PewDiePie a ďalšie YouTube hviezdy kritizujú Nintendo

Japonská spoločnosť chce 30 až 40 percent príjmov z ich videí a ešte si kladie ťažko pochopiteľné podmienky. Odpoveď? "Seriem na teba, Nintendo!"

pridal roberto 8.2.2015 o 15:36 pod hry
PewDiePie a ďalšie YouTube hviezdy kritizujú Nintendo

HRY > NOVINKY >

Distribútori videohier začali v posledných mesiacoch zaujímať pevný postoj k youtuberom a ich biznisu postavenom na zdieľaní videí z ich hier. Niektorí distribútori dali všetkým youtuberom prakticky voľnú ruku, iba s pár pravidlami ohľadom nevhodného obsahu, šírenia diskriminačných a všelijakých iných názorov a pod. Niečo podobné, iba s pár dodatkami, urobil v januári aj Microsoft, ale Nintendo sa stavia na opačnú stranu barikády a jeho pravidlá naštvali viacero hviezd YouTube neba.

Nintendo totiž zaviedlo Creator's Program a nikto mimo tohto programu nesmie zarábať na zdieľaní obsahu ich hier na YouTube. Byť súčasťou tohto programu však tiež nie je jednoduché. V prvom rade musia byť jednotlivé videá poslané Nintendu na schválenie. Japonská spoločnosť si to predstavovala veľmi jednoducho a prisľúbila, že odpovede (či už kladné alebo záporné) bude posielať najneskôr do 3 pracovných dní. Záujem o vyskúšanie tohto programu je však oveľa väčší než predpokladali, takže sa Nintendo ospravedlňuje, ďakuje za trpezlivosť a odpovede posiela s niekoľkodenným oneskorením.

Čo je ale ešte "lepšie", Nintendo chce podiel na zisku z týchto videí. V prípade registrácie celého kanálu si Nintendo zoberie 30 %, pri posúdení jednotlivého videa si odhryzne 40 %. Tým samozrejme vznikol záujem o registráciu celého kanála, avšak tu sa ukrývajú ďalšie háčiky. Po prvé, každé video na tomto YouTube kanáli musí byť venované hre od Nintenda. Všetku konkurenciu je teda potrebné vymazať, alebo založiť nový kanál špeciálne pre Nintendo. No a po druhé, zakazujú sa aj niektoré hry od Nintenda. Aby nevznikali nedorozumenia a pre lepšiu prehľadnosť spísalo Nintendo tzv. White list, zoznam povolených hier. Super Smash Bros. hry či Animal Crossing: New Leaf by ste na ňom hľadali márne.

PewDiePie a ďalšie YouTube hviezdy kritizujú Nintendo

Populárni youtuberi sa voči takýmto podmienkam začali búriť a niektoré ich vyjadrenia si Nintendo zarámovať určite nedá.

"Seriem na teba, Nintendo!" zareagoval PewDiePie. Neskôr vysvetlil: "Úplne opomínajú, že youtuberi ukazujú ich hry a zdarma im robia reklamu. Ako lepšie lákať človeka ku kúpe hry, než ukázať mu človeka (ktorého má rád) ako si hranie tej hry sám užíva? Keby som hral hru od Nintenda na mojom kanáli, väčšina ľudí by si ho pozrelo preto, že sú mojimi stálymi odberateľmi a nie preto, že by chceli vidieť hru od Nintenda. Hier je našťastie dosť a tie od Nintenda proste poputujú na dno zoznamu."

Jim Sterling: "Ten Nintendo Creator's Program je proste... strašný. Nie, nie a ešte raz nie."

Jeff Gertsmann (z Giant Bomb): "Čím viac čítam o Creator's Programe Nintenda, tým viac to vyzerá tak, že Nintendo z našej YouTube tvorby vynecháme."

Boogie: "Toto je zlé pre celé YouTube."

Zack Scott: "Vyzývam všetkých tvorcov videí a videoherných vývojárov aby zvážili, čo by sa stalo, keby všetci okopírovali model Nintenda. Chceme, aby pokrytie hier na YouTube záviselo od toho, kto zaplatí najviac alebo kto bude chcieť najmenší podiel? Z takéhoto modelu by profitovali najväčší youtuberi a vývojári, ale bolo by to na úkor menších."

Tak ako to skončí? Zaobídu sa lepšie let's playeri bez Nintenda, alebo Nintendo bez let's playerov?





Páči sa mi!

Zaradené pod: Nintendo, youtube






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19862)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk