KUNG FU PANDA

KUNG FU PANDA

8.0

Mali sme tu karate kravu (kung prásk) a teraz tu máme karate pandu. Tí bohovia sa museli zblázniť! Alebo žeby nie?

Recenzia na PS3 verziu

S animákmi je to takto: sú roztomilé, sú infantilné, sú zábavné, ale vo väčšine prípadov nemajú dospelákom čo ponúknuť. Samozrejme, tu a tam sa objaví nejaká ta vyzretejšia výnimka (Incredibles, Ratatouille), ale tá je hneď zatlačená do úzadia Madagaskarmi, Happy Feetmi či Loveckými sezónami, v prvom rade cielenými len a len na detské publikum. Osobne mi táto zložka filmového biznisu nijak nevadí a ak poviem, že sa momentálne nesmierne teším na Wall-E, určite tým dám jasne najavo, že tento žáner mi rozhodne nie je cudzí.

V súvislosti s animákmi potom neprekvapí ani skutočnosť, že tak ako filmové štúdia, tak aj tie herné chcú naplno zúžitkovať potenciál dotyčného filmu a tak sa na trh okrem rozličných plyšákov a reklamných predmetov neraz dostane aj herný titul, veľmi verne zobrazujúci svoju animovanú predlohu. A to je prípad aj novinky z dielne Dreamworks, ktorá k nám prichádza nielen v podobe zaujímavého animáku Kung fu Panda, ale aj v podobe herného produktu rovnakého mena, ktorý má len jeden cieľ – zabaviť detičky a pritom sa aj celkom slušne nabaliť.

Kung Fu Panda
Kung Fu Panda Pig Cop... aj tu?
Pig Cop... aj tu?


Kung Fu Panda Viete si predstaviť, ako by hra vyzerala, keby v nej bola krv a vnútornosti?
Viete si predstaviť, ako by hra vyzerala, keby v nej bola krv a vnútornosti?


Kung Fu Panda Krokodíl Dundee by mal radosť.
Krokodíl Dundee by mal radosť.





Ku podivu ale, vypasená Panda vo svojej hernej podobe ani náznakom nepôsobí ako narýchlo spichnutá zlátanina a ak by som mal o nejaké to desaťročie menej, určite by som si ju zamiloval tak ako nič iné na svete. Osobne som síce ešte filmovú predlohu nemal možnosť zhliadnuť (a ani sa nechystám – klasicky kvôli zúfalému dabingu), ale aj to málo, čo Po a jeho priatelia vyrozprávali v rámci hernej story mi stačilo k tomu, aby som mohol jednoznačne povedať, že Kung Fu Panda je jedným z najlepších produktov, aké kedy výpočtová technika splodila. Ja viem, možno trošku prehnané tvrdenie (len trochu? pozn. Junker), ale v prípade tak roztomilého a pritom výborne spracovaného animáku ma skrátka žiadne iné slová nenapadli.

Ok, tak teda o čo tu vlastne ide? Pred očami hráča sa v rámci príbehu predstaví úplne klasická kung-fu story, v ktorej nechýba jeden obzvlášť nemotorný looser, ktorý ale vďaka súhre náhod dostane šancu vypracovať sa na prvotriedneho bojovníka, tak ako si to kedysi vysníval. Zrejme už asi tušíte, že tým ťažkopádnym hrdinom nie je nik iný než panda menom Po, svojim vzhľadom ani náznakom nepripomínajúc budúceho majstra bojových umení. Ako už ale u takéhoto typu príbehov býva zvykom, k slovu sa dostane patrične tvrdý tréning pod dohľadom skúseného majstra Shifua, aby sa v závere čierno biely chlpáč mohol postaviť zoči-voči obávanému bojovníkovi Tai Lungovi, kedysi sa taktiež usilujúcom o prijatie do kung fu školy. Samozrejme, príbeh končí klasickým happy-endom a tak ak ste čakali záver na štýl seriálového Mortal Kombatu, máte skrátka smolu. Všetko je totižto podriadené detskému obecenstvu a tak si skrátka musíte na krvavé orgie, črevá, useknuté končatiny či dekapitácie nechať zájsť chuť.

Herná náplň by sa asi najlepšie dala popísať ako God of War, resp. Ninja Gaiden, len bez horeuvedených rekvizít. Po väčšinu času tak ovládate kung fu pandu, ktorá na svojej ceste musí zdolať desiatky a desiatky nepriateľov, a to za použitia vcelku obmedzeného repertoáru bojových úderov a komb. Jeden čudlík pre slabší, druhý pre silnejší hmat, k tomu tlačítko pre výskok a blok, doplnené buttonom pre špeciálny úder, to všetko je v prípade kombinácií dostačujúcim argumentom k tomu, aby bola hrateľnosť titulu na vysokej úrovni aj bez toho, aby sa na obrazovke odohrávali akékoľvek brutálne orgie.


Kung Fu Panda

Skrátka, nenáročná, intuitívna zábava, kedy prevádzanie jednotlivých kombinácií vás 100 percentne naplní radosťou, tak ako sa na titul tohto ranku patrí. Osobne som si napríklad obzvlášť zamiloval práve sériu špeciálnych úderov, ktoré využívajú telesné abnormality pandy a narobia v radoch protivníkov o dosť väčšie škody, než klasická ručná práca. Škoda len, že tieto špeciality nemôžete používať pravidelne, pretože si vyžadujú dostatočné množstvo pandovej chi, ktoré padá len a len z protivníkov. Okrem bitiek je ale neoddeliteľnou súčasťou Kung Fu Panda aj klasická plošinková časť či zbieranie všade prítomných mincí, určených na upgrade či už jednotlivých úderov, alebo štatistík pandy samotnej.

Bežná choroba hier na báze filmových licencií - lacný stereotyp - dostáva v prípade dnešného titulu vďaka bohu červenú a tak sa môžete tešiť na zmes viac či menej rozmanitých úloh, ktoré budete musieť v rámci 13 misií splniť. Čakajú vás siahodlhé dialógy a prepracované levelovanie medveďa, zbieranie a kombinovanie predmetov, logické hádanky založené na fyzike, ťahové súboje či ďalšie a ďalšie prvky, tak typické pre svet hard-core RPG. "RPG", ktorým Kung Fu Panda bezosporu je. Alebo nie? No dobre, teraz vás trošku ťahám za nos, ale čo s istotou môžem povedať je, že ako u primárnych, tak aj u vedľajších úloh sa nebudete nudiť ani omylom.

Tešiť sa tak môžete na oslobodzovanie rozličných tvorov, zbieranie predmetov, riešenie elementárnych logických problémov, ochranu artefaktu či spestrenia v podobe hry za iné postavičky, takže vo výsledku si ani len neuvedomíte, ako rýchlo tie 3 hodiny s hrou ubehli. Áno, 3 hodiny je taká akurátna doba na to, aby ste hrou prešli ako horúci nôž maslom, samozrejme to len v prípade, že máte už čo to odohraté. Detské publikum, pre ktoré je ale hra primárne určená, sa krátkej hracej doby nemusí obávať, pretože hra je vďaka rozličným bonusom v pohode opakovateľná, nehovoriac ani o offline multiplayerových módoch, ponúkajúc presne ten druh párty zábavy, aký od hry tohto žánru očakávate.

Kung Fu Panda
Kung Fu Panda Minotaur až nápadne pripomínajúci toho v God of War.
Minotaur až nápadne pripomínajúci toho v God of War.


Kung Fu Panda Opäť divá sviňa... našťastie z nej Po o chvíľu narobí sekanú.
Opäť divá sviňa... našťastie z nej Po o chvíľu narobí sekanú.


Kung Fu Panda Sa divím, že sa to ničenie aligátorov ešte nedotklo zelených hláv z Greenpeace.
Sa divím, že sa to ničenie aligátorov ešte nedotklo zelených hláv z Greenpeace.





Veľkým prekvapením pre mňa bolo technické spracovanie. Po faux-pas menom Iron Man či Incredible Hulk som ani len nečakal, žeby herná podobizeň animáku mohla vyzerať tak dobre. Krásne a farbami prekypujúce prostredia sú dopĺňané kvalitnými modelmi jednotlivých postáv, pričom nezabudlo sa ani na zložku animácií, ktorá sa taktiež nemá začo hanbiť. Po zadu ale neostalo ani audio a obzvlášť Jack Black v podobe pandy strieľa jednu údernú hláškou za druhou, tak ako je u neho zvykom. Skrátka a dobre, z hľadiska technickej stránky sa Kung Fu Panda mimoriadne vydarila a právom sa tak môže hrdiť označením next-gen dobrodružstvo.

Luxoflux nám skrátka dokázal, že aj hry na báze filmových licencií môžu byť kvalitné. Výborný dizajn levelov spolu s chytľavou hrateľnosťou a výborným technickým spracovaním robia z titulu Kung Fu Panda až nečakane kvalitný herný zážitok, ktorý by si žiaden mladistvý hráč nemal nechať ujsť. Jasné, my dospelejší jedinci tu síce toho potešenia veľa nenájdeme, ale aj napriek tomu si vypasená panda a jej kumpáni zaslúžia minimálne potlesk zato, kam sa v rámci ostatných herných titulov zaradili. A veru, nie je to vôbec zlá pozícia.


napísal blade 8.7.2008
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.0
Ohodnotiť
KUNG FU PANDA
+ nenáročná zábava
+ technické spracovanie
+ variabilita levelov
+ Jack Black
- krátke
- nevhodné pre dospelých a skúsených hráčov


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS3
Xbox 360
Wii
DS

Vývoj: Activision Blizzard / CENEGA / Activision Blizzard
Štýl: Bojovka
Dátum vydania: 27. jún 2008
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19596)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk