CANIS CANEM EDIT

CANIS CANEM EDIT

8.7

Vráťte sa naspäť do školy a prežite na vlastnej koži svoju druhú mladosť. Žiadna iná hra vás strasťami školáka neprevedie lepšie.

Recenzia na PS2 verziu

Čo môže byť také ťažké na recenzovaní hry od tvorcov GTA? Nič. Iba zomriem od nudy! A tak sa aj skoro stalo, keď mi prischla hra Bully u nás predavaná pod názvom Canis Canem Edit. Nevydržím pri tom dlho, bude ma to po piatich hodinách nudiť, hovorím. Predpovede neboli špatné, ale minuli sa s účinkom, nehrám GTA, ale Bully. Šikanujem spolužiakov, strkám ich do smetiakov a beriem prachy, aby som získal srdce najkrajšej roztlieskávačky. Áno, vrátil som sa do školy a spravil som to rád.

Naspäť do školy

Bully je posledným titulom Rockstaru na terajšej generácii konzol a možno ho považovať za takú bokovku od ich chlebodarcu, série GTA. Keď sa pozerám na Bully z nadhľadu, tak mi vychádza iba jediné. Autori sa chceli vrátiť do školy, zaspomínať na časy, keď drali školské lavice a dopriať si aj aktivity, ktoré im v mladosti ušli, alebo sa ich báli vyviesť. Tento účinok sa dostavuje už počas prvých minút, kedy sa matka zbavuje Jimmyho Hopkinsa, vykopne ho pred internátnou školou Bullworth Academy a s novým manželom odchádza na ročné medové týždne.

Rok utečie ako voda, nie však na tejto strednej škole. Nie na Bullworthe. Svojou reputáciou prekonáva všetky ostatné, šikana je na dennom poriadku, učitelia chľastajú, sú zvrhlí a riaditeľ sa tvári, že je všetko v absolútnom poriadku. Na tejto škole niekto musí spraviť poriadok aj so spoločenstvami, ktoré do svojho kruhu nepustia len tak hocikoho, ale členstvo si musí nový adept zaslúžiť. Sú nadradené školskému systému, dochádzku považujú za kameňák v rubrike kultúra a školský zvonček za štart pracovnej doby.

V Bullworthskej strednej nájdete absolútne všetko. Prísny režim, randenie, ukážku mužnosti v početných bitkách, ohováranie, vybavovanie účtov, donášanie, kluby, šialené koníčky, prvé brigády, záškoláctvo, šikanu, pohovory na koberčeku a ďalšie slasti a strasti života školáka. Nechýba tu jednoducho nič. Snáď vojna s versatilkami, posielanie papierikov, či odpisovanie počas hodín. A práve toto je to, čím sa odlišuje od GTA. Bully rozhodne neosloví mladých, čo sa tvária, že majú 18, keď drsne behajú po San Andreas. Nie vzhľadom na rating (ten je 16+), ale kvôli obsahu. Drvivá väčšina nepamätá, aké to bolo kedysi, keď sa šlo poza školu fajčiť pri jazero, pod hrozbami vyhadzovu ignorovať smernice a vkradnúť sa na diskotéku, povinne odoberať časopisy, či jesť mliečnu desiatu.

Canis Canem Edit

V meste nájdete aj skejtpark.
Canis Canem Edit

Nakladačka priamo pred telocvičnou.
Canis Canem Edit

Vybíjaná vás robí rýchlejším.

Výchovný charakter

Bully jednoducho nemá taký efekt na stredoškoláka, ako na pracujúcich, čo si spomenú na školu a s úsmevom lovia v pamäti legendárne internátne párty. Je to vekom a chuťou vrátiť sa tam a skúsiť postaviť ohňostroj do stredu vstupnej haly, provokačne sa opäť šmýkať po zábradlí a sledovať baby v prezliekárni. Čím ste starší, tým viac oceníte prednosti hry. Mladším to čaro zostane zahalené, hra im maximálne pošteklí nutkanie nejakú tú hlúposť vyskúšať. Pamätajte, za prípadné škody na školskom majetku, či duševnom zdraví spolužiakov nezodpovedajú autori, ani hra, ale vy sami.

Hra vo svojom základe zdieľa dôverne známu mechaniku, ktorá je remeselne upravovaná každým novým pokračovaním GTA. Život školáka začína každodenne zvonením budíka a aký deň prežije Jimmy na pôde Bullworthskej strednej, závisí od vás. Rytmus v hre udáva čas reprezentovaný hodinami (zobrazenými v ľavom hornom rohu) a každú minútu nekompromisne ukrajuje aktuálne možnosti. Obchody majú svoje otváracie doby, vyučovanie je rozdelené na raňajšie a poobedné, vybrané úlohy sú dostupné iba v noci a ak to prepísknete a Jimmy nebude v posteli do druhej hodiny rannej, tak odpadne od únavy.

Týmto hra vo vás štartuje preteky o čas (budete chcieť stihnúť čo najviac) a donúti vás vytvoriť si vlastný rozvrh, šitý na mieru vašim požiadavkám. Denný režim potom vystupuje ako jedna veľká misia, čo je pre hráča motivujúce. Neraz som sa pristihol, ako si hovorím, ešte jeden deň a idem spať. Je to však sakramentsky ťažké. Štruktúra misií je jednoliata. Nič nevyčnieva, nič nechýba. Úlohy sa navzájom doplňujú a sú úzko prepojené. Vzhľadom na stúpajúcu náročnosť niektorých z nich, budete musieť začať chodiť aj na vyučovacie hodiny a to nie z dôvodu, že vás učitelia naháňajú po dvore a násilím vás posadia do lavice. Ale z prostejšieho dôvodu, učenie = skúsenosti.

Bez praxe v dielni nezískate rýchlejší bicykel a s ním nevyhráte v pokročilom štádiu preteky cez mesto. Bez chémie si nevyrobíte vlastné petardy alebo nezískate zbraň na tento výbušný obsah. Záškodnícko-infiltračné misie na pôde znepriateleného spoločenstva sa stanú kvôli obtiažnosti takmer nehrateľné. Bez telocviku nebudete ovládať chvaty a bez nich dostanete na držku. Bez angličtiny si zase nenabrúsite jazyk a bez výhovoriek sa ťažko obhájite pri čine, kedy strkáte spolužiaka do skrinky. Poflakovanie je fajn, ale prečo nechodiť do školy, keď predmety sú reprezentované zábavnými minihrami?

Canis Canem Edit

Áh, sukne. Stačí začať obletovať, kúpiť zopár darčekov a...
Canis Canem Edit

... bejby nedáš si horúcu kávu?
Canis Canem Edit

Fotiť len tak na pamäťovku, do ročenky, alebo špehovať nevernice.

Čo všetko školák absolvuje

Možností na školskom dvore je zo začiatku po skromne, ale keď sa vám odomkne aj priľahlá časť mesta, tak počet misií stúpne. Postupne vás hra tlačí von zo školy a čoraz viac času trávite zárobkovými činnosťami (roznášanie novín, letákov), absolvovaním pretekov (bicykle, motokáry) a plnením úloh v štvrtiach, kde sa pohybujú členovia spoločenstiev. Introvertných intelektuálov nájdete v tajnej skrýši v meste, snobských boháčov vo vilovej štvrti nad mestom, nagélovaných fešákov ako vystrihnutých z Pomády v industriálnej zóne atď. Ako už isto tušíte, cieľom hry je stať sa na škole kingom a týmto „gangom“ šéfovať.

Čo sa týka samotných misií, tak tie sú tradične povinné a nepovinné. K nim však pribudli akési láskavosti, ktoré sa dajú splniť behom okamihu a sú hlavne zdrojom ďalších peňazí. To k vám pribehne mladík a provokačne sa vás spýta, či dokážete strčiť troch študentov do smetiakov. Nemusí dva krát presviedčať a pred celým nádvorím plníte obsah odpadových nádob, ktoré slúžia aj ako skrýša, keď vám stúpne merač vandalizmu (záškoláctva, šikany) a začne vás naháňať celý učiteľský zbor.

Aktivít je skutočne neúrekom a nemusí sa jednať vyslovene iba o misie. Môžete si len tak zaplávať na neďaleký ostrov, povoziť sa na kolotočoch, minúť peniaze na darčeky, hranie automatov, oblečenie či bicykle. Náplň úloh je rozmanitá a nenudí. A keď už to vyzerá, že sa budú opakovať, objaví sa možnosť bombardovania stien sprejom, vajíčková vojna, alebo tajné zbieranie dievčenského spodného prádla neskoro večer, pretože učiteľ je zaneprázdnený štúdiou o škodlivosti porno časopisov mládeže v erotickom salóne.

Všetko na čo ste boli zvyknutí z GTA, nájdete aj v Bully, iba s tým rozdielom, že hra si nezakladá na násilí. Nikoho nezabijete, nikoho neuvidíte krvácať, maximálne sa na tvárach objaví monokel. Môžete baliť chalanov, baby, ale horúcu kávu spolu nevypijete. Nemôžete ukradnúť auto, ale zase si môžete požičať bicykel, motorku atď. Tradičné zbrane nahradili improvizované vylepšováky, ako metač petardov, gumenný prak, guličky, ktoré môžete hodiť pod nohy prenasledujúcim učiteľom a silné päste. Bitky sa odohrávajú na dennej báze. Sú relatívne jednoduché, môžete použiť aj tehlu na hádzanie, alebo basseballovú pálku. Čo je však na súbojovom systéme najlepšie, je zosmiešnenie protivníka napr. pľuvancom do úst, keď leží na lopatkách, facky vlastnými rukami atď. Nehovorte, že to nepoznáte?

Canis Canem Edit

V kompaktnom svete narazíte na misiu na každom kroku.
Canis Canem Edit

Na šaty pozor, ak budete nevhodne oblečení, vysmejú vás.
Canis Canem Edit

Všetky činnosti podrobne eviduje maniakálne detailná štatistika.

Škola hrou

Osobne nie som favoritom produkcie Rockstaru, Bully na mňa príjemne zapôsobil svojou atmosférou a kompaktnosťou sveta. Všade sa dostanete rýchlejšie, mesto je ucelenejšie, postupne sa odomykajú ďalšie štvrte a hlavne nebráni v tempe hry. Variabilita misií skutočne nenudí a napredovanie je poprepletané zaujímavými cut-scénami, v ktorých sa neraz objavujú šialené postavy. Na nechutne vyzerajúcu a sprosto-sedliacku kuchárku nezabudnem.

Bully je posledným veľkým titulom Rockstaru na terajšej generácii konzol a na hre je to vidieť. Snáď ďalšie hry po presune na next-gen nebudú trpieť neustálym loadingom, vypadávajúcim interfacom, titulkami, miznutím nastriekaných graffiti, strácaním predmetov a vyblednutými neostrými textúrami. Ja som tieto chybičky krásy prestal vnímať v okamihu, keď som sa prehupol cez druhú polovicu hry a v meste napadal sneh. Doľahla na mňa vianočná atmosféra a v tejto časti som strávil najviac času, len sa prechádzal a objavoval skryté bonusy v meste. Veľmi pozitívne však treba hodnotiť dabing s veľmi dospelým slovníkom. Dobre sa počúva a zvolené hlasy zodpovedajú svojim virtuálnym majiteľom.

Komenského škola hrou našla svoju podobu práve v tejto hre. Pokiaľ túžite po školskom živote a túžite sa vrátiť do časov, keď sa kradli desiate, zabúdali sa prezúvky a na laviciach viseli hygienické vrecúška, tak ste našli ideálnu príležitosť, ako znovu prežiť svoju mladosť. Canis Canem Edit (v texte som sa zámerne tomuto nechutnému názvu vyhol) predstavuje ideálny vianočný darček a prevedie vás životom školáka ako žiadna iná hra.


napísal spacejunker 9.11.2006
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Bully
| BULLY
[11.8.2006]
8.7
Ohodnotiť
CANIS CANEM EDIT
+ kompaktný herný svet
+ návyková štruktúra misií
+ školské prostredie
+ tona možností
- drobné technické nedostatky
- občasné problémy s kamerou


RECENZIE HRÁČOV
Canis Canem Edit
9.4
STARWARS    2.2.2007
A je tu ďaľšia hra od Rockstar Games. Tentokrát ale nestvárňujete gangstra ako bol napríklad taký To...prečítať celé
PS2
Xbox

Vývoj: Take 2 / LOGUS / Rockstar Vancouver
Štýl: Akcia
Dátum vydania:  október 2006
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19557)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk