FORZA HORIZON 4

FORZA HORIZON 4

Tento letný festival bude trvať celý rok

Aj Forza je už stálicou Gamescomu a v nejakej podobe ju tam nájdeme snáď vždy, či už je to realisticky zameraná séria Motorsport, alebo arkádový Horizon. A keďže máme teraz párny rok, na Gamescome sme si mohli vyskúšať demo Forza Horizon 4 a za zatvorenými dverami sme si tiež sadli s autormi, aby nám o hre prezradili viac. A aj keď sa to možno po trojke tak nezdalo, stále dokážu Playground Games prekvapiť a posunúť hru ďalej. Ako po stránke obsahu, tak aj po stránke hrateľnosti.

Ako asi viete, jednou z najväčších noviniek hry budú ročné obdobia. Horizon 4 vás zavedie do Spojeného kráľovstva a aj keď by ste si tam v skutočnosti veľa slnka a snehu neužili, hra to berie trošku voľnejšie a ponúkne štvoricu rozdielnych ročných období, ktoré menia celkový raz krajiny, prinášajú zmeny do jazdenia a samotnej hrateľnosti, no a tiež sa na to inak pozerá. Ročné obdobia sa v hre budú meniť každý týždeň a keď hra 2. októbra vyjde, ponúkne pri  svojom štarte leto.

Leto bude taká klasika, ktorú môžete poznať z predchádzajúcich dvoch Forza Horizon hier, takže sa budete premávať slnečnou krajinou plnou zelene po lúkach a lesoch. Nasleduje jeseň, ktorá pridá kaluže a blato. Tie obohatia vizuál a zhoršia podmienky na cestách. Zmení sa tráva, taktiež stromy a aj celkové nasvietenie, častejšie budú búrky. Od zimy čakáte najmä sneh a ľad a presne to aj dostanete, pričom sa celá krajina zahalí do bielej. O jari autori hovoria ako o najviac mokrom ročnom období, no do sveta s ním pribudnú napríklad aj ovce na lúkach.


V deme sme si mohli vyskúšať všetky štyri ročné obdobia, a to v rôznych autách. Bola to príjemná zmes známeho a aj nového. Napríklad sme zažili husté sneženie, ktoré poriadne znepríjemňovalo jazdenie a nemalo ďaleko od toho, čo poznáme z Blizzard Mountain expanzie. V zime budete musieť nahodiť zimné gumy, inak budete po cestách lietať ako papier v prievane. Menej sa šmýka na vode, no stále si budete musieť dávať pozor. V jednom ohľade však hra pôsobí o niečo viac arkádovo, a to je ničenie objektov – teraz prerazíte aj menšie kamenné múry, čo je už možno trošku prehnané.

Ročné obdobia so sebou budú prinášať zmeny v prostredí. Napríklad jazero v zime zamrzne a budete môcť po ňom jazdiť, pričom počítajte s tým, že sa na ňom budú odohrávať preteky. No taktiež so sebou budú prinášať aj sezónny obsah. Každý týždeň tak do hry dostanete nový obsah, či to budú rôzne turnaje, týždenné výzvy, alebo Forzathon eventy. Za tie budete získavať Forzathon mince a za ne si následne môžete kupovať špeciálne kozmetické predmety. Tie sú exkluzívne pre určité obdobia. Takže ak napríklad niečo nezískate počas jedného leta, budete musieť čakať do ďalšieho.

Predsa len ale bude existovať spôsob, ako si môžete kedykoľvek zajazdiť v ktoromkoľvek období. Tým sú Blueprinty, teda preteky, ktoré sú síce už v nejakej predpripravenej podobe v hre, no hlavne ich môžu hráči vytvárať sami a zdieľať medzi sebou. Nastavíte si typ jazdy, trasu, pravidlá, obmedzenia, auto a ešte aj hudbu, pričom aj počas letnej sezóny môžete ostatným pripraviť mrazivé preteky v škótskych vysočinách. Vracajú sa aj tradičné prvky s menšími obmenami, napríklad super wheelspin. Celé vaše dobrodružstvo však začne vytvorením vlastného, avatara s možnosťou kompletných úprav.

Nebudú chýbať  špeciálne Showcase eventy. Jeden sme si mohli zahrať v deme, kde sme sa pretekali so skupinou šialených motorkárov cez lesy a lúky, kedy nečelíte len času, ale naozaj mnohým súperom, ktorí sa križujú a ešte vám do tváre púšťajú farebný dym. Oveľa zaujímavejší bol event, ktorý nám autori prezentovali za zatvorenými dverami, ktorý je jedným z posledných v hre a zavedie vás na Halo prstenec vo Warthogovi, kedy sa ocitnete v úlohe Master Chiefa a sprevádza vás Cortana. Showcase skvele využíva prostredie Halo série a prináša momenty, kedy vám nad hlavami preletia Banshee pri efektnom spomalení a iné. Do toho hrá Kazuma Jinnouchi a jeho skladba The Trials.

Aj mimo Showcase eventy sa ale v hre neustále niečo deje a je plná detailov, či ste práve v meste, niekde na lúke, na pobreží, alebo sa preháňate po škótskych vysočinách. Lietajú tu stíhačky, balóny, nechýbajú ohňostroje a mnohé iné prvky. Autori zdôrazňujú vertikalitu hry, ktorá je naozaj zlepšená oproti predchodcom a budete prekonávať slušné výškové kilometre. To bola totiž jedna z vecí, ktoré hráči predchodcom vyčítali. Nová mapa však bude väčšia, pestrejšia a členitejšia.

Prepracovaná bude aj online časť hry, kde sa hlavným režimom stane Adventure, ktorý bude zameraný tímovo a ponúkne ako rýchle online vybláznenie, tak aj preteky s rebríčkom. Je len na vás, kam sa vrhnete. Je to tímovo založený PvP režim, ktorého sa zúčastňujú tímy po 6 jazdoch. Tým pádom sa chcú autori vyhnúť odpájaniu hráčov. Zároveň do tímového skóre môže každý niečím prispieť, aj keď možno nie je najlepší jazdec. Takto chcú autori všetkých hráčov udržať angažovaných. Niekto bude bojovať pozíciami, iný zase schopnosťami a podobne. Pre Ranked Adventure budete musieť najskôr odjazdiť 10 pretekov, ktoré vás zaradia podľa vašich schopností do určitého ratingu a na jeho základe sa dostanete do niektorej ligy a z nej môžete postúpiť a aj klesnúť. Bude tu tiež možnosť založiť si privátnu Adventure hru.


Online servery budú podporovať súčasne 72 hráčov, takže nebudete na mape jazdiť len s Drivatarmi, ale so skutočnými priateľmi. Mnoho sociálnych a online funkcií bude teraz fungovať trochu inak, nakoľko budú priamo integrované zo systému Xbox Live. Integrované tak budú napríklad kluby, ktoré dokážu fungovať aj pre tímy v Adventure a maximálne sa do nich zmestí 2000 hráčov. Integrované však budú aj ďalšie funkcie z Xboxu, či je to Looking for Group, Chat, Watch, alebo Roster. Na to všetko budete môcť kedykoľvek pristupovať z konzoly, PC alebo pokojne aj telefónu a tabletu. So svojím tímom a spoluhráčmi ste tak spojení neustále, ak chcete.

Hru sme si vyskúšali na Xbox One X, kde vyzerala perfektne, no autori nám ju tiež predviedli na PC a potvrdili, že sa vo veľkom poučili z PC verzie trojky, takže teraz už bude hra na PC výrazne lepšia. Jednak lepšie optimalizovaná, no taktiež ponúkne viac možností. Autori tentoraz mieria na 60 fps, nebude chýbať podpora 4K, super widescreen, HDR, Dolby Atmos, pribudne extrémne nastavenie, ktoré bude pre tie najsilnejšie zostavy. Poteší prítomnosť Benchmark režimu, ktorý minule chýbal.

Veľkú úlohu opäť zohrá hudba, bez ktorej by to nebol ten pravý festival. Autori sľubujú obrovskú ponuku rôznorodých rádií s pestrým playlistom, takže by si mal vybrať každý, či už počúvate rock, hip-hop, alternatívu, elektroniku, klasiku alebo iné. Z dema zaujali napríklad Fly od Mashmello alebo aNYway od Duck Sauce. Okrem širokej ponuky hudby hra ponúkne aj široké možnosti vozového parku s viac ako 450 autami s rozsiahlymi možnosťami výkonnostných aj vizuálnych úprav podľa vášho gusta. A to všetko sú dôvody, prečo sa na tento oneskorený letný festival tešíme už teraz.


napísal matus_ace 30.8.2018
Páči sa mi! (+4)
FORZA HORIZON 4


PC
Xbox One
Game Pass
Windows

Vývoj: Microsoft / Playground studios
Štýl: Racing
Dátum vydania: 2. október 2018
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk