KDE STE NEXT-GEN KONZOLY? NINTENDO DS #2

KDE STE NEXT-GEN KONZOLY? NINTENDO DS #2

Nintento prináša svoj ďalší handheld na trh. Tentoraz prináša dva displeje, touch screen a ďalšie novinky...

Test

Keď sa objavili prvé informácie o novom handhelde spoločnosti Nintendo, nikto netušil, ako bude v skutočnosti vyzerať. Začal sa lov na finálny dizajn, ktorý nakoniec na minuloročnej E3 prekvapil a šokoval zároveň. Prekvapením bolo skĺbenie avizovaných dvoch displejov. Šokom bol ranný dizajn predstaveného handheldu, známym aj pod kódovým označením Nitro. Nintendo predviedlo škaredé šedé káčatko, ktoré svojimi tvarmi pripomínalo retro prístroj, snažiaci sa o víziu budúcnosti. Dizajnom to začalo a dizajnom to končí. Finálne tvary ukázali, že aj Nintendu záleží na kráse a tak sa výsledný dizajn predsa stal luxusnejším. Nafúknuté, oblé tvary kombinovali ostré výrazné hrany a to všetko bolo oblečené do strieborno čierneho prevedenia. V japonsku sa už začína predávať aj v modrom, bielom, čiernom a ružovom vyhotovení.

Handheld Nintendo DS bol od samého začiatku mnohými označovaný za krok vedľa. To sa nakoniec ukáže až po niekoľkých mesiacoch na trhu. Zatiaľ sa to darí a predaj prekonáva všetky očakávania a predpovede. Takéto prázdne prognózy boli adresované aj Microsoftu a ich pokusu o hernú konzolu. A kde je Xbox teraz? Nintendo je stálica na konzolovom nebi a neotrasiteľná pozícia jednotky medzi handheldami sa začala kývať uvedením prvej prenosnej konzoly od Sony, PlayStation Portable.

Ako teda vyzerá najnovšia herná zbraň Nintenda? Prakticky celý prístroj sme si predstavili pred niekoľkými mesiacmi pri príležitosti uvedenia NDS na americký trh. Aby sme však neopisovali a neopakovali sa, základné parametre si prejdeme iba telegraficky.

Čo nikdy nenahradia fotografie, ani text je prvý kontakt s týmto prístrojom. Na kuriéra, ktorý mal priniesť balík sa čakalo s netrpezlivosťou, ktorú vystriedalo po rozbalení mierne sklamanie. Výstižne to komentoval jeden známy, ktorý pri vyťahovaní NDS z vrecka povedal: „Čo máš nový foťák?“ Nintendo DS je svojím spôsobom účelovo škaredé do takej miery, že je až pekné a po pár minútach vás úplne dostane. V zatvorenom stave je NDS s rozmermi 148x84,7x28,9mm (d,š,h) hrubší a širší ako PSP, do rúk aj napriek ostrým rysom veľmi dobre sadne a vďaka vyváženosti celého prístroja ani po dlhšom hraní nebolia ruky.

Kde ste next-gen konzoly? Nintendo DS #2
Kde ste next-gen konzoly? Nintendo DS #2
Kde ste next-gen konzoly? Nintendo DS #2

Po otvorení sú magnetom na oči dva 3“ TFT LCD displeje s rozlíšením 256x192 a podporou 260 000 farieb, z čoho spodný je dotykový. Horné veko je uchytené na dvoch pántoch a pre hranie ponúka dve varianty. Úplne otvorený (oba displeje sú vo vodorovnej polohe), alebo čiastočne otvorený, kedy je horný mierne naklonený smerom k vám. To sú operačné polohy, do ktorých sa horné veko zacvakáva. Uhol otvorenia môžete samozrejme meniť ľubovolne, napr. pri silnom čelnom svetle si priklopíte horný displej.

Po otvorení nájdete na tele prístroja digitálny D-pad (naľavo), tlačítko Power, napravo štvoricu tlačidiel (A,B,X,Y) a Start a Select. Prednú stranu prístroja zdobia dva veľké shoulder buttons L a R. Ďalej tu nájdete vstavaný mikrofón, konektor pre pripojenie headsetu, konektor pre pripojenie adaptéra (5,2V, 320mA), miesto pre stylus a remienok na zápästie. Okrem displejov si veľké miesto na tele ukradli aj stereo reproduktory, sú umiestnené na hornom vyklápacom veku.

Nintendo vsadili na účelovosť, čo sa nakoniec podpísalo pod akúsi neprívetivosť prístroja a celkové prevedenie. Ak ste v rukách už držali PSP, budete považovať NDS za hračku pre deti. Nízka cena sa zákonite odrazila na detailoch, ako nekryté priestory pre kartridge. Na prednej strane, kam sa zasúvajú hry pre GBA, bude zívať prázdnotou priestorná diera, ktorá sa zaplní nečistotami a predstavuje isté riziko. Ďalej je to mechanický posuvný potenciometer na regulovanie hlasitosti, čo nezaručuje plynulú reguláciu a v digitálnej dobe sa tento prešľap netoleruje. Výčitka k dizajnu by snáď mohla ešte smerovať k tlačítkam, ktoré svojimi rozmermi spôsobujú obavy z presného ovládania. Tie sa nakoniec s užívaním vytratia. Pri hraní v noci môžu odvádzať pozornosť dve signalizačné diódy umiestnené tesne pod spodným displejom.

Nintendo DS skrýva pod plastom dvojicu procesorov: ARM7 33Mhz (pre porovnanie v GBA SP bol ARM7 taktovaný na 16,8MHZ) a ARM9 s taktom 66Mhz, ktorý ako jediný dokáže produkovať 3D obraz. Výkonovo je NDS porovnateľné s konzolou N64 a hry sa na prvý pohľad podobajú na tie z N-Gage. Hry sa hýbu na oboch displejoch veľmi svižne (iba na jednom však môže byť 3D obraz), plynule a netrpia dlhými nahrávacími časmi. V hre ste prakticky bleskovo, podobne ako v samotnom systéme.

Po prvom zapnutí prístroja si od vás NDS vypýta základné údaje, ako jazyk, čas a dátum, nick užívateľa, dátum narodenia a farbu pozadia. Po reštarte sa na hornom displeji objavia hodiny s kalendárom, meno užívateľa a stav batérie. Na spodnom sa nachádza ovládacie menu, odkiaľ máte prístup ku hrám na kartridgoch, k PictoChatu, funkcii DS Download Play a nastaveniam celého prístroja. Tu si môžete prispôsobiť všetky už zvolené voľby, štart NDS (či sa spustí okamžite založená hra alebo menu), alebo si zvoliť na ktorom displeji budete hrať GBA titul. V rohoch displeja sa nakoniec skrývajú tlačítka pre vypnutie podsvietenia oboch displejov a nastavenia budíka.

Kde ste next-gen konzoly? Nintendo DS #2
Kde ste next-gen konzoly? Nintendo DS #2
Kde ste next-gen konzoly? Nintendo DS #2

Menu a prakticky celé NDS môžete ovládať pomocou D-padu a funkčnými tlačítkami, dodávaným stylusom alebo prstom. A tu dostávate prvú príležitosť zapojiť do hry aj dotyk. Treba však podotknúť, že nie všetky tituly ponúkajú ovládanie na dotykovom displeji. Keď prvýkrát odpálite dodané demo Metroid Prime: Hunters, pohľad na analógové páčky sa zmení a na gamepade budete hľadať miesto pre váš palec. Freelook máte doslova pod palcom, na remienku je plastový výlisok (thumbstick), ktorý si nasadíte na palec a pohybom po displeji ovládate pohľad. Ovládanie je precízne, presné a dokonale kopíruje pohyb palca. V závislosti od titulu, tak máte pod kontrolou auto alebo pohyb postavičky. Ak by sme mali dať do pozornosti tri tituly boli by to: pilotná hra Mario 64DS, kompilácia minihier WarioWare Touched! a momentálne najoriginálneší počin Polarium, variácia tetrisu, kde na displeji kreslíte čiary. Krok Nintenda k zapojeniu dotyku do hrania je víťazným smečom. Hrať na touchscreene je jednoducho iná herná skúsenosť a je to práve touchscreen, vďaka ktorému budú vznikať na NDS originálne tituly, za všetky spomeňme aspoň Elektroplankton.

Hlavným a jediným pamäťovým nosičom sa stali opäť výmenné kartridge, ktoré dokážu uchovať 128MB dát. NDS okrem vlastných (menších) kartridgov (zasúvajú sa zozadu prístroja) dokáže spustiť aj hry pre GBA (zasúvajú sa spredu), ale nie je možné hrať multiplayer cez GBA link cable. NDS nie je spätne kompatibilný s hrami určenými pre GameBoy a GameBoy Color. Majoritný počet hier určených pre NDS podporuje multiplayer cez Wi-Fi a niektoré z nich aj funkciu DS Download Play, čo je distribúcia multiplayer obsahu ďalším hráčom. Takto si môžete napr. Mario 64DS zahrať s jedným kartridgom aj vo štvorici. Ako prvou aplikáciou, ktorú vyskúšate cez Wi-Fi bude zaručene PictoChat, jednoduchý messanger na vymieňanie krátkych textových správ, či obrázkov. Na hornom displeji vidíte prichádzajúce a odchádzajúce správy a na dolnom máte klávesnicu, priestor pre kreslenie a ďalšie voľby, ako znakovú sadu, listovanie v správach, mazanie či veľkosť štetca. Chatu sa môže naraz zúčastniť až 16 hráčov.

Teóriu Nintenda o cielení na inú kategóriu hráčov, tzv. non-gamers (ne-hráči) som počas testovania odskúšal na niektorých známych. Bolo to pre dobro ľudstva priatelia! Po strávení strohého dizajnu, zamestnal NDS ľudí natoľko, že mi handheld vracali so slovami: „Nabiť prosím!“ To snáď hovorí za všetko. Udávaná výdrž batérie hovorí o 6-10 hodinách nerušeného hrania. Ja ju prirovnám k výdrži PSP. Je trojnásobná. Spodnú udávanú hranicu prekročíte bez problémov, ak nevyužívate bezdrôtovú komunikáciu. Keď začne NDS signalizovať červeným signálom slabú batériu, môžete spokojne hrať približne ešte jednu hodinu. Batéria sa nabíja štyri hodiny.

V súvislosti s batériou je dôležité povedať, že NDS neobsahuje sleep režim, ale iba jednoduchý derivát tejto špičkovej funkcie. Po zaklopení horného veka umlčíte reproduktory, vypnete displeje a hra sa zapauzuje (nefunguje v deme Metroid Prime: Hunters). NDS neponúka nastavenia šetriacich režimov a dokonca ani neumožňuje meniť úrovne jasu displejov. Na druhej strane to nie je potrebné, pretože NDS nemá taký apetít ako PSP, ale zmena jasu by bola vítaná hlavne vonku pri ostrom svetle.

Kde ste next-gen konzoly? Nintendo DS #2
Kde ste next-gen konzoly? Nintendo DS #2
Kde ste next-gen konzoly? Nintendo DS #2

Handheld Nintendo DS sa v Európe oficiálne začal predávať 11.marca. V skromnej čiernej krabici nájdete okrem samotného NDS, nabíjačku, manuál, remienok na zápästie (mohol byť dlhší), náhradný stylus, demo verziu akcie Metroid Prime: Hunters a to všetko za 6390,- Sk. Ak máte na blízku kamaráta s týmto handeldom, tak pri PictoChate a multiplayeri Metroida strávite dlhé hodiny.

Prístupná cena a jednoduché herné princípy posúvajú Nintendo DS na novú úroveň interaktivity. Nie je však všetko také prozaické, ako sa zdá. Všetko nakoniec môže stroskotať na podpore vývojárov a hlavne 3rd party firiem, ktoré produkujú pre Nintendo hry. Obavy z nedostatku vývojárov podporujúcich ich systémy vyslovil aj Satoru Iwata (prezident Nintenda). Čo však nemožno odoprieť je odvaha Nintenda vydať sa po nepreskúmanej cestičke a lapenie do siete hrateľnosti aj bežných ľudí, ktorí sa hrám nevenujú, chceli by, ale nevedia o tom. Nintendo sa vykašlali na výkon a ukazuje na akých jednoduchých princípoch sa dá vytvoriť zábavný titul. Tie originálne-šialené veci stále čakajú na vydanie. Oprášením herných mechanizmov a aplikovania ich na nové možnosti sa docielila úplne odlišná herná skúsenosť, ktorá pomáha gradovať zábavu. A o to predsa ide nie?

Na záver ešte avizujeme pripravovaný článok, v ktorom sa postavia PSP a NDS proti sebe a zhodnotíme klady a zápory oboch prístrojov.

Základné parametre Nintendo DS:

rozmery: 148x84,7x28,9mm (d,š,h)
váha: 275g (vrátane batérie a stylusu)
farba: strieborná
CPU: ARM7 33Mhz (2D), ARM9 s taktom 66Mhz (2D/3D)
pamäť: 4 MB RAM, 32KB pre každý procesor, 656KB VRAM
displej: 2 x 3“ TFT LCD 256x192 (260 000 farieb), spodný je dotykový
vymeniteľné média: kartridge pre NDS a spätná kompatibilita s hrami pre GBA
komunikácia: 802.11b (Wi-Fi)

Zaujímavé linky:
oficiálna stránka handheldu Nintendo DS
manuál Nintendo DS na stiahnutie (600KB)
pohľad na vnútornosti handheldu Nintendo DS


napísal spacejunker 11.4.2005
Páči sa mi!
KDE STE NEXT-GEN KONZOLY? NINTENDO DS #2


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19622)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk