WATCH DOGS LEGION

WATCH DOGS LEGION

Brexit od Ubisoftu

Osobne som z Watch Dogs série nikdy nepadal na zadok a skôr ma nechávala chladným. Jednotka ma síce zaujala aspoň spracovaním, no dvojka už išla úplne mimo mňa. Pri predstavení Watch Dogs Legion som však musel uznať, že sa v Ubisofte naozaj posnažili a ponúkajú naozaj zaujímavý nápad. Zasadiť hru do post-brexitového totalitného Londýna blízkej budúcnosti má niečo do seba. Rovnako aj fakt, že sa hra nebude sústrediť na príbeh len jedinej postavy, ale ponúkne príbeh celej skupiny DedSec operatívcov fungujúcich v meste. Ktorýkoľvek obyvateľ môže byť ich členom a prispieť tak k spoločnému úsiliu.

Ako asi tušíte, úsilím je zvrhnúť policajný štát, ktorý potláča osobné slobody, pričom je v mnohých prípadoch len na vás, ako sa k tomuto postavíte. Môžete tasiť zbrane, môžete sa potichu pohybovať v tieňoch, môžete využívať svoj intelekt. Je to len na vás a tiež na postavách, ktoré práve ovládate. Kedykoľvek sa medzi nimi môžete prepínať a využiť tak na aktuálnu úlohu niekoho, kto má podľa vás najlepšie predpoklady ju zvládnuť. Môže to byť hacker či babičky s výcvikom špeciálnych jednotiek. Aj keď teda pred streľbou už ďaleko neutečie.

Vydanie hry je naplánované na 6. marec 2020, no aj tak sme si jej demo mohli vyskúšať len teraz. Bolo síce krátke a jednoduché, no aj tak vyššie opísané možnosti hry reprezentovalo až prekvapivo dobre. Vlastne len jednu vec nám v ňom vývojári nepovolili, a to je naberanie nových posíl do DedSecu. Zato nám ale dali k dispozícii naozaj širokú paletu rôznych postáv, ktoré sme mohli povolať do boja. Delia sa tu na 3 triedy: Enforcer (silová trieda), Hacker (technická trieda) a Infiltrator (stealth trieda).

Watch Dogs Legion

Ako asi čakáte, prostredie okolo vás na postavu reaguje. Musíte tak rozmýšľať aj nad tým, kedy a kde vytiahnete zbraň, keď už musíte niekoho zlikvidovať. Strieľať sa tu síce dá, no hra sa vás snaží motivovať k iným prístupom. Každá trieda má svoje špeciálne schopnosti, ktoré vám pri riešení situácií pomôžu rozdielnym spôsobom. S každou však dokážete hackovať a líšia sa v tom, aké široké sú možnosti ich hackovania. Niekto dokáže ovládnuť len kamery, no skúsený hacker dokáže ovládnuť aj ozbrojené drony. Bez hackovania sa tu jednoducho nepohnete, no koniec koncov práve hackovanie je základným kameňom série.

Každú úlohu musíte najskôr preskúmať. Na to tu máte dostatok možností. V prvom rade sa musíte dostať na miesto úlohy a potom to už ide skoro samo. Zobrazíte si ciele, aktívne možnosti hackovania v okolí a snažíte sa aj zistiť, čo vaše ciele práve robia. Môžu napríklad len hliadkovať a mať svoju rutinu, čo dokážete využiť. A keď už idete na vec, nasadí si vaša po zuby ozbrojená babička na hlavu prasačiu masku a púšťa sa do likvidácie cieľov s eleganciou agenta 007. Alebo aj nie. Ako som už písal, tu je to naozaj na vás.

Cieľom misie v deme bolo zlikvidovať troch dôstojníkov SIRS. Ako asi tušíte, nachádzali sa na ťažšie dostupných miestach, boli chránení ozbrojencami na každom kroku, no a vzduch chránili dronmi. Vďaka predbežnému prevereniu terénu som si našiel niekoľko cestičiek, ako sa k nim dostať, no nakoniec som vyskúšal hneď tri, keďže predo mnou stáli tri ciele. Prvý to schytal najpriamočiarejšou cestou, a to guľkou medzi oči, čo však zalarmovalo stráže navôkol a z toho smrdel problém. Bolo sa treba skryť, no stále zostávali ďalší dvaja. Babička hackerka ale skrývala eso v rukáve a jeden útočný dron poslúžil na likvidáciu druhého cieľa rovno z oblohy.

Najviac sa mi ale páčila likvidácia posledného cieľa. Viete o plánoch doručovať zákazníkom tovar prostredníctvom dronov? V hernej verzii Londýna to už funguje, takže tu nájdete aj doručovacie/prepravné drony. Tie viete taktiež hacknúť a zobrať nimi napríklad nádrž s horľavinou, vyniesť ju pekne vysoko a odtiaľ ju nešťastníkovi hodiť na hlavu. Potom zostáva už len sledovať ten ohňostroj. Nezvláda vaša aktuálna postava niektorú z potrebných činností, či dokonca padne v boji? Môžete, alebo dokonca musíte siahnuť po niekom inom.

Tam však toto krátke demo skončilo, čo je síce škoda, no ešte zostal čas vyskúšať si nejaké ďalšie možnosti. Potrebujete chaos na ulici? Hacknite autobus a nechajte ho nabúrať v križovatke. Alebo hacknite čln v kanáli a nasmerujte ho tak, aby na rampe vyletel a zlikvidoval niekoho na chodníku. Hackovať tu môžete naozaj všetko, rovnako si môžete zisťovať informácie o ľuďoch okolo vás. No pozor na to, ako sa k svojmu okoliu správate. Vždy, keď niekoho na ulici zabijete, hra vygeneruje nejakého jeho príbuzného, ktorý k vám má automaticky záporný vzťah, čo sa môže prejaviť na tom, že sa k DedSec nepridá.

Jazdný model mi pripadá na podobný štýl open world akcie pomerne štandardným, čo, bohužiaľ, znamená, že to nie je žiadny zázrak. Z fyziky ovládania autobusu aj motorky je veľmi podobný dojem, čo by ste rozhodne mať nemali. Je to veľmi jednoduché, nie príliš prepracované, ale na presun po meste to stačí, aj keď by som si vedel predstaviť aj lepší výsledok.

Watch Dogs Legion

Demo nás zaviedlo do Camdenu, ktorý je tu spracovaný naozaj veľmi zaujímavo a aj verne svojej skutočnej predlohe, aj keď, samozrejme, autori v rámci futuristického spracovania použili aj poriadnu dávku vlastnej fantázie. Camden je tu lokalitou, ktorá „patrí“ odboju, čo sa pretavilo aj do jeho vizuálneho spracovania. Pôsobí punkovo, trochu špinavo, sú tu grafity po stenách a podobne. A hlavne to všetko vyniklo vďaka technológii raytracingu, ktorá tomu celému dodala šmrnc. Daždivé anglické počasie sa pretavilo do množstva odleskov a Camden je vlastne aj tak pomerne plný vody. V deme sme si mohli priamo za behu zapínať a vypínať RTX efekty a síce hre pomáhajú, ale ani bez nich nevyzerá zle.

Osobne ma tak hra Watch Dogs Legion z dema prekvapila a nielenže sa mi páči jej zasadenie a nápadité zameranie na mnoho hrateľných postáv, ale dokázala ma osloviť aj svojou hrateľnosťou. V Ubisofte sa tiež pochlapili a pekne zapracovali na integrácii technológie raytracingu, ktorá to vizuálne posúva trochu ďalej. Ak máte radi otvorené mestské akcie a láka vás takéto jemne futuristické zasadenie, určite v marci budúceho roka zbystrite pozornosť.


napísal matus_ace 20.8.2019
Páči sa mi! (+5)
WATCH DOGS LEGION


PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Ubisoft / Ubisoft
Štýl: Akčná Adventúra
Dátum vydania: 29. október 2020
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18392)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk