SAM & MAX: CHARIOTS OF DOGS

SAM & MAX: CHARIOTS OF DOGS

8.0

Čo nový mesiac, to nová epizóda adventúry Sam & Max z dielní Telltale Games. Raz je to už tak.

Recenzia na PC verziu

Čo nový mesiac, to nová epizóda adventúry Sam & Max z dielní Telltale Games. Raz je to už tak, a keď niekto získa prvenstvo za svoj prvý videoherný seriál na svete, následne zhrabne cenu za najlepšiu adventúru minulého roka, nepotrebuje nikomu dokazovať, že svojmu remeslu rozumie viac ako ktokoľvek iný, nie je povinný podriadiť sa davu, práve naopak, kreativita mu dovoľuje vystúpiť a vo svojej plnej sile zažiariť aj tam, kde doteraz nik nebol. Aj preto Sam & Max chystajú svojimi predchádzajúcimi dobrodružstvami inváziu na herné konzoly a s blížiacim sa koncom druhej série je na mieste položiť si otázku "Čo pre nás chystá Telltale na jeseň?"

Ak sa nič nestane, tak to bude odpálenie tretej série a pravdepodobne súperenie s pravým videoherným seriálom Americana McGee, ktorého adaptácia rozprávok bratov Grimmovcov má vychádzať týždenne. Telltale vie, čo robí a vie to aj v prípade Chariots of Dogs, v poradí štvrtej epizódy druhej série, ktorá možno až príliš dramatizuje vzťahy hlavných protagonistov a finálnym cliffhangerom až príliš provokuje, ale o tom tie seriály predsa sú, aby vás donútili dejom a očakávanými udalosťami vyhradiť si čas na novú epizódu a na všetko okolo na tých 40 minút, resp. 3 - 4 hodiny v prípade hry, zabudnúť.

Tí druhí“ existujú

Chariots of Dog to robí ukážkovo. Je to aj preto, že v druhej sérii, kde sú jednotlivé epizódy samostatnejšie a nie je potrebné poznať predchádzajúce udalosti, by to nik nečakal. A predsa sa stalo, že koniec... no, nebudeme predsa prezrádzať scénu, kedy zdvihnete pravicu a so zatnutou päsťou zahromžíte „Veď počkaj Telltale, toto ti vrátim!“ Vrátite to zaručene kúpou poslednej piatej epizódy, ktorá zatiaľ nemá stanovený ani dátum vydania, ani nie je známy jej názov.


Sam & Max: Chariots of Dogs

Cestovanie v čase dá zabrať hlavne hrdinom.
Sam & Max: Chariots of Dogs

Pred detektívmi leží neľahká úloha, boj s paranormálnymi javmi.
Sam & Max: Chariots of Dogs

Všetko, čo vaše dieťatko potrebuje, poriadne plienky a veľký kvér.

Tajnostkárčenie je pochopiteľné a ani sa nečudujeme, pretože aj my by sme prepadli paranoji, keby sa nás zmocnila zlovestná sila z vesmíru a uniesla nás nevedno kam. Keby sme tak verili Boscovi, vynálezcovi a majiteľovi obchodu so zmiešaným tovarom a podpultovými exkluzívnym hračkami za hriešne peniaze. Jeho paranoja mala ďalekosiahlejšie následky. Každý ho odpočúval, každý ho sledoval, každý bol v jeho očiach podozrivý. No, kto by už veril takémuto podivínovi? Aj dynamickému duu detektívov zmizne úsmev z pier, keď zistia, že Bosca nakoniec uniesli TÍ DRUHÍ!

Únos a pátranie po milovanom susedovi je len začiatkom niečoho oveľa väčšieho, čo zahŕňa cestovanie v čase! Chariots of Dogs patrí medzi najdlhšie a najrozsiahlejšie epizódy čo do počtu lokalít, ktoré navštívite. Idea cestovania v čase dovolila autorom popustiť uzdu fantázii a známe lokality, ako kancelária Sama a Maxa, Stinkyho reštaurácia, Boscov obchod, vykresliť v rôznych časových epochách. Pozriete sa do budúcnosti, kedy chudák Sam sedí na vozíčku a vypúšťa nezmyselné senilné hlášky, zoznámite sa s Boscovou matkou, ale aj so skutočným majiteľom reštaurácie – námorníkom Stinkym.

Kultúrno-časový paradox

Znovu zavítate do miest, ktoré poznajú predovšetkým hráči predošlej série, nazriete do blízkej budúcnosti, do ďalekej minulosti, aj na samý počiatok sveta. To však nie je všetko, po prvý krát uvidíte, čo sa skrýva za dverami WC v Boscovom obchode, vyskúšate si, aké to je stáť za pultom a cítiť sa byť sledovaní zo všetkých strán a aké to je manipulovať s časovým kontinuom. Cestovanie v čase prostredníctvom zázračného výťahu, čoby jediného dopravného prostriedku v hre, bude časté a nutné pre vyriešenie hádaniek, ktoré pre zmenu nie sú tak priamočiare a jednoznačné ako u predchodcov. Väčšina jednotlivých lokalít je tvorená výhradne jednou obrazovkou a tak logické problémy vyžadujúce multidimenzionálne uvažovanie – zmeníte niečo v minulosti, ovplyvníte tak budúcnosť – nepredstavujú ťažký oriešok. V hre navyše funguje niekoľko úrovňový pomocník, ktorý radí, čo si treba lepšie všimnúť, alebo kam sa pozrieť.


Sam & Max: Chariots of Dogs

Zmätok pri hraní môže vyvolať niekoľko predmetov, ktoré sa aj po použití nevyparia z inventára a množstvo (nepotrebných) dialógov. Tie si opäť berú na paškál modernú popkultúru, použitý humor a scénky s neuveriteľnou ľahkosťou parodujú najväčšie tradície v zámorí, na ktorých je americká generácia odchovaná. Keď už vás nepoloží laškovanie s oceľovou piňatou, zatĺkanie tajnej služby, otravná trojica muzikantov alebo podvody s patentovým úradom, tak sa aspoň dozviete, či bolo skôr kura alebo vajce, kto stvoril svet a ďalšie odpovede na filozofické otázky trápiace ľudstvo dlhé tisícročia. V Chariots of Dogs ich dostanete naservírované v tradičnej seriálovej minutáži a to bez reklám!

Chariots of Dogs si v duchu predchodcov zachováva svoju štandardnú úroveň technického spracovania, ktoré prekvapí svojou nenáročnosťou na hardvér, ako aj kvalitným dabingom a nezameniteľným výtvarným štýlom. Spolu s Ice Station Santa patrí aktuálna epizóda medzi to najlepšie, čo druhá séria doteraz ponúkla. Príbeh o únose a nevysvetliteľných javoch sa presne v tradíciách veľkej TV show otvára krátkym prológom a potom naťahuje diváka (hráča) až do finále, kde ho uzemní poriadnym cliffhangerom.

Nám nezostáva nič iné, len dúfať, že Telltale majú pre finále vymyslené perfektné rozuzlenie, ktoré dôstojne zakončí druhú sériu. Podľa toho, čo sa odohralo v Chariots of Dogs, nás čaká niečo poriadne veľké. Ale o tom až o mesiac.


napísal spacejunker 17.3.2008
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.0
Ohodnotiť
SAM & MAX: CHARIOTS OF DOGS
+ použitý humor
+ staro-nové lokality v novom kabáte
+ hudba
- zložitejšie hádanky
- zbytočné predmety v inventári
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 800 MHz, 128 MB RAM, VGA 32 MB
Doporučená konfigurácia: CPU 2 GHz, 512 MB RAM, VGA 64 MB


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Telltale / Gametap / Telltale Games
Štýl: Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 14. marec 2008
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19659)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk