DUNGEON SIEGE III

DUNGEON SIEGE III

Zážitky z prvej výpravy v Kráľovstve Ehb

Tretíkrát sa vkročí do bludísk vo fantasy svete Dungeon Siege. Čas do premiéry sa kráti a nám sa ušlo prvé sústo ešte pred tým, ako sa hrdinovia oficiálne chopia meča. Zápisky zo skautskej misie vám teraz predkladáme na posúdenie. Možno vám pomôžu rozhodnúť sa, či tretíkrát vstúpiť do tej istej rieky.

Hráč sa stotožní s jedným zo štyroch hrdinov, ktorý je potomkom chrabrej légie a v jej mene musí nastoliť poriadok v ohrozenej krajine. Bez okolkov sa presúva na dejisko, kde sa rýchlo zoznámi s ovládacími mechanizmami a systémom hry. Tradičné prvky typické najmä pre hack and slash tituly, sa tvorcovia snažili spestriť dialógmi s rozvetvenými voľbami, ktoré do istej miery ovplyvňujú dej. Primárne sa však hra orientuje na dynamické boje v štýle Diabla, no nie je to slepé kopírovanie zaužívaných princípov.

Hrdina používa dva útočné režimy boja a jeden obranný v závislosti na zameraní postavy. Každý režim má set troch súvisiacich schopností, ktoré sa automaticky prehodia pri zmene bojového postoja. Útočné vyvolajú ničivý magický zásah, devastačnú strelu či vlnu, ktorá odhodí okolostojacich nepriateľov. Obranný mód umožňuje vykonať úhybné manévre, pridáva ochranné bonusy a aktivuje samoliečenie. V hre totiž nie sú žiadne prenosné lekárničky. Jediným regeneračným objektom sú liečivé a energetické gule, ktoré vypadávajú z nepriateľov a okamžite sa použijú.


Set postáv ponúka niečo pre každého a nebráni sa formám boja, ktoré vo fantasy RPG nie sú veľmi časté. Bojovník Lucas rozdáva údery obojručným mečom a druhou alternatívou je krátky meč a štít. Naproti tomu šarmantá Katarína cieli puškou alebo ju zamení za dvojicu pištolí. Anjali je archon, môže nadobudnúť spirituálnu podobu, využíva sily ohňa, ale aj účinný oštep. Reinhartove schopnosti sa orientujú na mágiu. Každý spôsob boja sprevádzajú štýlové animácie, efekty a unikátne kombo, ktoré vyžaduje na aktiváciu sféry sily. Sféry sa získavajú pri úspešných zákrokoch v boji.

Hrdinovia samozrejme nadobúdajú skúsenosti a vyššie levely. Formujú sa atypickým spôsobom. Postava príležitostne dostane bod na odomknutie novej schopnosti. Schopnosti sú delené do troch úrovní vyspelosti od regrúta po majstra. Každá úroveň obsahuje tri schopnosti, po jednej pre útočné a obranný režim. Hráč teda celkovo nadobudne deväť schopností a pri každom bojovom postoji použije len tri. Nie je to príliš veľa, ale pravidelne je možné ich vylepšenie. Napríklad Katarína pri cielenom výstrele zvýši šancu na vypustenie magickej guľky, ktorá poškodí viacero cieľov súčasne alebo zrýchli streľbu. Okrem toho postava získava aj talenty, čo sú pasívne vylepšenia hrdinu.

V boji sa vyskytujú rôzni nepriatelia od banditov po  obľúbené pavúky a nemŕtvych. Prostredia sú štýlové a kvalitne spracované, len chvíľami neprehľadné. Pri plnení úloh však hráč môže vyvolať vodítko, ktoré pekne vysvieti cestu k cieľu. Pohyb je možný len po vyhradených chodníkoch a prechodoch a orientáciu uľahčuje minimapa. Povinné úlohy dopĺňajú nepovinné od rôznych NPC v osadách, cez ktoré hrdina prechádza. V teréne sú roztrúsené sudy a iné rozbitné objekty. Niekedy pri postupe treba nájsť kľúče a predmety, prehľadávať nebohých a aktivovať spínače. Spestrením sú tajné zákutia, ako napríklad utajená miestnosť v knižnici. Hra sa priebežne ukladá v nových lokalitách a inak je možné uložiť ju pri svetelných pilieroch, ktoré sa pomerne často vyskytujú okolo. Hráč si prepína dva základné pohľady kamery a môže si zlepšiť výhľad rotáciou terénu.


V truhliciach a po mŕtvych zostávajú peniaze a predmety. Zaujímavé je, že vypadávajú len veci, ktoré hrdinovia môžu použiť. Pri viacerých členoch je dokonca vždy napísané, komu sa hodia. Napríklad ak má hráč osamelého mága, určite nenarazí na meče a pušky. Prebytkov je aj tak dosť veľa, dajú sa predať obchodníkom a hromadia sa vo svojskom inventári. Systém ukladania predmetov je zjavne prispôsobený konzolovým hráčom. Našťastie je dostatočne prehľadný a veci sa ukladajú podľa kategórií a akosti, takže si zvyknú aj hráči na PC.

Šťavu hre určite dodajú spoločníci. Dungeon Siege III bude obsahovať aj multiplayer, kde hráči spolupracujú pri postupe, ale ani v režime pre jednotlivca hráč nie je odkázaný len sám na seba. Priamo ovláda hrdinu, s ktorým začal príbeh, partneri v družine fungujú samostatne. Je však možné upravovať ich výstroj a vybrať talenty a schopnosti pri získaní novej úrovne. AI sa niekedy správa rozpačito, ale v zásade celkom dobre asistuje. Osamotený hráč pri úmrtí musí nahrať uloženú pozíciu, pri postupe so spoločníkom ale nič nie je stratené. AI sa v boji zaobíde aj bez hráča a pri najbližšej vhodnej príležitosti ho oživí. Netreba na to nič špeciálne, stačí podísť k padlému a o niekoľko sekúnd je zas na nohách. Partner vypomôže aj v boji s bossmi, kedy sa vytvorí malý izolovaný priestor, z ktorého sa nedá uniknúť.

Dungeon Siege III vyzerá chutne a ulahodí hlavne priaznivcom akčných RPG. Ponúka početné úlohy, ale tie nie sú veľmi komplexné a dialógy iba zmierňujú dojem, že ide o priamočiaru non-stop akciu. Takže ak hľadáte RPG s hĺbkou, vo vašich očiach zrejme neobstojí. Na druhej strane, keby sa Blizzard nechal inšpirovať a využil niektoré aspekty Dungeon Siege III v treťom Diablovi, vôbec by to neprekážalo. Táto hra totiž má čo ponúknuť a hráči sa nalepia ako muchy na med. 



napísal uni 13.5.2011
Páči sa mi!
DUNGEON SIEGE III


PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Square Enix / CENEGA / Obsidian Entertainment
Štýl: RPG / Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 17. jún 2011
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18393)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk