TRANSPORT FEVER 2

TRANSPORT FEVER 2

Evolúcia v cestovaní

Dojmy

Manažmentové hry mám rád, a aj keď ich nehrávam často, kvalitné kúsky ma vždy istým spôsobom lákali. Na Gamescome v Kolíne nad Rýnom som sa zatúlal do stánku vydavateľa, ktorý má vo svojom portfóliu obľúbenú manažmentovú sériu zameranú na prepravu. Značka Transport Fever ešte nie je až taká zabehnutá, no priamo vychádza z o niečo staršej hry Train Fever. Tá vyšla len v roku 2014, no hráčov, ako aj novinárov príliš nezaujala. V recenziách si väčšinou odnášala jemne nadpriemerné známky, pričom u hráčov bola situácia veľmi podobná. Hre skrátka chýbala kvalita, poriadny obsah a prehľadnosť. V štúdiu Urban Games si ale povedali, že síce pracovať výhradne s vlakmi nie je zlé, no určite by nebolo zlé rozšíriť portfólio dopravných prostriedkov a hru neobmedzovať len na koľajové dopravné prostriedky. V roku 2016 sa do predaja dostal titul, ktorý presne toto prinášal. K tejto zmene náležite upravil názov, slovo „Train" nahradilo „Transport", a tak sa zrodil komplexnejší dopravný manažér.

V recenziách dopadol Transport Fever o niečo lepšie. Logicky bola najväčšou výhodou široká ponuka dopravných prostriedkov a tým aj rozmanitosť hry. Stále tu ale bolo prítomných niekoľko väčších a menších neduhov, ktoré skrátka prekážali. Rozsiahlosť bola niekedy na škodu a v našej recenzii sme skritizovali aj neohrabané užívateľské prostredie. Jednoznačne teda išlo o krok správnym smerom, no na prvýkrát sa tvorcom nepodarilo priniesť dostatočne vyladený zážitok. Už do konca roka by sme sa ale mali dočkať pokračovania, ktoré sme si práve na Gamescome mohli pozrieť pekne zblízka už niekoľko mesiacov pred vydaním. No a práve Transport Fever 2 bola jedna z mála hier, ktorá vo mne vyslovene zanechala dobrý dojem. Hru som síce nehral, no vedľa mňa sedel jeden z vývojárov, ktorý mi prezentoval všetky možnosti a ochotne odpovedal na všetky otázky.


Nakoľko na mňa hra urobila dojem, aj tieto riadky sa budú niesť v tomto duchu. Tento pozitívny pohľad ale, samozrejme, nemusí odrážať kvalitu finálnej verzie hry. Transport Fever 2 prinesie naozaj veľkú porciu zmien, tak je možné, že na niektoré pri písaní skrátka zabudnem. Nie všetko sa navyše dalo zapamätať či zapísať. Začnem teda od tých najvýraznejších noviniek a následne budem postupovať k menším zmenám. Pokračovanie dostane úplne nové prostredie, ktoré bude ostrovného typu. Na pohľad turisticky zamerané miesta tak môžete mať taktiež pod palcom. Značnou zmenou si prešiel editor, ktorý ponúka veľa možností ako si upraviť terén. Samozrejmosťou je generátor, v ktorom si jednoducho zvolíte napríklad vodnú plochu, stromy, hory, roviny a všetko za vás vytvorí v priebehu niekoľkých sekúnd. Do rúk ale dostávate aj nástroje, ktorými si viete meniť všetko manuálne. Ak by ste ale úpravy mysleli smrteľne vážne, hra po novom podporuje a niečo ako hĺbkové mapy, ktoré si môžete vytvoriť napríklad v Photoshope a následne importovať. Na tomto základe následne hra vygeneruje skutočnú mapu prostredia.

Transport Fever je zaujímavý aj vďaka tomu, že v hre plynie čas. A to nie len tak kvôli prehľadnosti, ale s naozaj skutočným významom - spolu s ním sa totiž mení aj doba. Nezačínate teda hneď s veľkými lietadlami či modernými lokomotívami, ktoré vedia uháňať 300-kilometrovou rýchlosťou. Svoju púť manažéra dopravy začínate už na prelome devätnásteho a dvadsiateho storočia, pričom sa viete postupne dopracovať až do budúcnosti 21. storočia. Toto bolo prítomné aj v pôvodnej hre, no nebolo možné zastaviť čas. V pokračovaní teda konečne dostanete túto možnosť, a to natrvalo. Ak sa vám niektoré obdobie bude páčiť, skrátka si zastavíte čas a celú hru môžete hrať len v danom konkrétnom období. Ide o nutné a veľmi dobré riešenie, ktoré vie dodať hre úplne iný rozmer. Každá doba je totiž osobitá a so sebou si nesie aj rôzne unikátne možnosti, ku ktorým si takto udržíte stály prístup.

Keďže je ale hra hlavne o spravovaní dopravných uzlov všetkých možných kategórií, isté zmeny dorazili aj do tejto časti. Podľa slov autorov má každá jedna postava v hre svoj vlastný príbeh, teda nejaký režim, ktorým sa riadi. Obyvatelia mesta logicky prichádzajú a odchádzajú na základe toho, ako sa im v meste páči, pričom dopravné zápchy sú jedným z hlavných problémov, ktorý im môže prekážať. No rozhodne nie je jediný. Prekážať im môžu aj emisie a nielen CO2, ale aj hluk. Hra ale tieto prvky nijako nerozlišuje a zaraďuje ich do jednej ucelenej kategórie, teda už spomínané emisie. Samozrejme, v hre nechýbajú také detaily, ako tvorba jednosmerných ciest, tvorba viacerých cestných pruhov alebo kruhové objazdy. Veľkým plusom je možnosť ovládania semaforov a do istej miery aj dopravných značiek. Sami si môžete zvoliť intervaly svetiel, ktorý pruh môže ísť kam, prípadne ich kombinácie. Vďaka týmto možnostiam máte naozaj veľký vplyv na dopravnú situáciu.


Podobná situácia je nielen na cestách, ale aj na koľajniciach. Pochopiteľne, veľa možností v rámci vlakovej dopravy je prítomných aj kvôli tomu, že hra začínala ako vlakový manažér. Každopádne, ukrátení nie sú ani tí, ktorí cestujú v autobusoch. Ich výstavba je dôležitá pre odľahčenie dopravy, a to aj medzi mestami, pričom cestu si automaticky vyberá hra sama - tú najkratšiu. Meniť ju môžete len prípadným dopĺňaním zastávok. Ďalšia veľká zmena sa pritom týka aj samotnej stavby. Hra totiž síce ponúka predvolené verzie staníc či letísk, no vytvárať si môžete aj vlastné. Postaviť môžete ľubovoľné komplexné stanice, ktoré sa navyše automaticky prispôsobujú terénu. Hra teda už nie je obmedzená na úplne presné lícovanie jednotlivých stavieb a sama sa upravuje, aby vyhovela vašim požiadavkám. Priamo do stavby navyše môžete zasahovať napríklad pridávaním doplnkových chodníkov a podobne. 

Transport Fever 2 vyzerá naozaj dobre. Autori hru prezentovali skutočne sebavedome a tento pozitívny pohľad sa preniesol aj na mňa. Viaceré novinky a celkový dôraz na komplexnosť systému manažmentu sú naozaj zaujímavé a hre môžu oproti pôvodnému titulu výrazne pomôcť. Samozrejme, na finálny verdikt si budeme ešte musieť počkať do vydania plnej verzie. Tá by mala vyjsť ešte do konca tohto roka, no stále nie je jasné, kedy presne by sa tak malo stať. A tak nám len zostáva veriť, že nepríde odklad.


napísal play3man 24.9.2019
Páči sa mi! (+4)
TRANSPORT FEVER 2


PC

Vývoj: Good Shepherd Entertainment / Urban Games
Štýl: Managementová
Dátum vydania: 11. december 2019
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18413)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk