VAN HELSING

VAN HELSING

6.7

Povolali zabijaka menom Van Helsing, aby raz a navždy skoncoval s najväčšími monštrami v ľudskej histórii.

Recenzia na PS2 verziu

Povolali zabijaka menom Van Helsing, aby raz a navždy skoncoval s najväčšími monštrami v ľudskej histórii.

 

Koľkokrát sme sa už stretli s pánmi Draculom, Frankensteinom a Vlkolakom? Či už to bola kniha, komix, film alebo televízny seriál, zápornú úlohu hral iba jeden z vymenovaných. Koľkokrát boli už zabití a opäť vzkriesení? Vždy dostali druhú šancu a pútavý námet ich dokázal oživiť s patričnou pompéznosťou. Oslavy vzkriesenia boli vždy doplnené o nezvyčajný pohľad na tieto legendy a každé znovuzrodenie malo iný výklad histórie. Ako vyzerala pôvodná a komerciou nepoškvrnená legenda vedia možno iba historici a naozajstný potomkovia starých rodov. Koľkokrát si sadli za jeden stôl Dracula, Frankenstein a Vlkolak, aby prediskutovali ich ďalšie účinkovanie vo filme alebo hre? Nikdy? Van Helsing je odlišného názoru.

 

Súčasne s veľkofilmom Van Helsing sa k nám dostáva aj rovnomenný herný titul na konzoly PS2, Xbox a GameBoy Advance. Úvahy o vytrieskaní čo najväčšieho balíka peňazí z nevinných kupujúcich nechajme na analytikov. Venujme sa interaktívnej zábave menom Van Helsing.

 

Van Helsing
Van Helsing
Van Helsing

 

Kto ešte nemal možnosť pozrieť si film, mal by pred samotným spustením hry zájsť do kina. Príbeh je v hre utláčaný rýchlou akciou a v tej mele vám uniká podstata Van Helsinga a jeho úlohy. Gabriel Van Helsing je zabijak v službách vatikánskej tajnej rady. Jeho úhlavným nepriateľom a tŕňom v oku je samotný gróf Dracula, ktorý pripravuje zákerný plán na oživenie svojich bratov a sestier. Popri krížovej výprave do Transylvánie musí Van Helsing zabrániť vyhubeniu rumunského rodu a ochrániť posledného žijúceho potomka, pôvabnú Annu. Príbeh neovplýva originalitou a drží sa striktne filmového scénára. Plytkosť sa však odrazila na finálnej hernej podobe, ktorej chýba inovácia a odvaha autorov vystúpiť z tieňa filmu a implementovať vlastné nápady. Hra sa mohla iba ľahko inšpirovať filmom a celok by pôsobil oveľa sviežejšie než ako hanblivý syn, ktorý sa dostáva do obchodov.

 

Van Helsing si požičal a vykradol všetky herné mechanizmy, ktoré dokonale fungovali v tituloch Devil May Cry a Lord Of The Rings: Return Of The Kings. Teda filmová kamera, hudba, kulisy a množstvo komb a instantnej akcie. Pri týchto tituloch však vyzerá Van Helsing ako niekoľkokrát vylúhovaný čaj, vrecúško ešte stále dokáže zafarbiť vodu, ale lahodná chuť a aróma sa vytratila nevedno kam. Nechajme prehovoriť Van Helsinga a jeho šesťranné revolvery.

 

Začiatok hry patrí rýchlemu zoznamovaniu sa s postavou a jej pohybovými vlastnosťami. Tieto sa počas hry dopĺňajú o akrobatické kreácie kombinované s exhibíciou smrteľných zbraní. Prvá lokácia, temná katedrála, skrýva po krátkom lezení a skákaní prvého bossa Dr.Jekylla a jeho alter ego Mr.Hydea. Kontakt s bossom doprevádza mohutné vibrovanie ovládača a vynikajúci prestrih z in-game animácie do hry. Filmová atmosféra sa podpísala nielen na lokáciách, dabingu, hudbe, ale aj na vynikajúcom strihu a uhle kamier zaberajúcich dianie na obrazovke. Už počas nástupu a krátkeho rozhovoru Van Helsinga s bossom sa rozvibruje ovládač a krátko po skončení dialógu začína akcia. Práve tieto momenty vás dokážu udržať napnutého počas celej hry. Konfrontácia s Hydeom je krátky proces a z Paríža sa hra presúva do Transylvánie (Rumunska). Tu sa odohráva veľká časť hry a počas prechádzania medzi jednotlivými úrovňami začnete mať pocit déja-vu. Niektoré lokácie sú dokonca použité viackrát, ale k tomuto problému sa ešte vrátim.

 

Van Helsing
Van Helsing
Van Helsing

 

Prechádzku po Transylvánii a hľadanie indícií k Draculovi vám bude znepríjemňovať množstvo nepriateľov. Od zombíkov, ktorí snáď nemôžu chýbať v každom akčnom titule sa stretnete s gargoylami, živými sochami, upírmi, duchmi a malými nechutnými trpaslíkmi s kopijami. Inteligencia potvor je na bode mrazu, používajú vždy iba jednu taktiku boja a je jednoduché prečítať  ich chovanie. Okamžite sa na vás bezhlavo vrhajú a útočia vždy v skupinkách. Pri veľkom počte nepriateľov máte čo robiť, aby ste sa udržali na nohách. Holými rukami by prekérne situácie nezvládol ani Koprfíld, preto má Van Helsing v zálohe smrtiace zbrane. Základnú výbavu tvorí dvojica revolverov a Tojo Blades, čo sú rotačné čepele, ktoré drží v rukách a kedykoľvek ich môže hodiť smerom k protivníkovi. Bojový systém dovoľuje bleskurýchle výmeny zbraní a ich kombinovanie. Práve tie sa stanú správnym korením pri frenetickom zabíjaní. Na začiatok „načnete“ nepriateľa čepeľami a keď sa na vás nalepí efektne ho dorazíte výstrelom z revolvera. Postupom času sa dostanete k čoraz silnejším zbraniam: kuši, brokovnici, zbrane strieľajúcej elektrické výboje, čepele vymeníte za dva meče a ku koncu si budete môcť zastrieľať aj z rotačáku.  Všetky projektilové zbrane majú bezodné zásobníky a je ich možné dočasne doplniť špeciálnym strelivom. Šípy budú vybuchovať a náboje budú mať väčšiu účinnosť. Pri aktivovaní špeciálneho streliva sa okolo čepelí alebo mečov vytvorí aura a nepriatelia budú padať rýchlejšie. Okrem uvedených zbraní disponuje Van Helsing vystreľovacím hákom na jednoduchšie prekonávanie priepastí a prekážok alebo na pritiahnutie nepriateľa a jeho následné dorazenie.

 

Hra je zameraná predovšetkým na boje na blízko a tu sa k slovu dostávajú pohybové možnosti hlavného hrdinu. So zbraňami môže robiť kotúle, premety a úhybné manévre a popritom aj strieľať. S čepeľami dokáže Van Helsing narábať majstrovsky. Rýchle prískoky striedajú zbesilé údery a špeciálne kombá. Jedno z najelegantnejších je nabratie protivníka, vyhodenie ho do vzduchu a dorazenie ho skôr než stihne dopadnúť na zem. Kombá majú však jednu veľkú nevýhodu, väčšinu sa musíte naučiť sami. Z každého nepriateľa alebo rozbitím množstva sudov a dební, vypadnú zelené kríže (duše), za ktoré si môžete na konci každej úrovne zakúpiť kombá alebo zvýšiť hodnotu zdravia a špeciálneho streliva. Na každého nepriateľa a špeciálne na bossov platí iná zbraň a iná taktika. Ako som už spomínal po niekoľkom reštarte misie dokážete taktiku potvor prekuknúť. Obtiažnosť hry je nízka aj na úrovni hard. S príchodom silnejších zbraní je prechádzanie hry len otázkou vašej šikovnosti. Celkovú obtiažnosť zjednodušuje aj systém ukladania pozície po každom opustení obrazovky.

 

Van Helsing
Van Helsing
Van Helsing

 

Van Helsing sa prezentuje v slušivom háve. Grafika je rozmanitá a rýchla. Pohyby a kombá sú verné a ich výsledky atraktívne. Každá lokácia skrýva niekoľko tajných miestností, poprepchávaných množstvom Easter Eggs, ktorými si odomykáte cheaty, ako veľké hlavy nepriateľov, niekoľko skinov hlavnej postavy alebo halucinogénne animované textúry (skúste prejsť úroveň bez toho, aby spadol hrdinovi klobúk z hlavy). Prostredia sú interaktívne a nájdete tu množstvo rozbíjateľných sudov a dební. Ku koncu sa jednotlivé lokácie začnú opakovať a spolu s nimi aj vystúpenie jednotlivých bossov niekoľkokrát po sebe. Hudobná stránka je na vysokej úrovni, o dabing postáv sa postarali samotní protagonisti filmu.

 

Van Helsing vykradol to najlepšie z akčných hier a snažil sa jednotlivé prvky skombinovať. Výsledok je iba krátkotrvajúca (4 hodiny) zábava s nulovou znovuhrateľnosťou.

 

Jednoduché tipy na hranie:

-aj na tých najnepravdepodobnejších miestach nájdete doplňovač života alebo streliva

-pri bojoch sa neustále pohybujte a kombinujte zbrane

-špeciálne strelivo šetrite na bossov


napísal Space Junker 21.5.2004
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
6.7
Ohodnotiť
VAN HELSING
+filmová atmosféra
+neustála akcia
-krátke
-plytké


RECENZIE HRÁČOV
PS2
Xbox

Vývoj: VU Games / Saffire
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  máj 2004
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (0)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19844)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk