WARTILE

WARTILE

Pôsobivá výprava s figúrkami Vikingov

Dojmy

Opäť tu máme hru s Vikingmi a o čo konkrétne pôjde, vyčítajú pozornejší hráči už z názvu. Tradičné postavy na bojisku nahradia figúrky na podstavcoch ako v stolových hrách. Samozrejme, že nás to zaujalo a museli sme si vyskúšať, ako všetko funguje a či má rozpracovaný titul predpoklady, aby oslovil nielen svojím nápadom, ale aj hrateľnosťou.

Ako asi očakávate, bojovníci v teréne sa posúvajú po vyznačených hexagónových políčkach. Zrejme vás však prekvapí, že to prebieha v reálnom čase. Vlastne sa jedná o nevšedný kompromis medzi RTS a ťahovkou. Pretože hoci čas neustále beží, každá postava má limitovaný počet krokov a vždy treba počkať pár sekúnd, kým ju môžete opäť uchopiť a presunúť na ďalšie políčko. Ako rýchlo to urobíte, je na vás, vaši nepriatelia však nezaháľajú a pomaly, ale neustále postupujú bez ohľadu na to, či vyvíjate aktivitu alebo nie. Takže síce môžete premýšľať a taktizovať, ale treba sa prispôsobovať dianiu v okolí.

Každá misia sa odohráva v neveľkom výreze krajiny, ktorý si môžete otáčať, približovať a vzďaľovať tak, aby ste mali čo najlepší prehľad o situácii. Súčasťou sú interiéry budov a menšie bludiská, ktoré zväčšujú celkový priestor misie. Do toho vám hrá tradičná dobová hudba so severskými motívmi. Ovládate malú skupinku, obvykle dve až štyri postavy a každú môžete ľubovoľne posúvať v teréne. Keď narazíte na nepriateľa, prípadne nenáročnú prekážku v blízkosti figúrky, váš bojovník automaticky útočí a bojuje. Pritom pekne vidíte osoby v pohybe, ako uštedria rany mečom či sekerou. Zatiaľ čo s týmito zbraňami musíte stáť tesne vedľa protivníka, borec s oštepom môže byť o políčko ďalej a zasiahne cieľ aj spoza chrbta Vikinga, ktorý stojí pred ním. To sa dá využiť najmä v úzkych prechodoch.


Aktivity vašich zverencov sprevádzajú karty, ktoré používate podľa svojho uváženia. Jedná sa o viac druhov kariet. Tie základné predstavujú schopnosti postáv, sú zadarmo, dajú sa opakovane používať, ale potrebujú čas na regeneráciu. Takže napríklad lukostrelec zužitkuje kartu, ktorou začne streľbu na označený cieľ a druhou dočasne zrýchli svoje útoky. Obrnený bojovník použije úder štítom na niekoľkosekundové omráčenie protivníka. Šamanka pošle na nepriateľa vrany alebo roj múch.  

Ďalšie, takzvané božské karty, sa nachádzajú vo vašom balíčku. Môže to byť pasca na medvede, liečivý dotyk, pohár s jedom, ktorý nakrátko otrávi postavy v označenej oblasti, bojový roh, čo zvýši útok a obranu. Alebo nakrátko premeníte protivníka na žabu, či vyvoláte totem, z ktorého vychádzajú zatratení severskí bojovníci, ktorí útočia na všetkých v okolí. Zvyčajne sú na obrazovke vyložené tri božské karty a keď nejakú použijete, pribudne nová. Lenže na tieto už potrebujete určitý počet bojových bodov. Koľko, to vidíte priamo na karte. Body získavate za aktivity a z truhlíc, ktoré ukrývajú aj nové časti výzbroje.

Okrem toho sa v teréne nachádzajú predmety, po kontakte s ktorými dostanete jednorazové konzumné karty so zodpovedajúcim obsahom. Napríklad brúsny kameň, ktorý zvýši silu útoku, liečivé bylinky alebo kartu s fakľou, ktorú použijete na spálenie drevenej prekážky a v jednej misii na vypaľovanie stanov. To všetko výrazne obohacuje vaše taktické možnosti. Správne používanie kariet je neraz kľúčové, aby ste uspeli, keďže zvyčajne čelíte presile s niekoľkým skupinkami protivníkov.

V teréne sa nachádza jedna alebo viac relikvií, ktoré majú tvar rôznych pilierov. Pri prvom kontakte doliečia váš tím a navyše uložia progres. Takže ak zlyháte, môžete pokračovať z tohto bodu. V okolí narazíte aj na kartičky, ktoré vám priblížia vaše hlavné a vedľajšie úlohy. A tie sú celkom pestré. Musíte nájsť kozu a obetovať ju pri oltári, získať dôležitý predmet, oslobodiť zajatca, podpáliť nepriateľské stany či nazbierať bylinky. Zahrnutá je aj obrana vlajky, kde odolávate dvadsiatim vlnám protivníkov, čo je bez rozumného využitia kariet prakticky nemožné. Po splnení hlavných zadaní môžete misiu okamžite ukončiť, alebo si doprajete čas na skompletizovanie nepovinných úloh.

Po misii sa presuniete na mapu ťaženia s niekoľkými sekciami. Na hlavnej obrazovke je maketa krajiny, kde si vyberáte nasledujúce misie. Po ich zdolaní sa odomknú nové spolu s vyššími obťažnosťami. V ďalšej sekcii nájdete krčmu, kde môžete priebežne kupovať nové figúrky bojovníkov. Potom je tam manažment postáv, kde im  meníte zbrane a výbavu, vyberáte karty so schopnosťami a podporné znamenia. Sortiment závisí od koristi z výprav, ale aj levelu postáv. Hneď vedľa si môžete upraviť balíček s božskými kartami. Po prípravách si vyberiete postavy a pokračujete v dobýjaní.

Vikingskú stratégiu sme si rýchlo obľúbili a netrpezlivo čakáme na plnú verziu. Ak vás hra láka, pokojne do nej investujte už teraz, pretože aj aktuálny obsah je dostatočne bohatý a zábavný. Strávite hodiny bojmi v niekoľkých lokalitách a rozmanitých prostrediach a zaujmú aj prípravy na ďalšie výpravy. Wartile sa vyvíja pre PC, ale plánované sú aj konzolové a mobilné verzie. Hru vám vrelo odporúčame.



napísal uni 5.2.2018
Páči sa mi!
WARTILE


PC
PS4
Xbox One

Vývoj: PlayWood Project
Štýl: Stratégia
Dátum vydania: 8. február 2018
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19891)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk