DRAGON'S DOGMA

DRAGON'S DOGMA

Vypestujte si partiu hrdinov

Draci patria k fantasy RPG hrám rovnako ako teroristi do každej modernej akcie. A jeden taký ohnivý drak prilieta hneď v úvode Dragon's Dogma. Teatrálnym spôsobom vystraší kompletne všetkých farmárov prímorskej usadlosti, až na jedného. Toho však pripraví rovno o srdce a než sa mu bude môcť postaviť, čaká ho dlhá, predlhá cesta. Capcom ale nechce, aby ste pri zbieraní skúseností a zoceľovaní krehkého tela hrdinu, ktoré sa len pred minútou narodilo v editore postáv, neboli sami a tak vám nadeľuje status – Arisen.

Arisen má schopnosť komunikovať s tajomným spolkom Pawns, spoločníkov, ktorí sú pripravení položiť život za svojho majstra. Pawni sú vašimi služobníkmi, patria medzi unikátnu vlastnosť Dragon's Dogma a trúfam si tvrdiť, že aj jedno z najelegantnejších riešení manažmentu partie hrdinov. Správajú sa totiž autonómne, nepotrebujú vás, aby ste ich komandovali (aj keď to môžete robiť nepriamymi príkazmi). Robia všetko pre to, aby sa cítil pán spokojný.

V Dragon's Dogma putujete vo štvorici. Základom partie je hlavný hrdina, ktorého definuje celá rada posuvníkov od fyzickej stavby, cez účesy, až po charakterové rysy a nakoniec aj povolanie – zlodej, mág a bojovník. Tu sa Capcom nesnaží vôbec experimentovať s exotickými rasami alebo classmi. Druhým členom partie je váš pobočník alebo hlavný pawn. Toho si rovnako prispôsobujete k obrazu svojmu. Táto postava je nemenná, avšak všetky nadobudnuté skúsenosti aj skilly sa zapisujú na server, odkiaľ si ho budú môcť ostatní hráči za zlato najať! Rovnako aj vy vo svete narazíte na postavy iných hráčov.


Zvyšok partie uzatvárajú spoločníci, ktorých môžete pravidelne meniť a podľa potreby prepúšťať zo služby alebo ich naopak najímať na ťažkú úlohu pred vami. Pawni nie sú len obyčajné NPC postavy, ktoré vám pomôžu zlikvidovať desať vlkov a preriediť rasu goblinov. V čom vynikajú, sú ich osobnosti a neustály kontakt s hráčom. Vedia, kam idete, čiže suplujú kompas. Ak sa od hlavného questu vzdialite, pretože na kopci stojí voľne pohodená skala, o ktorej viete, že bude zhodená a keď vás neprizabije, tak z okolitých kríkov vyskáču banditi, tak vám oznámia, že tadiaľto cesta do hlavného mesta nevedie. Ale do boja sa zapoja a radi, s bojovým pokrikom.

Keď padnú banditi, pozbierajú loot, prehrabú telá a ak začnete rozbíjať sudy, dorazia zvyšok. „Toto je pre vás, pane.“ a do inventára pribudne kryštáľ. Zvyknete si na ich konštantnú pozornosť a aktívne zapájanie do dobrodružstva. Počas boja uchopia oslabených nepriateľov a pridržia vám ich, aby ste ich dorazili v spomalenom zábere. V zápale kričia, kde zasiahnuť obrovského netvora, a ak s ním už prišli do kontaktu, rovno vám prezradia aj slabé miesto. Či už hráte za mága, zlodeja alebo bojovníka, správne vybalansovaná skupinka je základom na prežitie v obrovskom otvorenom svete. Kam dovidíte, tam sa môžete vydať. Sú to vysoké hradby? Tak môžete vziať jed na to, že raz k ním prídete a môže to byť v sprievode rebriňáku, na ktorom je naložená hlava hydry - dar od vás panovníkovi.

Arisen si od začiatku buduje reputáciu neohrozeného hrdinu, ale bez pawnov to budete mať ťažké. Pred najatím si môžete pozrieť, na akého nepriateľa sa špecializujú, aké majú skilly, aký level dosiahli a koľko pýtajú zlata za služby. Ak padnú v boji, viete ich spätne oživiť. Keď to nestihnete, nadobro oňho prídete. Ako sa staráte o nich, tak sa starajú o vás. Liečia vás, zbierajú zlato aj skúsenosti. Pawnov je možné komandovať iba nepriamymi rozkazmi typu útoč na môj cieľ, či stiahni sa.

Dragon's Dogma sa ovláda ako klasická 3rd person akcia. Silné a slabé údery nesenou zbraňou sú doplnené primárnymi a sekundárnymi skillmi. Moja čarodejníčka v roztrhaných šatách a sánkou ako boxer sa oháňala na blízko palicou, ale jej doménou boli firebally, blesky a mrazivé kúzlo. Všetky skilly sa učíte u obchodníkov a jedine u nich sa dajú vložiť do quick slotov pre rýchle vyvolanie. U kúziel neplatí, že po stlačení tlačítka vyletí z palice ohnivá gula. Postave chvíľu trvá, kým pripraví kúzlo, potom ho môžete pravým analogom smerovať na cieľ a ak je potvora veľká, tak aj vybrať, ktorú časť tela zasiahnete. Hydre uviazne v hrdle sud s pušným prachom, ktorý sa dá efektne z diaľky odpáliť.

Vo svete bude plno príležitostí, ako si zarobiť alebo prísť k lepšiemu vybaveniu či zlatu na najímanie pawnov. Úlohy sú spočiatku jednoduché ako napríklad zabiť vybraný počet nepriateľov alebo doniesť do dediny tesne po útoku draka liečivé byliny, ktoré rastú pod korunou stromu, na čo upozorňujú aj pawni. Ponorenie do hry je úplne bezproblémové a výborne je vyriešená aj navigácia, takže nikdy nezablúdite a čo je najlepšie, pri putovaní dochádza k potýčkam s banditami alebo oslobodzovaní nevinných ľudí zamknutých v klietkach. Na ceste vás prekvapia nepriatelia, svorka harpyí alebo čierno čierna noc.

Dragon's Dogma je pôvodne japonská hra, ale nedáva to vôbec najavo. Pôsobí a hrá sa ako západná produkcia. Nič nie je nalinajkované a už po opustení prvej osady vám dáva pomerne veľkú slobodu rozhodovania, kam sa vydáte ďalej. Netrúfame si odhadnúť, koľko hodín ukrýva a aký potenciál sa skrýva v šikovne zakomponovanom online systéme s najímaním pawnov, ale už teraz jej vieme prepáčiť chaotický úvod či občasnú kolíziu polygónov a objektov.

Do premiéry Drago's Dogma zostáva ešte zoprá dní, odporúčame tento čas využiť na vyskúšanie hrateľného dema. Lepších spoločníkov nenájdete v žiadnej inej RPG.



napísal spacejunker 11.5.2012
Páči sa mi!
DRAGON'S DOGMA


Xbox 360
PS3

Vývoj: Capcom / CENEGA / Capcom
Štýl: RPG
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 25. máj 2012
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19862)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk