor pre fantáziu a môžete si byť istý, že ho autori naplno využili. Keď si naň už začnete pomaly zvykať, nečakane sa presuniete ďalej, mimo vnútro tvora a objavíte ďalšie krásy záhadnej planéty. Na ceste za víťazstvom prejdete nebezpečnú, ale krásnu džungľu, nepreskúmané jaskyne a mnoho iných prostredí často doplnené o nejakú tú dedinku či osadu obyvateľov.
 
Tých budete stretávať síce pomenej, sem tam prehodíte s nimi pár viet, ale nejaké NPC postavy s postrannými úlohami nečakajte. Sú tam len pre spestrenie, pre chvíľkové zastavenie, oddýchnutie od neustálej akcie. Tá vás bude sprevádzať na každom jednom kroku od začiatku až do konca. Neustále skákanie z plošinky na plošinku, lozenie po skalách, húpanie na lanách, súboje s domovskou armádou či domovskými predátormi, lietanie vďaka motýlím krídlam či na chrbte obrovských lietajúcich príšerách, alebo dokonca aj riešenie jednoduchých logických úloh. Tie patria medzi tie jednoduchšie tak, aby ich bez problémov zvládli aj tí skôr narodení. Väčšinou ide o to využiť prostredie k dosiahnutiu nejakého neprístupného miesta, či logicky vykonať rôzne úkony v správnej následnosti.
 
K tomu vám dopomôže pomerne dobre zvládnuté ovládanie, pomocou ktorého môžete nie len skákať, liezť, robiť premety, ale aj útočiť päsťami, oháňať sa bičom, hádzať výbušné tvory, či dokonca aj strieľať na svojich protivníkov v závislosti aj od toho, za ktorú postavu momentálne hráte. Postavy sa totiž menia podľa úrovne a každá má svoje špecifiká či vlastnosti využiteľné zakaždým v inej situácii. Čo vám však bude v niektorých situáciách vadiť, je niekedy chaoticky reagujúca kamera. Dá sa na to našťastie vo veľkej miere zvyknúť a neskôr s ňou nebudete mať výraznejšie problémy, ale aj tak vás neraz zmätie, že zabudnete kde vlastne ste.

Space Chimps

Nechýbajú ani početné bitky
Space Chimps

Hmmm, ako sa len dostať do klietky ...
Space Chimps

Po čase dostanete rôzne vylepšenia ako napríklad motýlie krídla

Na čo si však nezvyknete tak ľahko je slabšie grafické spracovanie okolia i postáv. Úrovne sú síce dobre nadizajnované, plné rôznych výstupkov, pohybujúcich sa plošín, nástrah či iných hrateľnosť zvyšujúcich prvkov, ale často vám budú priestory pripadať prázdne, či dokonca odfláknuté. Našťastie to nebude vždy tak hrozné a tak si budete môcť po väčšinu času užívať krásy a zvláštnosti práve objavenej planéty.
 
K tomu vám určite v nemalej miere dopomôže aj zvukové spracovanie pochádzajúce priamo z filmu. Hudba aj napriek tomu, že vás sprevádza počas celého dobrodružstva nezačne nudiť a ani nepôsobí rušivo. Za hudbou rozhodne nezaostávajú ani sprievodné zvuky, ktorých ale mohlo byť o niečo viac. Viac mohlo byť aj nahovorených dialógov v nových CGI animáciách spracovaných priamo pôvodnými hercami z filmu. Tieto animácie ste v pôvodnom filme nevideli a rozširujú tak dej o nové zážitky.
 
Autori sa rozhodli nerozšíriť hru len dodatočným dejom, ale aj inými možnosťami zábavy akou je aj multiplayer. Síce mu chýba možnosť hrať po sieti či internete, ale môžete si vyskúšať prežiť niektoré z dobrodružstiev šimpanzov spolu s kamarátom pri jednom monitore. Nato aby ste si to však mohli naplno vychutnať a mať k dispozícii všetky možnosti, musíte počas hrania zbierať malé potvorky slúžiace ako body pre odomykanie bonusového obsahu. Tie nachádzate na rôznych ľahko, i ťažšie dostupných miestach, prípadne vypadnú po súboji z porazeného nepriateľa.

Space Chimps

Protivníkov sa môžete niekedy zbaviť ak použijete rozum a prostredie
Space Chimps

Veľmi jednoduché puzzle úlohy
Space Chimps

Ďalšie zvláštne prostredie

Pre porazenie nepriateľov musíte prejsť nejedným súbojom, ktoré sú zo začiatku veľmi jednoduché až si budete pripadať úplne nedotknuteľný. To sa však časom ako budete stretávať stále silnejších a silnejších bojovníkov zmení a niektoré súboje vám dajú celkom zabrať. Aj napriek tomu sa ale nemusíte obávať vysokej obtiažnosti, ktorá je z celkového hľadiska zameraná skôr pre mladšie ročníky. Vždy dostatok banánov na dobíjanie energie, časté a vhodné rozmiestnenie checkpointov rozhodne znížia množstvo opakovaní a naopak zvýšia komfort hrania. Jediným miestom, ktoré by vám mohlo dať zabrať sú lietajúce misie na okrídlených Fluvionoch.
 
Zabrať vám Space Chimps rozhodne dajú na začiatku kým sa prekúšete cez rozporuplné spracovanie a niekedy prázdne prostredia. Ak sa vám to ale podarí, čaká na vás množstvo rýchlej, ani na okamžik neutíchajúcej akcie plnej nápadov i logických puzzlov, skvelé oddýchnutie a v neposlednom rade aj pekné rozšírenie pôvodného príbehu spolu s kvalitnými animáciami. Tie vás opäť vtiahnú na vzdialenú planétu plnej dobrodružstiev až vám možno prestane vadiť aj občas neposlušná kamera.

Space Chimps

Aj lezením po stenách sa dostanete k svojmu cieľu


Space Chimps

Zalietate si aj vďaka trampolínam


Space Chimps

Let v jaskyni na Fluvianoch



napísal andrei 22.8.2008
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Space Chimps
| SPACE CHIMPS
[19.5.2008]
Space Chimps
| SPACE CHIMPS
[22.8.2008]
Space Chimps
| SPACE CHIMPS
[22.8.2008]
Space Chimps
| SPACE CHIMPS
[22.8.2008]
7.5
Ohodnotiť
SPACE CHIMPS
+ rozšírenie pôvodného príbehu
+ nové CGI animácie
+ ovládanie
+ nenáročné
+ hrateľnosť
+ multiplayer
+ grafika
+ prázdne prostredia
+ kamera
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 1.6GHz, 256MB RAM (XP)/1 GB MB RAM (Vista), VGA 128 MB RAM (pixel shader 2.0)
Doporučená konfigurácia: CPU 2.4GHz core duo, 1GB RAM (XP)/2 GB (Vista), VGA 256 MB RAM (pixel shader 3.0 support)


RECENZIE HRÁČOV
Xbox 360
PS2
Wii

Vývoj: Warner Bros. Interactive / Brash Entertainment
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 29. august 2008
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19548)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk