BROTHERS IN ARMS: EARNED IN BLOOD

BROTHERS IN ARMS: EARNED IN BLOOD

8.6

Brothers in Arms pokračuje tentoraz v novom boji a so sériou vylepšení.

Recenzia na PC verziu

Sotva sme vám o titule Brothers in Arms: Earned in Blood priniesli preview, už tu máme pre vás aj recenziu, pretože sa k nám dostala na stôl finálna verzia hry. Takže teraz si upresníme známe fakty, povieme, čo sa zmenilo a zhodnotíme výslednú podobu titulu. Teda bez ďalších zbytočných slov, prejdime rovno k veci.

Najdôležitejšou súčasťou hry jen nový vojnový príbeh, ktorý sleduje osudy seržanta Reda Hartsocksa a súčasne postup amerických výsadkárov a anglických spojencov po vylodení v Normandii. Postavy v dramatickom príbehu sú väčšinou autentické a lokality a misie v hre zodpovedajú historickým faktom. Veď tvorcovia spolupracovali s vojnovými veteránmi, získali materiály z múzeí a osobne prebádali miesta, ktoré opísali v hre. Ale vráťme sa k príbehu. Seržant Hartsocks po zoskoku padákom spolupracuje so spojeneckými vojakmi, ktorí sa podobne ako on, stratili na území nepriateľa. Keď sa mu podarí spojiť s veliteľstvom, vedie 82. výsadkovú rotu v St. Martin a v kooperácii so seržantom Bakerom, kľúčovou postavou pôvodnej hry, útočí na nacistický konvoj. Dozviete sa aj, čo sa stalo v lokalite Hill 30, keď sa Hartsocksova jednotka oddelila od Bakerovej čaty. Potom budete dobíjať Carentan, Baupte a ďalšie mestečká, až kým nedospejete ku koncu rozhovoru. Nie, nebojte sa všade na uvedených miestach si naozaj zabojujete, len príbeh sa odvíja vo filmovom duchu a vodítkom v hre sú spomienky a rozhovory o udalostiach s veliacim dôstojníkom.

Brothers in Arms: Earned in Blood

Veliteľ informuje o novej misii
Brothers in Arms: Earned in Blood

Počuj, to že je vojna, neznamená, že sa nebudeš vôbec umývať!
Brothers in Arms: Earned in Blood

Ostreľovač našiel cieľ

Celkovo vás čaká bezmála 15 originálnych misií, rozdelených na niekoľko  menších častí a doplnených filmovými sekvenciami. Jednotlivé úseky na seba plynule nadväzujú a obvykle sú podmienené splnením určitej úlohy. Napríklad v prvej fáze musíte obrániť svoje pozície, v ďalšej obsadiť nepriateľské delostrelectvo a napokon vyčistiť oblasť od zostávajúcich nepriateľov. Počas postupu sa automaticky aktivujú checkpointy, ktoré umožnia po úmrtí, začať hru na začiatku poslednej prebiehajúcej časti. Súčasne je to jediný spôsob ukladania hry počas misie.

Vojnový príbeh vás pripúta na pomerne dlhý čas, najmä ak hru absolvujete na rôznych obtiažnostiach. Odmenou je nielen sprístupnenie ďalšej kapitoly, ale aj početné bonusy, odlišné na rôznej úrovni hry. Takýmto spôsobom získate prístup k autentickým vojnovým dokumentom, opisom dobových zbraní a techniky a materiálom z výroby a prípravy hry. Ak však dostanete chuť na ďalšiu dávku adrenalínu, sú tu pre vás pripravené samostatné scenáre a doplnkové herné módy. Tu si môžete zahrať za spojencov, ale aj za nacistov, čo určite väčšina hráčov privíta. V preview verzii sa objavili tri herné módy, finálna verzia ponúka ešte jeden navyše.

Útok na čas stanoví hráčovi a jeho tímom požiadavku, eliminovať nepriateľov v limitovanom čase. Cieľ (objective) je vlastne plnohodnotná misia so štandardnými podmienkami. Obrana je skúškou prežitia. Hráč musí čo najdlhšie odolávať neustále prichádzajúcim vlnám nepriateľov s rastúcou obtiažnosťou. Všetky uvedené módy ponúkajú po 5 misií za obidve vojnové strany. Štvrtý, na poslednú chvíľu doplnený mód, sa volá Tour of Duty. Jedná sa o súbory piatich nadväzujúcich misií, ktoré musíte absolvovať bez toho, aby ste zahynuli. Ak zatrepete krpcami, supermisiu musíte absolvovať úplne od začiatku. Po zdolaní mapy za spojencov aj nacistov sa zvýši obtiažnosť.

Herný systém sa osvedčil a je len dobre, že autori v tomto smere neurobili výrazné zásahy. Tímy  ovládate predovšetkým myšou – pomocou pravého tlačítka a pohybom kurzora určíte polohu mužstva a požadovanú akciu. Vojaci majú slušne vylepšenú AI, automaticky opätujú paľbu a ukrývajú sa za okolité prekážky. Keď sú ranení, krívajú a sú pomalší. Osvedčia sa predovšetkým ako podpora, ktorá zabezpečí kryciu paľbu, ale keď treba, uplatnia sa aj pri priamom útoku. Aj inteligencia nepriateľov je zaznamenala výrazné upgrady, podľa potreby menia pozície alebo ustupujú, odvádzajú vás, niekedy urobia obchvat, alebo vám do krytu hodia granát. Autori sa ich snažili spraviť viac nepredvídateľnejších ako minule a aj sa im to podarilo.

Brothers in Arms: Earned in Blood

Tanková podpora vždy poteší
Brothers in Arms: Earned in Blood

V zápale boja
Brothers in Arms: Earned in Blood

Môžete si zahrať aj za nacistov

Je škoda sa v hre nedá zaľahnúť a môžete použiť len skrčenú polohu. Určite by bolo zaujímavé napríklad podliezť auto a objaviť sa znenazdajky za chrbtom hliadky. Mrzeli ma aj rebríky opreté o múry domu, po ktorých sa nedalo šplhať. Bolo by skvelé vyliezť na strechu domu a pokropiť protivníkov z vyvýšeného stanoviska, alebo sa tak nenápadne presunúť na iné miesto. V originálnej hre tieto prvky  veľmi nechýbali, ale do pokračovania BIA, ich tvorcovia mohli implementovať, keďže sa vlastne jedná o nadstavbu pôvodného titulu. Trochu prekvapivé je aj to, že sa nedá eliminovať nepriateľ za dreveným plotom, ktorý strelná zbraň ľahko prerazí a niekedy nemáte šancu zasiahnuť nepriateľa, hoci mu z úkrytu trčí časť hlavy. Tu sa však dá prižmúriť oko.

Sieťová hra opäť ponúka nevšedný zážitok. Predsa len boje so živými hráčmi sú iná káva. Multiplayer si môžete vyskúšať na lokálnej sieti alebo cez internet. Ak máte tú možnosť, určite sa pripojte na Ubi.com a zmerajte si sily s hráčmi z celého sveta. Čo sa týka inovácií, okrem už spomínaných doplnkových  módov  tu veľa nového nenájdete. Väčšinou sa jedná o detaily a kozmetické úpravy, ktoré si v zápale boja niekedy ani nevšimnete, hoci niekedy sú pozoruhodné. Pribudli nejaké nové uniformy, objavili sa kone, ktoré sa pri streľbe splašia, strela z tanku odlomí konár stromu. Niekde tu, náš zoznam noviniek končí.

Už aj tak slušná grafika z Road to Hill 30 je v Earned in Blood ešte mierne vylepšená a ústretová pre majiteľov počítačov strednej triedy. I tak sú však hardvérové nároky pomerne vysoké. Tankové bitky s desiatkami pešiakov a výbuchmi potrápia väčšinu počítačových zostáv. Ozvučenie je výborné, oproti skúšobnej verzii evidentne stúpla jeho úroveň. Ak máte kvalitnú zvukovú kartu a reproduktory, čaká na vás realistická zvuková clona a fantastický zážitok z atmosférickej hudby.

Brothers in Arms: Earned in Blood

Obrana pozície
Brothers in Arms: Earned in Blood

Nepriateľský tank je KO
Brothers in Arms: Earned in Blood

Dobýjanie vlaku

Brothers in Arms: Earned in Blood je slušná záležitosť. Nájdete tu nový dynamický akčný príbeh, samostatné scenáre s niekoľkými hernými módmi a vylepšenú inteligenciu nepriateľov. Hoci v porovnaní so svojím predchodcom tento titul neponúka žiadne prevratné inovácie, zachováva si skvelú hrateľnosť a neopakovateľnú atmosféru. Ak si hru nezadovážite, nebude to ťažká strata, ale ak si ju kúpite, nebudú to vyhodené peniaze.


napísal uni 10.10.2005
Páči sa mi!
8.6
Ohodnotiť
BROTHERS IN ARMS: EARNED IN BLOOD
+ nový dynamický príbeh
+ vylepšená AI
+ samostatné scenáre a 4 herné módy
+ skvelá atmosféra
- málo inovácií oproti pôvodnej hre
- značné hardvérové nároky
- problém zasiahnuť poodkrytých nepriateľov
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 1 GHz, 512MB RAM, VGA 32 MB GF3/ATI 8500 alebo výkonnejšia
Doporučená konfigurácia: CPU 2,5 GHz, 1 GB RAM, VGA 64 MB GF FX 5700/ATI 9600 alebo výkonnejšia


RECENZIE HRÁČOV
Brothers in Arms: Earned in Blood
9.4
MARTY 1    23.7.2007
Príbeh: V hre Brothers in Arms Earned in Blood sa ocitáte v koži seržanta Joea Hartsocka z 502.pluku...prečítať celé
Brothers in Arms: Earned in Blood
8.0
DCH    6.11.2006
Je 15 dnů po invazi do Normandie a seržant Joe Hartstock, zvaný Red sedá před plukovníka Marshalla a...prečítať celé
Brothers in Arms: Earned in Blood
8.5
RAINBOW    16.11.2005
Nie je to ani tak dávno čo som písal recenziu na Brothers in Arms Road to hill 30. Ak si správne pam...prečítať celé
PC

Vývoj: Ubisoft / KONTIKI / Gearbox
Štýl: Akcia
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18431)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk