BRAIN TRAINING: HOW OLD IS YOUR BRAIN?

BRAIN TRAINING: HOW OLD IS YOUR BRAIN?

7.3

Koľko rokov má váš mozog? Viete to? Nový tréningový program od Nintenda vám to prezradí...

Recenzia na DS verziu

Dajme si teraz niečo neobvyklé. Niečo, čo nie je hra, nepatrí tak celkom ani do kategórie edutainment, ale dokáže vzbudiť pozornosť a dokonca vás vybičovať k lepším výsledkom. Kompetitívnosť kombinovaná s tréningom samého seba. Masochistická pomôcka, ktorá vám pomôže prekonať svoj intelektuálny potenciál. Dajme si skutočne niečo neobvyklé: Koľko rokov má váš mozog?

A teraz v rýchlom slede odpovedajte, koľko je 8 x 9? 9 + 6? 7 x 8? Koľko ťahov s kefkou spravíte pri rannej hygiene? Koľko billboardov míňate na ceste do školy (práce)? Dúfam, že na prvé tri príklady ste nepoužili kalkulačku! Viem, je to ťažké. S kalkulačkou ste si len overovali, či máte pravdu. Stretávam sa s tým takmer každý piatok. Sedí sa pri stole, popíja a keď príde na platenie, vyberá sa mobil a vyťukáva sa, kto koľko dlží tomu, ktorý potešil čašníčku fialovou. Relatívne malé čísla putujú do počítacieho stroja a mozog lenivie.

Zvykli sme si, že niektoré činnosti za nás odrobí stroj. Prestávame veriť svojim schopnostiam, ak si overujeme počty kalkulačkou? Jasné, je to poistka, ale ako by povedal doktor Kawashima: „máte lenivé mozgy!“ A čo robiť, aby lenivé neboli a hraním ste sa múdrejším odrazu stali? Tréningový program doktora, zaoberajúceho sa vizualizáciou mozgovej činnosti a fungovaním jednotlivých častí mozgu, sa volá Brain Training: How Old Is Your Brain? a zaručene vás naučí, koľko je 2 x 2.

Brain Training: How Old is Your Brain?

V pokročilej fáze výsledky nepíšete stylusom, ale hovoríte do mikrofónu.
Brain Training: How Old is Your Brain?

Merania veku mozgu sú neúprosné.
Brain Training: How Old is Your Brain?

Pokiaľ vás nebavia testy, vrhnite sa do lúštenia Sudoku.

Prefron..., čo?

Už ako keby som počul Horsta z teleshopingu, stačí iba minútku denne a výsledok sa dostaví. Sami sa budete čudovať, že hovoríte plynule tromi jazykmi a to iba za baťovskú cenu, ale iba v prípade, ak zavoláte do 5 sekúnd. Nie, Brain Training z vás ďalšieho Hanibala Lectera nevychová. Čo však dokáže, je posilniť reakcie, pozornosť a reflexy a hlavne ich rýchlosť. Brain Training prebúdza doteraz spiace schopnosti sériou kratučkých minihier. Tréningovému programu sa skutočne stačí venovať iba pár minút denne.

Po založení profilu vám doktor odmeria vek mozgu prvým testom. Po malej násobilke ma s vekom 63 (výsledok) poslal okamžite do domova dôchodcov. Zobral som jeho rady na vedomie a každé ráno po raňajkách sa začal venovať tréningu. Po deviatich dňoch na sebe nebadám žiadne viditeľné zmeny. Nenarástla mi hlava ani sa nezväčšili svaly. Čo sa ale zmenilo, je rýchlosť mojej odozvy. Príklady v testoch rátam o jeden dopredu (vždy vidíte na displeji tri rovnice naraz (vyriešenú, riešenú a prichádzajúcu)) a zlepšuje sa aj pamäť. Kontrolná otázka, čo ste mali na večeru minulý štvrtok?

Takýmito otázkami vás doktor môže kedykoľvek prepadnúť. A nemusí vždy ísť iba o slovnú odpoveď, neraz sa stane, že mu budete kresliť ako vyzerá rychlovlak, či hasiaci prístroj. Každý jeden test, každá jedna otázka má jeden cieľ; posilniť prefrontálnu mozgovú kôru, čo je niečo ako mozog v mozgu alebo riadiace centrum v hlave. Prefrontálna kôra (zaberá najväčšiu časť predného laloku a rozkladá sa na oboch hemisférach) je domovom kreativity, pamäte, komunikácie a sebakontroly.

Brain Training nie je hrou, čo znamená, že tu nemožno vyhrať, ale ani prehrať. Tréning však možno oklamať malým podvodom (prídete naň aj sami). Ak sa už rozhodnete cheatovať, tak majte na pamäti, že uškodíte iba samému sebe a výsledok merania veku mozgu vás môže o dva dni prekvapiť nízkou hodnotou. Minihry v testoch sú zamerané hlavne na počty, pamäť a reflexy. Po ich zdolaní je vám graficky znázornená rýchlosť vašich reakcií (zohľadňuje sa aj počet chýb) prirovnaním k dopravným prostriedkom. Ak ste pomalí, uvidíte chodca, ak bleskoví, tak štart raketoplánu.

Brain Training: How Old is Your Brain?

Po úspešnom tréningu nasleduje pečiatka do kalendára.
Brain Training: How Old is Your Brain?

Rozoznávanie hlasu nie je silnou stránkou tohto titulu.
Brain Training: How Old is Your Brain?

Sú tam skutočne štyri žlté čísla?

Tréning na každý deň

Pri meraní veku mozgu a tréningu sa dočkáte inej sady minihier. Zatiaľ čo pri tréningu si môžete vyberať, ktorú si dáte ako nasledujúcu, poradie minihier pri meraní nemožno počas prvých dní ovplyvniť. Brain Training si pamätá, aký je aktuálny dátum, vedie podrobnú štatistiku s grafom a v kalendári prehľadne vidíte, kedy ste trénovali. Ak sa zahráte na chytrákov a napríklad budete meranie veku opakovať dokola, tak hrozí, že si prvý výsledok len zhoršíte.

Tréningu sa stačí venovať naozaj iba niekoľko minút denne. V zálohe má Brain Training pripravenú celú kopu odomykateľného bonusu. Postupne sa vám zvýši náročnosť minihier, pribudnú nové (pekelnejšie) a zoznámite sa s novými možnosťami. Napríklad po siedmych dňoch si môžete nadizajnovať vlastnú pečiatku, ktorou označujete v kalendári dni, kedy ste trénovali. Okrem toho sa dozviete aj mnohé tipy, ako trénovať mozog aj vo chvíľach, keď nemáte pri sebe DS-ko. Vedeli ste, že ak sa budete snažiť čítať text čo najrýchlejšie a navyše ešte aj nahlas, tak budete šťaviť mozog viac, ako keby ste si text čítali pre seba?

Brain Training je jeden z prvých titulov, ktorý vyžaduje, aby ste držali handheld otočený vo zvislej polohe (displeje vedľa seba, nie nad sebou). Na ľavom máte vždy zadanie a na pravom (dotykovom) píšete odpovede. Pred každým meraním veku mozgu sa vás doktor spýta, či sa nachádzate v prostredí, kde môžete rozprávať, alebo nie. Ak odpoviete kladne, tak si pripravte hlasivky, pretože budete čítať nahlas, rátať príklady a výsledky hlásiť do mikrofónu. V súvislosti s detekciou hlasu je tu však problém.

Brain Training: How Old is Your Brain?

Ak budete čítať prirýchlo, alebo nebudete vôbec, program to zistí.
Brain Training: How Old is Your Brain?

Čím viac profilov, tým zaujímavejšie grafy a posmešky :-).
Brain Training: How Old is Your Brain?

Kreslenie je len doplnok pred skutočnými (ostrými) testami.

Počúvate, čo hovorím?

Program detekuje iba anglický jazyk a nemožno ho naučiť rozoznávať vašu rodnú reč ani ho naučiť počúvať iba váš hlas. Napríklad pri minihre, kde máte hovoriť farbu písmen dochádza k chybnej detekcii slova „Blue“ a „Black“. Máte síce možnosť opravy, ale po niekoľkých pokusoch, je minihra ukončená so slovami, že nesprávne detekuje váš hlas. Konkrétne v tomto prípade treba hovoriť skutočne tvrdo a niekedy pomáha metóda čítaj, čo vidíš.

Nehráči budú mať problémy aj s rozoznávaním písma. Brain Training sa neunúva ukázať interaktívnou formou najproblémovejšie písmená, alebo sa o nich aspoň zmieniť v manuáli. Pokiaľ ste nikdy neprišli do kontaktu s PDA alebo iným zariadením rozoznávajúcim písmo, tak sa budete musieť naučiť písať ako za mladi na základnej škole (jedným ťahom).

Podobne ako Nintendogs alebo Trauma Center aj Brain Training osloví kohokoľvek, komu sa dostane tento titul do rúk. Vďaka jednoduchému a chytľavému konceptu a rýchlym herným režimom (Quick play) sa budete k testom vracať pravidelne a stanú sa vašim raňajším rituálom. Brain Training vám zrýchli reakcie, budete rýchlejšie rozmýšľať pri jednoduchých príkladoch, viacej zapájať mozog a možno pri ďalšom účtovaní čašníčky, to rozrátanie spravíte za ňu a rýchlejšie než jej verná kalkulačka.


napísal spacejunker 20.6.2006
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.3
Ohodnotiť
BRAIN TRAINING: HOW OLD IS YOUR BRAIN?
+ okamžitá hrateľnosť
+ motivovanie hráča k lepším výsledkom
+ bitky v rátaní v multiplayeri pre 16 hráčov!
- malý počet testov
- limitovaný počet krížoviek Sudoku
- problémy s rozoznávaním hlasu


RECENZIE HRÁČOV
DS

Vývoj: Nintendo / LOGUS / Nintendo
Štýl: Logická
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  jún 2006
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (3)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19812)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk