ASHEN

ASHEN

8.4

3D FPS akcie na N-Gage sa pomaly rozbiehajú a po slabom Red Faction prichádza značne kvalitnejší titul Ashen.

Recenzia na Mobil verziu

3D FPS akcie na N-Gage sa pomaly rozbiehajú a po slabom Red Faction, prichádza značne kvalitnejší titul Ashen. Predstavte si, že vaše mestečko padlo do rúk démonov, všetci obyvatelia zmizli a ich záchrana je vo vašich rukách.

Prevezmete úlohu Jackoba Warda, ktorý prichádza do mesta hľadať svoju sestru. Ženu,  ktorá vedela, že sa to stane, a ktorá jediná to môže zastaviť. Potom už na vás čaká 8 rozsiahlych a pekne navrhnutých levelov, 9 smrtonostných zbraní a 7 typov nebezpečných nepriateľov. Na rozdiel od slabého Red Faction, táto hra má naozaj, čo hráčom ukázať. Nie sú tu nudné kockaté štôlne, ako v RF, žiadne monotónne textúry a ani nič fádne. Hra ponúka pestré levely s prepracovaným a detailným prostredím. Prejdete rozsiahle levely rozprestierajúce sa v rozmanitých uličkách mesta, podzemných kanáloch, stokách, temných katedrálach, strechách a dostanete sa aj do iného sveta, kde to celé ukončíte. Cesta cez levely je síce viac menej priama, no nie je tak presne oklieštená ako v RF a hra vám dopraje aj viac pohybu po rôznych budovách, námestiach, objavíte niekoľko tajných miestností s bohatým zbraňovým arzenálom. 

Ashen
Ashen
Ashen

Spoločnosť v leveloch vám budú robiť desiatky smrtnostných nepriateľov. Väčšinou to budú naozaj temné stvorenia strieľajúce, pľujúce alebo vybuchujúce. Stretnete postávajúcich strážnych démonov so zbraňami, lietajúce chobotnice, a aj veľmi šikovné pavúky pohybujúce sa po stenách, stropoch a všade možne, kde ich budete mať problém vôbec spozorovať. Ďalej je tu niekoľko typov väčších démonov, proti ktorým sa odvážite postaviť len s granátometom a aj séria takmer nesmrteľných bossov. Ako vieme, démoni existujú v duchovnej podobe a teda stretnete aj neviditeľných nepriateľov. Tí budú najnepríjemnejší a spozorovať ich môžete len cez špeciálne okuliare ghost vision. Keďže sú nebezpeční, neskôr si budete v hre pri vstupe do každej miestnosti automaticky nasadzovať okuliare a prehliadať, či sa tam náhodou jeden z nich nenachádza.

Podobne ako oni, aj vy máte zbrane a celkovo ich je 9. Zo začiatku to bude  len obyčajná pištoľ, neskôr nájdete démonickú energetickú zbraň, nasledujú dve pištole, účinnejší samopal a prepracujete sa aj k sniperke, raketometu, granátometu a hlavne rotačáku. Zbrane sú naozaj pekne prepracované a rozanimované. Ich účinnosť ešte zvyšuje slušný záber automatického zameriavania zbraní vďaka, ktorému sa nemusíte zložito nastavovať presne na cieľ (nemáte tu myš ako na PC). V hre však nedoporučujem frontálne útoky, totiž nemáte takú zbraň, ktorá by nedovolila nepriateľom aspoň raz vystreliť a preto je dobré skrývať sa za rohy a takticky ich ostreľovať. Vaše brnenie a ani zdravie nie sú nekonečné a dokonca zdravie si počas levelov ani neobnovíte, v leveloch nájdete len doplňujúce brnenie. A druhá vec prečo si musíte dávať pozor, je absencia Quick save alebo ukladania pozície počas hry, pozícia sa vám uloží jedine medzi levelmi, respektíve jednotlivými časťami. Ak vás zabijú, musíte začať blúdiť po leveli znovu.

Ovládanie je slušne navrhnuté a vracia sa späť k základom, ktoré boli položené v Doomovi. Na rozdiel od dvoch nedokonalých ovládaní v RF, je tu jedno a veľmi slušné. D-padom ovládate pohyb a otáčanie postavy, 4kou a 6kou uhýbate do strán, 5kou strieľate, 7kou skáčete. Ďalej sú tu klávesy na prepínanie zbraní 8 a 9, klávesy na pozeranie sa hore a dole 2 a 3. Jednotkou zapínate Ghost vision a zvyšok sú doplňujúce na prezeranie úloh v danom leveli a podobné detaily. Jednoduché ovládanie a dá sa naň rýchlo zvyknúť. Jediný problém spôsobuje strafovanie teda uhýbanie do strán, ktoré je na klávesách 4,6. Dosť mrzuté lebo najmä počas bojov ho musíte využívať a keďže počas bojov strieľate klávesou 5, nemôžete robiť obe činnosti naraz a pri úhyboch musíte prestať strielať. 

Ashen
Ashen
Ashen

Grafika je na hre asi to najlepšie. Tomuto enginu môžu Tomb Raider a RF len potichu závidieť. Okrem toho, že je rýchly, má realtimeové svetelné efekty a veľmi slušný filtering na vzdialenejšie objekty. Teda tu naozaj vidíte, čo je blízko a čo ďaleko od vás. Nakoniec hra má aj kvalitné textúry a objekty, takže nečakajte žiadne veľké kocky na stenách a objektoch. Je síce pravda, že engine vo väčších miestnostiach jemne zatrháva a nepriatelia sú mierne lowpolygónový, ale dá sa to zniesť a sú to jediné mínusy grafiky. Zvuky sú tiež veľmi slušnou stránkou hry a užijete si kvalitné zvuky streľby, nabíjania, zomierania a do pozadia hrá príjemná hudba (osobne však radšej hrávam všetko na N-Gage bez zvuku) (nie si sám :), pozn. SJ).

Multiplayer cez wireless ponúka 8 máp zo single-playeru a dve špeciálne mapy čisto pre multiplayer. Zahrať si môžete až štyria proti sebe.  Multiplayer nie je zatiaľ nič extra, ale stále lepšie, ako Red Faction a dá sa pri ňom zabaviť.

Celkovo je Ashen najlepšia FPS akcia na N-Gage. Osobne si myslím, že je Ashen jedna z najprepracovanejších hier na N-Gage. S dĺžkou som celkom spokojný, možno to  ukladanie pozícii by tiež nezaškodilo, prípadne viac nepriateľov v leveloch by rovnako potešilo. Na druhej strane nemôžeme na handheldoch čakať toľko, ako v PC hrách a hlavná je aj tak zábava, ktorá v tejto hre určite nechýba.

Ashen
Ashen
Ashen


napísal saver 7.7.2004
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.4
Ohodnotiť
ASHEN
+ grafika
+ design levelov
+ zbrane
+ multiplayer
- ukladanie pozícii


RECENZIE HRÁČOV
Ashen
8.2
HELLKNIGHT    29.5.2005
Ashen svojím názvom nieje veľmi známy, ale na ngage bude mať určite nejaké meno. Jedná sa o kvalitne...prečítať celé
Mobil

Vývoj: Nokia / Torus Games
Štýl: Akcia
Dátum vydania:  jún 2004
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
| Ashen stránka 13.5.2004
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19543)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk