WE HAPPY FEW

WE HAPPY FEW

Pokus o prežitie v (ne)šťastnom mestečku

Dojmy

Survival hra a podivná adventúra v jednom - to je We Happy Few. Ak vám táto kombinácia sedí, možno o svojskom kúsku z dielne Compulsion Games chcete vedieť viac. Tvorcovia nám sprístupnili pre-alfa verziu, ktorá poskytla určitý obraz o tom, čo nás čaká. A musíme priznať, že novinka od autorov titulu Contrast, má niečo do seba. Hoci ju zrejme ocení len užšia skupina hráčov, ktorí majú radi atypické hry, čo vyčnievajú z radu.

Základné princípy We Happy Few sa vlastne ani veľmi nelíšia od tradičných survival hier. Precitáte v úlohe postavy (v ukážke to bola žena) v provizórnom pelechu v kanalizácii, odkiaľ sa po preskúmaní skromných priestorov vyšplháte na povrch. Ste uprostred chudobnej štvrte s polorozpadnutými domami a nedôverčivými obyvateľmi, ktorí na vás zaútočia, keď sa priblížite a včas neustúpite. Aby ste prežili, musíte prijímať vodu a potravu a azda netreba zdôrazňovať, že sa jedná o nedostatkový tovar.


S vodou vlastne až taký problém nie je. Môžete sa napiť z vodnej pumpy, a dokonca si tam aj naplniť prázdne fľaše, ktoré najčastejšie nájdete medzi odpadkami. S jedlom je to už horšie, pretože so zhnitým ovocím si dlho nevystačíte. Lenže v bedárskych chatrčiach a okolí nič lepšie nenájdete, a tak sa chtiac-nechtiac vydáte do vyspelejšej časti mesta, kde sa nachádzajú honosnejšie domy aj niečo chutné pod zub. Mešťania síce nie sú agresívni, ale úplne vás ignorujú. Teda až do chvíle, kým cez otvorené okno nevleziete do ich obydlia a nevyrabujete obsah chladničky a šuplíkov. Ak vás prichytia pri čine alebo spustíte alarm, domáci s charakteristickými maskami na tvárach vás začnú naháňať a dochádza k bitke. Súčasne sa zaktivizujú policajti v uliciach, a tak je najlepšou obranou útek. Keď vás totiž chytia, ubijú vás k smrti a to je váš definitívny koniec.

No ak sa vám v najbližších minútach úspešne darí kľučkovať a vyhnúť prenasledovateľom, zníži sa stupeň pohotovosti a o chvíľu sú už mešťania aj strážcovia zákona znovu pokojní. Môžete ďalej brázdiť po cestách s dúhovými farbami, hľadať predmety, ktoré by sa dali zužitkovať a miesta, kde treba niečo podstatné vykonať. Vaším hlavným cieľom je totiž uniknúť z izolovaného dystopického mesta na ostrovčeku, ale tomu predchádza niekoľko krokov, ktoré musíte vykonať. Osídlenie je neveľké, ale má mnoho uličiek, v ktorých sa ľubovoľne pohybujete, no aj zóny, ktoré nie sú vždy prístupné a zákutia, čo treba preskúmať. V prvom rade však musíte zostať nažive, čo hlavne spočiatku nie je jednoduché. Holými rukami sa ťažko bráni, škvŕkajúci žalúdok znižuje vašu vitalitu a mesto je paranoické, chladné, až nepriateľské. 

Už od začiatku vnímate ťaživú atmosféru, ktorá vládne v uliciach retro mestečka v anglickom štýle, kde majú svoje miesto len ľudia, ktorým sú vymieľané mozgy pomocou masmédií a drogy radosti. Tá sa nachádza v okolí vo forme tabliet, ale je obsiahnutá aj vo vodovodoch, z ktorých bežní mešťania pijú vodu. Aby bola ilúzia pohody  dokonalá, obyvatelia Wellington Wells nosia masky s falošným úsmevom. Nakaziť sa môžete aj vy - kontaminovanou vodou a rôznymi konzumnými predmetmi, po ktorých máte halucinácie a navyše vás vysiľujú. Napriek tomu sa oplatí zbierať všetko, čo sa dá. Pomocou dielenského stola si totiž s dostatkom surovín a konkrétnymi objektmi môžete vyrobiť užitočné veci - bandáže, rôzne oblečenie, kovovú rúru, lekárničku či anti-futuristické zariadenie. Tieto kúsky slúžia na vašu regeneráciu, obranu alebo aby ste sa infiltrovali a prenikli hlbšie do útrob mesta.


Pri vykonávaní väčšiny činností využívate staminu, ktorá sa v pokojovom stave dopĺňa. Energia sa míňa počas behu, šplhania, skákania a, samozrejme, aj počas bitky. Všetky zmienené aktivity budete často využívať, aby ste sa vyhli nástrahám, preskúmali ťažko schodné miesta a spacifikovali agresorov. A keď už náhodou niekoho uzemníte, nezabudnite ho prešacovať - možno má niečo zaujímavé pri sebe - a telo je vhodné odniesť, aby nevzbudilo pozornosť. Neoceniteľnou pomôckou je pritom mapa, pomocou ktorej sa orientujete v teréne. Vidíte na nej , kde sa práve nachádzate a kam kráčate, výkričníky vás upozornia na zaujímavé miesta, kde by ste mali niečo vykonať.

Možností v kompletnej hre bude oveľa viac, jednotlivé zložky vylepšené, obsah bohatší. Netreba zabúdať na to, že sa jedná o ranú pre-alfa verziu, kde tvorcovia ukázali iba kostru produktu so základnými prvkami. Zvlášť dúfame, že hra bude mať lepší vizuál a optimalizáciu, pretože čo sa týka technickej stránky, má  We Happy Few veľké rezervy. Napriek slabšej grafike a chybám však z hry vyžaruje osobitá tiesnivá atmosféra, ktorou je napáchnuté prakticky všetko, s čím sa dá prísť do styku. Utopistické mesto, v ktorom sa prelínajú futuristické a retro prvky, miestami pripomína Bioshock.

Na We Happy Few je sympatické, že sa nejedná o tuctovú survival hru, kde sa len tak potĺkate po okolí a hľadáte veci na prežitie, o ktoré by vás mohol niekto obrať. We happy Few má poslanie, smeruje ku konkrétnemu cieľu a počíta dni, počas ktorých sa vám darí vzdorovať neľahkým podmienkam v dystopickom meste, až kým nepríde koniec - nech je akýkoľvek. V prípade hry ako takej by to mohol byť koniec dobrý - má totiž potenciál a ak všetko pôjde, ako má, určite si nájde svojich prívržencov.



napísal uni 20.7.2015
Páči sa mi!
WE HAPPY FEW


PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Compulsion Games
Štýl: Akčná Adventúra
Web: domovská stránka hry
Early Access od: 26.6. 2016

Dátum vydania: 10. august 2018
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18430)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk