SCARFACE: THE WORLD IS YOURS

SCARFACE: THE WORLD IS YOURS

8.5

Amerika je zem neobmedzených možností a Tony Montana si znova splní svoj americký sen.

Recenzia na PC verziu

I’m Tony f*ckin Montana

Pamätáte si, ako na konci filmu skončil kubánsky mafián Tony? Vravíte, že záverečnú prestrelku na schodisku neprežil? Chyba lávky. Je živý, zdravý a hlavne nasraný. Prišiel o všetko a teraz sa chystá pomstiť všetkým, ktorí mali niečo spoločné s jeho pádom až na samotné dno. A že to bude pomsta krvavá a brutálna snáď ani nemusím pripomínať. Amerika je predsa zem neobmedzených možností a Tony si znova splní svoj americký sen.

American dream

Po tom, ako v úvodnej prestrelke ujde Tony zo svojho sídla, zostane takmer úplne na mizine. Zostalo mu iba pár ľudí, ktorým môže dôverovať. Začína teda od nuly budovať svoje impérium. Legálnou cestou by sa mu to samozrejme nepodarilo a staré zvyky predsa zomierajú ťažko. Vracia sa preto do zabehnutých koľají a rozbieha nový biznis s narkotikami. Starý kontakt mu za menšiu prácičku dohodí dealera pod mostom, od ktorého môže kúpiť takmer pol kila bieleho prášku a sám Tony ho musí distribuovať medzi lokálnych dealerov po meste. Od toho, koľko prášku kúpi od dealera a či sa mu ho následne podarí predať ďalej, závisí od kruhového merača úspešnosti v rohu (podobný tým v golfových hrách).

Ak ho podržíte len chvíľku, kúpite len malé množstvo, alebo predáte za málo zelených papierikov. Ak ho podržíte dlhšie, riskujete síce, že to preženiete a skončíte s guľkou v hlave, ale môžete získať najviac koksu za najmenej peňazí. Obdobne prebieha aj pranie špinavých peňazí v banke. Získané peniaze za kšefty ešte nie sú tak úplne vaše a treba ich odniesť do banky preprať a uložiť na konto. Od vašej úspešnosti v kruhovom merači potom závisí provízia v percentách z danej sumy pre banku. Od jedného až do tridsiatich percent, čo už je pri vkladaní dvoch, či troch miliónov celkom slušná pálka pre banku. Ak si doláre nebudete nosiť do banky, pri smrti alebo zatknutí políciou proste zmiznú a zostanú vám len oči pre plač. Len v banke sa tiež dá, ako na jedinom mieste uložiť hra, preto sa stane vašou častou destináciou. Peniaze teda pribúdajú a Tony tak napĺňa svoj americký sen.

Show me some f*ckin respect

Okrem peňazí treba naplňovať aj iné potreby pre postup v hre. Tou najdôležitejšou je reputácia. Bez nej by bol Tony len stále nulou na ulici. A samozrejme, že viac majetku = lepšia reputácia. Najprv si treba kúpiť za 25 tisíc naspäť svoj dom (a to sú len drobné) a za ďalší milión zveľadiť. Autá, lode a luxusný nábytok pridávajú tiež dosť reputácie a aby ste sa prepracovali až na samotný ôsmy level reputácie, budete musieť mať nakúpené takmer všetko (skromne to odhadujem na takých 300 000 000). Chuťovky sú napríklad pristávací model Apolla 11 za 25 miliónov alebo investície do vlastnej firmy Montana Defence za nejakých 60 miliónov. Všetky tieto serepetičky, ako čínska váza za 1 milión alebo hviezdny skafander si môžete v špeciálnom móde Pimp my Mansion poukladať podľa ľubovôle vo svojom sídle a tak sa kochať prechádzaním medzi nimi.

Scarface: The World is Yours

Občas sú vážne dôvody prečo sa nedá použiť kombinácia myš klávesnica, miesto toho radšej gamepad.
Scarface: The World is Yours

Tak toto je Tony a jeho bičiz.
Scarface: The World is Yours

Tonyho skromná rezidencia.

U got some balls

Okrem reputácie sa zbierajú aj tzv. Balls, čo by sa dalo voľne preložiť ako ego. Ego stúpa za rôzne konverzácie s pipkami, kaskadérske kúsky s autami, ako tesné minutie iného vozidla, šoférovanie v protismere a zotrvanie auta vo vzduchu, rozmašírovaním nepriateľského gangu alebo predajom drog. Za určitý počet Balls si potom môžete nahovoriť luxusnú kur.., dievča, ktorá sa presunie do vášho sídla a bude k dispozícii 24/7. Okrem toho s každým novým dievčaťom sa zväčší aj meter zdravia.

Bring me my f*ckin car

V Scarface sa dajú používať len autá a lode, nečakajte teda žiadne motorky a lietadlá, aj keď vlastne jedno lietadlo sa dá kúpiť, ale to slúži len na rýchlu dopravu do Kolumbie. Za smiešny peniaz sa dá kúpiť aj limuzína, ktorá vás ihneď dopraví na zvolené miesto a nemusíte teda pracne prechádzať dopravou sami. Ďalšou výhodou je, že pomocou mobilného telefónu si môžete ihneď na vašu pozíciu nechať priviezť auto z garáže (musíte mať kúpeného vodiča) a kradnutie áut teda môžete obmedziť na minimum. Keď už sme pri tom kradnutí. Kradnúť sa dá dvoma spôsobmi. Buď použijete klasický hrubý spôsob, kedy vodiča vyhodíte surovo od volantu, vtedy ale stúpne meter hľadania políciou alebo so zbraňou v ruke pekne poprosíte vodiča, aby vystúpil, čo síce môže urobiť, ale drahšie a rýchlejšie autá vám väčšinou vytlačia chladič na čelo s milými slovami: „choď do materinej p...“

Ak máte dostatok financií prikúpite drahšie, rýchlejšie, lepšie autá a aj keď hra neobsahuje licencie na žiadne zo skutočných, hneď spoznáte Porsche, Lamborghini, Ferarri alebo Hummer. Vôbec najlepšie auto Shelby Cobra stojí mizerné 3 milióny a treba povedať, že zo začiatku zarobíte tak 10 000 za podarený predaj narkotík. Prikúpiť treba samozrejme aj lode. Sú na výber rýchle a slabo obrnené alebo naopak pomalšie, ale zasa s pozíciou na palpost. Každá sa teda hodí na niečo iné. Rozmaznaní a bohatí si môžu zadovážiť aj luxusnú jachtu alebo vznášadlo. Autá aj lode sa veľmi dobre arkádovo ovládajú a so športovými strojmi budete v šmyku doslova rezať zákruty medzi hustou premávkou.

Scarface: The World is Yours

Mapa celého Miami.
Scarface: The World is Yours

Tony to s pipkami vie.
Scarface: The World is Yours

Chosé. Vlastne Tony v zálive.

U wanna work for me?

Pouličným predajom nezarobíte veľa a tak by trvalo celú večnosť, než by ste sa vypracovali. Na rad prichádza skupovanie nehnuteľností. Celé Miami je rozdelené na štyri časti, ktoré sa postupne odomykajú. V každej sa nachádza 4 až 6 rôznych obchodov, ktoré sa dajú kúpiť. Než ich ale prevezmete do vlastníctva, vždy to bude mať nejaký zádrhel, ktorý treba vyriešiť. Tak napríklad, než kúpite bufet, musíte vyriešiť problém s policajtmi, ktorí tam stále sedia na šiškách a káve a to tak, že im ukradnete auto a uniknete im, alebo banda pankáčov okupuje letné kino a treba sa ich zbaviť, potom už môžete nehnuteľnosť kúpiť. A načo sú nehnuteľnosti? Samozrejme na distribúciu narkotík. S poslednou odkúpenou nehnuteľnosťou je možné „odkúpiť“ sklad v danej štvrti a môžete rozbehnúť distribúciu vo veľkom.

Lenže zistíte, že lokálni dealeri už nestíhajú pokrývať váš odber a treba sa presunúť priamo k zdroju, do Kolumbie. Stačí pár misií pre starého priateľa a už si to mastíte na ozbrojenej lodi z Kolumbie do Miami aj s 30 Kg bieleho prášku na palube. V kolumbijských vodách treba dávať pozor na pirátov a miamských vodách zase na políciu. Keď je koka v suchu v sklade, prichádza na rad najťažšia časť a tou je distribúcia medzi obchody. Treba si zvoliť auto, ktorým koks rozvozíte. Môžete vybrať obrnený Hummer, ktorý veľa vydrží, ale je pomalý alebo rýchle auto so slabým pancierovaním. Počas distribúcie na vás dorážajú iné gangy a treba sa ich zbaviť. Občas napadnú váš obchod, tam treba urýchlene ísť, aby ho nezničili. Viac času sa dá získať kúpením kamier a ozbrojencov do každého z obchodov.

Ak už ste misiu začali, nie je možne dať auto opraviť a treba si dávať pozor, aby ste nebúrali. Preto treba kompromis medzi rýchlym a pancierovaným autom. Vo finálnej fáze, keď máte pod palcom celé Miami a treba obehať nejakých dvadsať obchodov po celom meste za stáleho dobiedzania gangov a len jedným autom, mi tep stúpal ako Gatesovi milióny v banke. Ak o auto prídete, prídete aj o všetky nazbierané peniaze. Keď už misiu ukončíte, tep ešte neklesá, pretože peniaze treba dať vyprať v banke a ak sa ešte trasiete od prestreliek a ujde vám ruka na kruhovom merači vyjednávania, môže si pusinka za prepážkou zapýtať aj 33 % úrok, čo už pri 20 - 30 vložených miliónoch z misie robí celkom slušnú províziu pre banku.

Okrem príbehových a vedľajších misií, ktoré sa dosť opakujú, si môže Tony najať hitmana alebo assassina a robiť vedľajšie misie v ich koži. Väčšinou sú to ale len variácie na téma odbachni nepriateľský gang. Hitman má viac energie ako Tony a preto sa hodí na špinavú prácu, navyše má od začiatku k dispozícii granátomet, ku ktorému sa Tony dostane až v polovici hry. Assassin má zase snajperku a drží si ciele v bezpečnej vzdialenosti. V neskoršej fáze hry, kedy Tony okrem rôznych klasických Uzi, brokovníc a samopaľov typu AK47 a M16 dostane ešte bazuku, armádny raketomet alebo guľomet M2, si na svojich pomocníkov už ani nespomenie. Navyše má Tony v rukáve ešte skryté eso a tým je Rage mód. Po naplnení ukazateľa Rage sa Tony stáva na čas nesmrteľný. V pohľade z prvej osoby kosí jedného nepriateľa za druhým. Jasná asociácia s filmom, kedy si Tony na konci brutálne šupol koksu zo stola.

Ešte som nespomenul mini hry. Totiž. Môžete dôjsť do podniku alebo baru a zahrať si na automatoch poker alebo jednorukého banditu. V závislosti od vložených peňazí môžete vyhrať aj 200 000, čo je pre začiatok celkom slušný obnos. V Kolumbii môžete staviť na súboj kohútov a podľa atribútov, ako sila a výdrž zvoliť vlastného šampióna. Nakoniec si vlastné automaty môžete nakúpiť aj k sebe do vily a spraviť si tak z nejakej miestnosti vlastné malé kasíno.

Scarface: The World is Yours

U tohto sa môžete zbaviť nadbytočného koksu.
Scarface: The World is Yours

Najrýchlejšie auto v hre, ale veľmi veľa nevydrží.
Scarface: The World is Yours

Túto scénu poznáme aj z filmu.

What is f*ckin this?

Scarface sa samozrejme nevyhli ani bugy a iné chyby. Hru som sa rozhodol hrať pre nedostatok miesta na stole (obrázok v galérii) s gamepadom. Ak by ste ale zvolili variantu myš + klávesnica, prekvapí vás nemilo nastavenie, ktoré sa nedá zmeniť a na gamepade sa nedá nastaviť Rage mód. Keď som skúsil predsa len prejsť na myš, radšej som sa po chvíli vrátil späť na gamepad. Myš + klávesnica skrátka Scareface nesedia a keďže je to len port z konzol, tak sa ani nie je čo čudovať.

Po spustení hneď do očí udrie grafika a jej zastaranosť. Pripomína to GTA 3 a ani vyššie rozlíšenie a zapnutie vyhladzovania tomu nepomôžu. Konkrétne mne to až tak nevadilo, pretože hrateľnosť má hra veľmi dobrú, ale už vidím ľudí vo fóre, ktorí len kvôli grafike hru zakopú pod čiernu zem.

Čo niekedy pri príbehových misiách doslova naserie a sťažovali sa na to aj ľudia v oficiálnom fóre je, že niektoré misie nejdú dohrať. Teda dohrať idú, len nie na prvý alebo druhý krát. Mne sa napr. stalo, že pri misii, kde som mal pomôcť kolumbijskému plantážnikovi a asi po 30 minútovom vysilujúcom boji, keď mi mal chalan povedať, že mi ďakuje a tak, nestalo sa vôbec nič. Proste len kukal okolo. LOAD. Ďalších zhruba 15 minút než som sa prestrieľal až po Sandmana, aby som s hrôzou zistil, že mal len toľko zdravia, koľko mu zostalo po minulých jatkách, čo samozrejme neprežil. Znova LOAD. Dúfam, že tieto problémy vyrieši patch.

Naopak, v čom by Scarface vyownoval aj taký Vice City je soundtrack. Môžete staré rokové pecky a hity z 80tych rokov alebo radšej ragge a hip hop? Čo takto originálny OST zo Scarface filmu alebo moderné pesničky? Je tu takmer z každého rožku trošku. Run DMC, Cypress Hill, Iggy Pop, Judas Priest, Motorhead, Rob Zombie alebo Ministry. Je to na vás.

The world is yours

Veľmi podarený a na väčšine ostatných weboch nedocenený kúsok. No a čo, že je to plagiát GTA? Podstatná je hrateľnosť a zábava. Trvalo mi cca. 40 hodín, aby som hru dohral a aj to len na 82 % a skvele som sa bavil až do konca. Po skončení príbehu môžete pokračovať veselo ďalej. Niekomu môže vadiť obstarožná grafika a nie veľmi podarené ovládanie na klávesnici a myši. Tak už si pre boha kúpte gamepad a skúste to na ňom! Čo však rozhodne nepoteší, je nemožnosť dohrať niektoré misie na prvý raz a tiež vedľajšie úlohy by mohli byť rozmanitejšie, na druhej strane je skvelý soundtrack a profesionálny dabing. Just Cause alebo Godfather? Ja vravím jednoznačne Scarface, pretože The World is mine!


napísal fendi 3.11.2006
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Scarface
| SCARFACE
[3.11.2006]
Scarface
| SCARFACE
[3.11.2006]
8.5
Ohodnotiť
SCARFACE: THE WORLD IS YOURS
+ dlhý gameplay
+ mini hry
+ soundtrack
+ zábava
- niektoré misie sa nedajú dohrať
- obstarožná grafika
- ovládanie
- málo nápadité misie
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 1,8 GHz, 256 MB RAM, VGA 128 MB
Doporučená konfigurácia: CPU 2,8 GHz, 512 MB RAM, VGA 128 MB


RECENZIE HRÁČOV
Scarface: The World is Yours
9.5
LIDDRY    6.11.2006
"Upozornenie: V tejto recenzii by mohli a budú padať sprosté, anglické slová, pretože to patrí k cha...prečítať celé
Xbox
PC
PS2

Vývoj: Vivendi / CD Projekt / Radical Games
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2006
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19669)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk