RED FACTION

RED FACTION

5.0

Dokáže N-gage verzia kvalitného Red Faction od legendy Johna Romera dobehnúť svojho predchodcu na PC?

Recenzia na Mobil verziu

Veľmi som sa potešil, keď bola ohlásená konverzia kvalitného Red Faction titulu na N-gage. Pôvodná PC hra bola veľmi kvalitná, slušná grafika, dobrý plne deštrukčný engine, možnosť ovládania niekoľkých vozidiel, slušná interaktivita s prostredím. No jednoducho nádhera. Škoda však, že N-gage verzia je kvalitatívne niekde úplne inde a po otestovaní myslím, že je to zatiaľ najhoršia 3D záležitosť, ktorá na N-gage vyšla. Na to, že to robilo Monkeystone v čele s Johnom Romerom, to malo byť výrazne lepšie. Vidieť, že Romero v posledných rokoch stráca inšpiráciu a je vo vývojovej kríze (kto vie, či niekedy vôbec vývojový vrchol mal a či sa len  v ID softe nepriživoval :).

V Red Faction sa dostávate do úlohy novopečeného baníka na Marse. Rýchlo však zisťujete, že to nie je to, čo ste čakali. Nie je to nová príležitosť. Je to presný opak. Dokonca väzenie by bolo lepšie. Baníci tu pracujú cez 12 hodín vkuse, sú buzerovaní ozbrojenými strážnikmi a akoby to nestačilo, prepukol tu záhadný mor, ktorý postupne zabíja baníkov. Nikto im nechce pomôcť a vedenie všetko drží v tajnosti. Po pár mesiacoch úpornej driny, kedy by ste už najradšej z Marsu vypadli, sa to stane. Vznikne vzbura. Dozvedáte sa o tajnej skupine Red Faction, ktorá práve začala boj proti ťažobnej korporácii. Keďže ste v strede bojov, v záujme ochrany vlastného života sa chopíte zbrane a púšťate sa do boja. Už niet cesty späť. Zo začiatku len bojujete a hľadáte čo najrýchlejší útek z planéty, no postupne vás kontaktujú vedúce osobnosti červenej frakcie a dostávate sa do udalostí stále hlbšie a začínate zohrávať kľúčovú úlohu. S pomocou vášho koordinátora, ktorý vám určuje cestu, komunikuje s vami a ukladá vám úlohy, sa dostanete na kĺb tomu, čo sa tu vlastne deje. Zistíte umelý pôvod moru, nájdete šialeného vedca a nakoniec budete musieť zastaviť zničenie planéty... 

Red Faction
Red Faction
Red Faction

Celkovo je v hre 12 levelov odohrávajúcich sa v chodbách, hangároch a aj pod vodou. Príbehom N-gage verzia kopíruje pôvodnú hru, čakajte značne orezané levely a aj príbeh o vývoji, ktoré sa  dozvedáte, je iba pár správ na displeji. Od vás sa očakáva jediné. Prejsť cez level, vystreľať všetko, čo sa pohne a dôjsť k východu. Cestou si ešte pošťukáte tlačidlá na otváranie dverí a vyhodíte do vzduchu aj pár stien. Levely sú krátke a väčšinou naschvál dosť náročné. Teda čakajte niekoľko nečakaných nepriateľov, ktorí po vás začnú strieľať skôr, ako sa na nich otočíte alebo zamierite. Čo by nebolo až tak na škodu, aspoň musíte viac trénovať. Škoda, že niekedy je toho až priveľa a vďaka absencii quicksave sa vám level podarí prejsť až na 10-15 krát, čo robí hru dosť repetívnou a deprimujúcou. Depresii z hry napomáha aj design levelov, ktorý je  veľmi slabý a svojim kockatým designom sa môže porovnávať jedine s Wolfensteinom 3D, dokonca aj free Doom na N-gage je krajší.

 

Zbraní je celkom dostatok a sú jediným pozitívnym  prvkom v hre. Máte tu základnú pištoľ, samopal, obušok, cestou nájdete aj nepriestreľný štít, poteší raketomet, sniperka a aj ručné granáty. Celkom pekné zbrane. Škoda však slabých animácií. Totiž nie žeby neboli, ale väčšinou sú veľmi krátke, nevýrazné a pri väčšom boji ich engine jednoducho preskočí. Ak uložíte nálož, kliknete, stena je zrazu preč, bez nejakého výbuchu. Rovnaké animačné katastrofy vás čakajú aj pri zabíjaní nepriateľov, ktorí sa ani nepohnú, keď do nich strieľate a na koniec, keď ich zabijete, len zmiznú vo vzduchu. Prípadne ak máte naozaj šťastie a uvidíte animáciu, rozprsknú sa do niekoľkých krvavých škvŕn. AI nepriateľov sa ani neoplatí komentovať.

 

Red Faction funguje na 3D enigne X-forge od Fathammera, ktorý je zjavne v nejakej prvej verzii a nemá všetky potrebné funkcie a keď k tomu pripojíte slabé spracovanie hry, výsledkom je priemerná záležitosť. Už som spomínal slabé animácie a kockatý design levelov, no to ešte bolo relatívne stráviteľné v porovnaní so splývaním stien. Totiž engine nemá žiadny fadeout ani hmlu a podobné srandičky, ktoré by odlišovali vzdialené steny od blízkych, takže celé sa vám to bude zdať nepríjemne 2D a často nebudete vedieť nájsť chodbu, ktorá splýva s ostatnými stenami. To je samozrejme aj vďaka jednej maximálne dvom textúram, ktoré sú použité na stenách v leveloch. Engine nie je ani extrémne rýchly a napríklad s enginom z Tomb Raidera sa nedá ani porovnávať. Má síce menej clippingu a chýb, ale vyzerá slabšie. Nakoniec má ešte engine nadpriemerne dlhé loadovacie časy a to aj  pri reloade levelu.

Red Faction
Red Faction
Red Faction

 

Ovládanie je síce slabé, ale celkom zaujímavé. Autori nepripravili len jedno, ale hneď dva typy ovládaní. Jeden je klasický konzolový a teda D-padom pohybujete postavou smerom kam chcete a číselná klávesnica vám slúži na skákanie, výmenu zbraní a strieľanie. Pri druhom systéme ovládania, ktorý by sa mi v lepšej hre aj celkom páčil, D-padom ovládate len mieritko, ako na PCéčkach mouse look a klávesnicou pohybujete postavou vpred a do strán. Škoda, že pri tomto pohľade sa stratila klávesa skákania a treba sa vždy prepnúť do základného módu. Druhý systém je dobrý hlavne pre lepšie a rýchlejšie zameriavanie nepriateľov, no je trochu komplikovanejší. Nakoniec je vaše zameriavanie a pohyb trochu trhaný. Ak je cieľ ďalej od vás, môže sa vám stať, že ho aj pri malom pohybe kurzorom preskočíte a nebudete môcť zamerať, zatiaľčo on do vás veselo strieľa. Podobne to je aj s presnosťou, nepriatelia vás trafia aj z diaľky, keď ich ledva vidíte a vy aj keď ich zamierite z diaľky ani netušíte, či dobre triafate.

 

Nakoniec zaujímavou záležitosťou v hre je  multiplayerový deatchmatch, kde sa môžete cez bluetooth trochu vyblázniť v niekoľkých malých 3D mapách. Nie je to nič extra, ale je to prvý deathmatch na N-Gage.

Celkovo hru veľmi neodporúčam, je to slabšie a niektoré veci ako keby nedokončené. Má šancu síce trochu zabaviť, ale nudné prostredie, ovládanie, náročnosť a neprehľadnosť hru dosť kazia. 3D hry zatiaľ na N-gage veľmi nepresvedčili. Uvidíme, ako zaujme ohlasovaný Ashen, veľmi kvalitne však vyzerá pripravovaný Ghost Recon a Call of Duty. Ak by som mal odporučiť 3Déčku, tak radšej Tomb Raidera alebo Dooma, tie sú hrateľnejšie.

Red Faction
Red Faction
Red Faction

 

napísal saver 1.6.2004
Páči sa mi!
5.0
Používatelia
6.1
RED FACTION
+ deathmatch multiplayer
- grafika
- neprehľadnosť
- dlhé loadingy


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19598)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk