TOP SPIN 3

TOP SPIN 3

7.0

Wimbledon už pomaly končí, tenisová sezóna v Top Spin 3 však práve začína.

Recenzia na PS3 verziu

Hviezdy svetového tenisu sú momentálne sústredené v Anglicku, kde bojujú o jednu z najlegendárnejších trofejí celého okruhu. Dostať ich všetkých na jedno miesto môžete ale aj iným spôsobom. Stačí len dať šancu novej športovej hre od 2K Sports a dlhé výmeny na trávnatom dvorci si budete môcť užiť aj z pohodlia obývačky. Sezóna v Top Spin 3 práve začína.

Top Spin je tenisová hra. Nič viac a nič menej od nej neočakávajte. Ponúka všetko, na čo sme pri podobných tituloch zvyknutí, pridáva niektoré podarenejšie a niektoré nepodarenejšie zmeny, ale v zásade to je stále starý dobrý gentlemanský šport. Poďme sa pozrieť, čo na nás čaká v hlavnom menu hry. Základné herné módy sa dajú odhadnúť bez toho, aby ste nový Top Spin čo i len spustili. Jednoduchý zápas? Áno. Jeden turnaj? Check. Tenisová škola? Isteže. Kariéra? Samozrejme. Online? Určite. Väčšina z vymenovaných možností je dostupná až po vytvorení vlastného hráča, takže sa rovno pustíme do tvorby.

Odpichneme sa od starších dielov – ak už máte podobnú procedúru za sebou, budete sa cítiť ako ryba vo vode. Vyberiete si pohlavie nádejnej tenisovej jednotky, výšku, váhu, typ postavy. Dlhší čas môžete stráviť pri definovaní výzoru hráča/hráčky, s tvárou sa dá naozaj pohrať a nie je problém si vytvoriť takmer ľubovoľnú podobizeň. Zadáte meno, národnosť (Slovensko nechýba), vyberiete si štýl hry a hybaj na dvorce. V prípade, že máte záujem len o krátky exhibičný zápas alebo o jeden turnaj, hra vám ponúka aj siahodlhý zoznam reálnych tenistov. Mužskú kategóriu reprezentujú hviezdy typu Roger Federer, Tommy Haas, Mario Ancic, Boris Becker či Bjorn Borg, zo žien prevetráte na dvorci Svetlanu Kuznetsovovú, Ameliu Mauresmovú, Máriu Sharapovú alebo Moniku Selešovú. Bohužiaľ, akýkoľvek zástupca slovenského tenisu chýba. Malo špecialistkou je postava Rafaela Nadala, ktorá je exkluzívne dostupná len na platforme PS3.

Top Spin 3
Top Spin 3 Tu začnete...
Tu začnete...


Top Spin 3 ... a tu pri troche šťastia a riadnej dávke tréningu skončíte.
... a tu pri troche šťastia a riadnej dávke tréningu skončíte.


Top Spin 3 Diváci zápas priamo neovplyvňujú, ich klonovanie, rovnaké animácie a pokriky však kazia atmosféru.
Diváci zápas priamo neovplyvňujú, ich klonovanie, rovnaké animácie a pokriky však kazia atmosféru.






Vráťme sa k našemu vytvorenému hráčovi. Otužený množstvom tenisových zápasov odohratých v iných hrách sa s ním vrhám priamo do režimu kariéry. Vypočujem si tradičný pokec, ako sa z úplnej nuly musím vyšplhať na čelo rebríčka ATP. Prvým krokom je porazenie troch súperov v  tie braek súbojoch. Volím tretiu z piatich obtiažností, vstupujem do arény a za pár minút z nej vychádzam totálne zdecimovaný. Nie len že som nevyhral, ja som netrafil ani jednu loptičku!

Top Spin 3 totiž prichádza s mierne odlišnou ovládacou schémou a nové ťahy si treba najprv nacvičiť. Hor sa preto do tenisovej školy! Tu sa naučíte, ako sa odpaľuje, kedy treba tlačidlo držať, kedy pustiť, naučíte sa, že k loptičke treba dobehnúť a postaviť sa čo možno do najlepšej pozície. Zistíte, že načasovanie úderu je rovnako dôležité, ako určenie jeho smeru. Keď zvládnete základy, t.j. že odpaľuje sa pustením tlačidla a nie jeho stlačením, a že smer sa určuje v momente úderu a nie pred ním, môžete sa presunúť k zložitejším manévrom. Podávanie je kapitola sama o sebe, môžete použiť klasické podávanie, riskantné podávanie (znalci predchádzajúcich dielov si iste spomenú, že riskantné údery a podania sú extrémne účinné pohyby, za ktoré sa ale platí daň v podobe veľkej pravdepodobnosti outu) a pribudlo podávanie pravou analógovou páčkou. Ňou určujete rotáciu podania. Ďalšími dvoma novinkami sú tlačidlá L1 a R1 – prvé slúži na automatické dobehnutie na stred dvorca, druhé na rýchle pribehnutie k sieti. Hlavne R1 sa dá výborne využiť pri štýle hry „serve and volley“, kedy už pri podávaní podržíte dané tlačidlo a hráč ihneď po ňom vyšprintuje k sieti.

Znovu sa vraciam do kariéry a volím pre istotu ľahšiu obťažnosť. Fíha, dril v Top Spin School sa vyplatil! Traja súperi odchádzajú s plačom domov a ja som sa konečne dostal do súťaže juniorov. Tým začína tradičný kolobeh života virtuálneho tenistu. Prihlasuje sa na vypísané turnaje, pričom si môže vybrať ich obtiažnosť bez ohľadu na celkovú náročnosť zvolenú v menu, prebojuje sa niekoľkými kolami, rozbije všetkých súperov a získané XP body použije na svoje zdokonaľovanie. Zlepší si radšej volej, podávanie, backhand, forhand, rýchlosť, silu alebo inú vlastnosť? Nuž, ťažká otázka. O niečo jednoduchšie to je s míňaním získaných peňazí. Vo veľkom, niekoľko poschodovom obchodnom dome bude nakupovať handry renomovaných značiek, meniť rakety, botasky, pôjde sa nechať ostrihať alebo potetovať. Nie je to povinné, ale niektorých jedincov (a najme dámy) to určite bude zaujímať.

Top Spin 3


Čím viac budete postupovať v kariére, tým viac vám začnú vadiť niektoré nedostatky. Z nich sa postupne stanú nedostatky veľké a skončí to až pri oplzlom nadávaní. Tak za prvé, Top Spin 3 v režime kariéra opäť nedovoľuje meniť počet setov a gemov. Táto azda najviac kritizovaná funkcia sa teda oproti starším ročníkom Top Spinu nezmenila a znova si budete musieť vystačiť s tým, čo navrhne konzola. Väčšinou sa hrá na 3 kolá (štvrťfinále, semifinále, finále), na jeden set a na tri gemy. Tri gemy sú otázkou niekoľkých minút, jeden turnaj teda odohráte za cca 5-10 minút. Medzi jednotlivými zápasmi hra nepochopiteľne stále niečo loaduje, najprv loaduje loadovaciu obrazovku, potom loaduje menu, potom loaduje hráčov, potom loaduje štatistiku hráčov, potom sa nahráva kurt a až potom môžete konečne začať hrať. Práve preto, že zápasy trvajú neskutočne krátko, začne častý loading veľmi rýchlo liezť na nervy.

Zápasy kariéry neumožňujú nastaviť takmer nič, našťastie turnajov a exhibícií sa to netýka. Tam si môžete zvoliť aj počty setov, aj gemov, zvolíte si dvojhru, obyčajnú štvorhru alebo mix, vyberiete si jeden z množstva turnajov (od neznámy v Ázii, až po 4 Grandslamy) alebo sa zapíšete len na jeden zápas na jednom zo 40 kurtov. Ich rôznorodosť si vychutnáte najlepšie počas kariéry. Začínať budete na ľudoprázdnych, špinavých a rozostavaných kurtoch, postupom času sa cez moderné štadióny dostanete naozaj až na dvorce top zariadení na svete naplnené tisíckami fanúšikov. Bola by veľká škoda, keby pri tenisovej hre chýbal online režim a tvorcovia Top Spinu si boli toho veľmi dobre vedomí. Multiplayer teda neabsentuje (ani lokálny – až 4 hráči na jednej konzole), ponúka rýchly zápas alebo sériu turnajov, kde sa hráči „bijú“ o prvé miesto v rebríčku. Mimochodom, z mojich skúseností z online duelov vyplýva, že množstvo hráčov sa primárne orientuje na smrtiace podania, takže trénujte returny :-).

Najdôležitejšou časťou každej športovej hry je spracovanie športu ako takého. Top Spin 3 sa v tejto oblasti nemá za čo hanbiť. Gameplay poskytuje dostatok možností, ako si poradiť so súperom. Niekoľko typov úderov (klasický, rotovaný, kraťas, lob), riskantné údery, rozšírené možnosti podávania a pridanie dvoch nových tlačidiel postačia každému. Súperov na nižšej obtiažnosti ľahko porazíte rozbehaním a zakončením výmeny z voleju, na vyšších obtiažnostiach budete musieť aj trochu tenisovo rozmýšľať. Zážitok z hry je tak znova o niečo „tenisovejší“, k čomu určite prispieva aj úplná novinka, faktor únavy. Váš hráč sa pri agresívnej hre súpera, ktorá má za následok vaše neustále pobehovanie hore dole po kurte, unaví. S rastúcou záťažou rastie aj tep (zobrazovaný pri podávaní – viď. obrázky) a začína hroziť zlyhanie tenistu. Samozrejme, nehovorím o nejakom zdravotnom kolapse, ale o zvýšenom riziku, že aj ľahkú loptičku pokazí, trafí do siete, alebo odletí ďaleko od outu. V taktom prípade je lepšie niekoľko výmen vypustiť a počkať, kým sa hráč ukľudní.

Jedinou podstatnejšou výčitkou, týkajúcou sa gameplayu, je vypustenie ukazovateľov risk shotov. Oproti minulým dielom série, kedy ste sa pri riskovaní mohli spoľahnúť na HUD displej, teraz všetko závisí od šťastia. Alebo od skillu. Alebo od kombinácie šťastia a skillu a toho, ako veľmi to máte z tenisovej školy natrénované. Tak či tak, ukazovateľ mohol podľa mňa zostať.

Top Spin 3
Top Spin 3 Súboj nežných pohlaví sa môže zmeniť na prehliadku krásy.
Súboj nežných pohlaví sa môže zmeniť na prehliadku krásy.


Top Spin 3 S Nadalom si zahráte len na PS3.
S Nadalom si zahráte len na PS3.


Top Spin 3 Klasická momentka z hrania.
Klasická momentka z hrania.





Zvýšená záťaž a prichádzajúca únava sa dá zistiť aj iným spôsobom, než sledovaním tepu tenistu. Športovec sa totiž postupne začne potiť, kontúry jeho tváre sa stiahnu do bolestivej grimasy, oblečenie začnú zapĺňať škvrny od potu. Všetky tieto znaky si všimnete pri sledovaní hráča na ihrisku, resp. pri sledovaní spomalených záberov. Engine hry takéto finesy zvláda ľavou zadnou a pridáva k ním ďalšie vychytávky typu špinenie oblečenia od antuky a podobne. Grafika ako taká spĺňa i vyššie štandardy, hoci ja som predsa len čakal o trochu viac. Negatívnym prekvapením sú zásadné framedropy pri úvodných zápasových animáciách a predstavovačkách hráčov. Našťastie sa framedropy nevyskytujú počas hrania, ale naozaj iba na začiatku stretnutia.

Tenisové kurty sú vymodelované do najmenších podrobností, tu nie je čo vyčítať, rovnako ako pri hodnotení kvality animácií. Horšie to je s divákmi. Na nich mám hneď niekoľko sťažností. Že sú vo veľkej miere naklonovaní je najmenší problém, horšie vyznejú ich opakujúce sa animácie, takže vždy jedna polka divákov sedí a druhá totálne zosynchronizovaná stojí a tlieska. K tomu pripočítajte dookola sa opakujúce zvykové slučky povzbudzovania a ďalšie menšie mínusy (čiaroví rozhodcovia sa neuhýbajú pred loptičkami a podobne). Sú to drobnosti, ale práve takéto drobnosti majú veľmi zásadný vplyv na atmosféru.

Slušne spracovaný tenis s niekoľkými chybami – taký je Top Spin 3. Možno som pri hodnotení prísny, ale aj keď stále platí, že najdôležitejší je pri športových hrách gameplay, neznamená to, že nad ostatnými nedostatkami zavriem oči. Výsledné skóre majú za následok hlavne technické chyby, tenis ako taký je spracovaný pomerne verne a zároveň zábavne. Možno to o rok dopadne o chlp lepšie.

Top Spin 3
Top Spin 3 Máte radšej klasickú štvorhru?
Máte radšej klasickú štvorhru?


Top Spin 3 Alebo mix?
Alebo mix?


Top Spin 3 Zelená je tráva, tenis to je hra!
Zelená je tráva, tenis to je hra!





napísal je2ry 4.7.2008
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.0
Ohodnotiť
TOP SPIN 3
+ faktor únavy
+ je to celé trochu viac „tenisovejšie“
- v kariére sa stále nedá ovplyvňovať počet gemov/setov
- otravné loadingy
- nedostatky v technickom spracovaní
- absencia ukazovateľa riskshotov hre neprospela
- na ovládanie si treba zvykať dlhšie


RECENZIE HRÁČOV
Xbox 360
PS3
Wii
DS

Vývoj: 2K Sports / CENEGA / 2K Sports
Štýl: Šport
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  jún 2008
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (5)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19932)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk