BIG BRAIN ACADEMY

BIG BRAIN ACADEMY

7.5

Niekedy vás hra donúti robiť také veci, o ktorých by ste ani nesnívali v tom najhoršom sne. Táto vám odváži mozog.

Recenzia na DS verziu

Niekedy vás hra donúti robiť také veci, o ktorých by ste ani nesnívali v tom najhoršom sne. Tak napríklad taký Assassin's Creed ma donútil kúpiť si knihu o zabijakoch a prečítať ju, Advance Wars ma naučil hrať stratégie a taký mýtus Zelda ma donútil utratiť peniaze na remake originálu pre GBA. Posledne to bol simulátor chirurga Trauma Center, ktorý som prekvapivo konzultoval so skutočným doktorom, Kawashima-san mi povedal, aký starý mám mozog a pritom som študoval, čo to ten prefrontálny kortex vlastne je, no a Big Brain Academy mi povedal, koľko váži môj mozog a tak som nalistoval múdru encyklopéciu a našiel toto:

Mozog je časť centrálneho nervového systému stavovcov. Nachádza sa v lebkovej dutine, ktorá ho ochraňuje. Hmotnosť mozgu dospelého človeka je približne 1400 g. Skladá sa z vyše 12 miliárd neurónov a 50 miliárd podporných buniek.“

Big Brain Academy spadá do programu Nintenda Touch Generations, čo sú hry určené pre ne-hráčov a vychádza priamo z Brain Training, pioniera na poli trénerov mozgu, ktorý úspešne expanduje na každú prenosnú plaformu, vrátane mobilných telefónov. Tréning sa však neobmedzuje iba na niekoľko minútové cvičenia, ale svojou sériou minihier prebúdza vo vás zdravého ducha súperenia. Výsledky a môžu byť aj priemerné, sú spúšťačom drobnej závislosti na príkladoch a testoch, ktorým by ste v inej forme a za iných podmienok nevenovali ani zlomok času.

Váženie mozgov

A práve o ten tu ide. Každá jedna z 15-tich minihier je limitovaná časovým limitom, na základe ktorého sa vyratúva aktuálna váha vášho mozgu. Do výsledného hodnotenia je započítaný aj progres celým testom (kam ste sa až dostali) a počet chybných odpovedí. Jedno také váženie mozgu sa skladá z piatich testov (každý z inej kategórie) a netrvá viac ako päť minút. Silné, ale aj slabé stránky sú zaevidované v grafe hneď na úvodnej obrazovke, takže si môžete okamžite pozrieť, či vám robí väčšie problémy analýza, identifikácia, učenie sa naspamäť, úvaha alebo počty a začať jednotlivé kategórie trénovať intenzívnejšie individuálným výberom minihry.

Big Brain Academy

Hra spochybní vaše rozhodnutie nielen farbami, ale aj pohybom, či tvarom.
Big Brain Academy

Treba skutočne trénovať, aby ste boli ocenení takouto známkou.
Big Brain Academy

Koľko že je tam tých kociek?

15 minihier (päť pre každú kategóriu) skutočne nie je veľa. Ich nízky počet sa snažia vyvážiť tri obtiažnosti a odmeny vo forme štyroch medailí. Získať platinovú na hard obtiažnosti chce skutočne bleskové reakcie a dobrý postreh a počas prvých dní sa vám ju ani nepodarí získať. S klesajúcim časovým limitom sa hráč dostáva do stresu (a robí viac chýb) aj kvôli stúpajúcim nárokom na jeho zmysly. Kým na začiatku hľadania párov sonduje po ovocí, neskôr už to môžu byť dva páry medzi takmer rovnakými geometrickými útvarmi. Tu však obtiažnosť nekončí. Hra vás popletie aj farbami, prípadne takmer rovnakým tvarom, čo preverí zase priraďovanie siluety objektu k vybranému obrázku.

Big Brain používa skutočne hravú formu trénovania postrehu. Také zrátanie rozsypaných špáradiel ako v Rain Manovi síce nezvládnete, ale dokážete napr. aj z okna autobusu spočítať počet áut na parkovisku jedným pohľadom. Neskôr (tréningom) prídete na to, že budete vedieť, koľko bolo modrých, prípadne koľko Škodoviek. A to sú len pozorovacie schopnosti, ktoré sú vložené do minihier. Možno si to neuvedomujete, ale aj také rýchle čítanie, čítanie blokov textu alebo billboardov za jazdy zrýchľujú vaše reakcie.

3 Kg, prosím!

Skutočne zaujímavou a v mojom prípade veľmi preferovanou minihrou je memorizácia reťazca znakov, ktoré sa po malom preblesku na hornom dipsleji snažíte rýchlo vyťukať na kalkulačke. Najskôr sa začína s dvojicou čísiel, čo nie je žiaden problém, neskôr sa už k číslam začína pripájať špeciálny znak oddeľujúci čísla a vytvárajúc tak skupiny. Ľahké? Aha, zabudol som povedať, že na zapamätanie týchto reťazcov máte čas kratší ako jedna sekunda. Pri takom deväť miestnom reťazci 59♥00♦864 však minihra ani zďaleka nekončí. Že je to jednoduché? Skúste si žmurknutím odfotiť reťazec a skúsiť si ho v mysli znovu premietnuť. Nejde to?

Váženie mozgu je v hravejšej forme ako meranie veku šedej kôry mozgovej v Brain Training. Big Brain Academy je oveľa vhodnejšia hra aj pre našinca. Nenúti vás rozprávať do mikrofónu ani nevyžaduje, aby ste čítali text nahlas, čo oceníte hlavne v mestskej hromadnej doprave plnej zvedavých pohľadov. Hra nie je náročná ani na pochopenie a človek, ktorí v živote nedržal v rukách NDS sa okamžite zabaví, pritom testu stačí zobraziť zadanie na hornom displeji formou ikoniek.

Big Brain Academy

Zo začiatku jednoduché počty, vám neskôr zaparia mozog.
Big Brain Academy

Nevinné váženie zvierat a iných objektov prerastá do rýchlej kombinatoriky.
Big Brain Academy

Táto minihra vás naučí nielen bleskovo počítať.

V prvom rade ide o zábavu, čomu prospieva možnosť vytvorenia štyroch profilov a tým pádom do váženia mozgov zapojiť celú rodinu. Rozhodne zaujímavý je aj multiplayer. Vo vybraných minihrách si môžete zmerať sily s ďalšími siedmimi hráčmi a to systémom hrabania bodov. Prvý, ktorý dosiahne správnymi odpoveďami stanovenú hranicu (napr. 300 g), vyhráva. Za správnu odpoveď sa vám pripíše 10 g, a ak neskoro zareagujete, alebo neodpoviete, o dôležité gramy prídete.

Koľko váži váš... ?

Módny návrhár, diplomat, Michaelangelo, architekt – to je len zlomok výsledkov, ktorými vás komicky animovaný profesor s magickou paličkou po úspešnom teste ocení. Hra nejde až do takej hĺbky ako Brain Training a neponúka komplexnú sumarizáciu naprieč celou dobou tréningu a všetkými profilmi, kde si v prehľadnom grafe môžete odsledovať svoje kvality. Prednosťou Big Brain Academy je práve v prebudení kompetitívnosti a výzve prekonávania samého seba. Minihry môžete hrať stále dokola, pričom si zlepšujete svoje pozorovacie schopnosti. Pozor však na vysokú návykovosť, ale na to ste si už snáď pri hrách od Nintenda zvykli.


napísal spacejunker 11.10.2006
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.5
Ohodnotiť
BIG BRAIN ACADEMY
+ vysoká obtiažnosť minihier
+ extra výdrž
+ núti vás trénovať
- nízky počet minihier
- vyššia cena


RECENZIE HRÁČOV
DS

Vývoj: Nintendo / LOGUS / Nintendo
Štýl: Logická
Dátum vydania:  júl 2006
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19908)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk