COLIN MCRAE DIRT

COLIN MCRAE DIRT

7.5

Pýtate sa, čo najnovší prírastok do tejto série prináša nové a či to bude stačiť, aby vzbudil záujem?

Recenzia na PC verziu

Závodné hry patria medzi obľúbený žáner všetkých hráčov a určite každý, kto sa aspoň priemerne venuje počítačovým hrám, skúsil drať vo vysokých rýchlostiach gumy, zapekať brzdy, či trhať asfalt. Jednou z týchto hier je aj Colin McRae DIRT od Codemasters, pokračovanie už pomerne dlhoročnej a známej série rally hier. Pýtate sa, čo najnovší prírastok do tejto série prináša nové a či to bude stačiť, aby vzbudil záujem?

Závody rally v podaní Colina McRaea sa vždy niesli v arkádovitejšom duchu a neinak tomu nie je ani teraz. V úvode hry vás privíta nápadité a efektné menu, v ktorom sa vás snažia autori počas nudných dôb nahrávania zabaviť rôznymi náhodnými informáciami o vašom doterajšom počínaní. Dozviete sa také pikošky, ako najdlhšia doba jazdenia na dvoch kolesách, váš najdlhší skok, počet rozbitých vozidiel, víťazstiev a mnohé iné zaujímavé informácie. V menu vás sprevádza aj komentátor popisujúci všetky možnosti hry a hneď na začiatku vás upozorní, že máte na výber tri možnosti ako sa vyblázniť za volantom.

Čakajú na vás klasické rally šampionáty známe už z predchádzajúcich dielov, kde si zajazdíte po celom svete na presne vypracovaných tratiach podľa GPS údajov. Ponúkané trate sú rozdelené do štyroch šampionátov postupne sa odomykajúcich podľa vašich výsledkov. K tomu samozrejme potrebujete nejaké nadupané auto a buďte si istý, že je pre vás pripravených 46 krásne prepracovaných strojov s originálnymi licenciami. Ak si svojho miláčika náhodou poškodíte, môžete si ho klasicky medzi jednotlivými zástavkami opravovať, kde ste obmedzený iba prideleným časom na opravy. Ak sa vám podarilo auto rozbiť príliš a nevystačí vám čas na jeho kompletnú opravu, musíte sa uspokojiť s jazdou na poškodenom vozidle.

Vtedy nastáva taktizovanie pre výber opráv pre vás prioritných komponentov vzhľadom na trať. Ak vám totiž neostane čas na opravu bŕzd plus motora ačaká na vás rýchla trať s minimom ostrých zákrut, je lepšie uprednostniť motor pred brzdami, keďže tie budete potrebovať na rýchlej trati menej. Poškodzovanie a opotrebovanie týchto komponentov závisí aj od zvolenej obtiažnosti, ovplyvňujúc okrem iného aj šikovnosť protivníkov. Od samotného závodu nečakajte žiadne zmeny oproti minulým dielom. Objavíte sa na štartovom poli, odkiaľ sa snažíte dostať čo najskôr na koniec trate s pomocou vášho co-pilota, ktorý vám predčítava zákruty. Žiaľ kvôli vysokej arkádovosti to určite nebudete potrebovať a skôr by prišla vhod možnosť zapnúť nejakú ostrú hudbu.

Colin McRae DIRT

Ešte dvaja a som prvý!
Colin McRae DIRT

No, mohol som to aj lepšie vybrať.
Colin McRae DIRT

Rally cross racing, dole ma predbieha maník, však počkaj!

Jazdný model patrí medzi to najarkádovitejšie čo môžete na momentálnom trhu závodných hier nájsť. Brzdy sú super účinné, i na zlom povrchu stojíte na úseku pár metrov. Rovnako sú na tom aj prítlak spolu s priľnavosťou gúm a tak vám ani zlý povrch či ostré zákruty nebudú prekážať, aby ste ich rezali vo vysokých rýchlostiach. K tomu model poškodenia, ktorý aj na najvyššej obtiažnosti dovoľuje nešetrnú jazdu s vaším miláčikom prispieva k celkovému dojmu rýchlej, jednoduchej, závodnej, ale príjemnej akcii.

Síce vaše auto vydrží veľa, ale každá chyba zakončená kolíziou s okolím sa prejavuje na jeho vzhľade či už rozbitými sklami, svetlami, pokrčenými plechmi, alebo odpadnutými dverami a nechýba ani v poslednej dobe už štandardné postupné špinenie karosérie. V prípade, že sa vám takéto chybičky stávajú častejšie, určite vám neujde, že každý výlet mimo trať sa prejavuje aj na okolí. Značky, stojany, prekážky, stromčeky, zábradlia a iné doplnky na trati sú plne interaktívne a reagujú na kolízie s vami.

Ak vás búranie baví a radi rozdávate rany aj iným závodníkom, máte po prvý krát v sérii Colin McRae šancu si to vyskúšať. V móde “kariéra” sa totiž dostanete aj do oficiálnych závodov odohrávajúcich sa v púštnom prostredí CORR a Rally Raid, kde nejazdíte len proti času s následným porovnaním najlepšieho kola, ale jazdíte všetci súčasne na jednom okruhu. Princíp je klasický, štart, závod, cieľ (v lepšom prípade). Avšak už na štarte vzniká častý problém prílišného počtu závodných áut na trati. Autori neprispôsobili počet vozidiel rozmerom trate a tak sa vám na začiatku často krát stane, že budete vytlačený mimo trať, čo vás bude stáť nejednu ťažko vybojovanú pozíciu.

To sa následne prejaví v doháňaní súperov, čo opäť na úzkych cestách a pri vysokom počte áut je nezriedka adrenalínová záležitosť. Ak prekusnete neustále prebíjanie sa cez pomalých a zavadzajúcich jazdcov, zistíte, že sú to klasické terénne okruhové závody. Okrem závodom CORR a Rally raid si v móde kariéra zajazdíte aj všetky ostatné závody obsiahnuté v hre. Na výpary benzínu čakajú závody do vrchu (Hill climb), klasické rally, spomenuté CORR odohrávajúce sa v púšti, Cross racing známe zo závodov Rally a nakoniec Rally raid.

Prechádzate cez ne formou pyramídy s jedenástimi podlažiami, pričom začínate zospodu. Na postúpenie do vyššej úrovne potrebujete získať potrebný počet bodov, ktoré získavate postupným prechádzaním dostupných závodov. Za ich úspešné absolvovanie získavate finančnú odmenu (jej výška sa mení podľa zvolenej obtiažnosti), za ktorú si postupne kupujete lepšie autá aďalšie úpravy (nie je to tuning, len menšie vzhľadové zmeny). Samozrejme, ako sme už pri Colinovi zvyknutý, je tu aj možnosť nastavenia auta, kde je možné si ho kompletne nastaviť podľa svojich a potrieb trate.

Colin McRae DIRT

Tento húf treba predbehnúť...
Colin McRae DIRT

Niekedy si viacej zalietate ako zajazdíte.
Colin McRae DIRT

Jednotka, dvojka, trojka ... nie, nie, ako to bolo ďalej?!

Ak by to nestačilo, aby ste mali toho všetkého dosť, je tu ešte možnosť zahrať si jednotlivé závody klasicky na čas, alebo len formou voľného závodu vmóde voľný štýl. Tu sú sprístupnené všetky trate a vozidlá, ktoré ste odomkli. Zadáte si typ závodu, vyberiete trať, model auta a hurá do terénu bez strachu, že prídete o body, peniaze, či vybojovanú pozíciu. Áut máte na výber z rôznych modelov zoradených podľa tried (typu závodov), do ktorých patria. Problém však môže nastať, ak si nejaký typ závodu obľúbite, ktorý zrovna neobsahuje veľa dostupných automobilov. Autá sú totiž v jednotlivých triedach nerovnomerne rozdelené a tak v niektorých máte širokú ponuku, v niektorých napríklad len dve autá. Na tomto vidno, kam autori sústreďovali svoje sily a že Colin je hlavne o závodoch Rally.

Vidno to aj na multiplayeri, kde máte na výber len dve možnosti, rally a jazdu do vrchu. Na výber máte možnosť hrať po sieti alebo internete, kde sa pripojíte do miestností s potencionálnymi hráčmi a spoločne hlasujete, ktorá trať sa bude jazdiť. Celý hlasovací systém pôsobí trošku chaoticky, pretože list na hlasovanie je náhodný, nemáte možnosť si vybrať auto, ani vidieť iné miestnosti podľa tratí/áut, aké sú tam momentálne aktívne. Samotný pretek je vlastne len formou závodu na čas, pretože jazdíte sami a poradie sa určuje len podľa odjazdených časov.

Na druhú stranu nesklamalo technické spracovanie. Užijete si grafickú špičku so všetkými technickými vymoženosťami okrem podpory DX10. Tá vám však pri pohľade na detailne vymodelované automobily a krásne trate rozhodne chýbať nebude. Skôr vám bude chýbať hardvér, na ktorom si to všetko vychutnáte plynulo pri plnom nastavení. Ani na nadpriemernom počítači nemôžete mať všetky detaily zapnuté bez toho, aby ste mali nízky framerate. Ak chcete hrať DIRT na plné detaily, pripravte si to najsilnejšie železo, aké je momentálne k dispozícii. Je to trochu škoda, lebo v prípade žánru arkádových závodov je grafika jedným z hlavných ťahákov a pri vynútenom vypnutí mnohých detailov sa z nej stáva tuctová záležitosť. Avšak ak patríte k tým šťastnejším, nebudete stačiť obdivovať krásu dýchajúcu na vás z každého momentu závodov. Grafické nastavenie ponúka komplexný výber efektov ovplyvňujúci fps, medzi ktoré patria aj také drobnosti, ako viatie porastu vo vetre. Či si to však v 200km/h rýchlosti niekto bude všímať, je otázne.

Ku grafickému spracovaniu sa dá v tomto prípade zaradiť aj “replay”. Určite nejeden z vás si v kľude rád pozrie svoje počínanie na trati a prípadne si spraví malú analýzu, kde robí chyby a ktoré pasáže mu naopak idú lepšie. V DIRTe môžete pokojne na to zabudnúť, pretože celý čas budete mať čo robiť, aby ste si neoslintali oblečenie. Tak krásne spravený replay mód naozaj neuvidíte len tak niekde. V kombinácii s detialne vymodelovanými autami, krásnymi traťami a neskutočne dobre naskriptovanou kamerou sa je naozaj na čo pozerať. Neraz som si pustil tieto opätovné zábery z mojej jazdy len pre radosť, pre kochanie sa z perfektne nastrihanej scény, zoomovania kamery, šikovne umiestnených pohľadov a v neposlednej rade, podmanivej, živej, do podvedomia sa vtierajúcej hudby.

Colin McRae DIRT

Vľavo skala, vpravo zvodidlá... a plyn na podlahe.
Colin McRae DIRT

DHL? To ma predbehol poštár???
Colin McRae DIRT

Závody s monštrami po púšti majú svoje čaro.

Táto autormi dobre zvolená hudba vás nebude sprevádzať len v menu, ale aj v spomenutých replay záberoch. Motív sa zakaždým mení a rozhodne sa vám tak skoro neopočúva. Spokojný budú určite všetci milovníci dobrej hudby. Škoda však, že autori nezakomponovali aj nejakú priamo do závodov, prípadne, že si nemôžete počas nich pustiť skladby podľa vlastného výberu z archívu mp3. Hlavne v okruhových závodoch, kde naozaj nemusíte počúvať inak kvalitný rev motora, by sa adrenalínový hudobný sprievod veľmi zišiel. Dokonca aj v rally závodoch, kde väčšinou musíte počúvať (v DIRTe netreba) spolujazdca kvôli informáciám o zákrutách, by hudba prišla vhod. Spomenuté ozvučenie výborne dopĺňajú zvuky vozovky, nárazy do prekážok, či krik okolo stojacich divákov. Ako perlička je pomerne trefný komentár spolujazdca po príjazde do cieľa, kde jednou dvomi vetami zhodnotí váš celkový výkon.

Zhodnotiť však jednou dvomi vetami celkový výkon autorov z Codemasters nie je jednoduché. Simulátor, či k realite sa približujúce závody rozhodne nečakajte. DIRT je od začiatku do konca ladený smerom k mainstreamu, čo samozrejme poteší každého, kto si chce relaxačne zajazdiť na výkonných strojoch v prekrásnom prostredí. Prílišná arkádovosť a hardvérová náročnosť síce môže nejedného závodníka odradiť, ale ak patríte medzi ľudí, ktorým tieto neduhy nevadia, nie je čo riešiť.

Xbox360 pohľad: Na rozdiel od PC hráčov, si Xbox360 hráči užijú hru lepšie v lepšom framerate a v štýle presne pre nich určenom, kde menšie zvýšenie arkádovosti nevadí a je tam naopak plusom. Xbox360 hráči si môžu kľudne k hodnoteniu pripočítať 1 bodík (8.5).


napísal andrei 13.7.2007
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Colin McRae: Dirt
| COLIN MCRAE: DIRT
[28.3.2007]
Colin McRae: Dirt
| COLIN MCRAE: DIRT
[11.4.2007]
Colin McRae Dirt
| COLIN MCRAE DIRT
[13.7.2007]
Colin McRae Dirt
| COLIN MCRAE DIRT
[29.3.2007]
Colin McRae: Dirt
| COLIN MCRAE: DIRT
[11.4.2007]
Colin McRae Dirt
| COLIN MCRAE DIRT
[13.7.2007]
7.5
Ohodnotiť
COLIN MCRAE DIRT
+ replay
+ grafika a zvuk
+ deštrukčný model
+ variabilita závodov
+ herné režimy
- hardvérová náročnosť
- nerovnomerne rozdelné autá v jednotlivých triedach
- prílišná arkádovosť (jazdný model)
- chýba hudba počas závodu
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 3 GHz, 1 GB RAM, VGA 128 MB (GF6800/X1300)
Doporučená konfigurácia: CPU Core2Duo 3 GHz, 2 GB RAM, VGA 512 MB (GF 8800/X1950)


RECENZIE HRÁČOV
Colin McRae DIRT
8.6
K@5T@N    1.9.2007
Jaké je tedy poslání nejnovějšího pokračování? Navrátit sérii slavné jméno a vyjet koleje pro další ...prečítať celé
PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Codemasters / CD Projekt / Codemasters
Štýl: Racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  jún 2007
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19547)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk