PATHWAY TO GLORY

PATHWAY TO GLORY

8.8

Najočakávanejšia hra na N-Gage nám už vyšla a nielen, že splnila očakávania, ona ich aj niekoľko krát prekonala.

Recenzia na Mobil verziu

Kedysi dávno s tým začal LaserSquad, potom pokračovalo UFO, Jagged Alliance a najnovšie dokonalú formu tomuto štýlu ukázal Silent Storm. O čom píšem? Predsa o štýle ťahovej taktickej stratégie, ktorý najnovšie na N-Gage zastrešil titul Pathway To Glory a podľa môjho skromného úsudku má, čo povedať aj svojej PC konkurencii.

Hra vás zavedie do druhej svetovej vojny, presnejšie do roku 1943 do kampane na znovudobitie Talianska a následne aj zvyšku Európy spod náručia fašizmu. Vy a vaša jednotka sa kampane rovnako zúčastňujete a dostávate za úlohu rôzne menšie špecializované misie vyžadujúce profesionalitu, čistú prácu a vysokú taktiku. Celkovo to bude 14 rôznych úloh v Sicílii, Taliansku, Rýne a dostanete sa aj do známej Normandie. Vašou úlohou bude eliminovať nepriateľov na území, obraňovať sa pred útokmi, ničiť im ťažkú bojovú techniku, kontaktovať odboj a rôzne ďalšie misie.

Hra ponúkne celkovo 14 misií, ktoré vám zaberú tak 20-40 hodín podľa zvolenej obtiažnosti. Budete môcť používať 22 rôznych zbraní, ktorými vyzbrojíte svoju jednotku ešte pred misiou. Každý vojak môže mať dve základné zbrane a to napríklad pištoľ a pušku alebo raketomet, pušku, prípadne sniperku a nechýba ani samopal. Z ďalších vecí ich môžete vyzbrojiť rôznymi granátmi, lekárničkami alebo rádiom, ktorým môžete v určitých misiách privolať leteckú podporu. Samozrejme, ak sa vám nechce prehrabávať sa v zbraniach môžete vojakom ponechať automaticky vygenerované zbrane (väčšinou spĺňajú požiadavky na misiu). Na bojisku navyše nájdete 14 rôznych vozidiel. Na handheldovú hru je toho viac, ako dosť a to sme sa ešte nedostali k samotnej stratégii.

Pathway To Glory
Pathway To Glory
Pathway To Glory

Na bojisku už bude všetko na vás. Každý z vašich vojakov má určitý počet akčných bodov a výzbroj. Akčné body sa míňajú podľa činnosti danej postavy, teda čím ďalej postavu presuniete, tým viac bodov miniete, rovnako sa míňajú pri streľbe, kde vám ubúdajú body podľa toho, ako presne chcete zamieriť a akú zbraň používate. Našťastie sa body nemíňajú pri ľahnutí, otočení postavy alebo výmene zbrane. Hlavne v otázke zaľahnutia je to veľmi pozitívne, takže aj po minutí akčných bodov, môžete postavu nechať zaľahnúť a čo najlepšie ju tak zamaskovať a znížiť percento zásahu. Zo strategického hľadiska bude vašou úlohou postupne presúvať vojakov po bojovom poli a eliminovať nepriateľov, musíte si dať záležať na správnom umiestnení sniperov, útočníkov a raketometčíkov. Totiž, ak sa taký tank vyrúti na snipera, veľa si už nepomôže, ale na druhú stranu, ak snipera udržujete vo vhodnej vzdialenosti s dobrým výhľadom, dokáže skoliť nepriateľa na veľkú vzdialenosť aj jednou ranou. Guľometčík má slabší dostrel a preto je vhodný na krátku vzdialenosť a aj proti väčšiemu počtu nepriateľov. Má ešte tú výhodu, že guľomet má rozptyl a ak sú nepriatelia blízko pri sebe, môžu strely zasiahnuť aj ich. Rovnako si musíte dávať pozor na to, aby ste vždy, keď uvidíte nepriateľa mali ešte dostatočný počet akčných bodov a stihli ho doraziť skôr, ako on vás v nasledujúcom ťahu. Preto je lepšie pohybovať sa pomalšie a nechávať si radšej zásobu bodov, ak idete do neprebádanej oblasti. Ako pri podobných hrách aj tu je možnosť automatickej streľby počas ťahu druhej strany. Teda ak zostali akčné body, postava môže začať strieľať aj počas nepriateľovho ťahu a to hneď ako sa nepriateľ objaví v jej zornom poli. Nie je to vhodné používať veľmi často, pretože postava strelí len raz a ak nepriateľa nezabije je prakticky mŕtva. Naopak nepriatelia túto možnosť využívajú dosť často a preto sa snažte, čo najmenej dostávať do ich priestoru paľby.

Vozidlá sú rozmanité, nájdete tu malé jeepy, väčšie nákladné autá na prevoz celej jednotky, nechýba ani obrnený transportér s guľometom a najviac v boji pomôže opancierovaný tank. Okrem vozidiel nájdete aj pevné zbrane, ako guľomety alebo delá, s ktorými zdoláte okolo stojacich nepriateľov raz-dva. Nakoniec, najúčinnejší je letecký útok, ale pri ňom musíte predpovedať, ako sa ďalšie kolo napríklad tank pohne, aby ste ho presne zasiahli. 

Pathway To Glory
Pathway To Glory
Pathway To Glory

Strategicky hra nie je vôbec jednoduchá. Autori to určite vedeli a pretože to nechceli pokaziť, nezabudovali možnosť ukladania pozície počas misie. Jedine sa vám daná misia uloží, ak hru opúšťate. Nie je tu možnosť viacerých uložení a teda ani návrat na predošlú pozíciu, ak spravíte chybný krok, pri ktorom vám polovica vášho tímu zahynie. Zostáva jedine hrať misiu odznovu.

Grafika je veľmi kvalitná a pripomína Commandos v menšom formáte. Animácie postáv sú kvalitné a rýchle. Vozidlá sa síce správajú mierne nerealisticky, hlavne v otáčaní, ale to je už detail, dôležitá je funkčnosť a reálnosť bojových schopností. Mapy sú dostatočne rozsiahle a čisté prejdenie krížom cez mapu vám potrvá aj zo 15-20 ťahov (aj preto sú tu rôzne vozidlá, či už transportné alebo bojové). Nájdete tu dedinky, mestečká, prístavy, ale aj bojové polia posiate zákopmi a priam nedobytnými strieľňami nepriateľov. Nakoniec veľmi pekne sú spravené aj briefingy pred misiou, kde sa vám ukáže ako ďaleko fronta postúpila a kam idete ďalej útočiť. Možno vyznačenie misie a cieľov by mohlo byť lepšie. Celú hru dopĺňajú kvalitné zvuky, nahovorené briefingy a množstvo hlášok vašich vojakov.

Singleplayer kampaň nie je ani zďaleka všetko, čo hra ponúka. Môžete si zahrať aj deathmatch multiplayer a kooperačnú hru či už cez bluetooth, v hotseate alebo dokonca aj cez N-Gage Arenu. Zahrať si môžete maximálne šiesti, kde vám na mape vznikne celá armáda 48 vojakov. Môžete viacerí spolu vytvárať tímy a porážať ostatných. Hra cez N-Gage Arenu je síce trochu zdĺhavejšia, ale popri ťahoch môžete svojim protivníkom posielať aj nahrané trojsekundové odkazy. V kooperatívnej hre zase s priateľmi porazíte AI protivníkov na všetkých mapách kampane.

Pathway To Glory
Pathway To Glory
Pathway To Glory

Celkovo veľmi kvalitná hra, ktorá vás udrží hádam ešte dlhšie, ako rozsiahly Simsovia. Ponúka veľa zábavy a slušne vyváženú hru, ktorá nie je deprimujúca a vždy po prehre máte novú motiváciu pustiť si hru znovu a hľadať nové stratégie ako nepriateľa dobiť. Multiplayer je veľmi zábavný v akomkoľvek poňatí.  Konkurenciu v strategickom žánri môže hre priniesť jedine ohlasovaná N-gage verzia Civilizácie. Dúfajme že vyjde čo najskôr.


napísal saver 15.12.2004
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.8
Ohodnotiť
PATHWAY TO GLORY
+ kvalitná grafika
+ hrateľnosť
+ multiplayer aj cez Arenu a coop
- obmedzené ukladanie pozície


RECENZIE HRÁČOV
Mobil

Vývoj: Nokia / NOKIA / Nokia
Štýl: stratégia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2004
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19595)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk