MARIO STRIKERS CHARGED FOOTBALL

MARIO STRIKERS CHARGED FOOTBALL

8.5

Vysoko návyková párty hra, ideálna na také to športové vyžitie, je prekvapivo Mario futbal. Zaslúžene.

Recenzia na Wii verziu

Futbal nehrávam. Ani ten virtuálny. Žijem bez toho, aby som vedel, čo je to postavenie mimo hry. Nezaujíma ma stredajší večer, výsledky kadejakých pohárov, ani zápasy o postup a už tobôž nie líg v našej zemi. Vlastne ja ich ani nepoznám. Hmm. Radšej, ako na 90-minútové pobehovanie dvoch tímov a naháňanie rozhodcu so snahou vysvetliť mu, že ten zákrok bol čistý a nech si dá vyšetriť zrak, si pozriem zostrihy najväčších okamihov. Futbal je príliš pomalá hra. Skúste si namiesto zápasu so zrýchleným časom, strihnúť plnú dĺžku vo svojej obľúbenej hre. Koľko gólov padne? Koľko šancí bude mať každá strana? Nebolo by lepšie dupnúť na plyn a pozrieť si len tie momenty, kedy oká na sieti zažmurkajú?

Mario Strikers Charged Football
So správnym načasovaním rozdupete súperov a uderíte Megastrike.
Viem prd o futbale (a kto by chcel vedieť aj o hokeji a baskete, oh, o tenise tiež, spomínal som vodné pólo?), ale viem čo-to o atmosfére s rozlievaním piva na lavičkách, bitiek pred štadiónom, viem aj to, že Mario fucik si zahrám hocikedy a to si môže ten s tým predkusom zapísať za zuby. Mario Strikers Charged Football je na rozdiel od spomaleného filmu namydleným bleskom. Počas každého zápasu (či už so živým súperom po boku alebo na druhej strane planéty) vládne pre televízorom tak iskrivá atmosféra, ktorá sa dá zrovnať s napätím očakávaného gólu v Lige majstrov počas finálneho zápasu. A taká je prosím pekne počas každého zápasu!

Micheľ by čumel

Mario fucik vlastne ani nie je tradičným futbalom. Žiadne známe kluby, žiadne ligy, žiadne outy, žiadne rohové kopy, žiadne fauly, žiadny rozhodca, žiadne farebné kartičky, žiadna tlačenica na ihrisku, žiadne striedanie, žiadne polčasy a už von koncom nie žiadne pravidlá. Hra svojou dynamikou a rýchlosťou môže konkurovať hádzanej. Žiaden zápas nie je vopred prehraný. Pokiaľ nepadne posledný hvizd, nie je rozhodnuté o víťazovi. O ňom sa rozhoduje často v posledných sekundách, kedy zvieracím inštinktom pevne držíte Wiimote a Nunchuk v rukách a napätie vás zdvíha zo stoličky. Výnimkou nie je zápas, v ktorom padne 20 gólov!

Mario Strikers Charged Football
Biela šmuha znamená gól aj od polovice.
Po ihrisku sa pohybujú dve štvorčlenné družstvá, zložené z kapitána (vždy najznámejšia postavička Nintendo univerza) a troch sidekickov. Každý má svoje unikátne schopnosti, s ktorými môže zmeniť výsledok zápasu v priebehu pár sekúnd. Rýchly odpal počas rozohrávky, gól. Vypustenie bomby pred bránou, dorážačka, gól. Padáčik pred bránu, elektrinou nabitá strela, paralyzovaný brankár, gól. Blesková rozohrávka na vašej strane, šprint, prihrávka, teleportácia za brankára, gól. Neraz nestíhate pozerať, čo sa deje na obrazovke a s každým hráčom sa snažíte atakovať bodíčkami súpera a natlačiť ho na elektrinou nabité mantinely, aby sa nedostal do šance. Lenže, sú tu ešte kapitáni a power upy, ktoré sú prideľované podľa vašeho výkonu.

Banánové šupky, korytnačie panciere rôznych účinkov, bomby a iné zverstvá, ktoré vám tak prikúria, že kedysi obľúbené postavičky začnete z duše nenávidieť. Nie je nič horšie, ako keď vás pri chargovaní útoku omráčia bodíčkom, zoberú loptu a vašu snahu dať gól premenia vo svoj prospech. Verte, že v tom momente máte chuť zakrútiť zeleným krkom toho bastarda Yoshiho. Kapitáni mužstiev majú okrem možnosti použiť power upy aj dve superschopnosti. Prvá charakterizuje ich osobnosť. Mario sa nafúkne do obrovských rozmerov a rozpučí všetkých, kto mu príde pod nohy. DK zosiela omračujúce údery a taký Bowser sa vie schúliť ako ježko a chŕliť oheň. Čo sa stane, ak nabehnete na ostne, nemusím snáď vysvetľovať.

Mario Strikers Charged Football
Najväčšou zákernosťou je omráčiť brankára a vsietiť dorážačkou.
Megastrike rozdáva radosť

Druhou špecialita je Megastrike. Záchrana v poslednej chvíli, na ktorú sa nevzťahuje neúprosný časový limit. Pri dostatočnom nachargovaní (iba na polovici súpera), môže kapitán vystreliť naraz až šesť lôpt na bránu. Ich počet zvyšuje šancu na výhru, ale ste zároveň v nevýhode, lebo vás niekto môže atakovať a Megastrike nedokončíte. Ak sa predsa podarí, postavička vyletí vysoko do vzduchu a odpáli megasalvu. Súper sa v tom momente ocitá v koži brankára z pohľadu z vlastných očí sa snaží chytiť rýchle lopty pomocou Wiimote. Autorov treba pochváliť za vyladené a rýchlo reagujúce ovládanie. Vždy máte šancu vychytať Megastrike na nulu, nie vždy sa to však podarí (hlavne pri online multiplayeri).

Šanca zvýšiť skóre tkvie v rýchlych prihrávkach bez váhania, čím sa charguje lopta. Dopredu tak viete, že ak za sebou zanecháva žltú čiaru, brankár s prehľadom strelu chytí. Keď je biela a nik vám nestojí v ceste, môžete skórovať aj z polovice ihriska. Z veľkej časti zohráva v zápase svoju rolu aj šťastie. Zápasy sú skutočne veľmi dynamické a niekedy strácate prehľad o tom, kde sú vaši hráči a kde súper. Šípka nad ovládaným hráčom by mohla byť viac informatívnejšia a ukazovať polohu spoluhráča pripadne farbou by dala najavo, že súper stojí pred ním a v momente prihrávky sa zmocní lopty.

Mario Strikers Charged Football
Štadióny sú plne prekvapení, padajúce kamenné bloky nie sú nič neobvyklé.
Mario Strikers Charged Football patrí vo svojej skromnej jednoduchosti medzi najtaktickejšie hry od Nintenda. Nejde však iba o správne používanie power-upov, keď vám horí za zadkom alebo využitie prázdneho poľa na chargovaný Megastrike, ale aj o samotné ihriská s vlastnými pravidlami. O elektrických mantineloch sme už hovorili, ale o lietajúcich traktoroch či kravách nie. Každý štadión je jedinečný, mení sa na nich počasie, na ihriskách sa objavujú horúce lávové mláky, vzduchom lietajú omračujúce blesky, fúka silný vietor alebo pred začiatkom zápasu vyradí niekoľko hráčov spaľujúci lúč z kryštálov.

Ideálna párty hra

Ako už využijete tieto handicapy (výhody) je na vás, nezabúdajte, že práve tieto zmeny, rovnako ako iné maličkosti, môžu a aj rozhodnú zápas. Nenechajte sa spliesť, toto nie je detská hra. Taký oplzlý slovník, aký sa používa pri hraní, nikde inde počuť nebudete (možno práve na skutočnom štadióne). Poznám viacero možností ako znenávidieť postavičky Nintenda, ale v Mario fuciku máte istotu, že pri pohľade na niektorú z nich si poviete, že ten hajzlík mi uštedril Megastrike v poslednej sekunde. Že rozhodol zápas? Pochopiteľne, v tej chvíli sa roztriasli kolená aj baterkám v ovládači a ja som bol bezmocný!

Mario Strikers Charged Football
Mario si letí pre Megastrike.
Pre jedného hráča má Mario fucik pripravenú sériu historických momentov, v ktorých budete musieť napríklad zvíťaziť najmenej o päť gólov, alebo otočiť dopredu prehraný zápas. Ich obtiažnosť je postupne odstupňovaná, ale na margo AI musím povedať, že sa chová nevyspytateľne. Raz je mužstvo slabé ako čaj a druhýkrát vás rozpráši už počas prvých sekúnd. Nudiť sa zaručene nebudete a počas predpripravených pohárov vám potečú nervy. Semifinále sa hrá výhradne KO systémom a nemožno si aktuálnu pozíciu pred rozhodujúcim zápasom uložiť. Hra to nazýva cheatovanie. Ak pred semifinále reštartnete hru, reštartnete si aj celý pohár a idete napríklad 10 zahrievacích zápasov znovu!

Gro hry však leží v multiplayeri. Ako sa už mnohí mohli presvedčiť (v Super Mario Strikers pre GameCube), diabolsky návyková hrateľnosť polapí absolútne každého bez rozdielu veku (zaručené, vyskúšané). Mario fucik sa ľahko môže stať ideálnym prostriedkom, ktorý rozhodne o tom, kto pôjde vyniesť smeti alebo kto platí kolo na piatkovom záťahu ako prvý. Multiplayer pre štyroch futbalistov je vyvrcholným zážitkom, nehovoriac o podpore online hrania. Mario Strikers Charged Football je prvou Wii hrou, ktorá podporuje online multiplayer. Pripojenie je veľmi stabilné, nelaguje a prakticky ani nespozorujete, že hráte s udatným bojovníkom z Uzbekistanu.

Mario Strikers Charged Football
Remízou nemôže žiaden zápas skončiť, rozhoduje Sudden Death, kto dá prvý gól, vyhral. Len pre silné nervy.
Gól, gól, góóóóóóóól

Po obsahovej stránke je však ponuka chudobná ako rýchla hra pre jednotlivca. Vedel by som si predstaviť vytvorenie pohára pre celú skupinu nadšencov. Tie urputné boje a snaha skórovať by sa nedali popísať, ale na obranu treba povedať, že Mario Strikers Charged Football vie futbalovú atmosféru vybudovať behom sekundy. Rýchle matche (limitované časom alebo počtom strelených gólov) navyše potrebu rebríčkov eleminujú, takže si na ne ani nespomeniete. Grafika a zvuky sa výborne dopĺňajú, vyzdvihnúť musím hlavne veľmi plynulú hru plnú farebných efektov a skandovanie divákov. Vytvárajú neopakovateľnú kulisu, dynamicky reagujú na dianie na ihrisku. Keď vás budú počas útoku povzbudzovať menom ovládanej postavičky, budete sa cítiť ako pravý hrdina, ktorý ešte môže zmeniť stav.

Túto hru istotne znenávidíte, v dobrom slova zmysle. Ak si chcete narobiť medzi kamošmi nepriateľov, kľudne ich k sebe pozvite na nekončiacu sériu poriadne hlasných zápasov. Mario Strikers Charged Football je ideálna hra pre každú príležitosť, ale hlavne ideálna na také tie domáce inzultácie.


napísal spacejunker 7.6.2007
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.5
Ohodnotiť
MARIO STRIKERS CHARGED FOOTBALL
+ okamžitá zábava
+ hudba
+ nekonečná hrateľnosť
+ online multiplayer
- podivné výkyvy AI
- chýba zmena pohľadu, informácie o pozíciách hráčov
- slabučký online multiplayer


RECENZIE HRÁČOV
Wii

Vývoj: Nintendo / LOGUS / Next Level Games
Štýl: Šport
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  máj 2007
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18426)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk