JCB PIONEER: MARS

JCB PIONEER: MARS

Strastiplná kolonizácia červenej planéty

Dojmy

Už je to jasné, na Marse je život, pretože ste tam vy - osamelý astronaut so skromnou výbavou, ktorý musí prežiť v nehostinných podmienkach a založiť tam kolóniu. Znie to dobre, hoci aj tento nápad sme tu už mali. A ako sme si pomaly zvykli, jedná sa o ďalšiu hru s predbežným prístupom, ktorá láka hráčov ešte pred svojím dokončením. Môže byť táto výprava na červenej planéte osudová?

Na JCB Pioneer: Mars sa celkom dobre pozerá, teda keď práve nezúri piesočná búrka, alebo nie ste vystavení iným nepriaznivým vplyvom, ktoré ohrozujú vás alebo vaše budovy a vozidlá. Všetko okolo seba môžete vnímať z pohľadu prvej alebo tretej osoby, takže vidíte buď len okolie, alebo aj seba v skafandri.

Hneď od začiatku vás čakajú urgentné výzvy, pretože inak dlho neprežijete. Najskôr sa musíte dostať k svojmu provizórnemu domovu. Tvorí ho tesný obytný modul s blízkou garážou a solárnym panelom na výrobu energie. Naokolo sú porozhadzované debničky s užitočnými predmetmi, ktoré vám pomôžu v začiatkoch, ale aj tak sa treba poponáhľať, aby ste vybudovali funkčný komplex so sieťou pokročilých stavieb na výrobu vzduchu, vody a potravín.


Všetkým vás sprevádzajú misie, ktoré si vyberáte v module, kde je aj zariadenie na výrobu užitočných predmetov, ale hlavne CPV počítač, pomocou ktorého koordinujete výstavbu budov. Vtedy sa vám zobrazí displej s okolím a menu, pomocou ktorého vyberiete a umiestnite objekty v teréne. Nesmiete pritom zabudnúť na ich pripojenie k elektrickým rozvodom. Pripomína to systém výstavby v strategických hrách.

To je ale iba základ a vonku vás čaká konštrukcia s ramenami 3D tlačiarne, ktorá vám doslova vymodeluje vybranú budovu. Ale až keď do nej vložíte potrebné suroviny. Tie musíte nájsť a vyťažiť. Takže treba šupnúť do garáže vaše prvé JCB vozidlo, ktoré ste dostali hneď v úvode a vonku použiť prístroj na vývoj technológií a vylepšenie dopravného prostriedku. Prvou inováciou je ťažobný nástavec. Vyviniete ju za výskumné body a na nákupy zvyčajne potrebujete JCB kredity - oboje získate počas progresu a za úspechy v misiách. Podobným spôsobom zdokonaľujete v obytnom module aj váš skafander.

Vozidlo je pripravené, môžete vyraziť do terénu, skenovať okolie a sledovať značky na mape aj na navigácii so svetovými stranami v hornej časti obrazovky. Keď zastanete na zdroji surovín, aktivujete ťažobné rameno a určíte mu polohu minerálov. To robíte opakovane, kým nezískate potrebné nerasty alebo sa nezaplní inventár vozu, prípadne aj astronauta. Vrátite sa na základňu a suroviny jednoducho prenesiete do 3D tlačiarne. Keď sú všetky, budova sa okamžite zhotoví a po pripojení k zdroju energie funguje.

Váš astronaut má obmedzené množstvo kyslíka, takže prvou stavbou by mal byť generátor, aby ste mohli v module bez problémov obnovovať zásoby vzduchu. Potom treba myslieť na jedlo, tekutiny, sklad, rafinériu, pristávaciu plochu. Vozidlo má vlastnú vzduchovú zásobu, ktorá sa dopĺňa v garáži. Pri hľadaní roztratených debničiek a surovín by ste sa teda mali vzďaľovať len natoľko, aby ste sa stihli vrátiť späť, kým sa vám neminú životodarné zdroje (môžete použiť aj prenosné kanistre). A ak prídete do kontaktu s radiáciou či inými hrozbami, mali by ste sa doliečovať lekárničkami a opraviť auto. Poškodené časti vozidla, ale aj budov, zreparujete pomocou opravárenského nástroja. Jednoducho prídete k vozu či trhline a namierite lúč na kritické miesto, kým sa neobnoví.

Za prácu v teréne získate skúsenosti aj spomínané odmeny na ďalšie výskumy a vylepšenia. Môžete zhotovovať pokročilé budovy a zvyšovať ich úroveň, ale aj kupovať nové JCB vozidlá, s ktorými ide všetko jednoduchšie a rýchlejšie. A fungovalo by to veľmi dobre, keby v hre momentálne neboli nepríjemné chyby a bugy. Napríklad sa v teréne zasekne vozidlo a nemôžete sa pohnúť. Alebo po príchode na základňu úplne zmizne. Našťastie, keď vyskočíte z hry a znovu ju nahráte, voz nájdete v garáži, ibaže ak v ňom boli nejaké suroviny a predmety, tie už sú stratené. Okrem toho hra sem-tam padne.

Tvorcom by sme spomínané nedostatky v hre s predbežným prístupom ani nevyčítali, keby nebola stanovená permanentná smrť v prípade vášho zlyhania. A ak vám hrozí kolaps v dôsledku kazov titulu, za ktoré vy nemôžete, je to naozaj neférové a aj si ponadávate. Po skonaní sa síce reštartujete na základni, ale všetko, čo ste pred smrťou postavili, je stratené a musíte začať stavať od nuly. Na nižšej obťažnosti to zrejme také prísne nebude, ale z nejakého dôvodu tvorcovia nateraz povolili len najvyššiu extrémnu (hard) obťažnosť, ktorá hráčov prísne trestá za každý prešľap. I keď  je pravda, že za daných podmienok všetko pôsobí reálnejšie a je to väčšia výzva, ktorá aj dosť láka (OK, až na ten jeden život to zas také náročné to nie je). Berieme, ale najskôr žiadame odstránenie bugov.


JCB Pioneer: Mars je lákavá expedícia, na ktorej nebudete bojovať proti nepriateľom, ale popasujete sa s nástrahami nehostinnej planéty. Je to survival na Marse, simulácia, pri ktorej vykonávate bežné činnosti, aby ste zabezpečili podmienky pre život a vybudovali funkčný komplex vo vesmíre. Prekonávať budete najmä sami seba. Ale produkt už obsahuje aj rebríček, kde si s inými hráčmi porovnávate výkony vyjadrené skúsenosťami a počtom prežitých dní a hodín. Keď to celé vývojári vyladia a doplnia, dočkáme sa zábavnej kolonizácie susednej planéty. Každopádne, my sme sa bavili už teraz, hoci v neskoršej fáze sa začal prejavovať určitý stereotyp.


napísal uni 30.1.2018
Páči sa mi!
JCB PIONEER: MARS


JCB Pioneer: Mars
PC

Vývoj: GamesCo / Atomicom
Štýl: Akcia / Survival
Web: domovská stránka hry
Early Access od: 1.9.2017
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19570)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk