NINTENDOGS

NINTENDOGS

8.5

Roztomilé šteňatá nás prepadli nepripravených. Zaútočili svojou nevinnosťou a spravili z nás otrokov novej hry od Nintenda.

Recenzia na DS verziu

Jednou z mnohých túžob malého dieťaťa (a môže to byť aj dieťa v každom z vás) je vlastniť domáceho miláčika. Väčšinou sa jedná o psíka, čo môže byť v mnohých domácnostiach problémom. Nevhodné prostredie pre chovanie zvieraťa, nechuť prijať do rodiny ďalšieho člena, ostré protesty partnera, rodičov. Či už ste sa v podobnej situácii ocitli, alebo sa ešte len budete nachádzať, Nintento má pre vás riešenie, Nintendogs, simulátor živého psíka, ktorý z vás spraví chovateľa, rovnako ako otroka hry.

Nintendogs bol ostro sledovaný od samého počiatku vývoja. Mal (Prakticky sa mu to aj podarilo, na svojom konte má predaných cez 2 milióny kópií).) odštartovať novú mániu spájanú hlavne s fenoménom Tamagotchi, ktorý zasiahol aj našu krajinu. Pobehovanie po ulici s lacne vyzerajúcim príveskom s drobnými tlačítkami je však minulosťou. Nintendogs je hra pre handheld Nintendo DS a aj tých najväčších skeptikov presvedčí, že aj takáto triviálna a infantilná hra má svoje neodolateľné čaro.

Hra skrýva v sebe obrovský sociálny potenciál. Nielen že sa staráte o vlastné zviera, ale Nintendogs vás donúti ísť medzi ľudí, kvôli šikovnému marketingovému ťahu. Hra sa predáva v troch baleniach: Dachshund & Friends (Jazvečík, zlatý Retriever, sibírsky Husky, Shih Tzu...), Lab & Friends (Labrador, pudlík, pinč...) a Chihuahua & Friends (Ovčiak, Chihuahua, Kokeršpaniel). Každá krabička obsahuje šesť plemien a jednotlivé šteňatá si môžete s druhým hráčom vymieňať prostredníctvom Wi-Fi. Takýmto spôsobom sa nedostanete iba k novým miláčikom (pokiaľ si nekúpite všetky tri balenia), ale nadviažete aj nové priateľstvá s neznámymi chovateľmi.

Na takéto náhodné stretnutia slúži Štekací mód (Barking mode), do ktorého môžete hru uspať. Ak sa počas vašich potuliek mestom nachádza niekde vo vašej blízkosti druhý hráč s Nintendogs, tak vás psík upozorní štekotom a interakcia môže začať. Začnete konverzáciu, navzájom sa pochválite svojimi dosiahnutými výsledkami, zatiaľ čo sa psíci hrajú aj bez vášho dozoru. Je to ako keď si vyrazíte do parku a necháte tam svojho štvornohého kamaráta pobehovať. Ibaže s Nintendogs môžete kľudne sedieť v podniku a popíjať.

Nintendogs

Baf, to sú moji mladší súrodenci, tak nerýp!
Nintendogs

Hneď to bude, sprchujem sa.
Nintendogs

Frajerský fotbálek pred slečnou.

Jediným problémom, s ktorým sa musíte sami vyrovnať, je ovládanie hlasom. Totiž hrať Nintendogs v autobuse plnom ľudí nie je sranda. Vzduchom lietajú povely, ako: „sadni“, „zavrť chvostom“, „ľahni“ a okolostojaci sa nestačia čudovať, ktorý odvážlivec to cvičí psa v prepchatom autobuse. Nintendogs pochopiteľne využíva naplno potenciál handheldu. Mikrofónom zadávate príkazy a touchscreen predstavuje okno do sveta psíka. Dotykový displej slúži na všetky úkony, ktoré bežne so živým psíkom prevádzate. Môžete sa s ním maznať, česať ho, kúpať, zbierať hovienka, ťahať za vodítko pri prechádzke, hádzať mu loptičku, alebo manipulovať s hračkami.

Psíkovi sa treba venovať a vyžaduje veľkú starostlivosť, pokiaľ si nezvyknete na všetky možnosti hry a nepreskúmate všetky úskalia chovu. Hneď na začiatku ho učíte počúvať na jeho nové meno. Ak ho zaregistruje, objaví sa psíkovi nad hlavou symbol žiarovky, čo je signálom na zopakovanie mena (hlasového povelu). Aby si ho zapamätal, musíte to opakovať dovtedy, kým psík neposlúcha na slovo. Napr. ak chcete, aby si psík sadol, tak mu stylusom zatlačíte hlavu smerom dolu. Psík si sadne a čaká na hlasový povel, ktorý sa bude snažiť zapamätať. Ak chcete, aby si ľahol, tak opäť hlavu zatlačíte smerom dolu (psík musí sedieť). Stylus jednoducho supluje vašu ruku. Rozoznávanie hlasu funguje na jednotku. Pri hlasnom prostredí však psík nemusí poslúchnuť, alebo naopak zostane zmätene pozerať na svojho chovateľa.

Rozpoznávanie príkazov je kľúčové pri teste poslušnosti, za ktorý získavate okrem ceny na súťažiach aj financie. Peniaze sú potrebné pre každodenné činnosti. Psík potrebuje jesť, piť, ak je špinavý, tak aj umyť. Jeho srsť potrebuje kefu, a môžete mu kúpiť rôzne doplnky, ako mašľu, čiapku či obojok. Utratiť možno aj za rozmaznávací pobyt v hoteli, kompletnú prestavbu interiéru alebo kúpu ďalšieho psíka z útulku (naraz môžete chovať tri šteňatá).

Súťaž poslušnosti nie je jedinou disciplínou, ktorej sa môžete zúčastniť. Je tu test výdrže, kedy so psíkom prekonávate prekážky (tunel, preskakovanie prekážok...), alebo šikovnosti, kedy musí vo výskoku chytiť hodený lietajúci tanier. Výdrž si môžete nacvičiť na prechádzkach. Každým ďalším venčením mu rastie a vy tak môžete podnikať dlhšie výlety, počas ktorých stretnete iných (virtuálnych chovateľov), alebo nájdete mnohé darčeky (tenisovú loptu, či tanier). Šikovnosť a rýchlosť môžete trénovať doma hádzaním lopty, bublifukom či spomínaným lietajúcim tanierom.

Nintendogs

Doplnkov pre psíkov je neúrekom.
Nintendogs

Hovorím ti, vonku sú vážne samice.
Nintendogs

Teraz sa dunčo predveď!

Psík sa veľmi rýchlo učí, ale sem-tam aj zabudne, ak naňho nemyslíte a nevenujete sa mu. Môže dostať blchy, ak ho neumývate. Ak je hladný, odmietne poslušnosť. Psík si presne pamätá, kedy ste sa s ním naposledy hrali a kedy ste boli na prechádzke. Na takéto prešľapy vás hra sama upozorní a môžete ich ihneď odčiniť. Asi ste z textu postrehli, že som nikde nespomenul rast psíka, dospievanie alebo smrť. To bol totiž zámer autorov, nefrustrovať hráčov napr. každodenným kŕmením alebo neúspechom, keď psík zomrie. Na vás bude vždy a za každých okolností čakať šteňa!

Nintendogs sa nielen dobre hrá, ale aj dobre vyzerá. Psíci sú ako živí, autenticky sa pohybujú, hrajú, hryzú, skáču po sebe, štekajú, labami vám behajú po displeji, vrtia sa a vychutnávajú si chvíle, keď sa s nimi maznáte. Na handhelde NDS nevidíte každý deň tak detailné modely a to platí aj pre verné zvuky. Ak si nedáte slúchadlá, verte, že sa ľudia budú otáčať, kto pobehuje po vonku so šteňaťom.

Mnohí by povedali, že Nintendogs je skôr didaktická pomôcka alebo akýsi test pre deti, či sa dokážu dlhodobo starať o skutočného, živého psíka, ktorého rodičia zvažujú kúpiť do rodiny. Pravda je taká, že nech uchopí Nitendogs do rúk ktokoľvek, pobaví sa ako nikdy predtým. Na hre sa dá vypestovať slušná závislosť (To platí hlavne pre slečny.) aj keď možnosti preskúmate pri intenzívnom hraní v priebehu pár hodín (cca 6).

Na záver vám dám jednu radu. Ak sa plánujete s niekym stretnúť, neberte so sebou Nintendogs. V momente, keď sa objaví na stole, strhne na seba pozornosť a nebudete sa mať s kým dlhé hodiny rozprávať!

Nintendogs

S tanierom zabijete v prvých momentoch zopár hodín.
Nintendogs

Čím dlhšia prechádzka, tým viac prekvapení.
Nintendogs

Každé plemeno sa inak rýchlo učí.

napísal spacejunker 30.11.2005
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.5
Ohodnotiť
NINTENDOGS
+ takmer ako v skutočnosti
+ Barking mód
+ sociálny charakter hry
+ zrozumiteľné a prístupné pre kohokoľvek
+ prakticky nekonečná hracia doba
- pre hard-core hráča málo výziev a možností


RECENZIE HRÁČOV
DS

Vývoj: Nintendo / LOGUS / Nintendo
Štýl: Simulácia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  október 2005
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18432)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk