VIVA PIŇATA

VIVA PIŇATA

8.0

A tak sa nám dostala možnosť zveladiť si vlastnú záhradku, plnú tých najroztomilejších zvieratiek. Vitajte v raji.

Recenzia na Xbox360 verziu

Skôr než sa vrhneme na pitvu papierových zvieratiek, ktoré si bezstarostne užívajú sladkého života vo vašej záhrade, skôr než ich poláskame tvrdou násadou záhradkárskych nástrojov, alebo im vykucháme vnútornosti a necháme na nich hodovať spoluobyvateľov, jedna príhoda, ktorá ma zaskočila a prekvapila zároveň. Recenzovať detský/rodinný titul nie je nič ťažké, ak máte po ruke vždy vhodných kanditátov na otestovanie. Ja mám to šťastie, že malí bratranci pravidelne okupujú moje konzolové kráľovstvo a tak som sa chopil príležitosti.

Rodinné hry sú hlúposť, nie?

Budeme sa starať o zvieratká, hovorím najmenšiemu (zaslúženému absolventovi škôlky). Berie do rúk farebnú krabicu, ale evidentne mu usmievavé zvieratká nie sú po chuti, tak kontruje otázkou: „Budem tam môcť jazdiť autom?“ Nestihol som svoje rázne NIE ani ospravedlniť inými prednosťami a už ležala krabica na zemi a so slovami „To je blbosť!“ sa vrátil ku Gran Turismu a volantom vyberal Nordschleife. Môj test nemôže zlyhať! Po chvíli (cca 30 sekúnd) sa však vrátil a ako zhypnotizovaný listoval manuál a víťazoslávne zvolal: „Poďme sa starať o zvieratká!“

Rýchla výmena diskov bola podmienená roztopašnosťou súrodencov a v zápätí im paľba ostrých a pestrých farieb a bláznivého (a extrémne chytľavého) songu Viva Piňata zalepila ústa. Najmenší výmyselník si svoju lentilkovskú jazdu navyše oslaďoval sladkosťami z oneskoreného mikulášskeho balíčka. Veď aj v Piňatách sú sladkosti, hovorí s plnými ústami od marshmallovu. Od tohto momentu bol v dome na pár hodín kľud, teda až kým neprišla ich chvíľa odchodu. Uložená záhradka na nich čaká a môj vycibrený záhradkársky um (od tréningu na deťoch) mi kázal založiť novú a začať odznovu.

Viva Piňata

Ak ubijete zvieratká, zo záhradky odídu a budú sa báť znovu prísť.
Viva Piňata

Čím viac získate skúseností, tým sa vám otvorí viac možností.
Viva Piňata

Je len na vás, ako bude vaša záhradka vyzerať.

Rýľ a krhlu hneď sem daj

Viva Piňata spadá do kategórie simulátorov, v našom prípade ide simulátor záhrady. Za veľmi blízkeho príbuzného možno označiť Animal Crossing, ktorý svojou sociálnou interakciou vystrelil hru medzi najhranejšie na platforme DS. Obe hry majú veľa spoločného, ale odlišujú sa v použitých mechanizmoch. Viva Piňata sa sústreďuje hlavne na vytváranie dokonalého prostredia pre papierové zvieratká (piňaty), ktoré vo vašej záhrade nachádzajú nový domov. Je tu samozrejme jeden veľký háčik a tým je plnenie požiadaviek zvieratiek spojený s rozhodovaním a robením kompromisov.

Na úplnom začiatku vás osloví uplakaná Leafos. Ani svojimi slzami by nedokázala prinavrátiť do vyprahnutého kusu zeme život. Potrebuje pomoc skutočného záhradníka, vás. Leafos sa stáva vašim sprievodcom vo farebnom svete a počas prvých hodín dáva praktické rady, ako zvládnuť všetky nástrahy, ktoré na vás budú útočiť dennodenne. Prvá fáza patrí zoznamovaniu s hernými princípami a hra to robí s patričným motivačným charakterom. Síce sa budete cítiť, ako keby vás nikdy nemal tutorial opustiť, ale to vedenie za ručičku skončí a vám sa otvorí široké pole pôsobnosti, kde neexistujú hranice.

Čo máme na večeru?

Vo svete Viva Piňata je úspešným záhradkárom ten, komu sa podarí udržať v novom domove zvieratká šťastné a neustále lákať nové druhy. Znie to trochu divne, ale funguje to na jednotku. Zvieratká istým spôsobom podplácate, aby sa nepohybovali iba na okrajoch záhradky, ale prišli na váš trávnik a dali sa zlákať vyžadovanou laskominou a nakoniec aj konvertovali (zmenia farbu) a usídlili sa. Požiadavky divých zvierat nie sú v začiatkoch obzvlášť prehnané. Červíkom stačí upravená pôda, žabám a kačkám rybník o určitej rozlohe, zajacom nasadená mrkva, včeličkám rozkvitnuté kvety, jeleňom zeleň, jazvec nepríde, kým nebude v záhrade mlok, a ten zase, keď neuvidí mravca atď. Všetko navzájom súvisí a aby ste nalákali tie najväčšie kusy, potrebuje robiť kompromisy a podriadiť sa faktu, že v hre platí skutočný jedálny lístok, teda potravinový reťazec.

Na červíčkoch si radi pochutia vrabci, líška zase na kačke, žaby na muchách. To je jednoducho kolobeh života a ten podceňovať nehodno. Aby sa navzájom nežrali, môžete ich teritórium oplotiť. Ak však bude ich výbeh primalý, môžu ochorieť a verte, že poplatky za doktora nie sú malé. Problémy s miestom nastanú, keď sa rozhodnete každému usídlenému druhu postaviť domček, kde sa šialeným tancom (znovu po splnení stanovených kritérií) rozmnožujú. Priestor záhrady sa postupne nadobudnutými skúsenosťami rozširuje, ale posunuté hranice nie sú tak benevolentné, aby tu našlo 60 druhov domov. Preto autori stanovili limity, ako pre počet obyvateľov, tak aj pre počet domov, stromov, kvetov.

Viva Piňata

Dajte zvieratkám zjesť rôzne ovocie a sledujte, čo sa stane (možno zmenia farbu).
Viva Piňata

Ak padne na záhradku noc, vaše starosti nekončia.
Viva Piňata

Chodníky sú dôležité pre väčšie zvieratká, ohrady chránia menšie.

Tieto limity nemožno považovať za nedostatok, pretože pri takom počte zvierat by ste jednoducho nestíhali. A tu prichádzajú na radu pomocníci. Starajú sa o to, aby vám sadenice nevyschli, aby spadnuté plody na zemi nezhnili a vás odbremeňujú od tejto piplavej práce. Ušetrený čas môžete venovať napríklad experimentovaniu s hnojivami, vzájomným krížením rôznych druhov, alebo nakupovaním doplnkov, skrášľujúcich vašu záhradku. Fantázii sa medze nekladú a možno sa vám podarí vyšľachtiť druh, ktorý vám prinesie množstvo čokoládových mincí.


Niečo tu zapácha

Tak, ako sú piňaty plné sladkých cukroviniek, aj platidlo vo svete Viva Piňata je sladké. Obchody sú zásobené tak veľkým počtom tovaru (ovocie, zelenina, semená, náradie, výbava záhrady...), že vyskúšať všetky, vám zaberie niekoľko hodín. V neskorších fázach sa budete venovať hlavne experimentovaniu, pretože zvieratká sa postarajú o dostatočný prísun peňazí produkovaním medu, mlieka, či vlny. Keď v peňaženke nastane víchor, vždy sa dajú zvieratká predať. A čo by to bolo za simuláciu, keby sa neobjavili nejaké skutočné nástrahy a výzvy. Tými sú mrzuté piňaty. Ich charakteristickým znakom je čierno-červená farba a robenie neporiadku. Ak sa vám ich podarí skrotiť, stúpnu vám skúsenosti, ako za každú novoobjavenú vec a hlavne budete mať v záhradke vzácny druh. Taký netopier vám bude robiť vrásky dovtedy, kým neochutná vydlabanú tekvicu. No a potom je tu profesor Pester a jeho prisluhovači. Ak ich zbadáte, okamžite ich bite po hlave, inak vám môžu napáchať veľké škody (zničené domčeky atď).

Viva Piňata ani po úvode nemá tendenciu skĺznuť do stereotypu. Neustále sa vám nadobudnutými skúsenosťami odomykajú nové možnosti, tie zase otvárajú dvere novým zvieratkám a vám pribúda práca. Motivačný faktor je skutočne vysoký, až vám bude ľúto, že sa svojou záhradkou nemôžete nikomu pochváliť. Multiplayer sa obmedzuje iba na kooperáciu dvoch hráčov, ktorí ovládajú rovnaký kurzor! Túto možnosť ocenia iba rodiny s malými deťmi, ktorým bude robiť problém zložité ovládanie. Podpora Xbox Live sa obmedzuje iba na posielanie darčekových krabíc, kam môžete nasáčkovať aj plesnivé ovocia, takže pozor, čo skutočne otvárate.

Po pár hodinách vám začnú zapáchať aj rozmnožovacie minihry, ktorým chýba patričná variabilita a možnosť ich neskoršej automatizácie. Za nedostatok možno označiť aj naháňanie zvierat po záhrade kurzorom, ak sa chcete pozrieť na ich štatistiky, alebo ich poslať zjesť ovocie. Predné shifty zostali voľné a sú ideálne na prepínanie sa medzi jednotlivými zvieratkami bez nutnosti preľadávať zbytočne prepchatý denník. Veľmi nepríjemné je aj otváranie informačného menu, ak sa chcete pozrieť, čo za semienko leží na tráve a prepad frameratu pri ukladaní pozící. Z malých drobností by každého perfekcionistu potešila možnosť záhradkárčenia z vtáčej perspektívy.

Viva Piňata

Každé vaše zvieratko má svoju vlastnú značku (label), kde je zaznamenaný pôvod a iné informácie.
Viva Piňata

Hot Coffee ala Viva Piňata.
Viva Piňata

Grafika je k zožraniu, čo poviete?

Ultrafarbičkovský svet

Už z obrázkov je jasné, ako Viva Piňata vyzerá. Čo z nich nevyčítate, sú úžasné animácie a neskutočný zmysel pre detail, akými sú vytvorené aj tie najmenšie objekty, ako semienka. Všetko má na sebe vzor, svoju charakteristickú farbu a vlastné animácie. Absolútnym vrcholom sú samotné piňaty. Vďaka farbám a veselým animáciám cítite zo zvieratiek šťastie, až ich máte chuť rozpučiť :-). Papierová textúra je oku lahodiaca a nezameniteľná. Ani pri tom najväčšom priblížení nevidíte žiadne artefakty. Grafika je navyše k zožraniu aj na klasickom televízore, kde môže vzniknúť problém s čitateľnosťou fialových nápisov v obchodoch. Pre jedinečnú vizuálnu štylizáciu a dokonalý dizajn je Viva Piňata na špici môjho osobného rebríčka najkrajších hier (sorry, Gearboys).

Na vysokej úrovni je aj ozvučenie. Ak disponujute reproduktorovou zostavou 5.1, miestnosť sa v okamihu premení na skutočnú, živú záhradu. Kompletná lokalizácia sa nevyšla niekoľkým problémom: hovorené slovo sa líši od textov, niektoré preklady sa nevošli do informačných boxov a skloňovanie zrejme prekladateľom nič nehovorilo. Napriek tomu je lokalizácia veľmi vítanou, čo ocenia hlavne vaše ratolesti.

Microsoft veľmi dobre načasoval vydanie Viva Piňata tesne pred vianočnými sviatkami, pretože toto je hra, ktorá kolektívne cibrí hráčske zmysly rodinných príslušníkov. Ak si k tomu prirátate kompletnú lokalizáciu, vrátane hovoreného slova, vychádza vám, že Viva Piňata sa stavia bok po boku Gears of War. Status killer titul si vybojovala zaslúžene.

Ešte by sme mohli popísať stohy textu o Viva Piňata, ale musím sa vrátiť do záhradky, čaká na mňa detská návšteva a ideme zarábať čokoládové korunky, aby sme kúpili domček pre prasiatka.


napísal spacejunker 24.12.2006
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Viva Pinata Webisode #1
8.0
Ohodnotiť
VIVA PIŇATA
+ roztomilá grafika
+ kompletná lokalizácia
+ nekonečná hrateľnosť
+ tona odomykateľných vecí
- pre malé deti zložité ovládanie
- drobné chybičky
- absencia variabilnejších minihier
- silne obmedzený Xbox Live


RECENZIE HRÁČOV
Viva Piňata
7.7
RIVIERA KIDD    22.3.2009
Hra uzrela svetlo sveta už v roku 2006 ale ja som si ju na svojom xboxe 360 zobral na paškál až ter...prečítať celé
Viva Piňata
8.4
K@5T@N    3.1.2007
Viva Pińata je pojem naprosto nový v herním světě a také poměrně, pro většinu hráčů, minimálně určit...prečítať celé
Xbox 360

Vývoj: Microsoft / Microsoft Slovakia / Rare
Štýl: Arkáda
Dátum vydania:  2006
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19536)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk