GRID 2

GRID 2

Codemasters sa vracia na asfalt

Keďže GRID 2 vychádza až o mesiac, tak vám prezradím, čo sa stane, keď zaspíte na štartovacej čiare, keď nabúrate alebo keď vám zazvoní mobil a vy necháte naštartovaný Ford Mustang Mach 1 zastať na rovinke. Diváci zmenia jazyk a namiesto povzbudzovania a počuť nespokojné bučanie. Pískať sa nenaučili a na dianie nereagujú ako kotol futbalového štadiónu, takáto reakcia inak statického okolia je v racingu neobvyklo povzbudivá. Tak vy nie ste spokojní? Ja vám ukážem!

A nemá len kozmetický efekt. Fanúšikovia sú v GRID 2 platidlom. Inšpirovaní sociálnymi sieťami a popularitou sleduje každý váš krok merač počtu fanúšikov. Po dvoch hodinách hrania som na konte mal niečo okolo 15 000. Získate ich jednoducho, čistou jazdou a prvými priečkami vo všetkých pretekoch. 

Fanúšikovia sú dokonca jediné, čo v single kampani bude merať váš progres. Ich nárast bude odzrkadľovať aj zvyšujúcu popularitu súťaže World Racing Series, ktorá je ideou superboháča Patrika Callahana. Snaží sa v jednej súťaži nájsť najlepšieho jazdca na svete bez ohľadu na triedu, súťaž alebo vozidlo, ktoré ovláda. Pre propagáciu WRS si vybral (ako inak) vás a vaše schopnosti budú odomykať nové, náročnejšie súťaže a celosvetové šampionáty. 


Ako tímový jazdec sa vôbec nemusíte zaoberať takými vecami ako šetrenie peňazí na nákup nového auta, Callahan zabezpečí vždy všetko v pravý čas. Vy sa staráte iba o to, aby ste sa v súťažiach umiestnili na medailových pozíciách. So vzrastajúcou popularitou WRS sa menia aj trate. Zatiaľ čo na začiatku budete jazdiť na pustom okruhu so skromne vyzdobenou cieľovou rovinkou, v prestížnej súťaži superšportov rozčesávajú nočnú oblohu Paríža ohňostroje a na Víťazný oblúk je namapované logo WRS. 

Neviem, čo všetko (a či vôbec niečo) počujú jazdci počas pretekov, ale zaručene nedokážu zachytiť volanie fanúšičky “aja jaj” v Dubaji alebo čvirikanie vtáka na predposlednej zákrute okruhu Red Bull. Zvuky áut sú hlavnou áriou, Codemasters sa ale sústreďujú aj na to, ako znie okolie vo veľkej rýchlosti. Značky a stĺpy sa strácajú v spätnom zrkadle s charakteristickým zasvišťaním, tunel bzučí, vysoké otáčky inak znejú na ulici s radovou zástavbou a inak na otvorenom okruhu, no a potom sú tu také drobnosti ako fľaky na ceste či štrk vyletujúci spod pneumatík. Volant ani budíky neuvidíte (pohľad zvnútra chýba), zvuky vytvárajú ilúziu, ako keby ste sedeli v kabíne. Vibrácie v ovládači (ich sila sa dá nastaviť v menu) kopírujú zase terén, je v nich cítiť kamenná dlažba či spojnice na ceste. 

Prečo ale stále hovorím o zvukoch a nie samotnej hre? GRID 2 nadväzuje na svojho obľúbeného predchodcu (iba kremíkový boh vie, koľko hodín som mal nahraných na stratených pozíciách v multiplayeri), je to racing a vyzerá k svetu. Jazdíte na okruhoch, fiktívnych tratiach v mestách, medzi módmi narazíte na Eliminator, Race, Point to Point, Time Attack. Stále je možné vracať čas (Flashback) a opravovať chyby. V garáži bude 50-ka áut a trate sú rozhádzané do 12 lokalít. Jazdiť na nich budete aj opačne a mnohé z nich majú aj iné varianty. No a potom je tu preview verzia, ktorej skladba zväzuje ruky a nedovoľuje namixovať preteky tak ako to pôjde v plnej verzii. 

Čakať od GRID 2 revolučný skok v žánri je číre bláznovstvo. Jazdný model je zábavný, nie arkádový, aby spadal do kategórie “aha idem na plné a bez brźd” (i keď aj takto sa dá vyhrať pretek a je za to aj trofej!) Dravý zvuk výkonných áut na pozorne vybraných tratiach vytvárajú atraktívny mix, ktorý má od antiseptického zápachu simulátorov na míle ďaleko. Nejde zase ani o festivalový nádych, ku ktorému sa utieka DIRT, ide o čistokrvný racing v duchu NFS Shift, po akom tu zostala diera. 

Medzi módmi narazíte aj na dvojicu nových - Overtake a Live Route. Overtake vás nechá predbiehať zavadzajúce autá na tratiach, pričom sleduje precízne predbiehanie a keď dôjde ku kolízii anuluje vám multiplikátor bodov. Sila Live Route sa preukáže až v multiplayeri a dokáže, že nie je dôležité poznať trať ale dokonale zvládať auto a vyberanie zákrut. Trať sa totiž generuje počas preteku! Čo bolo vľavo, môže byť vpravo, výjazd na most nahradí zákruta alebo obracačka. Podľa všetkého bude Live Route fungovať iba v mestách, zložených z blokov. 

Na súperoch je vidieť, že chcú víťaziť. Idú do súbojov v ostrých zákrutách, neboja sa, že prídu o krídlo alebo že ich agresívna jazda vykopne mimo trať, kde otočia auto niekoľko krát na strechu (a deje sa to často). Strážia si pozíciu, blokujú pri vjazde do zákruty, nejazdia strojovo a občas vás prekvapia bodíčkom, po ktorom je nutné vracať čas. AI je živá, nie je neomylná, ale vytvára súťaživú atmosféru na trati, čo sa cení. 

Preview verzia neumožňovala voľne si vyberať autá, ale k predpísaným pretekom boli priradené vozy. Codemasters ich rozdeľujú do tried a tie najrýchlejšie sú vo vysokých rýchlostiach neposedné. A keď ich nezvládnete, máte smolu. Deštrukčný model vás odstaví na vedľajšiu koľaj. Odletia dvere, krídla, nárazníky. Časté kolízie sa podpíšu pod nižší výkon, predĺžia brzdnú dráhu a poškodené zavesenie kolies znemožní vyberať zákruty. Poškodenia sa dajú vypnúť, na palubnej doske už nie sú rozdelené medzi jednotlivé časti ako u predchodcu, namiesto nich tam svieti iba jeden veľký výkričník.


Autá sa budú dať aj vylepšovať a to ako po výkonnostnej, tak aj vizuálnej stránke. Codemasters hovorí o 6 miliardách kombinácií nálepiek, vzorov, farieb a kolies, aké sa dajú v jednoduchom editore aplikovať na karosériu. Dokonca si môžete vybrať aj štartovné číslo či pozíciu nálepiek sponzorov. Nie je to dizajnovanie od nuly ako vo Forza Motosport, ale svojmu obľúbenému vozu môžete dopriať metalickej ružovej, ak je vám pochuti. 

GRID 2 pôsobí veľmi familiárne, v menu plávajú údaje o progrese (mimochodom aj tie sú efektne ozvučené), menu je štylizované do podoby garáže so zaparkovaným aktuálne vybraným autom, na tratiach sa nedá zapnúť ideálna stopa a po preteku vás hra nezasype nepotrebnými informáciami. Čas, pozícia, replay. Udržuje si vysokú čitateľnosť a prístupnosť. Plná verzia sľubuje vytváranie vlastných pretekov, splitscreen a multiplayer s dôrazom na výzvy a prekonávanie rekordov. 

Podporovať bude 12 hráčov a na rozdiel od kampane si budete musieť na autá a vylepšenia zarábať peniazmi. Followeri a fanúšikovia zostanú, o nich sa bude bojovať v týždenných výzvach, ktoré majú do hry po vydaní pravidelne pribúdať. Má ísť vždy o deväť úloh s rôznou náplňou, napríklad: jazda cez checkpointy, drift, najrýchlejšie kolo a pod. Systé RaceNet bude zbierať všetky údaje a porovnávať ich so svetom aj priateľmi. Na druhej strane Rival System sa bude starať o to, že budete mať vždy s kým pretekať. Vyberie vám dokonca aj súperov a ak ich prekonáte, získate od nich časť fanúšikov. 


Codemasters vsadili na aktuálny trend naháňania sa za číslami, zbierania fanúšikov a lajkov. Tie najlepšie momenty dokonca budete môcť uploadovať priamo na YouTube. V posledným májový deň, kedy GRID 2 vychádza, sa ukáže, či im skutoční fanúšikovia dajú za pravdu. Zatiaľ sú na najlepšej ceste si ich získať.


napísal spacejunker 1.5.2013
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Grid 2 - gameplay
| GRID 2 - GAMEPLAY
[23.3.2013]
GRID 2 - Paríž
| GRID 2 - PARÍŽ
[1.5.2013]
Grid 2 - Launch Trailer
GRID 2 - California
| GRID 2 - CALIFORNIA
[1.5.2013]
Grid 2 - European Tracks
GRID 2 - BMW M trailer
| GRID 2 - BMW M TRAILER
[24.4.2013]
GRID 2 - Trailer
| GRID 2 - TRAILER
[14.2.2013]
GRID 2


PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Codemasters / Conquest / Codemasters
Štýl: Racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 31. máj 2013
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk