Bývalý zamestnanec Activisionu povedal, ako to je s nedokončenými hrami a tlakmi manažmentu

Bývalý zamestnanec okomentoval praktiky pri vydávaní hier a aj to, prečo nikdy od Activisionu neuvidíme hru ako Uncharted.

Bývalý zamestnanec Activisionu povedal, ako to je s nedokončenými hrami a tlakmi manažmentu

HRY > NOVINKY >

Už pár rokov nikoho extra neprekvapí, ak veľký distribútor vypustí na trh aj totálne nedorobenú hru a radšej o pár dní a týždňov a mesiacov nešetrí ospravedlniami hráčom, ktorí si už hru kúpili či predobjednali, než by mali vydanie hry o pár mesiacov odložiť. Ešte evidentnejšie to bolo vlani pred Vianocami. V októbri a novembri, keď by odklad znamenal zmeškanie divokého predvianočného utrácania. Sony preto vydalo dlho pripravovaný Driveclub s nedostupnými online funkciami, Assassin's Creed Unity od Ubisoftu sa stalo terčom posmechu a veľké problémy so servermi neobišli ani inak skvelú Master Chief Collection. Žiadnou novinkou nie je ani bonzovanie vývojárov a bývalých zamestnancov, ktorí prstom jednoznačne ukazujú na nenažraných majiteľov a manažment.

Viac svetla do pátrania po pôvode bugov a nedorobkov v AAA hrách tentokrát vniesol Keith Fuller, bývalý vývojár a produkčný konzultant roky pracujúci pre Activision, ktorý pracoval na mnohých tituloch počnúc Jedi Academy a končiac Call of Duty: Black Ops. Práve Call of Duty séria je v posledných rokoch najväčším ťahákom Activisionu. Od roku 2003 vyšla každý rok aspoň jedna hra z tejto série a ťažko povedať, že by to bola zlá stratégia, keďže do pokladnice Activisionu už prispela vyše 10 000 000 000 dolárov.

Bývalý zamestnanec Activisionu povedal, ako to je s nedokončenými hrami a tlakmi manažmentu

Napriek tomu, že CoD hry striedavo vydávali 2 štúdiá, zamestnanci museli pracovať pod neustálym tlakom a ten sa preniesol aj do iných spoločností, ktoré by chceli tento úspech aspoň trochu napodobniť. Prezident Square Enix tak musel odstúpiť po neúspešnom roku, v ktorom vznikol napríklad Tomb Raider a predal "iba" 3.6 milióna kópií, čo nenaplnilo očakávania majiteľov. Veľavravná je aj Fullerova skúsenosť s jedným z členov vysokého manažmentu Activisionu, ktorý prehlásil, že by nikdy nedal zelenú projektu ako Uncharted 2 (Metacritic skóre 96/100), pretože také hry dostatočne nezarábajú.

Najväčšou prekážkou vydávaniu dokončených hier je obrovský vplyv marketingu na predaje hier. Do marketingovej kampane ide veľká časť rozpočtu celej hry a je vopred naplánovaný tak, aby vyvrcholil k určitému dátumu, alebo aspoň v danom mesiaci. Vývojári nemôžu proste vedeniu oznámiť, že hra ju už hotová. Príliš skoré ukončenie prác by znamenalo nevyužitý čas, neskoré zas, že záujem o hru už opadol. A bez poriadnej marketingovej kampane by hra nedokázala predať milióny kusov, takže jedinou cestou je prispôsobovať vývoj marketingovej kampani a ak sa to nezvládne, radšej v správny čas vydať aj nedokončenú hru.

Bývalý zamestnanec Activisionu povedal, ako to je s nedokončenými hrami a tlakmi manažmentu

Iný veterán herného priemyslu zasa opísal začarovaný kruh, do ktorého sa dostávajú niektoré herné série a štúdiá. Stačí, keď jedna z hier celej série (ako napríklad Unity z Assassin's Creed) vyjde v zlom stave a nenaplní očakávania. Majitelia spoločnosti potom nedostanú toľko peňazí, ako očakávali a začnú stupňovať tlak na manažérov (začnú padať hlavy) a manažéri prenášajú tlak na vývojárov a stanovujú im nereálne ciele, čo vedie k ešte väčším sklamaniam a ďalšiemu poškodzovaniu značky.





Páči sa mi!

Zaradené pod: Activision






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19597)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk