PUZZLE QUEST

PUZZLE QUEST

8.5

Nastal čas znovu sa postaviť proti odvekému nepriateľovi a tentokrát ho vyhnať nadobro. Jeden hrdina, jeden puzzle systém.

Recenzia na PSP verziu

Šíre pláne zeme Etheria sú vystavené nemŕtvemu zlu ktoré prišlo zo severu. Po stáročia nebolo o Lordovi Baneovi vôbec počuť a zdalo sa, že po svojej poslednej porážke bol nadobro vyhnaný zo svojho nehostinného kráľovstva. Poslednou dobou sa však začali množiť útoky nemŕtvych a tiež sa z neznámych príčin bez stopy vyľudnilo niekoľko dedín. Nastal čas sa znovu postaviť proti odvekému nepriateľovi a tento krát ho vyhnať nadobro.

Herné mechanizmy

Puzzle Quest: Challenge of the Warlords (PQ) by sa dal jedným slovom zhrnúť ako Bejeweled. Nie všetci však túto úspešnú hru poznajú a tak by bolo na mieste vysvetliť, ako vlastne všetky súboje v PQ prebiehajú. Bojové pole predstavuje matrica 8x8 polí, ktoré je vyplnené 7 druhmi objektov. V princípe ide len o to, aby ste vymenili susediace objekty medzi sebou tak, aby sa spojili do trojice rovnaké farby. Princíp veľmi jednoduchý a nenáročný na pochopenie. Červené, žlté, modré a zelené kolieska predstavujú elementy ohňa, vzduchu, vody a zeme, piatym objektom sú nepostrádateľné peniaze a posledné dva sú smrtky a hviezdy. Pomocou linkovania elementov získavate manu potrebnú na kúzlenie, hviezdy pridávajú experience a smrtky pôsobia priame zranenie nepriateľovi. Načo sa linkujú peniaze asi vysvetlovať nemusím. Okrem toho sa na jednej strane nachádza set vašich kúziel spolu so štatistikou, na strane druhej nepriateľove.

Puzzle Quest
Puzzle Quest V pozadí tajomný hrad v Karpatoch.
V pozadí tajomný hrad v Karpatoch.


Puzzle Quest Linkovanie smrtiek bolí, tentokrát len za 5 bodov.
Linkovanie smrtiek bolí, tentokrát len za 5 bodov.


Puzzle Quest 4 of a kind znamená extra ťah grátis.
4 of a kind znamená extra ťah grátis.





Hoj, mor ty len

O tom, prečo má PQ práve takýto detinský názov sa presvedčíte onedlho v súbojoch. Skladanie troch farieb do linky dokáže každý nefarboslepý ľudoop. Problém je, že nerozvážnym ťahom nahráte súperovi, čo pocítite na vlastných kostiach úbytkom života. Tu prichádza na radu taktizovanie, zvolenie správnych kúziel do setu a dlhé premýšľanie nad správnosťou ťahu, ktorý aj tak nemusí presne vyjsť a ste v loji a hráte znova. Jednoducho môžete v spleti farieb prehliadnuť dôležitú kombináciu, ktorú však umelá inteligencia vidí a zapraží vám ďalší ťah také kombo, že sa z toho pos...kladáte. Základom je teda nenahrať súperovi a pokiaľ sa už inak nedá, aspoň nech to čo najmenej bolí.

Čo som si však na AI všimol je, že nehorázne cheatuje. Inak si totiž neviem vysvetliť, že skladá také kombá zo zásobníka (po správnom zlinkovaní objekty zmiznú a sú doplnené zhora potrebným počtom), ktoré ešte nemôže vidieť. Vám sa niečo také podarí vždy len náhodou a nie 18 krát počas jedného duelu. Je to síce dosť deprimujúce, ale ak si nato zvyknete, tak súper nedostane šancu. Máte totiž prevahu v tom, ako presne namiešať tú správnu sadu kúziel.

Urob nám ohňostroj Gandalf

Ako presne poskladať kúzla závisí od profesie hlavného hrdinu. Na výber sú 4 povolania, každé zamerané na inú oblasť mágie alebo boja. Ak však prídete na tú správnu sadu, už sa môžete len smiať. Dokonca niekedy ani nepustíte nepriateľa k ťahu a už uteká domov k trolej maminke. Predstavte si napríklad ohňového mága. Jeho základnou energiou na dobitie kúziel je červená a podporná žltá. Na začiatok zapražíme fireball, aby bolo teplúčko, ktorý zničí 3x3 políčok. Nielenže ohnivá guľa uberie nepriateľovi zdravie, ale zničené polia s objektmi sa zúročia vo vašej mane. Letmým pohľadom zisťujete, že nepriateľ je závislý od zemskej mágie (zelená farba). A bez zelenej many by len šúpal nohami a úzkostlivo čakal na ranu z milosti.

Puzzle Quest

Šupneme mu teda kúzlo Flaming Skulls, ktoré premení všetku zelenú manu na smrtky a modrú manu na červenú. Keďže hracie pole už nejaké smrtky obsahuje, je veľká pravdepodobnosť, že zlinkujete tri až štyri smrtky dokopy, to isté platí aj pre premenenú modrú manu na červenú. Dovolil si nepriateľ dotknúť sa svojím mečom vášho božského tela? Kúzlom Cauterize si môžete dobiť HP podľa toho, koľko červených polí sa nachádza v hre, a to najlepšie, ak je zásoba vašej many vyššia ako 8, váš ťah nekončí (čo pravdepodobne aj je, pretože bolo použité kúzlo Flaming Skulls). Zostali nám tu ale na hracom poli dve smrtky, ktoré však nie je ako zlinkovať, pomôže nám Finger of Death, ktoré nielenže premení zvolené pole na smrtku, ale aj 5x zvýši účinok a exploduje 3x3 polí.

A zase idú súperovi dole hápéčka. V špeciálnych prípadoch zlinkujete 4 až 5 objektov, za čo ste odmenení ďalším ťahom. Môžete si ale aj pomôcť kúzlom, kedy súper stojí niekoľko kôl a pripraviť si tak pôdu pre zdrvujúce kombo. Za pozornosť stoja aj kúzla ako Mana Steal alebo Soul Change, kedy ukradnete, resp. vymeníte so súperom manu, čo je obzvlášť výhodné, ak sa mu podarí extra tučné kombo a naplní manu do prasknutia, zatiaľ čo vaše mešce zívajú prázdnotou. Na výber je takmer 60 kúziel, no aktuálne môžete mať v sete len 6, plus jedno kúzlo vášho mounta (osedlaný priateľ). Preto treba dobre vyberať, pretože nie všetky platia rovnako na všetkých nepriateľov.

Ak sa vám páči kúzlo súpera a vravíte si, že to je to pravé do setu, je možné ho od neho získať, no cesta je to trocha ťažšia, než naučiť sa nejaké vlastné. Na jeho získanie musíte nepriateľa zajať a to sa vám podarí len vtedy, ak ste s ním minimálne 3x bojovali a vyhrali (preto odpadá učenie kúziel od bossov, ktorí sú len v jednom exemplári). Potom sa spustí špeciálna logische minihra, kde je úlohou poskladať objekty tak, aby na konci nezostal žiadny nezlinkovaný. Pri jednoduchých protivníkoch sú puzzle ľahké, no pri tých silnejších sú ťažké, že sa vám bude z hlavy dymiť a výrazne mi chýbala funkcia krok späť. No a nakoniec sa budete musieť kúzlo naučiť v mestskej magickej veži, čo je ďalšie veľké puzzle, no tento krát musíte nazbierať určený počet z každej many, ak sa nedá ďalej potiahnuť, tak ste skončili a dáte si repete.

Puzzle Quest
Puzzle Quest V mestách možete postaviť niekoľko stavieb.
V mestách možete postaviť niekoľko stavieb.


Puzzle Quest Všetky rozhovory prebiehajú v tomto štýle.
Všetky rozhovory prebiehajú v tomto štýle.


Puzzle Quest Z rún sa dajú ukovať rôzne predmety.
Z rún sa dajú ukovať rôzne predmety.





Šíre rodné pláne

Aj keď súbojmi strávite väčšinu času, príbeh a cestovanie sa odohráva na mape sveta Etheria a možnosti sú obrovské. Postranných a mimo príbehových questov sú desiatky, môžete dobíjať mestá a tak si zvyšovať mesačné príjmy, v obchode nakúpite, alebo predáte čarovné predmety, v mestách môžete postaviť niekoľko druhov stavieb, ktoré dovolia skúmať nové kúzla, zlievareň zasa pomôže pri skladaní nových magických predmetov z nájdených rún, v magickej veži si za peniaze vylepšíte atribúty hrdinu a postavenie hradieb vám zasa znižuje možnosť rebélie v meste o polovicu. Svojho osedlaného tátoša môžete vycvičiť v stajniach, chytiť si môžete obrieho potkana, vlka alebo napríklad gripena. Po ceste stretávate iných hrdinov a ak im pomôžete, pridajú sa k vám do party. Každý má nejaký špeciálny bonus, no na PSP verzii tieto bonusy vôbec nefungovali a tak boli postavy viacmenej na parádu.

Obrovským plusom je rozloha a herná doba celej hry. Prejdete ju za nejakých 40 hodín a väčšinu času strávite na bitevnom poli. Veľké množstvo postranných questov, o ktoré ani nemusíte zavadiť, ale ak sa ich rozhodnete vyriešiť, tak na oplátku sa dozviete kúsok z histórie sveta alebo postavy, alebo získate zaujímavý predmet. Všetky akcie fantasticky podfarbuje stredoveká hudba, ktorá síce neobsahuje až toľko trackov, no vôbec sa mi neprotivilo ju počúvať stále dokola. Graficky nečakajte žiadne orgie. Grafika je účelová, no pekná. Ak chcete dobre zainvestovať do hry, ktorú neprejdete za 5 hodín, máte radi Bejeweled a RPG s trochou mangy, tak bude Puzzle Quest pre vás to pravé orechové.


napísal fendi 12.2.2008
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.5
Ohodnotiť
PUZZLE QUEST
+ prezlečený Bejeweled
+ veľká rozloha
+ veľa postranných questov
+ dlhá hrateľnosť
- nefungujúce bonusy u spolubojovníkov
- jasnozrivá a prehnane dokonalá AI


RECENZIE HRÁČOV
PC


Štýl: Logická
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
| Puzzle Quest 12.2.2008
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19862)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk