YLANDS

YLANDS

Český sandbox pre kreatívnych hráčov

Dojmy

Ak vám je sympatický Minecraft a nepohrdnete ani survival hrami, Ylands od Bohemia Interactive môže byť to pravé pre vás. Rozpracovaná hra od našich českých susedov totiž spája spomínané prvky a podnecuje hráčov k vytváraniu vlastných sandboxových svetov. Dnes už nie až taká nová idea, avšak stále s dostatočným priestorom, ktorý môžu šikovní vývojári využiť. Darí sa to v Ylands?

Titul je teda zameraný na podporu kreativity a fantázie pri realizovaní svojich predstáv. A dôležitou súčasťou je aj zdieľanie svojich výtvorov s komunitou, aby mal vašu snahu kto oceniť. Ylands je aj nie je jednou hrou.  Zhromažďuje totiž diela hráčov, ktorí v podstate tvoria vlastné hry. Vy si ich môžete spúšťať po výbere a potvrdení voľby na stránke Ylands, ktorú otvoríte okamžite prostredníctvom menu produktu. Stiahnu sa dáta a položka sa objaví v ponuke, odkiaľ si ju kedykoľvek vyvoláte a môžete hrať.


Razom sa tak ocitnete na divokom západe, v stredoveku, na pirátskej lodi alebo bludisku v štýle výpravy Indiana Jonesa. No napriek rozdielnym prostrediam a témam všetky výtvory spája základná schéma, ktorá sa opakuje a pripomína, že sa reálne jedná len o rôzne variácie tej istej hry. Zatiaľ ich nie je veľa, ale niektoré sú skutočne nápadité, hoci ak nemáte poruke kamarátov, budú pre vás len prehliadkou rôznej architektúry a dizajnu. Vaša postava, s ktorou tam vstúpite, môže mať totiž rôzne podoby (šerif, bandita, kapitán, šofér, bádateľ), ale vo vymodelovaných krajinkách sa ocitnete sami. Prakticky nič sa tam nedeje a v lepšom prípade po okolí aspoň pobehujú nejaké dravé zvieratá alebo múmie, ktoré môžete zabíjať. Po niekoľkých minútach na špacírke už vlastne nemáte veľmi čo robiť a nebude vás baviť ani jazda bez súperov na vozidle, ani cválanie na koni, kormidlovanie lode na prázdnom mori či ostreľovanie a obliehanie hradu bez obrancov. Áno, multiplayer v hre je, ale nájdete tam zvyčajne len základnú krajinku so zameraním na jej prehľadávanie a survival.

Predvolený režim od Ylands tímu, v ktorom prevezmete úlohu stroskotanca na ostrove, dokonale vystihuje vaše možnosti. V tradičnom duchu pobehujete po ostrove obklopenom vodou, zbierate a ťažíte drevo, kameň a ďalšie suroviny a veci, ktoré využijete na výrobu primitívnych predmetov a z tých zas dokážete zhotoviť nejaké pokročilé. Je to jednoduché - keď máte v inventári dostatok surovín, prepnete na záložku výroby a tam vidíte, čo môžete zhotoviť. Po označení požadovaného výrobku sa ukáže zoznam potrebných materiálov a ak ich máte dostatok, jediným kliknutím okamžite zostrojíte primitívne kladivo, luk, klobúk, ošatenie, ohnisko a neskôr aj niečo lepšie.

Možnosť výroby je obsiahnutá v každej hre vytvorenej v Ylands, i keď režimy s dôrazom na survival počítajú aj s takými súčasťami, ako je hlad či chlad, ktoré vás oslabujú a uberajú život. Za zmienku stojí možnosť chrániť svoj majetok a interaktívne predmety v hre zámkami na heslo, aby vám iní hráči niečo neukradli alebo nemohli kormidlovať loď. A je tu aj ochranná bariéra, ktorú môžete používať po oprave poškodeného generátora vo vašom inventári. Následne ho môžete aktivovať a vytvoriť si zabezpečenú zónu. Takže keď práve nie ste online, neohrozia vašu postavu zvieratá či okoloidúci hráči. Tie možnosti zábavy sú celkom fajn, lenže niečo veľmi podobné vidíme bežne aj u konkurenčných titulov, takže hráči nebudú ohúrení.

Pravdou je, že sa tu dá vytvoriť aj celkom fajn prestrelka, pretože už je obsiahnutých dosť zbraní, od kamenných sekier a oštepu, po pištole, pušky a delá. Lenže ako už bolo spomenuté, AI protivníci v hre zatiaľ prakticky nie sú a živých hráčov je ako šafránu. Pritom aj taký útok je riešený celkom prakticky a dá sa bojovať zblízka i z diaľky aj pohodlne zamerať cieľ. V konečnom dôsledku sa však vzhľadom na okolnosti napokon vrátite k výrobe, pretože tak máte aspoň nejakú motiváciu a zmysluplnú aktivitu.

A keď už máte niečo svojpomocne vytvárať, určite radi siahnete po kreatívnom móde. Aj tam máte postavu, ktorá sa pohybuje po vygenerovanej krajine, ktorej však môžete nastaviť parametre a napríklad aj pekne zvoliť klímu podľa polohy na zemeguli. Hlavný rozdiel je v tom, že pri hraní môžete meniť okolie a umiestňovať tam objekty a zvieratá priamo - bez výrobných procesov (ale stále sa môžete venovať aj tejto aktivite). Chodíte alebo lietate po krajine s vaším „pandrlákom" s vrtuľkou na hlave (to aby ste mali lepší výhľad) a pomocou špeciálnej kocky - extra záložky v inventári, umiestnite kdekoľvek a čokoľvek z kompletného sortimentu položiek v hre. Je to vlastne taký jednoduchý editor, ktorý bez problémov zvládnu aj deti.

Ylands však obsahuje aj plnohodnotný samostatný editor, ktorý je viac schematický. Obsahuje záložky s rôznou ponukou a nastaveniami objektov, kamery a úpravami terénu. Svoj výtvor potom môžete otestovať s postavou vo vytvorených podmienkach, uložiť, upravovať, zdieľať. A práve práca s editormi je v Ylands to najzaujímavejšie, čo v súčasnosti ponúka. Hoci tvorcovia nezaháľajú a možnosti svojho projektu priebežne rozširujú. Napríklad najnovšia aktualizácia vo februári okrem iného pridá NPC postavy a možnosť obchodovania s nimi aj postavami iných hráčov. Čo znie dobre.


Na druhej strane tu už teraz vidíme online obchod s možnosťou prikupovať nové skiny, emočné prejavy postavičiek, dekorácie a hernú menu za reálne peniaze (pribudnú aj avatari a maznáčikovia). Mikrotransakcie by sme pochopili v bezplatnej hre, ale v platenom (a ešte nedokončenom) produkte nás veľmi netešia, hoci cena Ylands nie je vysoká a 15 € je prijateľných.

Ylands je príjemný titul a dokáže slušne konkurovať podobným produktom, ktorých je na trhu hneď niekoľko. Zaujímavejšie ako samotné hranie je však vytváranie vlastných svetov a scenérií, realizovanie svojich predstáv a práca s dizajnom. Takže ak ste kreatívni a chcete naplno popustiť uzdu svojej fantázii, tu sa môžete skvele uplatniť. A zvládnu to aj deti. Uvidíme, kam sa Ylands posunie v blízkej budúcnosti.


napísal uni 8.2.2018
Páči sa mi! (+1)
YLANDS


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18422)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk