STRATENÝ V EURÓPE

STRATENÝ V EURÓPE

Pozrime sa na slovenskú náučnú hru, ktorá má školákov naučiť niečo o EU.

Dojmy

Iste nikto nie je rád, keď niečo stratí a márne to hľadá. Nepríjemné je aj stratiť sa, napríklad v cudzom meste, štáte, alebo dokonca v celej Európskej Únii. Na druhej strane, niekedy to môže byť aj užitočné a poučné. To si určite myslia aj tvorcovia dobrodružno-náučného titulu Stratený v Európe, ktorý teraz  nájdete na základných školách po celom Slovensku.

Titul je distribuovaný do každej ZŠ registrovanej na Ministerstve SR. Cieľom hry je zábavnou formou oboznámiť mládež s faktami o Európskej únii, s členskými štátmi a ich atrakciami. V úvodnom videu sledujete výletný autobus a turistov, ktorí sa oboznamujú s kultúrou rôznych krajín. Hlavný hrdina na jednej zastávke zmešká odchod autobusu a ocitne sa sám v ďalekom Belgicku. A tu sa začína odvíjať dej samotnej hry.

Stratený v Európe
Stratený v Európe
Stratený v Európe

Vaša postavička má pred sebou neľahkú úlohu. Musí sa znovu „nájsť“ a cestou domov absolvovať 25 štátov EU. Pri vstupe do novej krajiny ste oboznámení so základnými informáciami daného štátu. Dozviete sa, akú má rozlohu a aké sú úradné jazyky, dátum vstupu do EU a ďalšie zaujímavosti. Súčasťou je aj mapa krajiny a navigačná mapa, podľa ktorej sa orientujete. Pri potulkách zahraničnými mestami narazíte na špeciálne lokality a objekty a do vášho adresára sa načítajú informácie o navštívených atrakciách. Uvidíte Európsky parlament a Atómium v Belgicku, Národnú univerzitu  a tržnicu v Slovinskej Ljubljane, Francúzku katedrálu Notre-Dame, Eiffelovu vežu a ďalšie zaujímavé miesta po celej Európe. Okrem toho musíte objaviť rôzne minihry. Za ich absolvovanie získate lístok na vlak, loď alebo lietadlo a môžete cestovať do nasledujúcej krajiny EU.

Základná myšlienka projektu je dobrá, ale spracovanie hry bohužiaľ nie je adekvátne vynaloženým prostriedkom, ktoré poskytlo Európske spoločenstvo a Úrad  vlády SR. Hra je obmedzená na behanie po meste, otváranie informačných panelov a často primitívne minihry. Grafika je na súčasnú dobu veľmi slabá a hardvérové požiadavky nezodpovedajú jej kvalite. A s tým je spojený aj ďalší problém. Štandardné počítače na ZŠ totiž nespĺňajú minimálne požiadavky a tak hru nie je možné spustiť. O tom, že hra obsahuje viacero menších technických závad ani nehovorím.

Najčastejším problémom sú 3D grafické karty, ktoré sú na školských zostavách skôr výnimkou. Výhovorka tvorcov, že hra je určená najmä pre domáce použitie, neobstojí. V prvom rade, je jasné, že pri vedomostných súťažiach si budú hráči v teple domova pomáhať rôznymi prostriedkami a súťaž preto nie je korektná. A potom, hra je natoľko nezáživná, že väčšina detí upredností iné tituly. To mi potvrdili viacerí hráči, ktorí sa s hrou dostali do kontaktu.

Keby tvorcovia spravili solídnu grafiku, umožnili hráčom komunikovať s rôznymi postavami v mestách a napríklad aj jazdiť po uliciach na aute, Stratený v Európe by nebol až taký stratený. K tomu minihry s lepším námetom, namiesto primitívnych úloh vhodných pre deti predškolského veku, a vznikol by projekt na úrovni. Úmysel tvorcov, prezentovať sa týmto nepodarkom v zahraničí, rozhodne nie je dobrý nápad.

Stratený v Európe
Stratený v Európe
Stratený v Európe

Chvályhodný je hlasový doprovod v podaní Mateja Landla, ktorý je súčasťou vybraných informácií. Rozhodne plusom je to, že produkt získate bezplatne - veď napokon, kto by ho kupoval? Tvorcovia smerovali hru na kategóriu žiakov druhého stupňa ZŠ, ale obávam sa, že ich sotva zaujme. Má však šancu osloviť žiačikov prvých až tretích ročníkov ZŠ (ak na to budú mať PC).

Od prvého júna 2006 prebieha súťaž spojená s hrou na internete je dostupná aj voľne šíriteľná verzia.

Ak máte doma malých školáčikov, Stratený v Európe je celkom dobrá voľba pre vašu ratolesť. Nenásilná, náučná a jednoduchá hra. Staršie deti však pritiahnú možno len ceny, ktoré sú spojené so súťažou. Titul má rôzne nedostatky a najhoršie je, že nie je zvlášť zábavný a ani zďaleka nevyužíva možnosti, ktoré poskytuje solídny námet. Obsiahnuté vedomosti sú hodnotné, ale samotný produkt je skrátka neatraktívny. A pritom by nebolo treba spraviť tak veľa, aby hra bola naozaj zaujimavou.

Viac o hre nájdete na: www.stratenyveurope.sk

Stratený v Európe
Stratený v Európe
Stratený v Európe

napísal uni 18.6.2006
Páči sa mi! (+1)
STRATENÝ V EURÓPE
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 1GHz, 256 MB RAM, VGA GF 2 64 MB
Doporučená konfigurácia: CPU 2 GHz, 512 MB RAM, VGA GF 3 64 MB


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (2)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19435)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk