POLARIUM

POLARIUM

8.0

Originálny logický rýchlik v retro šate vás naučí poriadne rýchlo premýšľať nad kreslením ideálnych čiar jedným ťahom.

Recenzia na DS verziu

Dva protipóly - sever a juh, život a smrť, čierna a biela - a niekde medzi nimi vedie ideálna cesta. Cesta, alebo skôr povedané čiara, je spojnicou medzi týmito protipólmi a dokáže ich navzájom negovať. Len ju treba nájsť a to čo najrýchlejšie. Logický rýchlik Polarium vám podkúri pod šedou mozgovou kôrou a nenechá ju po celú dobu hrania vychladnúť.

Polarium - patrí medzi originálne hry, ktoré môžu na svoju genialitu doplatiť; je hrou, ktorú budete nenávidieť a predsa sa k nej vrátite; svojou prezentáciou nikoho neohúri, ale minimalistický retro prístup je príjemným únikom od ultra farebných a vyhladených polygónov. Základom hry je tisíckrát prevarený koncept legendárneho Tetrisu, ktorý bude snáď naveky kopírovaný. V Polarium nájdete iba dve farby – bielu a čiernu. Dlaždice týchto farieb vytvárajú vzory na blokoch, ktoré v móde Challenge padajú z horného displeja na spodný. Stylusom na touchscreene kreslíte čiaru a dlaždice, nad ktorými vedie zmenia farbu, z čiernej na bielu a naopak. Ak je jeden alebo viacero radov rovnakej farby, tak zmizne a dá priestor ďalším. Čiaru je možné viesť iba horizontálne a vertikálne.

Vzor blokov sa so zvyšujúcou rýchlosťou mení, čím stúpa obtiažnosť a napínajú sa aj nervy hráča. S hromadením blokov na spodnom displeji sa začínajú robiť chyby a objavujú sa prvé nepresnosti. Hra končí, keď už bloky nemajú kam padať a horný displej sa zaplní. Finta spočíva v rýchlosti, presnom vedení stylusu a nájdení toho správneho vzoru čiary, ktorý musíte nakresliť. V prípade Polarium nehodno podceňovať tutorial a prečítanie manuálu. V tréningových úrovniach vás hra naučí také finty, ako využívanie šedej plochy mimo farebných dlaždíc na vedenie čiary, alebo eliminovanie zložitých vzorov jediným ťahom stylusu.

Polarium
Polarium
Polarium

Challenge mód mal byť hlavným ťahákom hry, avšak po spustení módu Puzzle sa k nemu vrátite iba občas. Rýchlosť padania blokov a zložitosť vzorov nakoniec vždy bude viesť k ukončeniu hry. Puzzle mód ponúka 100 vzorov, ktoré musíte eliminovať jedným ťahom stylusu. Už pri čísle 30 sa začnete potiť a vzory sa stanú vašou nočnou morou. Riešenie je vždy primitívne, len sa musíte na daný problém dívať správnymi očami. V prípade Polarium je to schopnosť dívať sa na biele a čierne kocky. Stačí, aby sa biela zmenila na čiernu a na obrázku, v ktorom ste videli rybu, je zrazu zmätok. Pri každom ďalšom pokuse sa farby dlaždíc medzi sebou vymenia. Toto zavádzanie evokuje v hráčovi myšlienku, že vždy treba prefarbiť menší počet dlaždíc. Skutočnosť je však iná.

Puzzle mód však v núdzi dokáže asistovať zobrazením poslednej neúspešne nakreslenej čiary na hornom displeji, alebo zobrazením miest, kde by mala začínať a kde končiť. Stovka vzorov (obrázkov) v Puzzle móde môže byť vymenená za vlastné kreácie. V priloženom editore si zvolíte veľkosť obrázku, nadefinujete si rozmiestnenie dlaždíc a potom si výsledok môžete uložiť, alebo ho poslať cez Wi-Fi kamarátovi. Tento mód ponúkne jednoznačne najviac zábavy, ak si budete mať s kým vymieňať vzory. V MHD cestou do školy alebo práce si medzi sebou vymeníte vytvorené vzorce a namiesto plnenia povinností sa budete venovať lámaniu problému.

Multiplayer Polarium je veľmi bohatý. Na druhý handheld môžete poslať dočasnú demo verziu hry (po vypnutí handheldu sa demo z pamäte vymaže), spomínané vzory do Puzzle módu a vyzvať súpera vo Versus multiplayeri. Pri hre viacerých hráčov musíte uchopiť handheld vertikálne, kedy sú oba displeje vedľa seba, nie nad sebou. Kreslením čiar posielate na súperovu hraciu plochu eliminované riadky. Presne to isté robí aj súper. Víťazom sa stáva najšikovnejší a najrýchlejší hráč, ktorému na hracej ploche nezostane ani jeden riadok. Škodoradosť s posúvania blokov umocňujú power-upy. Také zabránenie používania plochy mimo kociek, môže viesť k absolútnej prehre. Power-upov je celkovo päť a medzi najzákernejšie patrí zmena farieb všetkých dlaždíc na hernej ploche, z bielych sa stanú čierne a naopak.

Polarium
Polarium
Polarium

Celú hru ovládate iba za pomoci stylusu (tlačítka nefungujú) a interface už minimalistickejší ani nemohol byť. Ovládanie je veľmi citlivé a pri hraní módu Challenge rozhoduje rýchlosť a chyby nie sú tolerované. Môžete však zrušiť už nakreslenú čiaru a začať odznovu. Kvôli citlivému ovládaniu odporúčam hrať Polarium vo vlaku alebo v lietadle. Pri stave našich ciest, hlavne po zime, sa bude ťažko kresliť aj rovná zvislá čiara.

Logická hra s dobrou hrateľnosťou nemusí mať špičkovú prezentáciu a Polarium vsádza aj tu na jednoduchosť. Hre monochromatická grafika pristane a na kreslenie čiary po dlaždiciach nepotrebujete špeciálnej efekty ani 3D grafiku. Jednoduchý koncept hry si vystačil aj s klopkajúcimi zvukmi a jedným hudobným motívom, ktorý som pracovne nazval hudba budúcnosti. Po dlhom dumaní nad jedným vzorom som mal pocit, že vďaka muzike, ktorá pripomína sci-fi film zo 60tych rokov sa mi za oknom objaví UFO.

Pred kúpou Polarium sa musíte sami seba spýtať, či dokážete stráviť ďalšiu variáciu Tetrisu a či ste ochotní tráviť voľné chvíle pri riešení vzorov v Puzzle móde, pretože Challenge mód stratí po pár pokusoch atraktívnosť. Hre by určite pristalo viacero herných módov. Polarium do bodky spĺňa ideu Nintenda o novom handhelde. Jednoduché ovládanie, inovatívny prístup k interakcii a nákazlivá hrateľnosť, robia z tohto titulu povinnosť.



napísal spacejunker 18.4.2005
Páči sa mi!
8.0
Používatelia
5.0
POLARIUM
+ minimalistickosť celého titulu
+ nákazlivá hrateľnosť
+ multiplayer
- nezáživný Challenge mód
- nízky počet hudobných trackov
- iba dva herné módy (Puzzle a Challenge)


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18433)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk