SUNLESS SKIES

SUNLESS SKIES

Z nebezpečných vôd do oblakov

Dojmy

Pred pár rokmi sa tu z ničoho nič objavila zaujímavá hra s názvom Sunless Sea, ktorá síce zbierala rozporuplné hodnotenia, ale do životov hardcore hráčov a milovníkov Lovecrafta sa zapísala hrubým písmom. Napriek dôrazu na textovú časť, ktorá hrateľnosť trochu odsunula na druhú koľaj, si hra našla veľkú fanúšikovskú základňu, a tak sa autori z Failbetter Games rozhodli na základe úspešnej Kickstarter kampane vytvoriť pokračovanie.

Tentokrát však zanecháte kormidlo lode a ujmete sa riadiacich pák lietajúcej, paru vypúšťajúcej a olovo metajúcej lokomotívy. Sunless Skies totiž vymenilo gotický svet Padlého Londýna za vesmír a oblohu nového Britského impéria. Od udalostí v Sunless Sea uplynulo 10 rokov a vy sa v úlohe kapitána lokomotívy vydávate objavovať tajomstvá takzvanej ,,High Wilderness“ vysoko nad oblakmi.

V prvom rade treba povedať, že sa autori držia známeho receptu a vyzerá to tak, že na nejaké veľké inovácie nedôjde. Pripravte sa tak na tony zaujímavého textu a bez slušnej znalosti angličtiny sa do hry ani nemá zmysel púšťať. Hrateľnosť hrá znova skôr druhé husle, a tým podstatným je príbeh, ktorý je ako v každej správnej RPG hre ovplyvňovaný vašimi rozhodnutiami. V aktuálnej verzii s predbežným prístupom je ale dostupná len jeho veľmi malá časť, a tak sa budete venovať hlavne objavovaniu nových miest a vedľajším činnostiam, ako je napríklad prevážanie tovaru a obchodovanie medzi vzdialenými dokmi, prenášanie informácií a, samozrejme, boj s banditami a vesmírnou faunou.

Sunless Skies
Sunless Skies Rôzne osady sa zaujmú vizuálom prostredia.
Rôzne osady sa zaujmú vizuálom prostredia.


Sunless Skies Dlhému a nudnému cestovaniu prázdnotou sa, bohužiaľ, nevyhnete.
Dlhému a nudnému cestovaniu prázdnotou sa, bohužiaľ, nevyhnete.


Sunless Skies Nápadmi autori skutočne nešetrili.
Nápadmi autori skutočne nešetrili.





Boj je spracovaný dosť jednoducho a, pravdupovediac, pôsobí skôr nudne. Na základnú verziu lokomotívy si viete namontovať dve zbrane s úbohým dostrelom a nejaké to pancierovanie. Po obrazovke sa pohybujete pomocou WSAD a klávesy Q a E umožňujú rýchle ,,úskoky“ do strany. Jednoduché ovládanie prejde rýchlo do krvi aj preto, že zatiaľ vám nehrozí poškodenie po náraze do prekážok a nebezpečenstvo predstavujú hlavne nepriateľské projektily, ktorým sa ale dokážete vyhnúť.

Zbrane nespotrebúvajú muníciu, ale každý výstrel vám zvyšuje prehrievanie kotla, takže ste nútení priebežne sledovať jeho stav. Okrem teploty vás bude trápiť hlavne ukazovateľ paliva, pretože cesty sú dlhé a doplniť ho viete len v prístavoch. Lokomotíva má ale obmedzený inventár, a tak sa budete musieť rozhodnúť, či si pribalíte nejaké to uhlie naviac alebo namiesto toho proviant, ktorý je nevyhnutný pre sondovanie nových lokalít. Tie sú v hre dokopy štyri a v aktuálnej verzii je dostupná zatiaľ len jedna z nich. Aj tu však objavíte veľmi rozmanité prostredia.

Po hernej mape sú roztrúsené osady, mestá a prístavy, z ktorých je každý jedinečný vizuálom, ale aj správaním a postojom k hráčovi. Niekde budete musieť pri každej návšteve na znak dobrej vôle darovať nejakú relikviu, inde sa zas nebudete chcieť zdržiavať dlho, lebo vaša posádka časom začne šalieť. Vaše činy v jednotlivých lokalitách majú navyše vplyv na vzťahy s miestnym obyvateľstvom. Výhrady mám ale k väčším mestám, kde mi chýbal aspoň náznak nejakého ruchu – napríklad AI lokomotívy prichádzajúce a odchádzajúce z dokov.

S dlhým cestovaním súvisí aj psychický stav vašej posádky. Nebezpečné územia, konflikty s banditami a stretnutia s vesmírnou háveďou vám zvyšujú úroveň teroru (strachu) vašej posádky. Musíte tak dbať na to, aby sa z toho všetkého tí chudáci nescvokli. Ujmu na psychike môžu spôsobiť aj náhodné udalosti počas cestovania, kedy napríklad pri nehode jedného z kotlov príde o život člen posádky. Vy tak máte na výber: buď poslať telo na nekonečnú púť vesmírom, alebo v prípade nedostatku zásob kuchárovi do hrnca.

Čo sa týka RPG zložky hry, skúsenostné body viete investovať do štatistík zameraných na boj, stealth a prieskum. Pri levelovaní máte na výber z niekoľkých možností pridávajúcich rozličné perky. Každá možnosť pritom predstavuje časť vášho životného príbehu a postupným levelovaním si tak vytvárate minulosť vášho hrdinu. Ide o zaujímavé zakomponovanie textovej časti hry aj do stromu schopností. Navyše vám rôzni členovia posádky taktiež poskytnú určité výhody. Pochvalu si zaslúži hudobný podmaz, ktorý síce nie je nijako výrazný, ale westeronovo-viktoriánskou kombináciou dokonale vystihuje atmosféru High Wilderness.

Sunless Skies sa od svojho predchodcu bude hernými mechanikami líšiť pramálo a ide tak skôr o plnohodnotné pokračovanie zasadené v rovnakom univerze, ale v diametrálne odlišnom prostredí. Ak vás bavila originálna textovka Sunless Sea, určite sa máte na čo tešiť. Ak vás však predchádzajúca hra neoslovila, nepomôže ani zmena prostredia. V základe ide stále o textovú adventúru doplnenú o nie veľmi dynamickú hrateľnosť.

Sunless Skies
Sunless Skies Cesta občas pripomína podivný drogový trip.
Cesta občas pripomína podivný drogový trip.


Sunless Skies Kvalitné ilustrácie a portréty dopĺňajú textovú časť hry.
Kvalitné ilustrácie a portréty dopĺňajú textovú časť hry.


Sunless Skies Vo veľkých mestách chýba ruch.
Vo veľkých mestách chýba ruch.






napísal francis 27.11.2017
Páči sa mi! (+1)
SUNLESS SKIES


Sunless Skies
PC

Vývoj: Failbetter Games / Failbetter Games
Štýl: Adventúra
Dátum vydania: 31. január 2019
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18425)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk