MEDIEVAL 2: TOTAL WAR

MEDIEVAL 2: TOTAL WAR

8.5

Čo sa má stať, to sa neodstane a tak nás počas tohtoročných Vianoc dostihla totálna vojna.

Recenzia na PC verziu

Čo sa má stať, to sa neodstane a tak nás počas tohtoročných Vianoc dostihla totálna vojna. Mobilizácia sa našťastie týka len počítačových hráčov, ktorí  vstúpia do sveta Medieval 2: Total War.  Je táto vojna niečím výnimočná, alebo nás opakovaná hra na rytierov od Creative Assembly už nemá čím prekvapiť?

Najprv sme si zabojovali v Japonsku, potom v stredovekej Európe, napokon sme sa pokúsili o zjednotenie Ríma, aby sme sa opäť vrátili ku globálnym konfliktom na starom kontinente. Úvodné hlavné kampane v Medieval 2 umožnia hru za sedem dominantných frakcií, pričom počiatok je stanovený do roku 1080. K víťazstvu môžete viesť veľkolepé Anglicko, ktoré disponuje elitnými lukostrelcami a pechotou, no má slabšiu jazdu. Na výber je ďalej Francúzsko, ktoré naopak exceluje jazdnými zložkami, Španielsko preslávené námorníctvom a pomerne vyvážené Benátky. Napokon je tu všestranne silná Svätá rímska ríša. To je však skutočne len počiatočné menu, pretože ak úspešne eliminujete iné frakcie, počas vybraného ťaženia, rozšíri sa ponuka o daný štát či kráľovstvo.

Štandardným cieľom každej kampane je rozšírenie ríše na stanovený počet provincií, pričom niekedy sú určené konkrétne územia, ktoré musíte vlastniť, prípadne veľmoci, čo musia mať kratšiu životnosť ako vy. Detaily kampane si určujete sami, spravidla však krátka kampaň na víťazstvo požaduje vlastníctvo 15 - 20 lokalít a dlhá až 45 oblastí.

Medieval 2: Total War

Tvorcovia kládli dôraz nielen na vzhľad jednotiek, ale aj budov a opevnení.
Medieval 2: Total War

Krvavý východ slnka...
Medieval 2: Total War

Domobrana je ideálna pri obrane miest, na útok sa však nehodí.

Hru začínate s dvomi, alebo viacerými územiami a určitým finančným obnosom. Na svetovej mape vidíte vyznačené svoje sídla a armády reprezentované pohyblivými figúrkami. Budovaním vhodných obydlí a ciest v jednotlivých centrách zabezpečíte vyššie finančné príjmy, spokojnosť obyvateľstva, efektívne obranné valy a veže a možnosť produkcie dokonalejších jednotiek. Produkcia a presun síl prebieha v ťahovom režime. V podstate rozlišujeme dva základné druhy jednotiek. Bojové, čiže také, ktoré sa zlučujú do mnohopočetných armád, sú produkované po skupinách s počtom 20 - 100 mužov a zúčastňujú sa konfliktov na bojovom poli pod vedením generála. Vtedy sa hráč prenesie na miesto konfliktu, kde sú detailne zobrazené opevnenia a vlastné aj súperove armádne sily.

Tu hráč využíva prednosti a špeciálne schopnosti regimentov a pomocou taktiky a vhodného nasadenia sa pokúša dosiahnuť víťazstvo. Pred konfliktom si na vyhradenom priestore určí úvodné postavenie a formácie regimentov. Boj prebieha v reálnom čase, no dá sa urýchliť a je možné, počas pauzy, zadávať vojakom  príkazy, ktoré po odpauzovaní vykonajú. Pri potýčkach zohráva úlohu únava jednotiek, vlastnosti veliteľa, dobrá stratégia boja a v neposlednom rade morálka. Zastrašené jednotky sú totiž neefektívne a zutekajú. Ak sa jedná o obliehanie, útočník víťazí po eliminovaní všetkých obrancov, alebo obsadení a udržaní veliteľskej plochy v centre sídla. Cieľom obrancu je odraziť všetky útoky a podľa možností zničiť obliehacie stroje nepriateľa. V ideálnom prípade je možné dosiahnuť významnú taktickú výhodu zabitím nepriateľského veliteľa, vtedy totiž výrazne utrpí morálka protivníkových vojsk. Ak hráč upravil nastavenia, boje sú časovo limitované. Na konci sa zhodnotí úspešnosť a niektoré jednotky môžu dosiahnuť zlepšenie. Porazená armáda je úplne, alebo čiastočne rozdrvená a niekedy môže víťaz požadovať výkupné za zajaté jednotky.
 
Nebojové jednotky spravidla tvoria jednotlivci so špeciálnymi úlohami a poslaním. Špióni odhaľujú informácie o nepriateľských sídlach a vojskách. Vrahovia majú za úlohu eliminovať súperových lídrov a významné postavy, prípadne sabotovať budovy. Kňazi šíria vieru a tých, čo sa protivia, vyhlásia za kacírov a dajú upáliť. Kupci zabezpečujú obchodné spojenia a vyšší rozvoj obchodu. Diplomati umožňujú všestrannú komunikáciu s priateľmi, ale aj nepriateľmi. Pomocou nich hráč prednáša svoje požiadavky, prosby a návrhy. Podobnú funkciu má aj princezná, ktorá navyše vhodným vydajom získa nového člena vládnúceho rodu a priazeň frakcie, odkiaľ pochádza jej manžel.

Po prečítaní predošlých riadkov je vám určite jasné, že základné princípy a funkcie hry sa nezmenili. Bohužiaľ, alebo našťastie, je to tak. Nájdete tu však určité menšie vylepšenia. Nie sú zásadné a už vôbec nie prevratné, ale prispievajú k lepšiemu komfortu hry. Určite si povšimnete rozdelenie sídiel na mestá a hrady. Mestá sú primárne určené na hospodársky rozvoj a sú cenným zdrojom príjmov. Môžu produkovať len vybrané jednotky a majú menej efektívnu ochranu. Hrady majú silné ochranné valy, dokonca dva okruhy a produkujú špičkové vojská, no zaznamenávajú výrazne nižšie príjmy. Dane nemôžu prekročiť normálnu úroveň.

Praktickým doplnkom je aj domobrana. To znamená, že určitý počet mestských ozbrojencov je vydržiavaný v sídle bezplatne, na rozdiel od štandardných síl, ktoré v každom kole vyžadujú poplatky na údržbu. Pribudli niektoré zaujímavé budovy a celkom dobrým nápadom sú cechy. Po splnení podmienok a vybudovaní sídla niektorého cechu získate rôzne praktické výhody. Tie sa ešte stupňujú vylepšením na vyššiu úroveň. Napríklad po výstavbe cechu bádateľov sa vaše armády budú po mape presúvať rýchlejšie, respektíve, budú mať v každom ťahu viac krokov. Staro-novým prídavkom sú sprievodné videá, ktoré ukazujú počínanie špiónov a agentov. Je dobre, že ich tvorcovia opäť implementovali do hry, pretože sú vítaným spestrením. Komu však prekážajú, môže si ich vypnúť. O výraznom pokroku môžeme hovoriť len v prípade grafiky, no o tej si čosi povieme o niečo neskôr.

Medieval 2: Total War

Krvavý kúpeľ pod hradbami.
Medieval 2: Total War

Britská jazda krátko pred útokom.
Medieval 2: Total War

Pozemné bitky môžete vybojovať osobne, alebo si počkáte na automatický výsledok.

Hoci tvorcovia vypilovali, čo sa dalo, aby dosiahli maximálne dobrú hrateľnosť, hre chýbajú skutočne inovačné prvky. Mňa osobne v každej novej časti Total War iritujú  iba symbolické námorné súboje, ponechané na automatický verdikt počítača. V prvom titule to nebolo také podstatné, napokon jednalo sa o revolučný produkt. V ďalšej hre sa to ešte dalo odpustiť a keby Medieval 2 priniesol nejaké prevratné doplnky, ako napríklad turnaje rytierov, asi by mi to ani nevadilo. Lenže hra, založená len na úspechu svojich predchodcov a vypiplanej grafike, je z môjho pohľadu komerčná. Aspoň jednoduché bitky lodí, ktorých priebeh je možné ovplyvniť, by boli veľkým plusom, ktoré by jednoznačne dokázalo, že sa nejedná len o expanziu, povýšenú na plnohodnotný titul, ale naozaj novú hru. Je pekné, že sa dá bojovať aj v noci, že bojisko vyzerá trochu realistickejšie a celé to lahodí oku, lenže chcelo by to už konečne viac, hoci vždy sa nájde niekto, kto sa uspokojí s trikrát prevarenou polievkou.

Čo sa týka samotnej náplne kampaní, nič proti nej nemám, ale osobne ako najkvalitnejšie hodnotím kampane v Rome: Total War, kde mal hráč zmysluplný cieľ, zjednotiť Rím a nie len dobýjať všetko, čo mu príde do cesty. Je pravda, že v Medieval 2  vás do značnej miery ovplyvňuje náboženstvo, ale je to len lacná náhrada Rímskeho senátu. Pápežovi môžete pre radosť postaviť kostoly, alebo sa vydať na krížovú výpravu v mene svätej cirkvi, ale keď ho ignorujete, nič strašné sa nestane. Akurát sa na vás nebude pekne usmievať, ale skôr mračiť. Prinajhoršom budete vyobcovaný z cirkvi. Ale nejaký výrazný postih som ani po tejto udalosti nezaznamenal. A keď "starý pán“ otrčí kopytá a vy vo voľbách dáte hlas kandidátovi zo spriatelenej frakcie, opäť sa bude na vás jeho svätosť usmievať, ako zaľúbená školáčka. Navyše sa mi nepáčilo, keď mi Svätý otec "kecal“ do mojej stratégie. Keď ma ohrozovali Portugalci a ja som ich napokon takmer rozdrvil a pripravoval som sa na eliminovanie ich posledného sídla, Svätý otec požadoval uzmierenie s touto frakciou. Pritom Portugalci sa mi ešte aj vtedy vyhrážali. No nezabili by ste ich? Určitým spestrením a v podstate aj nápovedou, sú aj požiadavky miestnych šľachticov, prípadne kupcov, ktorí za obsadenie konkrétneho nepriateľského prístavu alebo mesta ponúkajú slušné peniaze, či jednotky.

Okrem kampane si môžete vychutnať vlastnú bitku, kde si zvolíte ročné obdobie,
sortiment jednotiek a ďalšie detaily. V neposlednom rade si vyberiete jednu zo všetkých 21 dostupných veľmocí a určíte frakciu aj svojim súperom, či spojencom. Až štyri tímy sa môžu stretnúť na bojovom poli, kde posledný víťazí, teda ak si nezvolíte scenár aj s predurčenými podmienkami. Nechce sa vám zabávať s generovaním armády, len jednoducho túžite bojovať? Spustite si rýchlu hru a rozdrvte súpera s tým, čo vám bolo nadelené. A ak chcete zažiť reálnu bitku, tak ako sa skutočne odohrala, využite sériu historických bitiek a predveďte vaše vodcovské schopnosti. Dopadlo by to vtedy inak, keby ste na čele bitky u Arsufe alebo Pavie velili práve vy? Tieto scenáre vám dajú uspokojivú odpoveď.

Multiplayer po lokálnej sieti alebo s využitím internetu obsahuje opäť obsahuje rýchlu hru, do ktorej okamžite vstúpite, sériu scenárov pre 2 - 6 hráčov rozdelených do dvoch tímov, medzi ktorými nájdete boj o poklad Aztékov a mongolskú inváziu a vlastnú hru, kde vyberáte všetko od scenára, cez denný cyklus, až po zloženie vojsk.

Ak ako mínus nepočítame absenciu významnejších inovácií, zostáva spomenúť niekoľko menších závad. Pri kampani si neraz musíte pretrpieť pomerne zdĺhavé prepočítanie ťahu súperov a to aj vtedy, keď odmietnete podrobné záznamy o ich postupe. AI vojakov nie je celkom v poriadku. Evidentne zlyháva najmä pri obliehaní hradov a rozľahlých miest. Po tom, čo nepriateľ prerazí múry sa často stáva, že bezcieľne blúdi uličkami, niekedy sa zastaví a nevie, čo ďalej, alebo nedokáže obísť určitú prekážku. Možno sa s týmto problémom popasuje aktuálny patch, ktorý je už k dispozícii na internete. A ako zápor počítam aj tie nešťastné lodné súboje, ktoré tu de fakto, nie sú.

Medieval 2: Total War

Vojská dvoch veľmocí tesne pred skrížením mečov.
Medieval 2: Total War

Nepriateľ pri obliehaní zaskočený protiútokom v lese.
Medieval 2: Total War

Možnosti diplomacie sú veľmi široké. Skúsený diplomat môže dosiahnuť vynikajúce úspechy.

O Medieval 2: Total War by sa dalo hovoriť ešte veľa a dlho, no pre tých, čo hrali predošlé hry série, by to bolo len opakovanie starých známych faktov. A nováčikovia aspoň budú prekvapení, keď sa s typickými prvkami produktu konfrontujú zoči-voči priamo v hre. Takže bez zbytočných prieťahov pristúpime k technickej úrovni hry.

Konečne sa dostávame ku grafike, ktorú musíme jedine pochváliť. Hoci prekrásny vzhľad produktu si užijete najmä na bojiskách, pekne animované sú aj pohyby figúrok na svetovej mape. Hrady a opevnenia vo vojnovej zóne pôsobia majestátne, dokonca vidíte aj jednotlivé tehly na múre a aj najmenšie poškodenie spôsobené napríklad katapultmi. Mestské budovy zodpovedajú miestnej architektúre a sú bohaté na detaily. Každý regiment tvorí niekoľko rôznych modelov vojakov s odlišnými pohybmi a dokonca čiastočne aj vzhľadom, takže mužstvo pôsobí realisticky, nie ako skupina robotov. Niektorí otáčajú hlavou, iní dvíhajú napriahnutú ruku s mečom, ďalší sa zaháňajú štítom. Pri ľahkej jazde ihneď spozorujete rôznofarebné kone a úchvatný je pohľad na ťažkú jazdu vo farbách svojej veľmoci, pôsobivé sú ohnivé šípy na nočnej oblohe a dym zo zdemolovaných obydlí. Konečne dobre vyzerajú aj stromy. Pritom hardvérové nároky nie sú až také drastické, ako sa javí na základe prezentačných obrázkov. Zaujímavosťou je prispôsobenie vzhľadu širokouhlým monitorom. Hudba je príjemná. Naproti tomu, štandardné ozvučenie je skôr priemerné a chýbajú aj pôsobivé vstupy na bojisku, kde generál pred bojom posmeľoval svoju armádu.

Je škoda, že Medieval 2 okrem grafiky neprináša žiadne výrazné inovácie a obsahuje len zdokonalené prvky z predošlých hier tejto série. Napriek tomu, hru nemôžem inak, ako odporučiť, hoci ja osobne pociťujem trochu sklamanie, že Total War sa vydáva cestou komercie. Pre všetkých milovníkov RTS je to však jasná voľba a určite si titul naplno vychutnajú. Medieval 2: Total War nerobí hanbu svojim predchodcom, no do žánru RTS neprináša nič nové.

Medieval 2: Total War

Noční jazdci...


Medieval 2: Total War

Tak už to vo vojne chodí, na bojovom poli zostávajú stovky mŕtvych tiel.


Medieval 2: Total War

Návrat videosekvencií, mapujúcich akcie špiónov a agentov, je potešiteľný.



napísal uni 22.12.2006
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.5
Ohodnotiť
MEDIEVAL 2: TOTAL WAR
+ kvalitná grafika a dizajn
+ výborná atmosféra
+ niekoľko menších vylepšení
+ prehľadný hospodársky systém
+ čeština
+ sprievodné videá
- stále nie sú dopracované námorné súboje
- málo inovácií v porovnaní s predošlými dielmi série
- slabšia AI
- pomerne zdĺhavé prepočítavanie ťahu súperov
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 1500 MHz s podporou SSE2, 512 MB RAM, VGA 128 MB s podporou Shader 1
Doporučená konfigurácia: CPU 3 GHz, 1 GB RAM, VGA 256 MB, internet


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: CD Projekt / Creative Assembly
Štýl: stratégia / realtime
Dátum vydania:  2006
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (2)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19766)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk