HALF-LIFE: BLUE SHIFT

HALF-LIFE: BLUE SHIFT

7.5

Recenzia na PC verziu

Subject: B. Calhoun

Education: 2 years Martinson College. Undecided Mayor.

Employer: Black Mesa Research Facility

Position: Security Officer

Assignment: Area 3 Security

Disaster response priority: Preservation of facility equipment and materials.

Secondary priority: Welfare of research personnel.

Low priority: Personal safety.

 

Na túto hru sa čakalo, fanúšikovia sa tešili a teraz sa o nej dosť veľa hovorí. Názory na ňu sú všelijaké a tých kritických nie je málo. Ja som však nepochyboval o tom, že Blue Shift bude skvelý. Je to predsa Half-Life. A nehovorte mi, že nie ste aspoň trochu zvedaví, že nie ste zvedaví ako vyzerá tretí pohľad na udalosti v Black Mesa.

 

Po úlohe nevinného vedca, legendárneho Gordona Freemana a elitného vojaka Andrewa Sheparda si teraz vyskúšate, aké je to byť v koži bezpečnostného pracovníka. Voláte sa Calhoun a ako každé ráno cestujete vláčikom do práce. Dnes to vyzerá na fakt blbý deň. Najprv tie zaseknuté dvere a teraz pád celého systému. No nedá sa nič robiť, oblečiete sa, vyzdvihnete si svoj revolver a idete pomôcť vedcom, ktorí majú problém dostať sa výťahom do labákov. Nastúpite, vypočujete si krátku sťažnosť, stlačíte tlačítko. Výťah sa pohne...

 

Pozrel som sa hore, svetlo zablikalo, výťah sa začal triasť. Začali sme padať. Potom bola chvíľu tma. Vstal som a obzrel sa dookola. Bolo to strašné. Všade boli trosky a na zemi ležali mŕtvy ľudia. Preboha, čo budem teraz robiť? Začul som čudný buchot, predo mnou som zbadal páčidlo, tak som ho zdvihol a pripravil sa na najhoršie.

 

Takto sa začína kapitola Duty Calls. Hra má šesť častí, z toho dve sú také kratučké, že si ani poriadne nevšimnete, kedy skončili. Čaká na vás Black Mesa počas incidentu, divný Xen, logické problémy, potvory z inej dimenzie, vojaci na čistiacej akcii. Skrátka Blue Shift je čistokrvný Half-Life so všetkým, čo mám na ňom rád. Opäť sa vám bude podlaha rútiť pod nohami, budete preliezať ventiláciou v totálnej tme len za svetla baterky, budete sa kryť za stĺpmi v kanalizácii s adrenalínom v krvi a pripravenou brokovnicou a nakoniec ich aj tak všetkých dostanete, budete skákať z gigantického vodopádu, budete šíriť paniku medzi vojakmi... budete napol živý a napol mŕtvy.

 

   
 

Vláda chce zahladiť stopy. Tých, čo nezabili monštrá, dorazili perfektne vybavené a vycvičené jednotky. Za každú cenu budú chcieť zabrániť, aby sme prežili a dostali sa z tohto pekla. Vyzerá to tak, že nemáme najmenšiu šancu. Alebo predsa? Musím nájsť doktora Rosenberga.

 

Samozrejme sa dočkáte aj narážok na Hlaf Life aj Opposing Force: hneď na začiatku pri zamknutých dverách máte možnosť pozdraviť sa s Gordonom a vojaci vám prezradia, že Shepard to nezvládol. Nových zbraní sa nedočkáte, ani grafika sa nezmenila, čo mi príliš nevadilo. Pôvodná zostava od páčidla po raketomet funguje stále dobre, rovnako ako technické spracovanie, ktoré zostáva v súčasnom nadpriemere. Prvú polovicu hry väčsinou len chodíte a zabíjate nepriateľov, občas prehodíte nejakú tú páčku, otočíte nejaký ten kohútik, musíte preskákať po škatuliach cez kyselinu, alebo nájsť skrytý rebrík. Neskôr začína prituhovať, potrápite sa nad problémami. Napríklad, kde čo spraviť, aby ste sa dostali cez rozbitý most. Dá sa povedať, že jednou časťou sa prestrieľate a druhou premyslíte. Z nepriateľov sú najsmrtonosnejší vaši kolegovia z armády, ako v Half-Life aj tu majú vysielačky, chodia si na pomoc, neustále sa presúvajú a snažia si kryť chrbát. Našťastie pre vás a nanešťastie pre nich, väčšinou sa máte kde schovať a z bezpečia ich všetkých dostať na zem. Sortiment potvor z Xenu sa nám zúžil na facehuggerov, zmutovaných vedcov, teleportujúcich sa vrhačov bleskov, štvornohé medúzy fľusajúce kyselinu, nejakú tú lietajúcu háveď, ktorú som si pracovne nazval lietajúce mozgy, no a narátal som tiež dvoch alebo troch budulínkov vyzbrojených Hive handmi. Žiadne gigantické pavúky, ani plameňometčíci. Asi už vyšli z módy. Škoda.

 

Nemôžem uveriť, že tu stojím a som ešte stále živý. Je to lotéria, ale rozhodli sme sa pre experiment s teleportom. Nebolo to jednoduché, ale nakoniec sa mi podarilo spojazdniť zdroj energie. Čo bude nasledovať, nikto netuší. Doktor Rosenberg skočil do teleportu a teraz som na rade. Musím ešte počkať, kým dosiahne plný výkon. Niekde blízko počujem vysielačky a treskot...


      

 

Aj keď ste si to už raz prežili, Blue Shift je fajn. Lenže je ho strašne málo. Half-Life je ako droga, je to ako keby ste hltali LSD (alebo si ho dávali vnútrožilne :) a nie je nič horšie, keď po piatich hodinách dostanete absťák, lebo je po všetkom. Fakt, hra je taká krátka, že vám bude trvať maximálne päť hodín, kým ju prejdete. A to je slabé, aj keď je zážitok perfektný. Blue Shift je standalone datadisk, čiže nepotrebujete k jeho hraniu pôvodnú hru, ale mám pocit, že cena tomu veľmi nezodpovedá. Nechcem sa veľmi zaoberať obchodnou a cenovou politikou Sierry, ale na internete sa dá stiahnuť toľko kvalitných addonov na Half-Life zadarmo, že je otázne, či má vôbec zmysel Blue Shift kupovať. Už by nás konečne mohli prestať kŕmiť týmito náhradami a dať nám to, na čo všetci čakáme - Half-Life 2.

 

No a čo Blue Shift? Ak očakávate plnohodnotnú hru, dajte ruky preč. Ak máte radi Half-Life, chcete si to na chvíľu prežiť znovu a trochu inak, choďte do toho. Je tam pár výborných momentov a odpáli vás to na pár hodín.

   





napísal genuine 21.7.2001
Páči sa mi!
7.5
Používatelia
7.4
HALF-LIFE: BLUE SHIFT


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Ssd sata + hdd + m2 ssd ? (6)
Ahojte, mam uz par rokov zapojene Ssd sata na ktor...
|Zháňam labo variety kit 01 pre... (1)
Mal by niekto na predaj Labo Variety Kit 01 (Toy-c...
|Dragons dogma 2 (2)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20343)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk