YOSHI'S ISLAND DS

YOSHI'S ISLAND DS

9.0

Ak vám vadí zima, kašlite na Kanáry, tento rok pôjdete na Yoshi‘s Island! Ale rýchlo, toto je totiž last minute!

Recenzia na DS verziu

Zima je v plnom prúde, teplota klesla pod závratných 15 stupňov Celzia a snehu je tak po členky, a aj to vo výške 2500 metrov nad morom. Niet divu, že sa ľudia pomaly budia zo zimného spánku a začínajú si hľadať dovolenky. Palmy, more, Cyprus, Hawai, Kanárske ostrovy. Ak ste na tom podobne, poradím vám. Kašlite na Kanáre, tento rok pôjdete na Yoshi‘s Island! Ale rýchlo, toto je totiž last minute.

Prvý pohľad:
infantilná plošinovka pre malé deti, farebná ako detské kresby so zvukovým sprievodom pripomínajúcim uspávanku pre bábätká. Kto toto bude hrať? Dávam tomu 5 minút, nech aspoň viem, o čo ide. Snáď to vo mne neprebudí materský inštinkt."

Prvých 5 minút []

Yoshi’s Island DS je Mariovka, lepšie povedané 2D plošinovka made in Nintendo. Presnejšie sa to popísať asi ani nedá. Kto by nepoznal fúzatého údržbára v červených montérkach, zabíjajúceho hríby a iné nebezpečné tvory. Tento príbeh sa však odohráva ešte pred tým, ako sa stal Mario slávnym, keď prvý krát zachránil princeznú Peach. Dokonca skôr, ako s bratom Luigim skolili svoj prvý hríbik.

Yoshi's Island DS

Prvý Yoshiho skok ;-)
Yoshi's Island DS

Podzemie je plné labyrintov a skrytých pokladov.
Yoshi's Island DS

Baby-DK je naozaj šikovný.

Príbeh nie je v hrách tohto typu až tak dôležitý, ale pre toho, kto nepozná Yoshiho ostrov, môže byť poodhalenie šokujúce. Ak stojíte, pre istotu sa posaďte. Pamätáte si, keď vám vaši rodičia prezradili, ako naozaj prichádzajú deti na svet? Nebudem to tu rozpisovať, len stručne vysvetlím. Slabšie povahy teraz naozaj seďte. Deti nenosí bocian! Ako by som vám to tak mierne? Jednoducho, deti nosí Yoshi! Na chrbte.

Yoshimu totiž z oblohy padli priamo na hlavu baby-Mario (kto by to bol povedal) a baby-Peach, ktorých ako jediných zo všetkých bábätiek na svete zachránil chrabrý bocian (pre českých čitateľov čáp) a ten sa spolu s Yoshim vydáva na dlhú cestu za zlou čarodejnicou, ktorá drží všetky deti na zámku vysoko nad oblakmi. Uff! Toto by, vtedy ešte baby-Mario, sám určite nezvládol. Pomôžete mu?

Prvé skoky

Keď preskáčete prvý level a naučíte sa základne princípy, môžete sa dať na svoju dobrodružnú baby-výpravu. Ako som vyššie povedal, Yoshiho s Mariom na chrbte sprevádza bocian. Tento pomocník nie je len vzdušná podpora. Vo vašom tíme má nenahraditeľnú funkciu. Dokáže vám totiž vymeniť napríklad Maria za baby-Peach, neskôr baby-DK a opačne, čo je jeden z hlavných hracích prvkov Yoshi’s Island DS.


O čo ide? Výmenou postavičky si totiž vymieňate špeciálne vlastnosti, vďaka ktorým sa dostanete na miesta, ktoré boli s iným charakterom nedostupné. Príklad: iba princezná Peach vie rozprestrieť dáždnik a ako s rogalom, vzniesť sa vysoko po prúdiacich veterných cestách. Baby-DK, ako pravý opičiak, dokáže šplhať po lianách a tiež hojdať sa na lanách a rôznych podobných vysiacich meteriáloch. Vhodným výberom postavy môžete level doslova preletieť, prerúčkovať ponad krajinkou posiatou hordami nepriateľov.

Neoplatí sa však ponáhľať. Ako sme už zvyknutí od tvorcov najlepších plošinoviek ani v tejto nechýbajú stovky tajných miestností, lokalít, kde sa dostanete iba s postavou, ktorú ale ešte nemáte. Po prejdení levelu vám záverečný sumár často povie, že ste našli sotva polovicu predmetov. To si potom neraz preskáčete znova a znova...

Yoshi's Island DS

Treba použiť aj hlavu.
Yoshi's Island DS

Hlboké kaňony s Peach hravo prekonáte.
Yoshi's Island DS

Také chodúle budem mať raz aj ja.

„Materský inštinkt sa vo mne síce neprebudil, ale stále mám pocit, že počujem hrkálku. Po 5 hodinách môžem však povedať, že tomu dám ešte šancu, veď uvidíme, koľko ďalších päťminútoviek ma to ešte bude držať.“

Láska na druhý pohľad

Aj keď je Yoshi asi najmilší dinosaurus, aký kedy vkročil do sveta showbiznisu, vie zaujať, pohltiť. Vopchá vás do jedného zo svojich vajíčok a vystrelí naprieč celým ostrovom. Zrazu sa len preberiete a zistíte, že ste na konečnej. Každý level je iný. V každom sú noví nepriatelia, nové hádanky, labyrinty. Objavujú sa nové mechanizmy, vtipné minihry a bonusy. Hra proste chytí a nepustí. Nenechá vydýchnuť, kým neskolíte aspoň dvoch bossov, skrývajúcich sa v hradoch a zámkoch rozsypaných po celom ostrove.

Ako je to vlastne s Yoshim?


Yoshi je druh dinosaura, niekto by možno povedal dráčik. Vo svojich hrách má rôzne farby, ale jeho hlavnou je zelená. Aj v jeho poslednej výprave sa striedajú rôzne dúhové farby, za každým prejdeným levelom iná. Prvý krát sa objavil na SNES v hre Super Mario World a čoskoro sa stal tak obľúbený, že preňho Nintendo pripravilo vlastné série puzzle a platformových hier.

Jeho tvorcami sú Shigefumi Hino a samozrejme Shigeru Miyamoto, ktorý sa na jeho tvorbe spolupodieľal pri dokončovaní hry Super Mario Bros. Objavoval sa skoro v každej ďalšej hre z Mario univerza a na všetkých možných platformách až do dnes. Na DS-ku ho môžeme vidieť napríklad v hrách Super Mario 64 DS, minulý rok v Yoshi Touch and Go.

„Dohrávam posledné skoky a čudujem sa. Tak, ako som si na začiatku nevedel absolútne predstaviť, že vydržím 5 minút, teraz nerozumiem, ako som sa mohol tak mýliť. Aj keď je téma sladká ako čokoládová torta, 2 litre sirupu, kilo cukru a dve plechovky kondenzovaného mlieka, aj tak dokáže zaujať dospelého, inteligentného a pekného človeka ako som ja.“


Yoshi's Island DS

Každý poklad chránia zákerné pasce.
Yoshi's Island DS

Na ružových trampolínach to ide ľahko.
Yoshi's Island DS

Chce to aj dobré reflexy.

Čo sme si ešte nepovedali?

Povedzme si ako Yoshimu sekne DS-ko a ako využíva jeho prednosti. Hneď na začiatku vám poviem, pokojne si ten stylus schovajte, nebudete ho potrebovať. Aj keď by to niekto mohol brať ako veľký nedostatok a nevyužitie systému, hre to absolútne nechýba. Minihry a menu s ním síce môžete ovládať, ale v hlavnej hre ho nevyužijete vôbec. Na druhej strane Yoshi’s Island DS zobral do parády oba displeje. Na hornom aj spodnom vidíte krajinku a môžete si medzi nimi prepínať, resp. posúvať obraz, aby ste mali lepší prehľad. Verte mi, je to neoceniteľná pomoc, hlavne pri rýchlych letoch/pádoch, keď pod vami je láva, alebo roztrúsení nepriatelia. Pomohlo to aj grafike, ktorá si môže dovoliť viac detailov a rozmanitejšie prostredia.

BabyVerdikt

Deti či dospelí, študenti či pracujúci, teplomilní snehuliaci, nezáleží na pohlaví, hlavne že je zdravé. Hups! Žeby predsa materský inštinkt? Nie, nebojte. Yoshi sposobuje maximálne závislosť a je naozaj pre všetkých. Hlavne pre tých, ktorí majú radi Nintendo a ich návykové plošinovky, pre ľudí, čo sa chcú baviť od začiatku do konca v ich obľúbenom svete. Aj keď hra nepodporuje multiplayer, kľudne môžete dať kamarátovi skúsiť prekonať nejaký váš rekord v zbierke odomknutých minihier. "A ak sa mu nepáči, nech mi vyskočí na chrbát!" Yoshi.


napísal majkyx 1.2.2007
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
9.0
Ohodnotiť
YOSHI'S ISLAND DS
+ level dizajn
+ návykovosť
+ špeciálne baby-vlastnosti
+ Yoshi
- nevyužíva dotykový displej
- "iba" single player
- prebúdza rodičovské pudy ;-)


RECENZIE HRÁČOV
DS

Vývoj: Nintendo / LOGUS / Artoon / Nintendo
Štýl: Arkáda
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  december 2006
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19910)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk