42 ALL-TIME CLASSICS

42 ALL-TIME CLASSICS

8.5

Šach, solitaire, Mahjong, dáma, oko, lodičky, srdce, myslíte, že tieto hry potrebujú bližší komentár?

Recenzia na DS verziu

Znovu predať už raz predané - to je hlavným mottom rôznych kompilácií, retro packov a akciových balení. Spravidla platí pri takýchto baleniach zákon schválnosti: jedna hra obalená dvomi neznámymi béčkami, alebo viacero dobrých hier za extra vysokú cenu s prihlúplym bonusom, o ktorý nestojíte. Dnešná kompilácia je výnimočná. 42 All-time Classics je prvou veľkou kompiláciou pre NDS. To by nebolo ničím výnimočným, lenže tento mix je tak skvelo „namixovaný“, že bude chutiť skutočne každému.

42 All-time Classics patrí do kategórie Touch Generations, čo znamená, že ide o hru pre všetkých. A táto hra je určená práve pre skupinu ne-hráčov, ktorí holdujú dobrým cigarám, alkoholu a žetónom na zelenom stole, teda pre tých starších. Niežeby sa mladší nezabavili pri hraní šachu, alebo pexese, túto hru však prenechajme starším, ktorým nerobí problém obedňajšiu prestávku zabiť hodinovým hraním kartovej hry Srdce so svojimi kamarátmi sediacimi v ostatných výškových budovách biznis centra a dymovými signálmi zo zapálených košov plných papierov dávať najavo šialenú radosť z výhry – pozláteného spinkovača.

Ukáž, čo tam máš

Stále je to Solitaire, stále je to Backgammon, stále je to BlackJack. Pravidlá týchto hier sa nemenia, menia sa iba generácie hráčov. Stále je to šach, stále je to Mahjong, stále je to Srdce. Tieto hry nestarnú, starnú iba hráči. Stále je to bowling, stále sú to šípky, stále je to biliard. Nikdy neomrzia a môžete sa k nim kedykoľvek vrátiť, skúšať nové taktiky, alebo podvádzať. Stále je to Koi-koi, stále sú to lodičky, stále je to domino. Alebo chcete povedať, že vymenovaným pridávajú ubiehajúce roky vrásky?

Ako názov hovorí, v kompilácii nájdete rovných 42 klasických, nazvime ich stolových spoločenských hier. Sú rozdelené do kategórií, aby bol k nim rýchlejší prístup a každá eviduje dosiahnuté najvyššie skóre, aj počet odomknutých bonusov k nej. Môžete ich okamžite začať zdolávať vo Free Play, alebo sa venovať svojim obľúbeným. Hneď zo začiatku si posťažujem. V hre mi chýbala možnosť zostaviť si sériu po sebe idúcich hier. V takomto rýchlom programe by sa nebral ohľad, či ste danú partiu vyhrali, alebo nie, cieľom by bolo, zahrať si svoje All-time klasiky za sebou.

42 All-Time Classics

Služby pomocníka a chatu máte neustále po ruke.
42 All-Time Classics

Tá panda (v ľavom dolnom rohu) je váš avatar.
42 All-Time Classics

Ak vyhráte partiu v multiplayeri, v prebiehajúcej hre sa môžete medzi zvyšnými súpermi prepínať.

Nakoniec to zostalo iba mojím skromným želaním (neovplyvnilo výsledné hodnotenie), ale predsa autori prišli s nápadom, ako osviežiť hranie staručkých klasík. Všetkých 42 hier poukladali za sebou a postavili na tomto poradí kampaň nazvanú Stamp. Každú ďalšiu hru si musíte zaslúžiť (získaním troch razítiek), čo znamená, že v aktuálne odomknutej musíte vyhrať partiu (získate tri pečiatky), alebo tri krát prehrať za sebou. A ak už chcete zvaliť prehru na náhodného okoloidúceho, nevenovali ste pozornosť detailnému popisu každej hry. Pravidlá vás naučia všetko, čo ste o hre nevedeli a možno ani vedieť nechceli, animovaný sprievodca naučí, ako hrať a navyše prihodí aj nejaké triky.

Hej starý, nedáme partičku?

Postupným zdolávaním kampane sa odomykajú nové hry (Shogi, Field Tactics) a hraním vo Free Play môžete prísť k novým dizajnom stolov, ikonkám do profilu a ďalším drobnostiam. Stavba hier je dobre namixovaná, ale ako hovoria zákony, dobré hry kryjú chrbát tým zlým, v našom prípade zbytočným. Taká hlúposť Soda Shake (trasiete fľašou a podávate si ju medzi sebou, až pokiaľ niekomu neexploduje zátka) mohla byť kľudne nahradená napríklad takou klasickou sedmou. Hádanie slov tiež neosloví z dlhodobejšieho hľadiska. Tu môže byť aj problémom európske teritórium. Čo by sme dali za Dostihy, či Monopoly?

Ako už bolo povedané na začiatku, 42 All-Time Classic má šancu zabodovať u starších a to vďaka online multiplayeru. Kancelárie už väčšinou pokrývajú wi-fi, s NDS sa pripojíte kdekoľvek a ak nemá váš kolega kópiu hry, kľudne mu ju pošlite cez Download Play. Sila online multiplayeru nie je však iba v kompetitívnom hraní a zdolávaní rebríčkov. Je ním jednoduchý chat. Prístupný je kedykoľvek počas hry, umožňuje posielanie, ako textových, tak aj obrázkových správ. Jednoduchý messaging zvyšuje návykovosť samotného hrania, pretože ak nie ste na rade a hráte s ďalšími štyrmi, môžete posielať správy.

To sa potom organizujú pravidelne čajové "dýchanky" nad Backgammonom a hranie je oveľa zábavnejšie ako proti počítačovým oponentom. Hra podporuje aj Rumble Pack, čiže ak flirtujete pri stole a zabudnete, že ste na ťahu, tak vás DS vibráciami upozorní, že by ste sa eventuálne mali venovať aj hre. Rumble Pack podporujú iba vybrané hry (je ich však drvivá väčšina).

42 All-Time Classics

Pri každej hre sa dajú stráviť hodiny a hodiny.
42 All-Time Classics

Na hornom displeji sa vám zobrazuje aktuálny čas, to preto, aby ste náhodou niekam počas zápalu hry nezmeškali.
42 All-Time Classics

Vyhrajte zopár krát a odomknite si nové dizajny kameňov alebo hracej plochy.

Stý krát, ale stále inak

Vzhľadom na rozmery displejov DS a ich rozlíšenie, sú hry prekvapivo detailné (dokonca aj pri veľkej partii Domina vidieť hodnoty na kameňoch), o grafike hovoria jasnejšou rečou obrázky a ak na ne nedáte, spustite si niektorú z kartových hier vo Windows a vedzte, že v 42 All-Time Classics vám bude hrať aj muzička, ktorú tak či tak neskôr vypnete. Výhrady k technickému spracovaniu tentokrát smerujú k ovládaniu.

Napríklad pri hraní Spit (Vykladáte karty z balíčka na kopy v chronologickom poradí a potrebujete sa ich zbaviť čo najskôr.) nestíhate neskôr ťahmi stylusu pokladať karty na plochu. Tu by skôr bolo vhodnejšie, keby sa ťahanie vymenilo za ťukanie na karty. Ďalším zlepšovákom, ktorý by potešil nielen mňa, je klasický dvojklik v Solitaire. No a potom sú tu také drobnosti, ako zdržovanie počas hrania. Pri pexese sú to nápisy hlásiace úspešný pár. Nezostáva vám nič iné len sledovať, animáciu vybuchujúcich písmen a keď doznie, tak hľadať nové páry ďaje, čo pri ubúdajúcom čase nehrá zrovna do „karát“.

Skoro by som zabudol, že 42 All-Time Classics obsahuje ešte sériu misií s náročnými úlohami. Celkovo ich je 30, ale splniť ich vyžaduje dlhé hodiny tréningu. Vyhrať Mahjong pod tri minúty sa ešte dá, to isté platí aj o získaní 500 žetónov pri BlackJacku, ale uhrať trikrát strike za sebou v bowlingu, to chce skutočne cvik.

Každý by si rozhodne inak namixoval svoje obľúbené hry. Týchto je presne 42, ale nikto vás ich nenúti hrať. Ako z toho von? 42 All-Time Classics je prvá veľká kompilácia pre DS a dúfajme, že nie posledná. Ako pionier tohto žánru si zaslúži vysoké hodnotenie aj z toho dôvodu, že ak sa k tejto hre dostane starší, okamžite prepadá čaru dôverne známych, ale aj nových hier a možností online multiplayeru.


napísal spacejunker 30.10.2006
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.5
Ohodnotiť
42 ALL-TIME CLASSICS
+ výborný mix hier
+ okamžitá nestarnúca hrateľnosť
+ online multiplayer
+ chat
- drobnosti v ovládaní
- každému nemusí sedieť výber hier


RECENZIE HRÁČOV
DS

Vývoj: Nintendo / LOGUS / AGENDA
Štýl: Kompilácia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 29. september 2006
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18423)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk