EXCITE TRUCK

EXCITE TRUCK

7.0

Netradičný racing s vystreľujúcimi autami, ohnivými stopami a obrovskou porciou zábavy si ide svojou cestou.

Recenzia na Wii verziu

Už sme tu potrebovali poriadne autá. Presne také, aké tu doposiaľ neboli, resp. také, ktoré neopakujú už zabehnutý štandard naháňania sa po asfalte, driftovania v mestách, bodíčkovania dopravy, či jazdy na trati bez oponentov. Excite Truck patrí do kategórie arkádových racingov, ale garantujem vám, že tak skvelý nápad môže najlepšie vystihnúť iba samotný názov. Áno, hranie je vzrušujúce, pričom počiatočný wow faktor nepozná medzí. V krvi sa vám rozprúdi adrenalín a charakteristicky vysoké a dlhokánske skoky sa vám zatočí hlava. Ja som sa dokonca pri hraní spotil, čo je pri iných hrách tohto typu vylúčené.

Úspešná vykrádačka

Pre tentoraz necháme históriu históriou. Excite Truck stavia na overených herných mechanizmoch, vystreľovania terénnych áut odpáleným boostom vysoko k nebesám a dravej súťaživosti medzi šesticou závodníkov na tratiach s modifikovateľným terénom. Preteky však nevyhráva ten, kto dorazí do cieľa prvý, ale ten, kto nahrabe viac hviezdičiek za najdlhšie skoky, otočky vo vzduchu a iné divoké kúsky. Ak by sme mali prirovnať Excite Truck k známym titulom, bola by to TrackMania za šialené triky a Burnout kvôli návykovej hrateľnosti a systému odomykateľných bonusov.

Excite Truck
Skoky sú charakteristickou črtou dynamickej a rýchlej jazdy.
Excite Truck vyžaduje, aby ste držali Wiimote vodorovne. Od začiatku propagované jazdenie a skákanie vo vzduchu prekvapivo dokonale zvláda a reaguje na každú maličkosť. Blesková odozva vystreľuje autá do vzduchu a vás v závislosti od ostrosti zákruty nakláňa na jednu a druhú stranu. Sledovať, ako dvojica hrá a simuluje preťaženie na gauči, je skutočným zážitkom aj pre oko. Excite Truck vo vás vyvolá chuť víťaziť, má doslova pohlcujúcu atmosféru, práve vďaka tomu, že Wiimote zosobňuje volant. K ovládačom ešte dodám, že občas vypovedal integrovaný reproduktor a nezasypával éter paľbou zvukov z nárazov, explózií a havárií.

Tak ako v každom inom racingu, aj tu nájdete súvislú kampaň pre jedného hráča, ktorá sa ťahá naprieč šesticou štátov v dvoch obtiažnostiach. Každá pritom ponúka štyri poháre (bronzový, strieborný, zlatý a platinový) po päť tratí. Na to, aby ste sa dostali a odomkli si ťažší pohár, potrebujete získať predom stanovený počet hviezdičiek na daných tratiach. Tie dostávate za šialené triky, ako sú dlhé skoky, jazda medzi stromami, bodíčkovanie, skoky cez obruče či obligátne driftovanie s aktivovaným nitrom.

Uletieť nie je problém

Autá nemajú obmedzenú nádrž nitra a tak môžu konštantne akcelerovať, ale pri prídavnom spaľovaní hrozí, že sa motor rýchlo prehreje. A tu prichádza k slovu členitosť tratí, pretože brzdiť v Excite Truck je trestné. Všetky trate a vlastne aj samotné prostredia sú prispôsobené veľkým skokom, kde-tu nájdete aj vodné plochy na bleskové ochladenie motora. Vo vzduchu strávite enormné množstvo času. Skokmi si môžete dočasne zvýšiť rýchlosť a ak sa vám podarí dopadnúť na všetky štyri kolesá, získate tak ešte dodatočnú akceleráciu.

Excite Truck
Excite Truck si dláždi cestou po svojom, ambície sú vysoké, avšak s chudobnejším obsahom klesá aj zábava.
Základom je teda plachtiť vzduchom. Pomocou Wiimote meníte smer auta a môžete zdvíhať čumák alebo ho poslať rýchlejšie k zemi, čím môžete meniť miesto pristátia. Trate sú posiate power-upmi, ktoré vo väčšine prípadov deformujú terén vo vašej bezprostrednej blízkosti. Takto sa môže stať, že pred vami vyrastie hora (protivníka takýto posun môže poriadne vystreliť a vy zato ešte zinkasujete hviezdičky) a vy si len tak skočíte a preplachtíte vzduchom podstatnú časť trate pod vami. Ďalšie power-upy odpália neďalekú sopku, otvoria skratku, zasypú nepriateľa pred vami skalami alebo ho zemetrasením odpálkujú mimo trať. Tieto zákernosti však nie sú od demorfovania povrchu nijako odlíšené a po ich aktivovaní sa stane, že sa chytíte do vlastnej pasce. AI oponentom šikovne podvádza, aby ste mali pred a za sebou vždy nejakého snaživca a tým vás dráždili k lepším výkonom a čistej jazde bez havárií. Nie je to správne, ale na zábave to len pridáva.

Jazdite na jednotku

Jazdiť budete na tratiach z celého sveta a tak skúsite vyprahnuté Mexico s ultra vysokými skokmi, skromnejšie jumpy cez odparkovaný tanker vo Fínsku, či exotickú jazdu cez bambusový háj na Fiji. Ponúkané prostredia sa napriek nafukujúcim (predlžujúcim) tratiam veľmi rýchlo opozerajú a v multiplayeri sú niektoré zákruty vďaka vertikálne rozdelenej obrazovke zle označené. Naučiť sa trate a využívať prostredie vo váš prospech netrvá dlho a po pár pokusoch máte vedľa seba skúseného oponenta, ktorý vám bude neustále dýchať na krk alebo sa mu budete dívať na chrbát. Hru sa naučí ovládať behom okamihu skutočne každý. Veľká škoda, že Excite Truck nepodporuje online multiplayer. Vo dvojici je zábava veľká, ale často sa cítite na tratiach osamotení.

Po technickej stránke nie je Excite Truck zázrak. Videli sme už krajšie racingy, tu museli autori siahnuť k drobným kompromisom vzhľadom na rozlohu tratí a skoky vo vzduchu, odkiaľ vidíte podstatný kus prostredia. Autá po nárazoch strácajú súčiastky, za sebou zanechávajú rozvírený prach, sneh a poriadne ohnivú stopu. Grafika je veľmi svižná a nestráca nič z detailnosti ani v splitscreene. Divokú jazdu si môžete okoreniť vlastnými mp3kami a púštať si obľúbenú muziku počas turnaja z SD karty.

Excite Truck
Ako hovorí ilustračný obrázok, vzrušenie a zábava zaručená.
Keď som spomínal bonusový systém z Burnoutu, Excite Truck vás prehľadnou tabuľkou a stanovenými limitmi nenaučí iba spoznať zákutia hry, ale donúti prekonávať vlastné rekordy, čím sa postupne dostanete k trofejam a odomykateľným farbám pre vaše autá či novým tereňákom. Motivácia funguje minimálne do doby, než vám hra po poslednom preteku neoznámi, že ak si chcete odomknúť vyššiu obtiažnosť, budete potrebovať vyhrať všetky závody s hodnotením S. Pre jednotlivca týmto takpovediac hra končí. Ak nepodľahne prekonávaniu rekordov a zbieraniu trofejí a nemá po ruke druhého hráča, aby si zahral multiplayer, tak mu šestica challenge módov (skoky cez obruče, jazda cez bránky) nebude stačiť. Dajú sa totiž dokončiť veľmi rýchlo.

Rýchla paľba

Munícia obsahu sa rýchlo vystrieľa. Oproti iným racingom pôsobí skromnejšie a v mnohom aj rezervovane. Akoby si náady šetrili autori do pokračovania. Určite by v hre uživilo viacej challenge disciplín, uvítali by sme viacej módov, takisto aj viacej bonusov, prostredí a kategórií vozidiel. Extice Truck však urazíme, ak povieme, že sa jedná o nedokončenú hru či bohaté tech demo. Jej zábavu po celú dobu hrania a neopozeranú mechaniku jej nemožno uprieť. Kľudne tu mohli byť disciplíny streľba autom ako vo FlatOute, čo by sa ujalo na každej párty. Nájdete to tu? Nie. Mohlo byť? Možno. Bude dvojka? Nevyhnutne. Bude lepšia? Na 100 %!


napísal spacejunker 6.3.2007
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.0
Ohodnotiť
EXCITE TRUCK
+ strhujúca zábava
+ rýchla krivka učenia
+ prehrávanie vlastných mp3 súborov
- chýba tu z každého rožku trošku
- krátka životnosť pri jednom hráčovi
- málo herných režimov


RECENZIE HRÁČOV
Wii

Vývoj: Nintendo / LOGUS / Monster Games
Štýl: Racing
Dátum vydania: 16. február 2007
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19556)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk