TRUE CRIME: STREETS OF LA

TRUE CRIME: STREETS OF LA

8.2

Prevezmite úlohu nemilosrdného detektíva Nicka Kanga a rozbite plány čínskej a ruskej mafie.

Recenzia na PC verziu

True Crime: Streets of LA nám konečne prišiel aj na PC a poďme sa pozrieť, ako autori zvládli konverziu z konzoly a či má hra šancu zaujať aj náročných hráčov. Od začiatku vývoja bola hra veľmi propagovaná, pretože mala v pláne prepracovať obrovské mesto Los Angeles do virtuálnej hernej podoby a navyše v ňom rozpútať mafiánsku vojnu.

 

Dostávate sa do úlohy Nicka Kanga, bývalého policajta, ktorý je znovu povolaný do služby, aby sa votrel medzi Čínsku a Ruskú mafiu a zistil, čo majú za lubom a zastavil ich. Nick je poločíňan poloameričan. Vyrastal v LA, no po smrti otca - policajta, odišli s matkou do Číny. Nick však miluje LA a po čase sa vracia späť. Dostáva miesto policajta a ide v otcových stopách. Po rokoch sa z neho stal tvrďas, nie vždy dodržujúci zákony, ktorý sa však sám odváži postaviť mafii. Tá situácia nastáva práve teraz. Bude len na vás, ako sa bude príbeh Nicka Kanga vyvíjať a kam ho život zanesie. Hra má tri rôzne konce, oddeľujúce sa od hlavnej línie v závislosti od vášho štýlu plnenia misií. Rovnako zažijete aj niekoľko alternatívnych misií, ktoré sa vám spustia vtedy, ak nebudete vedieť prejsť primárnu misiu. Všetko má za následok menšie alebo väčšie zmeny príbehu, no vedú vás vždy k jednému cieľu. Ale pozor, len v hlavnej vetve dotiahnete prípad do úspešného konca. V ostatných síce zvládnete zničiť jedného z mužov stojacich v pozadí, no  vždy vám niekto ujde alebo bude chýbať nejaká informácia, aby ste zistili, o čo tu vlastne išlo. Našťastie vám bude umožnené pokračovať vo všetkých príbehoch naraz, takže nemusíte hrať hru stále odznovu, ak sa chcete pozrieť, ako hra pokračuje v inej vetve.

 

True Crime: Streets of LA
True Crime: Streets of LA
True Crime: Streets of LA

 

Celý štýl hry pripomína kombináciu GTA  s priamym vývojom príbehu na štýl Mafie a celé je to ochutené spomalenými efektmi ala Max Payne. Misie sa skladajú z jázd po rozsiahlom a verne prepracovanom LA a z prestreliek v budovách alebo na uliciach. Užijete si aj bitky proti jednému alebo viacerým nepriateľom a ak by to nestačilo, nakoniec ešte hra prináša oddychové stealth misie.  Celé je to poprestrihované kvalitne spracovanými, priam filmovými scénami vťahujúcimi vás do príbehu plného zvratov. Síce v hre nie sú plne využité možnosti mesta a je tu menej možností ako v GTA, zato má však svoje vlastné špeciality, ktoré vám umožňujú dostatočne sa medzi misiami vyšantiť.  Keďže ste policajt, môžete počas jazdy mestom riešiť rôzne trestné činy, ako bitky na uliciach, obťažovanie, lúpeže, krádež áut, únosy alebo pouličné preteky. Je toho dosť. Páchateľov môžete naháňať, zatknúť, zbiť alebo aj zabiť, je to len na vás. Ak ich zabijete, vždy sa dá na niečo vyhovoriť. Môžete rovnako aj robiť náhodné prehliadky ľudí na ulici a skonfiškovať kontraband  a poteší možnosť legálneho prebratia vozidla komu len chcete. Ste predsa policajt a teda môžete zabaviť v prospech mesta hociktoré vozidlo. Ak si vyhliadnete také Lamborghini, Porsche alebo niektoré špeciálne vytunované auto, určite si ho nenechajte ujsť. Zastavte ho a šoféra jemne vyprevaďte. Autá sa samozrejme pri nárazoch ničia a preto tu máte aj opravárenské centrá, kde sa o vás postarajú a auto vám dajú dokopy. Nie je to veľmi nutné, ale poteší. Hlavne, ak ide o vaše auto, ktoré má na rozdiel od bežných áut aj sirénu, vďaka ktorej si v hustej premávke môžete vyčistiť cestu. Realita ovládania auta je viac  arkádová a je presne na štýl GTA. Ak nemáte radi arkádové jazdenie, doporučujem počkať si na Driv3ra.

 

Približne polovicu hry tvoria misie v meste, kde budete mať niekoľko rôznych typov úloh a spoznáte pri nich temné uličky Los Angeles takmer dokonale. Budete musieť prísť na určité miesto v danom čase, čo bude niekedy dosť náročné a často si špeciálne pre misiu budete musieť zadovážiť rýchlejšie auto a pár krát vyskúšať najkratšiu cestu k cieľu. Ďalej si užijete aj  naháňanie a rozstrieľanie nepriateľských áut, menej násilné bude sledovanie auta s určitým odstupom, kde sa nesmiete príliš priblížiť k vášmu cieľu, nakoniec trochu zložitejšie vyparenie sa nepriateľom v uliciach mesta. Po splnení automobilových misií sa poväčšine prostredníctvom prestrihových scén dostávate do rôznych budov, barov, reštaurácií, hangárov a tu už budete musieť použiť trochu viac šikovnosti a buď ich vystrieľate alebo ak sa chlapíci rozhodli zahrať bez zbraní, použijete päste. Bitky sú zo začiatku jednoduché. Máte základné údery rukami a nohami, ktoré môžete ťukať jednoducho aj na myši. Neskôr po tréningoch dostanete aj kopy z otočky, podkopávanie, prehadzovanie nepriateľov, pri ktorých už musíte používať kombinácie kláves. Nepriateľ má pri boji energiu rozdelenú na niekoľko častí a po sérii niekoľkých dobre mierených úderov vždy ostane na chvíľu omráčený. Tu zostáva čas na špeciálne kombo, ktoré nepriateľa značne dorazí. Pri boji si môžete ešte zobrať rôzne predmety, napríklad palicu, sekáčik, mačetu prípadne bejzbolku. Záleží na tom, čo sa váľa po okolí alebo čo ostane po dobitých nepriateľoch. Mimochodom, boje sú najťažšou časťou hry, hlavne ak sa proti vám postaví niektorý kung-fu majster a vy si budete pripadať ako fackovací panák. Preto odporúčam pomedzi misie navštevovať rôzne bojové kurzy v dojo u vášho brata alebo v iných zariadeniach a získavať tam nové kombá, nové ťahy a údery. Podobne  môžete upgradovať aj svoje strelné zbrane a aj vozidlo. S vozidlom si vždy musíte prejsť úlohy na policajnej prekážkovej dráhe a pri zbraniach sa dostanete na strelnice, kde ak splníte úlohy, zlepšia sa vám zbrane, zrýchli zameriavanie, nabíjanie atď.

 

True Crime: Streets of LA
True Crime: Streets of LA
True Crime: Streets of LA

 

Boje zbraňou pripomínajú štýl Matrixu a Max Payne. Vy máte pri sebe vždy len vaše základné pištole s neobmedzenými nábojmi. Ak chcete  lepšie zbrane, môžete si zobrať tie, čo zostanú po mŕtvych nepriateľoch (väčšinou pušky, samopaly atď...). Tie vám však vydržia len pokým nevyprázdnite zásobník. Akonáhle je prázdny, postava zbraň odhodí a vráti sa späť k svojim pištoliam. Môžete si zobrať aj dve rovnaké alebo rôzne nepriateľské zbrane, teda do každej ruky jednu. Pri streľbe máte možnosti kotúľov do strán a aj skákanie so spomalením času presne na štýl Max Payne. Teda môžete skočiť do bokov, dopredu dozadu spomalene a pritom strieľať nepriateľov. Je to trochu nemotornejšie ako v Maxovi, ale v krízových situáciách sa dá použiť. Podobne je tu aj ďalší konzolový pozostatok a to presné zameriavanie na headshoty alebo odzbrojenie protivníkov, kde ak držíte dlhšie tlačidlo streľby, postava zamerá presnejšie a objaví sa vám zameriavací krížik. Vhodné je to iba pri nepriateľoch s rukojemníkom, kde nesmiete zabiť nevinných a teda buď nepriateľa strelíte presnou ranou do nohy alebo ruky na odzbrojenie, prípadne mu zasadíte presný headshot.  No počas zameriavania nepriateľ na vás strieľa, takže rozumnejšie je často len naslepo vystreliť a oželieť stratu jedného rukojemníka. Straty nevinných vám však v hre znižujú Karmalevel, teda robia z vás zlého policajta. Čím viac civilov zabijete alebo prejdete autom, tým viac vám stúpa parameter Bad Cop. Akonáhle sa stanete zlým policajtom a váš karmalevel je v červenom, nedostanete sa do hlavnej vetvy príbehu a budete musieť pokračovať len vo vedľajších viac násilných, ale menej úspešných ukončeniach hry.

 

Okrem prestreliek a bitiek sú v hre ešte aj stealth misie. Pripomína to niečo na štýl Manhunt. Chodíte prikrčený, snažíte sa, aby vás nikto dlhšie nezahliadol a likvidujete všetkých, čo vám prídu do cesty skôr, ako vyvolajú poplach. Teda ak vás zahliadnu a vy ich nestihnete včas zneškodniť, misia končí.  Eliminovanie je v týchto misiách veľmi ľahké a nepriateľov stačí uspať špeciálne mierenými kung-fu chvatmi. Ak by ste k nemu však nestihli pribehnúť, môžete použiť aj špeciálne uspávacie šípky. Pri pohybe si musíte dávať pozor hlavne na rôzne predmety v okolí, aby ste nestúpili napríklad na sklo alebo nebuchli do vedra alebo do niečoho, čo vyvolá podozrivý zvuk. Vtedy sa nepriatelia hneď obzrú a máte "po ptákách"

 

True Crime: Streets of LA
True Crime: Streets of LA
True Crime: Streets of LA

 

Lokácií je v hre dostatok. Okrem toho, že je tu asi 10x väčšie mesto ako vo Vice City, dostanete sa do rôznych budov ako napríklad diskotéky, respektíve strip klubu, kde sa pobijete so striptérkami. Niekoho zrejme poteší aj sadomaso salón. Autori nezabudli ani na mäsiareň, rôzne sklady, reštaurácie a mrakodrapy.  Ak pôjdete po hlavnej príbehovej línii, dostanete sa aj do podzemia, kde vládne starý čínsky duch, je to tam plné zombíkov a zabojujete si tu aj proti pekelným kreatúram.

 

Hra beží na rovnakom engine ako GTA, takže sa vám môže zdať dosť podobné ovládanie a aj rozbíjanie áut. Štýlom grafiky sa hra nachádza niekde medzi komixovým štýlom GTA a realistickým Getaway. V každom prípade má však hra najrozsiahlejšie mesto, aké ste kedy v hre videli. Rýchlosť Renderware enginu je dobrá a malo by to fungovať slušne aj na pomalších počítačoch. Nie sú tu náročné svetelné efekty, shadre ani nič, čo by vám mohlo viac zaťažiť počítač. Problém môže byť s pamäťou, veľké mesto môže mať s 256MB ram trochu problémov. Z efektíkov sú veľmi pekné možnosti plnej deštrukcie väčšiny objektov, ako na uliciach, tak aj vo vnútorných priestoroch, kde po bitke z reštaurácie ostane len dreváreň. Podobne aj pri prestrelkách odpadávajú kusy stien, stĺpov, obrazy a pri jednej z misií si pripadáte úplne ako v Matrixe. Ešte keď k tomu pridáte spomalené strieľanie a kung-fu, ste v ňom po uši. Možno kvalita grafiky a textúr nie je úplne top a vyzerá tak niekde na úrovni staršej Mafie, ale konverzia z konzoly spravila svoje.  Na druhej strane veľmi kvalitne sú motioncapturované  prestrihové scény, kde si pripadáte ako vo filme Johna Woo. Hlasy sú lipsincované (beholder>pohyb pier v súlade s hlasom) a až na pár detailov aj presne sedia. Ďalej zo zvukovej stránky si určite všimnete rovnaký štýl ako v GTA, teda automatické hranie rôznych licencovaných skladieb počas levelov a počas jazdy autom. Rovnako aj vaša postava stále niečo šomre a každú chvíľu šplechne nejaký sarkazmus. Trochu mi v hre vadila malá minimapa, na ktorej vidíte len naozaj maximálne dve ulice okolo vás, a ak si zapnete veľkú mapu, tam ulice ani nevidíte a je to len hrubý obrys celého mesta. Trochu škoda, mali tam byť vyznačené všetky upgrade pointy, pumpy a podobné užitočné veci, kde by ste sa eventuálne mohli zastaviť.

 

Hra má možnosť aj multiplayeru, ten je však dorobený špeciálne do PC verzie a nie je nijako výrazný ani prepracovaný. Radšej by som odporúčal zahrať si multiplayer v GTA cez tie rôzne free utility, čo vychádzajú. Obsahuje to tu veľa bugov, hra laguje a chcelo by to aspoň niekoľko patchov.

 

Celkovo je True Crime pekná kombinácia rôznych štýlov, možno nie všetkým sadne ovládanie a arkádovejší štýl hry, ale ak vás hra chytí, určite si ju už prejdete. Síce grafika v hre je trochu slabšia, ako sme zvyknutí, ale pri takom obrovskom meste sa ani nečudujeml. Potešia rôzne ukončenia hry a aj možnosti alternatívnych misií, ak neprejdete niektorú hlavnú misiu. Celková hrateľnosť je tiež slušná a až na pár problémov s kamerou by som nemal výhrady. Strieda sa množstvo rôznych štýlov a nepripadá vám to príliš nudné a opakujúce sa. Autori mohli  pridať aj viac pretekov cez mesto a rôzne ďalšie minihry, aby sa tak lepšie využila celková rozloha mesta. Aj bez nich hra kvalitne zabaví a je celkom príjemným spestrením leta a skrátením čakania na Driv3ra a GTA San Andreas.

     


napísal saver 11.6.2004
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.2
Ohodnotiť
TRUE CRIME: STREETS OF LA
+ veľké mesto
+ alternatívne misie a rôzne konce hry
+ kvalitné prestrihové scény
- kamera pri bojoch
- nevyužitá rozsiahlosť mesta


RECENZIE HRÁČOV
True Crime: Streets of LA
8.3
LIAM GALLAGHER    13.11.2005
Zdravím:-).Aj ked už je nejaky čas,čo tato hra vyšla a ja som ju tiež nehral v najbližšej dobe,ale m...prečítať celé
True Crime: Streets of LA
8.7
ELSI    11.8.2005
Od chvíľe, keď som počul o tejto hre som si ju chcel zahrať. Po pár týždňoch sa tak stalo a po asi m...prečítať celé
True Crime: Streets of LA
6.7
TIDUS    12.7.2005
Tato hra nás nechala dlchsie čakať než bolo planovane.Tak mi zostávalo iba sledovanie videí a obrázk...prečítať celé
True Crime: Streets of LA
8.0
RAINBOW    5.5.2005
Máme tu ďalší klon série GTA. Trochu oneskorene, ale predsa len som sa rozhodol napísať o hre, ktorá...prečítať celé
True Crime: Streets of LA
8.3
PETER5NUMBER    13.4.2005
Hra, ktorá je MIX žánrov (strieľanie, kung-fu, stealth, jazda autom) sa odohráva v Los Angeles. Hneď...prečítať celé
PC

Vývoj: Activision / Cenega / Activision
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2004
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk