KILLZONE LIBERATION

KILLZONE LIBERATION

Redakčné PSP sa otriasa pod dupotom pochodujúcich vojakov so svietiami očami. Nový vodca Helghanu znovu povoláva národ do zbrane!

Dojmy

Keď mi bol pred pár dňami do práce doručený balíček s prísne tajným materiálom v podobe UMD disku, tak som sa celou cestou vo výťahu modlil, aby to bola hrateľná verzia Killzone Liberation. Nebudem vás napínať, lebo tí bystrejší z vás si možno všimli názov článku a tušia, že čo naozaj bolo v balíčku. PSP verzia jednej z mojich najobľúbenejších hier teda šťastne dorazila na Slovensko a dokonca zakotvila v mojich helghastích rukách. Keďže som nemal pri sebe PSP, tak som bez premýšľania opustil pracovisko (a vyrobil si tak 3 hodinovú absenciu), ale vojna sa začala a pri nej treba počítať aj s obeťami. Nový vodca Helghanu znovu povoláva národ do zbrane, tak neseďte a prihláste sa aj vy! A aby som nezabudol, volá sa Armin Metrac. Hail to the Imperator!

Pozrime sa teda, ako sa momentálne jeden z nasledovanejších tímov sveta popasoval s veľkou výzvou v podobe malého Killzone.

Základným pravidlom pri vytváraní pokračovania úspešnej hry je určite to, aby ste zachovali najobľúbenejšie prvky, ktoré hráči milujú a aby ste ich všemožne vylepšili. Ale drsnými bojmi ostrieľaní partizáni z Guerilla Games nenechali kameň na kameni a prekopali, čo mohli. Naozaj sa ponúka otázka, či sa nebáli hnevu skalných fanúšikov a teda aj môjho? Keď sa však na tieto zmeny pozriete bližšie, tak uvidíte, že nespravili žiadny samovražedný experiment, ale len správne pochopili možnosti PSP a prispôsobili týmto zmenám aj túto perlu.

Killzone Liberation
Killzone Liberation
Killzone Liberation

Prvá otázka, ktorá asi každému napadne, je, či aj v tejto verzii nájdeme také úžasné intro ako v jednotke. Nebudem to naťahovať, áno, je tu a je rovnako výborné a úderné. Jediný rozdiel je len v stopáži, ale jeho sila je porovnateľná s úderom 25 kilového kladiva priamo do hlavy. Verte mi, budete ho pozerať niekoľko krát po sebe. Jeho obsah si necháme na recenziu, ale vidieť vojaka Hellghastu ako dvíha z blata červenú vlajku, zatiaľ čo mu nad hlavami prelietajú stíhačky, vytvárajúce svojou drvivou deštrukciou slavobránu pre prichádzajúceho imperátora. To musí postaviť do pozoru každého chlapa. Intro v tomto momente nechajme na jesennú recenziu a pozrime sa sa na obmedzenú ponuku, ktorú ponúka táto preview verzia.

Na výber budete mať 5 európskych jazykov (táto verzia disponovala len angličtinou). Po jeho zvolení sa spúšťa očakávané intro v sprievode tónov novodobej verzie na Carminu Buranu, aby postupne stíchli a vy ste si mohli vychutnať každý detail tváre nového vodcu. A potom nastáva pravé peklo, ktoré bohužiaľ po chvíli skončí, ale veď nič sa nedeje, celý Killzone Liberation je pred vami.

Hlavné menu ponúka štandardné možnosti, ako sú Play a Options, ale aj Statistics & Rewards, ktorá poteší každého puntičkárskeho fanatika, ktorý sa naháňa za stále lepšími výsledkami. Pod položkou Credits sa skrývajú mená všetkých autorov a spolupracovníkov tímu, ktoré defilujú v hollywoodskom štýle s parádnym vojenským podmazom pre vylepšenie atmosféry, prekladané zábermi z hry. Keď vám tu neukápne ani slza, tak nemáte srdce.

Tu niekde končí štandardná ponuka známa aj z iných hier, tá neštandardná sa skrýva pod položkami Downloads, ktorá slúži na sťahovanie dodatočného obsahu, Killzone.com, kde sa môžete pozrieť na oficiálnu stránku hry a hlavná hviezda, Share a Game, pomocou ktorej si môžu zahrať túto hru dvaja ľudia, pričom stačí, aby len jeden z nich mal UMD vložené v PSP.

Po spustení samotnej hry si môžete vybrať, či chcete hrať kampaň pre jedného hráča alebo multiplayer, ktorý ponúka možnosti Combat Zone (AD-HOC) a kooperatívnu kampaň. Pokiaľ ste doteraz mali náhodou pocit, že by ste sa mohli nudiť, tak po výpočte spomenutých možností, vám už teraz musí byť jasné, že Killzone prichádza vo veľkom štýle.

Killzone Liberation
Killzone Liberation
Killzone Liberation

Keďže sa jedná o preview verziu, ktorá je silne obmedzená, tak nemôžem potvrdiť, že budete môcť hrať 16 misií, lebo v tejto verzii sa nachádzajú dve kapitoly, každá so štyrmi misiami. Dostanete sa na lokácie známe z pôvodnej hry a myslím si, že mnohých prekvapí nový pohľad na ich obľúbené bojiská. Vašou úlohou bude bezpečne previesť Templara (hlavného hrdinu z prvého Killzone) vojnou zmietanými územiami, kde sa začínal rozpínať generál Metrac, známy svojimi mimoriadne krutými praktikami a brutálnou taktikou. Vo svojom zajatí drží viacerých vašich spolubojovníkov a dôležité osoby ISA jednotiek. Dej hry sa odohráva len dva mesiace po udalostiach z prvého dielu, v čase, kedy Metracove jednotky prechádzajú južným územím Vekty metódou totálnej deštrukcie.

Spoznáte však nielen staré postavy Templara a Rica, ale zoznámite sa aj s novými členmi odboja a príde aj na peknú slečnu v problémoch. Každého iste zaujíma grafické spracovanie, ktoré svojim prerodom na izometrický pohľad z tretej osoby mnohých zaskočil. Ani ja som si nevedel predstaviť, ako je možné previesť tak špecifickú hru plnú dynamickej akcie so 100 %-nými vojnovými aditívami, ako sú frenetická akcia a neustále deštrukcie na tak malú obrazovku, hlavne ak som vedel, že nejaký veľký zážitok kvôli špecifickému ovládaniu na PSP nemôžem čakať. Opak je však pravdou. Lokality sú presne také ako si ich pamätáte. Navštívite doky, vojenskú základňu, ale aj zákopy, rafinériu či pláž a nebudete veriť vlastným očiam.

Všetko je dynamické, nejedná sa o žiadnu statickú akciu známu z ťahových stratégií. Úrovne sú plné detailov, explózií a rýchlo sa pohybujúcich postáv, ktoré pozorne sleduje inteligentná kamera. Vaši protivníci majú po vzore Metal Gearu identifikátory ostražitosti, takže podľa farby svetla „vycházajúceho“ z ich očí viete, či vás objavili. Misie začínajú takmer vždy efektnou animáciou nejakého bojového stroja, ktorý si v prípade tankov, automatických guľometných hniezd a vznášadiel aj môžete vyskúšať na vlastnej koži. Hra vás inteligentne navedie (k dispozícii máte aj tutorial) na miesta, kde máte aktivovať ovládanie a ostatné je jednoduché ako facka. Pri každom interaktívnom predmete sa vám zobrazí ikonka, ktorá napovie, čo máte spraviť a púhym podržaním jedného tlačidla požadovanú akciu vykonáte, či už sa jedná o otvorenie debny, zrazenia protivníka úderom pažby, zlikvidovania prekážky alebo kladenia náloží.

Killzone Liberation
Killzone Liberation
Killzone Liberation

Všetko je ako šité na mieru minimalizovaným ovládacím prvkom PSP. Najtvrdším orieškom bolo zameriavanie, ktoré musíte ovládať len pomocou analógového ovládača. Aj tu však môžem vyvrátiť všetky obavy. Ovládanie je síce mimoriadne citlivé, ale vďaka bohu za auto lock na nepriateľov, ktorý sa dá ovládať, prípadne si môžete kľaknúť a zvýšiť tak vaše šance na presnú strelu. Hra ponúka aj ďalšie možnosti, ako napríklad explozívne príslušenstvo v podobe granátov alebo Tactical Command System, pomocou ktorého môžete na vybraných miestach počas masívnej akcie ovládať aj spolubojovníka.

Určite mnohých zaujíma aj spôsob boja. Je to neuveriteľné, ale frenetické strety nájdete aj tu a je to vlastne jedna z efektívnych možností, ako prejsť početnou prevahou protivníkov. Áno, nájdete tu aj stealth misie, ale taktika, ktorú som mal nacvičenú v Killzone, sa mi osvedčila aj tu. A to považujem za neuveriteľný úspech autorov. Aby sme nezostali len pri ovládaní a grafike, tak treba pripomenúť, že sa tu objavil aj nový druh zbrane (zbrane získavate za kredity) a čo je dôležitejšie, aj noví nepriatelia, hlavne drsní vojaci a bojové psi. Ale viac už nevyzradím.

Killzone Liberation prichádza a pokiaľ ste doteraz neuvažovali o kúpe PSP, tak teraz sa vážne zamyslite. Táto hra je naozajstný 200 karátový killer titul, ktorý naozaj nenájdete na žiadnej inej platforme. O PS3 titule pracovne nazvanom Killzone 2 sa zľahla zem, ale neverím, že by sa na ňom nepracovalo. Zatiaľ však nemusíte zúfať. Prenosná verzia je rovnako krutá a nedaruje vám žiadnu vašu chybu. Nezabudnite, červená vlajka povstala a volá vás do boja!


napísal rišo 16.8.2006
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
KILLZONE LIBERATION

Zaradené pod: ati


PSP

Vývoj: SCEE / SONY Slovakia / Guerrilla Games
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  november 2006
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19572)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk