RAYMAN 3

RAYMAN 3

8.5

Známa vykostená postavička Rayman si našla svoju cestu aj na N-Gage. Rayman 3 patrí medzi najlepšie hry na tejto platforme.

Recenzia na Mobil verziu

Nintendo má inštalatéra Maria, Sega má ježka Sonica a za maskota Ubisoftu môžeme považovať vykostenú postavičku Raymana. Séria Rayman zaznamenala obrovský úspech a bola naportovaná prakticky na každú platformu. S príchodom nového handheldu/telefónu N-Gage od Nokie tomu nie je inak. Pre Ubisoft vyvinul Raymana 3 skúsený tím Gameloft, ktorý mimo iných sa podpísal aj pod úspešným Splinter Cell pre N-Gage.

Verzia pre N-Gage sa vracia do dôb, kedy bol Rayman iba plackou a herný svet ovládali 2D hopsačky. Je mixom svojich väčších bratov Rayman 2: The Great Escape a zatiaľ posledného dielu z tejto série Rayman 3: Hoodlum Havoc. Rayman má znovu plné ruky práce, Globox, jeho najlepší kamarát, omylom zožral zákerného Luma a zmizol. O luma, ktorý už pomaly začal tráviť Globoxov žalúdok má záujem banda Hoodlumov a akoby to nestačilo aj zákerný nepriateľ Razorbeard (poznáte z Rayman 2), ktorý sa chystá využiť jeho doposiaľ skrývanú silu na ovládnutie sveta. Závod o čas a život Globoxa môže začať.

Rayman 3
Rayman 3
Rayman 3

Rayman bol vždy o skákaní a zbieraní lumov. Na hranie Raymana pre N-Gage potrebujete obrovskú dávku trpezlivosti a výdrž. Prvé úrovne sa odohrávajú na pevnej zemi, tú však veľmi skoro vystrieda voda, prepadávajúce sa plošinky, nestabilné mosty, hlboké priepasti a časté reštarty. Dôvodom je vysoká obtiažnosť spôsobená neznalosťou terénu (úrovne v novom prostredí) a orientácie displeja na výšku. Prieskum úrovne končí obyčajne po prvých krokoch stratou života. Naučenie sa úrovne naspamäť je kľúčom k prekonaniu posledných levelov. Orientácia displeja sa podpisuje na zmätku pri skákaní a lietaní, pretože pred seba častokrát poriadne nevidíte. Tu sa dostáva k slovu scroling do strán, ktorý dokáže posunúť celú scenériu tak, že pri opätovnom otočení budete visieť nad prekážkou, z ktorej niet úniku. Na nedostatky displeja sa však dá veľmi rýchlo zvyknúť a pri prechádzaní tej istej úrovne po stý krát už budete hrdý, že niektoré úseky viete prejsť aj so zatvorenými očami.

Horšie je to s častým opakovaním levelu a obtiažnosťou. Skúsení budú cítiť výzvu, zatiaľ čo sviatoční hráči skôr nechuť opakovať úroveň znovu. Presné skákanie z konca plošinky sa vyžaduje, rovnako ako rýchle reflexy. Rayman je postavou, ktorá počas hrania absorbuje a učí sa nové fígle. K počiatočnému skákaniu a plachteniu vo vzduchu, sa pridá zachytávacia vystreľovacia päsť, lietanie alebo prerazenie slabučkých plošiniek. Mimochodom vynikajúci spôsob, ako sa zbaviť nepríjemných nepriateľov. Kto nedokáže skákať a zároveň vystreľovať päste na nepriateľov počas celej úrovne, bude Raymana 3 preklínať. Na druhej strane sa vytrvalci budú kráľovsky baviť.

Rayman 3
Rayman 3
Rayman 3

V každom leveli je rafinovane rozostavených niekoľko desiatok lumov rôznej farby a bonusové klietky. Pozbieranie všetkých vám dá riadne zabrať a k niektorým sa dostanete iba tak, že sa po naučení novej sily vrátite o niekoľko úrovni späť a chýbajúce lumy pozbierate. Celkovo v hre budete postupne prechádzať 50kou úrovní rôznej obtiažnosti s vlastnou háveďou. Nepriateľov sa môžete zbaviť iba pomocou rýchlych pästí alebo ich nalákate do pasce. Pri protivníkoch však nemožno hovoriť o rozmanitosti, ku koncu sa maximálne líšia iba farbou a výdržou. Obzvlášť nechutní sú Hoodlumovia a robotia armáda Razorbearda. Naopak veľmi zábavní sú bonusový bossovia. Ich veľkosť je impozantná a na každého platí iná taktika a zbraň.

Aj napriek trendu „Vaša hra nie je v 3D, tak čo tu chcete?“ je Rayman 3 prezentovaný vo vynikajúcej 2D grafike. Od samého začiatku sa nestačíte čudovať nad kvalitou grafiky, ktorú produkuje displej. Pri pohľade na farebný svet Raymana 3 okamžite odpustíte vývojárom N-Gage, že displej konzoly dokáže vykresliť iba 4096 farieb. Prostredia hýria divokými farbami, animáciami a všetko sa hýbe plynulo až na úrovne, v ktorých prší. Každý jeden svet má vlastný štýl grafiky a svoje prekážky. Ich rozmanitosť je vysoká a ani ku koncu nedochádza Raymanovi dych a dokáže vás prekvapiť. Úrovne obsahujú niekoľko vrstvový paralaxný scrolling a v prostredí je množstvo animovaných objektov (lístie, blesky, motýle). Špeciálnu pozornosť autorov si vyžiadala hlavná postavička, ktorá je vynikajúco a pritom zábavne animovaná. Zvuková stránka stojí v tieni grafiky, Rayman a jeho kamatári sú skúpi na slovo a tak budete počuť iba výkriky, výbuchy, zvuky pri skákaní a rozprávkové motívy jednotlivých skladieb. Rayman 3 využíva celý potenciál N-Gage a podporuje hru až štyroch hráčov cez Bluetooth. K dispozícii sú tri herné módy, Tag, Burglar a CTF. Oproti singleplayer kampani je multiplayer iba slabučkým odvarom.

Rayman 3
Rayman 3
Rayman 3

Rayman 3 je momentálne jednoznačnou voľbou medzi plošinovkami na platforme N-Gage s bezkonkurenčnou grafikou a s nákazlivou hrateľnosťou. Veľkou nevýhodou je však vyššia obtiažnosť a nutnosť opakovať niektoré úrovne, čo môže odradiť sviatočných hráčov.


napísal spacejunker 12.7.2004
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.5
Ohodnotiť
RAYMAN 3
-grafika
-zábava
-trvanlivosť
-návyková hrateľnosť
-vysoká obtiažnosť
-nízky počet nepriateľov


RECENZIE HRÁČOV
Mobil

Vývoj: Ubisoft / Gameloft
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (2)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19462)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk