XPAND RALLY

XPAND RALLY

8.2

Dokáže nové Xpand Rally prekonať hity ako Richard Burns Rally a Colin McRae, alebo sa zaradí len medzi priemer?

Recenzia na PC verziu

Rally závody sa v poslednom čase roja ako huby po daždi a tak okrem Richard Burns Rally a Colin McRae Rally pribudol ešte poľský Xpand Rally (XR). Techland pracoval na XR už dlhšiu dobu a rozhodol sa ho vypustiť do sveta práve v momente súboja Colina s Richardom. Zrejme sa držia toho príslovia o bitke dvoch a treťom víťazovi.

 

Tak trochu iná káva


Techland by sa do súboja s titánmi určite nepúšťal, ak by nemal skryté esá v rukáve. XR je tak trochu iná káva ako McRae a Burns. Ide o to, že sa pozreli na rally pod trochu iným uhlom, ako už spomenuté hry. Tam, kde ony hľadajú rutinu sa XR snaží prísť s oživením žánru. Napr. sa snažili uviesť aký taký akože príbeh, väčšiu slobodu pri pretekaní alebo obchod so súčiastkami. O tom, že sa im nie všetko podarilo, ale aj o svetlých momentoch sa dozviete ďalej.

 

Zábava alebo simulácia?


Hneď po vytvorení vlastného profilu je na výber z dvoch módov hry. Arcade a simulation. Pri zvolení arcade som čakal štýl podobný Colinovi a pri navolení simulation zase niečo podobné Richard Burns. Lenže arcade mi pripadalo až veľmi ako simulácia a simulácia zase ako keď sa tučniak šmýka po ľade (bez ohľadu na zvolený typ pneumatík, povrchu trate a počasia). Čiže som zostal trocha v rozpakoch a hral na arcade. Auto sa síce správalo stále veľmi podivne, ale aspoň sa dalo ako tak ukočírovať a časom na to zvyknúť. Ak ste odkojení rally simuláciami všetkého druhu a vlastníte dobrý volant s pedálmi, tak nevylučujem, že sa XR nedá hrať aj v móde simulácia, ale mne prišiel tento mód naozaj nezvládnutý. Neviem síce, ako sa správa naozajstný rally voz v skutočnosti na blate, ale toto mi pripadalo naozaj veľmi prehnané. Ani na rovnej ceste sa auto nedalo vykompenzovať do rovnej jazdy a to som nešiel ešte ani príliš rýchlo. No a v zákrutách škoda hovoriť. O kontrolovanom šmyku ani vidu ani slychu a bolo potrebné buď nadchádzať veľkými oblúkmi alebo maximálne spomaliť. Prejsť v móde simulácie aspoň prvú RZtu chce veľkú dávku sústredenia a dovolávania sa všetkých svätých. Pre nás smrteľníkov pravdepodobne zostane prístupný akurát mód arcade.

 

Xpand Rally
Xpand Rally
Xpand Rally

 

Autá z iného sveta


Xpand neobsahuje žiadnu licenciu na autá ani na jazdcov. Techland sa pravdepodobne snažil ušetriť peniaze a netvrdím, že nešetrili na správnom mieste. Pri bližšom pohľade na autá totiž zistíte, že sa autá nápadne podobajú svojím predlohám z WRC. Takže namiesto Mini Cooperu je tu Tiny Hopper, miesto Ford Focus je Center Cord a miesto takej Imprezy je Kosumo. Autá sa delia do skupín podľa výkonu a náhonu. Máme tu skupiny P1, 2, 3, 01, 02, 03, W1 a B1. niektoré autá majú aj svoju silnejšiu variantu v ďalšej skupine a sú radené zhruba po 4 v každej. Na začiatku je nám zverená určitá euro hotovosť, za ktorú kúpime len niektorý z najslabších vozov. U dílera si môžeme zvoliť, ktorý bude mať tú česť a bude rozmlátený.

 

Súčiastky všade, kam sa pozrieš


Určité oživenie je, že auto ide do veľkej miery tzv. tunningovať a upravovať k obrazu svojmu, resp. koľko peňaženka dovolí. Súčiastky sú rozdelené do niekoľkých väčších skupín a upravujú hlavné znaky a výkonnosť auta, ako krútiaci moment, výkon, počet HP (HP je v tomto prípade horse power a nie health points :), to len tak na okraj), engine, exhaust. Dajú sa tu kúpiť veci, ako upgrade motora, turbo kit, chip tuning, vzduchový filter, chladenie alebo výfuk. Každá súčiastka má zväčša 4 upgrady a posledná býva aj pekne drahá. Ďalej sú voľby pre ovládanie a tlmiče, prevodovku a šasi, kde sa dajú kúpiť lepšie tlmiče, brzdy, spojka, diferenciál, prevodovka, odľahčenie materiálu, spojleri, nárazníky a gumy. Posledná voľba Other dovoľuje prikúpenie GPS systému (malá mapka trate v rohu) a špeciálne farebné úpravy pre auto, ktoré ale treba tak, ako aj niektoré súčiastky odomknúť v šampionáte.

 

Šampionát


Autori zaradili do hry netradičný mód šampionátu. Vyhrávaním jednotlivých závodov zarábate peniaze a postupne odomykáte ďalšie preteky. Servisné zastávky nie sú limitované časom, ale peniazmi, ktoré ste ochotní investovať do opravy. A že ich bude investovaných dosť. Napr. skončíte druhý a vyhráte 1000 eur. Do opravy, ak jazdíte tak ako ja, ale investujete aj 700 eur. Čiže treba jazdiť perfektne, aby ste vyhrávali a aj čo najmenej búrali. Aj na obyčajný spojler treba veľa šetriť. Do toho všetkého sa motá ešte veľmi silná AI ostatných jazdcov a bez tréningu budete radi, ak skončíte aspoň o 15 sekúnd za posledným. Navyše som nenašiel možnosť redukcie AI, takže to trocha zamrzí. Šampionát je rozdelený na competition (súťaž), special stage (špeciálna úroveň - nové upgrady ) a challenge (výzva - dajú sa v nej vyhrať nové autá). Jedna súťaž je rozdelená na 3 až 5 RZet, pričom ak chcete odomknúť ďalšiu, je treba v každej RZte skončiť do 3 miesta. Dosť nezvyklé na rally. Novou možnosťou je aj zranenie pilota a rozloženie poškodenia na niekoľko zón, ako hlava, trup, nohy a ruky.

 

Xpand Rally
Xpand Rally
Xpand Rally


Ak to v 160ke napeckujete do stromu, kľudne sa stane, že pilota zabijete a treba reštartovať šampionát alebo dostane otras mozgu a všetko je rozmazané, alebo si "len" zlomí nohy a drží stále plný kotol. Poškodenie jazdca znázorňuje postavička od zelenej (dobrá), cez žltú (mierne poškodenie - nič, čo by doktor kostra McCoy zo star-treku nevyliečil hyposprejom) až po červenú (pravdepodobne amputácia :)). Zabitie pilota si môžete vyskúšať v Arizone USA, Keni, Poľsku, Írsku alebo Fínsku. Autori poskytujú v pretekaní veľkú dávku voľnosti. Nie vždy sa musíte držať presne vytýčenej trasy, jedinou podmienkou je, že musíte prejsť cez checkpoint. Inak je to na vás. Techland nenavrhol len jednotlivé trate, ale naprojektoval celé oblasti s kopou ciest. Takže prostredie sa recykluje podobne ako je tomu u NFS U2. 

 

Na skle maľované


V USA sa pozriete do veľkého kaňonu, v Poľsku nechýbajú lesné krajinky a malebné dedinky, Keňa je (kto by to čakal) púšť a Fínsko (veľké prekvapenie) je väčšinou zamrznuté. Nechýbajú rôzne zmeny počasia a tak si vyskúšate závody v noci, v lejaku alebo pri východe a západe slnka. Dva posledne menované sú zvlášť podarené a obohatené o efekt hmly. Ak ste hrali princa, tak asi viete o čom hovorím. S týmto efektom vyzerá grafika naozaj zázračne a rozprávkovo. Mimo to, počas závodu pobehujú cez trať diváci alebo občas zatúlaná srnka alebo čo to bolo za zver. Efektné je aj popukané sklo + blato na ňom + stierajúce stierače. Síce takmer nič nevidíte, ale je to realistické. Proste grafika kvalitná a beží aj na slabších strojoch. Že sú autori Poliaci dali najavo nielen traťami v Poľsku, ale aj nahovorením Co-drivera. Okrem toho samozrejme nechýba nahovorenie v obligátnej angličtine, nemčine a francúzštine, ale aj MS speech, čo je monotónny počítačový hlas. (nevidiacim pomáha čítať dokumenty). Trochu pozadu sú zvuky všetkých áut a aj s tým najlepším motorom zvučali síce ako vysoko tuningové, ale  vysávače. K hudbe sa škoda vyjadrovať, proste takmer žiadna. Multiplayer už klasický cez LAN a internet.

 

Xpand Rally
Xpand Rally
Xpand Rally

 

Niečo na záver


Osobne si myslím, že väčšina ľudí dá prednosť osvedčenej značke ako McRae alebo Burns. Techland sa síce snažil vložiť tak trochu iný pohľad na rally, ale s jazdným modelom to nedotiahli do konca. Tiež niekomu môže chýbať licencia a vadiť vysoká AI iných jazdcov. Zvuky vysávačov miesto poriadneho motora tiež nepotešia. Na druhej strane ponúka nezvyčajný mód šampionátu so zarábaním peňazí obrovské možnosti pri výmene súčiastok a trate s veľkou voľnosťou pohybu na nezvyklých miestach, ako Grand Canyon a možnosti súťažiť s inými pretekármi o nové autá. Napriek spomenutým mínusom si Xpnad Rally svojich priaznivcov iste nájde aj v silnej konkurencii.



napísal fendi 25.11.2004
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.2
Ohodnotiť
XPAND RALLY
+výmena súčiastok
+zaujímavý šampionát
+zarábanie peňazí
+voľnosť pohybu
+súťaže o nové autá a súčiastky
+grafika
-divný mód simulácie
-chýba licencia
-vysoká AI jazdcov
-zvuk motorov


RECENZIE HRÁČOV
Xpand Rally
7.8
MORKAMAN    31.1.2007
Túto hru som si síce kúpil asi pred pol rokom ,ale o svoje pocity z jej hrania sa s vami podelím až ...prečítať celé
PC

Vývoj: US Action / US Action / Techland
Štýl: racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 24. september 2004
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18425)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk