FINAL FANTASY: CRYSTAL CHRONICLES - RING OF FATES

FINAL FANTASY: CRYSTAL CHRONICLES - RING OF FATES

6.0

Nekonečná sága Final Fantasy rozpína svoje krídla.

Recenzia na DS verziu

Nemá cenu rozoberať kvalitu nekonečných JRPG ság ani sa trápiť nad rôznymi spin-offmi, šialenými crossovermi, ešte uletenejšími budovateľskými stratégiami so sociálnym podtónom zahalených do známeho mena. Áno, Final Fantasy je pojem. Final Fantasy je modla. Final Fantasy je JRPG. Hups. Zatiaľ, čo celý svet čaká na trinástku, ten zvyšok nechápavo krúti hlavami nad trojmetrovými mačetami, hrôzostrašne vyzerajúcimi príšerami s HP trilión a tak krátkymi sukničkami hlavných protagonistiek, že by vám bruselský tribunál s radosťou naparil doživotie za pasenie zraku na vyzretých maloletých amazonkách.

Final Fantasy nie je až tak hrou pre masy, možno aj preto v Square Enix zasvietila kontrolka a rozhodli sa vytvoriť najprístupnejšie Final Fantasy pod slnkom. Keďže patrím do skupiny ľudí, ktorí absolútne pohŕdajú týmto žánrom a značkou, bolo jasné, komu sa dostane do rúk. Pre masy, prístupná, ľahko čitateľná, pochopiteľná a pod. Prečo nie? Raz predsa musím dať tejto sérii šancu.

Krkolomná ekvilibristika

Crystal Chronicles Ring of Fates je zvláštna hra, nielen pre to, že sa snaží byť niečím, čo rozhodne nie je, ona si tak trošku protirečí. Začnime u ovládania, ktoré úprimne povedané, má od ľahko prístupného na míle ďaleko. Po zapnutí beriem do rúk stylus a mávam ním po dotykovom displeji ako šialený, ale postava sa ani za boha nechce pohnúť. Čo sa deje? Aha, ona sa ovláda na tlačítkach! Okej. Autori zrejme prototyp ideálnej ovládacej schémy po prvýkrát predvedenej vo Phantom Hourglass ignorovali a venujú sa tradícii.

D-pad obhospodaruje pohyb a štvorica tlačítok akcie ako útok, skok, dvíhanie predmetov a kúzlenie. Všetko je v najlepšom poriadku, kým sa k vám do partie nepridá druhá postava a nebudete nútení prepínať sa medzi nimi a vyberať vhodnú mágiu na hubenie potvor. V obkľúčení asi ťažko budete špekulovať nad tým, či sa zahojíte z flaštičky alebo zakúzlením. Na to jednoducho nebude čas. Súboje sa odohrávajú v reálnom čase, monštrá vás majú okamžite v merku a neboja sa z bezpečnej diaľky používať mágiu.

Final Fantasy: Crystal Chronicles - Ring of Fates

Kooperácia je na prvom mieste, ten zvyšok až na druhom.
Final Fantasy: Crystal Chronicles - Ring of Fates

Zosielanie mágie by potrebovalo novú ovládaciu schému.
Final Fantasy: Crystal Chronicles - Ring of Fates

V dungeonoch je to stará známa postavička, nájdi kľúč, zabi bossa.

Ak sa im rozhodnete kontrovať takým fireballom, alebo sa ich pokúsite zmraziť, pripravte sa na lotériu. Na dotykovom displeji musíte zvoliť správne kúzlo, po stlačení „X“ namieriť magický krúžok na nepriateľa a potom ho pustiť, čím zakúzlite. Nič ťažké, však? Asi som nepovedal, že počas kúzlenia sa nemôžete pohybovať! S trochou cviku sa dá tlupa monštier upratať (aj keď možno s chybne zvoleným kúzlom), no na zreťazenie mágie oboch postáv môžete rovno zabudnúť. Na kombinované zosielanie kúziel budete jednoducho potrebovať parťáka cez Wi-Fi v kooperatívnej hre. Všetko by vyriešila aktívna pauza, ovládanie kompletne stylusom, programovateľné sloty alebo všetko dokopy.

Hurá, dobrodružstvo

Na respawnujúce monštrá narazíte prakticky na každom kroku, ak teda nie ste v rodnej dedine alebo v meste, kde sa dajú z nájdených predmetov vyrobiť na zákazku zbrane, zbroj a iná výstroj. Levelovanie prebieha automaticky, hra vám vždy oznámi, že vám pribudla nová schopnosť (dlhšie kombo a pod.), ktorú môžete okamžite použiť. Svet Ring of Fates je rozdelený na dungeony skladajúc sa zo spleti chodieb, miestností a hádaniek, ktoré na originalite nepobrali. Prepínanie pák, aktivovanie systému plošiniek, aby ste nespadli do vody, hľadanie kľúča alebo aktivovanie brán správnym kúzlom sú na dennom poriadku. Každá postava vo vašej partii disponuje inými schopnosťami potrebnými na zdolanie prekážok. A tak budete vytvárať vo vzduchu cesty, s ďalšou zase budete skákať dvakrát tak vysoko ako zvyšok hrdinov atď.

A s kým že sa to budete túlať vo svete mágie? Príbeh vás zoznámi s nezbednými dvojičkami Yurim a Chelinkou. Jedného dňa sa vyberú preskúmať jaskyne a narazia tam na bubákov. Postavia sa im, na konci zabijú bossa a večer pred spaním to oslávia kakavkom. V meste, kam ich ráno vzal otec sa stanú svedkami vraždy hlavy rodiny, ktorého v snahe získať kryštál Chelinky zabije hlavný antagonista Behemoth. Yuri nad hrobom otca sľúbi, že už nikdy nepochová svojho príbuzného, začne trénovať a stane sa z neho veľký bojovník (nie vzrastom). Pri ďalším potulkách vysvitne, že v krajine sa niekto snaží nahromadiť všetky kryštály a vy musíte hrozbu zahnať ešte pred večerníčkom tam, odkiaľ prišla.

Final Fantasy: Crystal Chronicles - Ring of Fates

Táto story sa odohráva niekoľko tisíc rokov po Crystal Chronicles pre GameCube, no pre multiplayer pripravili autori príbeh úplne nový. S partiou až štyroch hráčov budete čistiť okolie mesta Rebena Te Ra, z ktorého ušli všetci obyvatelia. Čím viac lokalít zbavíte monštier, tým bude za hradbami veselšie. Ťažiskom Ring of Fates je nepopierateľne multiplayer. Má to však jeden háčik - na hranie potrebujete dve DS-ká a dve hry. A to pri kvalite, akú predvádza Ring of Fates, je skutočný luxus.

Square Enix postavili Ring of Fates na 3D engine s perspektívou podobne ako v izometrických hrách otočenou o približne 45°, čo dodáva hre oldschoolový look. Prostredia sú členité, majú niekoľko poschodí a bludiská sú vo väčšine dobre navrhnuté, aby poplietli, a zároveň donútili hráčov k prieskumu a hľadaniu poschovávaných truhlíc. Mapa však s viacerými úrovňami nepočíta a postupne jej prestanete dôverovať, tak ako aj kamere, ktorá sa neobťažuje ukázať vám indície, ktoré by vás posunuli vpred. Zapaľovanie faklí alebo ukladanie plošiniek do vzduchu z magických stĺpov sa stane utrpením. Budete musieť milimeter po milimetri hľadať vhodné miesto, odkiaľ kamera zachytí samotný stĺp a váš cieľ.

Grafika mixuje drsné dospelé backgroundy s detinskými postavami a hrôzostrašnými monštrami, tak typické pre JRPG. Zvuková stránka vôbec neurazí, podobne ako výborné renderované videá. Technická stránka Ring of Fates nedosahuje kvalít Ninja Gaiden či Phantom Hourglass, trpí hlavne krkolomným ovládaním nútiacim mať neustále v strehu stylus na prepínanie postáv a výber správnych kúziel. Aj preto nemožno hovoriť o najprístupnejšom Final Fantasy pod slnkom. Orientácia na kooperáciu a multiplayer hovorí jasnou rečou, ak si ho chcete toto dobrodružstvo užiť, začnite hľadať do partie vlastných hrdinov.


napísal spacejunker 7.7.2008
Páči sa mi!
6.0
Ohodnotiť
FINAL FANTASY: CRYSTAL CHRONICLES - RING OF FATES
+ zvlášť kampaň pre MP
+ tona predmetov a vyrábanie vlastných
- fádny dizajn puzzlov
- krkolomné ovládanie
- automapping
- kamera


RECENZIE HRÁČOV
DS

Vývoj: Square Enix / LOGUS / Square Enix
Štýl: RPG
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 21. marec 2008
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19964)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk