HARRY POTTER A OHNIVÁ ČAŠA

HARRY POTTER A OHNIVÁ ČAŠA

7.0

Pozrime sa na herné prepracovanie štvrtej časti Harryho Pottera, kúzelníka z Rockfortskej školy.

Recenzia na PC verziu

Popri šiestom knižnom pokračovaní prichádza na trh aj herné a filmové prepracovanie štvrtého Harryho Pottera. Malého (teraz už pomaly veľkého) kúzelníka, ktorý sa snaží vyštudovať kúzelnícku školu Rokfort a popritom, ak by sa dalo, pomstiť aj smrť svojich rodičov. Poprípade, keď už to inak nepôjde, zničiť aj toho, koho meno sa nesmie vysloviť, ale aj tak ho stále niekto vyslovuje. Štvrtá trieda kúzelníckej školy prináša niekoľko prekvapení, o ktorých fanúšikovia už určite vedia, keďže knihu už čítali (Na rozdiel od takých redaktorov, ktorí si na to vôbec nenájdu čas.), teda okrem majstrovstiev v metlobale prichádza hlavne trojčarodejnícky súboj, do ktorého sa náhodou pripletie aj Harry a z popola vstáva aj ten, ktorého meno radšej ani písať nebudeme.

Štvrtá hra sa výraznejšie líši od svojich predchodcov, už sa stratí pohľad z tretej osoby a hlavne môžete zabudnúť aj na voľný pohyb po Rokforte. Bude to už iný štýl hry, aj keď nemôžem povedať, že menej zábavný. Spolu dostanete 9 samostatných rozmanitých lokácií, kde nebude chýbať niekoľko lekcií v škole, temný les, okolie školy a samozrejme tri trojčarodejnícke úlohy, ktoré prejdete s Harrym a nakoniec nechýba ani boj s veľkým, zlým... veď viete s kým. Okrem týchto úloh si vo všetkých ostatných misiách môžete vybrať jednu z troch hlavných postáv, teda si môžete zahrať okrem Harryho aj za Hermionu alebo Rona. Medzi postavami prakticky nie sú rozdiely, ale ak s nejakou sympatizujete, môžete hrať s ňou. Ostatné dve postavy sú vždy po vašom boku a sú kontrolované počítačom alebo vašimi priateľmi, ktorí sa rovnako môžu do hry zapojiť (na PC len, ak máte pripojené ovládače).

Harry Potter a ohnivá čaša

Môžete si vybrať jednu z troch postáv
Harry Potter a ohnivá čaša

Hlavní predstavitelila v plnej kráse
Harry Potter a ohnivá čaša

Úlohová veža, tu sa nadriete.

Levely sú rôzne stavané a zatiaľ čo v lese musíte ničiť huby, strieľať vybuchujúcimi rastlinami a presúvať kamene, v okolí školy musíte zase hlavne prehadzovať vybuchujúce hrnce, ničiť nimi steny a hľadať štíty. Stále však budete spolupracovať s ostatnými postavami a riešiť aj jednoduché logické úlohy, ako sa k štítom dostať. Napríklad budú musieť všetci traja naraz zakúzliť a zdvihnúť a premiestňovať veľké balvany, na ktoré následne vyleziete a znovu ich presuniete. To bude jedna z ľahších úloh. Ostatné už tak ľahké nebudú. V každom prípade vám však budú musieť pomáhať zvyšné dve postavy, ktoré ak ich ovláda počítač, zvyknú zablúdiť, alebo sa niekde zaseknúť a vy sa po ne musíte vracať a dohliadnuť na to, aby vás nasledovali. Nebudete ich potrebovať len pri kúzlení, ale aj pri obrane pred nepriateľmi, ktorých bude v jednotlivých prostrediach dostatok (od malých korytnačiek, cez trpaslíkov, až po rôzne horiace obludy) a všetky postavy sa poriadne zapotia. Problém je však pri väčších nepriateľoch, kde musia spolupracovať dve alebo tri postavy, aby ste ich zničili. Ak sa počítač niekde zamotá, môžete skončiť mŕtvy vy a nie nepriateľ. Aj pre toto je hra viacerých hráčov vhodnejšia.

Či hráte sám alebo viacerí, v každej misii je vašou úlohou získať čo najviac súbojových štítov, aby ste získali prístup do ďalších misií. Nedá sa to zvládnuť naraz, takže budete vždy niekoľkokrát opakovať, hľadať ďalšie cesty, preliezať rôzne pasce, aby ste sa dostali k ďalším, skrytým štítom. Rovnako si niekoľkokrát zopakujete aj súbojové úlohy, ktoré sú inak koncipované a sú prevažne limitované časom. Napr. podľa toho, ako rýchlo uletíte drakovi, získavate zlato, striebro alebo bronz a podľa toho aj počet štítov.  Okrem štítov v misiách zbierate aj fazuľky, ktoré môžete následne investovať do kúpy bonusových kariet vylepšujúcich parametre vašich postáv, čím sa stanú silnejšími a odolnejšími. Čím drahšia a vzácnejšia karta, tým väčší bonus. Okrem toho každá karta v sebe má pekný obrázok, ktorý fanúšikov poteší.

Harry Potter a ohnivá čaša

Temný les, bojim bojim...
Harry Potter a ohnivá čaša

Ššškaredýýý Potter
Harry Potter a ohnivá čaša

Jedna z úloh, útek pred drakom

Ovládanie sa od predchodcov rovnako zmenilo a na PC môžete zabudnúť na myš. Postavy ovládate len šípkami a štyrmi klávesami, teda konzolový štýl gamepadov, kde sa hra rovnako ovláda jednou páčkou a štyrmi tlačidlami. Kúzlenie je jednoduché a prakticky vám stačí len približne sa otočiť na objekt a stlačiť tlačidlo kúzla. Harry si potom už sám vyberie potrebné kúzlo a počaruje, či pôjde o levitáciu predmetov na presun skál, hasenie požiaru, rast rastlín, naťahovanie, čím otvárate bránu, alebo padacie mosty. Ďalšie čisto útočné kúzlo máte na samostatnej klávese a tou zneškodňujete rozmanitú plejádu nepriateľov. Pribudlo aj automatické priťahovanie odmien, kde sa k Harrymu priblížia všetky okolité fazuľky prípadne štíty bez toho, aby ich musel zložito obehávať. Posledná funkcia tlačidiel slúži na superkúzlo, ktoré zvýši silu celej trojice kúzelníkov. Ako vždy, aj teraz si bude musieť Harry dávať pozor na energiu a teda sa nevystavovať rôznym pascám, nepriateľom, prípadne ich strelám. Toto všetko vám uberá energiu. Keď sa minie, Harry musí použiť žabku, aby sa doplnil, ak ju nemá, začínate level odznova.

Grafika je tentoraz výrazne kvalitnejšia, prostredia sú rozmanitejšie, ale najvýraznejšou zmenou je nový pohľad kamery, ktorý je tentoraz z izometrického nadhľadu, teda poskytuje lepší rozhľad nad bojiskom. Problémom je však občasné prekrytie kamery objektom, ale niekedy aj problém zamerania vzdialenejších objektov, ktoré nevidíte, respektíve často je kamera tak zle otočená, že nevidíte cestu kam idete. Grafika je síce pekná a pribudlo veľké množstvo efektov, ale autori na PC zabudli na možnosť zmeny rozlíšenia a teda môžete hrať len v 800 x 600, čo je trochu škoda, ale aspoň hra nezaťažuje prevažne mladých hráčov nastaveniami. Hra tentoraz prináša aj aplikáciu fyziky, ktorú si v hre dosť užijete, či už pri presúvaní kameňov, zbieraní fazuliek, tak aj pri rôznych streľbách.

Harry Potter a ohnivá čaša

Efektami sa často zaplní celá obrazovka
Harry Potter a ohnivá čaša

Sklenníky nesmú chýba
Harry Potter a ohnivá čaša

Misie si musíte vyberať pri studni

Na záver treba povedať, že nový Harry Potter nie je zlý, má svoje pozitíva aj negatíva oproti predošlým dielom. Len mám dojem, že hra bude pre tie 12-ročné deti trochu obtiažna a nie až taká rozsiahla ako predošlé diely. Chýba tu voľnosť, a aj motivácia k získavaniu fazuliek alebo hľadaniu skrytých kariet. Napriek tomu aspoň počas prechádzania hra zabaví, teda až pokým neznudí repetívnym prechádzaním rovnakých levelov, kým v nich nezískate všetky štíty.


napísal saver 8.12.2005
Páči sa mi!
7.0
Ohodnotiť
HARRY POTTER A OHNIVÁ ČAŠA
+ čeština
+ grafika
+ kooperačná hra
- zmenený štýl
- absencia metlobalu
- repetívne prechádzanie levelov
- slabé prestrihové scény
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: 1.2 GHz, 256MB RAM, video karta 32MB Ati7500-Geforce2


RECENZIE HRÁČOV
Harry Potter a ohnivá čaša
2.0
VIVALDI    30.3.2013
Budem hneď na úvod celkom úprimný. Nehodnotí...prečítať celé
PC
PS2
PSP
Xbox
Gamecube
DS

Vývoj: EA / LOGUS / EA UK Studio
Štýl: akčná adventúra
Dátum vydania:  november 2005
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19910)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk