CRYSIS 3

CRYSIS 3

Betónová beta džungľa na vlastnej koži

Pre všetkých skalných fanúšikov Crysis bol 29. január veľkým dňom. V tento deň sa Crysis 3 prihlásil o slovo otvoreným betatestom dostupným na PC, Xbox i PS3. Ako už býva krízovým zvykom, obsah dema tvorí výhradne multiplayeorvá časť, resp. aby sme boli presnejší, len odrobinka z nej.

Dva herné módy a dve mapy z beta ochutnávky môžu v porovnaní so sľubovanými 8 hernými režimami a 12 levelmi v plnej verzii znieť skutočne ako jednohubka, ale na vytvorenie predstavy o kvalitách multiplayerového komponentu Crysis 3 určite stačia. A keď už sa bavíme o číslach, treba spomenúť limity počtu hráčov – maximálne 12 v jednom zápase na konzolách, 16 v PC verzii.

S režimom Hunter som spočiatku nebol veľký kamarát. Hráči sa rozdelila do dvoch družstiev, jedno tvoria „klasickí“ vojaci, druhé „nadľudia“ v nanooblekoch (hunteri) so zapnutou neviditeľnosťou. Obe skupiny majú veľmi jednoduché úlohy. Vojaci musia prežiť, neviditeľní hunteri ozbrojení lukmi musia vojakov do stanového času uloviť. Na papieri to znie veľmi nezáživne, ba až nudne. Skutočnosť je ale iná. Hunter je adrenalínovom zážitkom, hlavne v podaní obyčajných vojakov, ktorí sa ako vystráchané sliepočky sústreďujú na dobre obrániteľných miestach mapy a snažia sa vďaka niektorým technologickým vychytávkam odhaliť hunterov skôr, než sa im do tela zapichne smrtiaci šíp. Akonáhle vojak zomrie, stáva sa po respawne z neho lovec. Napätie i adrenalín stúpajú, neviditeľní protivníci obkľučujú vašu pozíciu, ale vy potrebujete prežiť ešte 10 sekúnd do konca kola...


Crash Site mód je klasickou variáciou režimu King of the Hill. Na mape sa v náhodnom poradí zobrazujú výsadkové moduly, ktoré treba obsadiť a udržať. Po získaní modulu sa na inom mieste na mape objaví ďalší a súboje sa tak prelievajú z jednej časti na druhú vo veľmi dynamickom a akčnom poňatí. Zgrupovanie bojovníkov okolo modulov má za následok, že po respawne sa ocitáte v akcii do niekoľkých sekúnd, zbytočne neprechádzate prázdnymi priestormi a nečakáte, kým sa niečo začne diať. Tento mód patrí k tým akčnejším, mohli by sme ho napríklad prirovnať ku Call of Duty.

Hunter aj Crash Site si môžete vyskúšať na mapách Musem a Airport. Mapa Musem ako keby pochádzala zo sveta Gears of War, podobná architektúra, podobné farby, podobný dizajn. Stará, zničená a napoly zatopená budova uprostred niečoho, čo vyzerá ako močiar. Intenzívne prestrelky v interiéroch i exteriéroch, veľká vertikálna variabilita, t.j. rôzne poschodia, lávky, schody, plošinky.

V hlasovaniach na začiatku zápasov zväčša vyhráva druhá mapa, Airport. Jedná sa o vojnou poznamenané letisko, ktorému dominuje vrak veľkého dopravného lietadla. Nájdete tu aj odbavovaciu halu a niektoré ďalšie interiéry, ale rovnako aj pomerne veľkú vonkajšiu časť s už spomínaným vrakom. Do lietadla sa dá vojsť, môžete ho podliezť alebo naopak na neho vyliezť a poprechádzať sa po krídlach. Obe mapy sa zdajú celkom dobre vyvážené a nadizajnované, azda jediná závažnejšia výtka z mojej strany je, že pri obsadzovaní modulov v režime Crash Site vždy hrozí útok z hora za pomoci nanoobleku (keďže nad modulom sa vždy nachádza krídlo, balkón, plošina), ktorý dokáže naraz zabiť aj niekoľkých hráčov. Keď sa takéto niečo podarí vám, je to ohromná sranda, keď naopak nachytajú na hruškách celý váš tím, už to až také vtipné nie je. 

Je celkom možné, že kritizované plošinky a vyvýšené miesta priamo nad modulmi sú do mapy zakomponované cielene, aby nechali vyniknúť schopnostiam nanooblekov. Obleky majú opäť dve základné funkcie: neviditeľnosť a zvýšené brnenie. Okrem toho zvládajú vojaci aj celkom slušnú dávku parkourových pohybov a vyšplhať sa na strechy, zábradlia alebo nižšie steny nie je vôbec žiadny problém.

Pokiaľ nenazbierate dosť XP bodov, aby ste sa vyšvihli na piaty level, do zápasov budete nastupovať ako jedno z prednastavených „povolaní“. Jedná sa o klasické rozdelenie: Scout, Assault, Sniper a Gunner. Každý z nich má rozdielne vybavenia a najmä určenie v boji, ako už napovedá samotný názov jednotlivých špecializácií. Po dosiahnutí 5. levelu sa vám sprístupní možnosť vytvoriť si vlastné kombinácie zbraní, ich upgradov a vylepšení obleku.

Zaujímavosťou je, že pred každým zápasom sa zobrazia tiež nepovinné úlohy, ktoré sa zameriavajú na využívanie jednej zbrane, špecifického spôsobu zabíjania nepriateľov atď. Tieto mini questy sú následne odmeňované, ale hlavne ozvláštňujú gameplay a častokrát vyžadujú aj spoluprácu viacerých hráčov. Pri zmienke o zaujímavostiach nesmiem zabudnúť na ovládateľné, resp. semiovládateľné vozidlá. Kategóriu plne ovládateľných zastupuje mech s dvoma primárnymi zbraňami a pomerne silným pancierom. Jeho slabinou je, že pri správnom postupe sa dá dostať k pilotovi ukrytému vo vnútri priamo a to znamená len jediné – okamžitú smrť.


Druhú skupinu zastupuje bojový vrtuľník (vznášadlo), lietajúci po mape po vopred stanovenej trase. Vy sa môžete posadiť za jeden z ťažkých guľometov a pokropiť súperov olovom veľkého kalibru. Ku zástupcom exotického vybavenia patria aj mimozemské zbrane roztrúsené po bojisku, ktoré pri troche šťastia objavíte pred nepriateľmi a vďaka nim dokážete často zvrátiť priebeh aj naoko prehratého zápasu.

Technickú stránku netreba rozoberať. Zasekávanie postáv v objektoch, občasné podivné správanie sieťového kódu (lagovanie) alebo nemožnosť ukončenia zápasu kvôli nenačítaniu de-briefeng obrazovky sú chyby, ktoré v plnej verzii rozhodne neočakávame. Nie nadarmo má toto demo takmer na každej obrazovke zvýraznené slovíčko BETA. Grafika je pre potreby multiplayeru viac ako dostatočná a o kvalitách vizuálu sólo kampane hovorí len pramálo.

Naše výsledné dojmy a postrehy si môžete overiť veľmi jednoducho. Otvorená beta bude prístupná ešte pár dní, konkrétne do 12. februára, a to na všetkých platformách.


napísal je2ry 8.2.2013
Páči sa mi!
CRYSIS 3


PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: EA / EA Czech / Crytek
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 22. február 2013
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk